Home / Nederland / De leukste gratis speelbossen in Nederland
Belevenisbos Lelystad,

De leukste gratis speelbossen in Nederland

Er even tussenuit maar het wandelen met kinderen wel zat? De lokale speeltuin wel een keer gezien? We bezochten al meerdere speelbossen in Nederland zoals die in Flevoland. Tijd voor wat inspiratie. Bij deze fijne speelbossen kunnen je kinderen hun energie kwijt.

Meer inspiratie nodig? Lees ook ons blog met kabouterwandelingen in Nederland.

Er zijn in Nederland ook een aantal particuliere speelbossen zoals Speelbos Joure. Voor deze locaties moet je entree betalen. In dit blog deel ik alleen gratis en vrij toegankelijke speelbossen in Nederland. Met een handige indeling per provincie. De meeste speel plekken in de natuur hebben we zelf bezocht. Wist je trouwens dat ik ook een boek heb met nog veel meer speelbossen in Nederland? Bekijk hier meer informatie of koop het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland je kan deze ook direct bestellen via Bol.com.

Speelbossen in Nederland

Inhoudsopgave
 [show]

Speelbos Flevoland

Belevenissenbos Lelystad

Het belevenissenbos in Lelystad is “Het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland!” In een fijn stuk natuur zijn meerdere routes, waarbij je over boomstronken moet lopen en via netten over het water klimt. Hartstikke leuk natuurlijk en een goede plek om je energie kwijt te raken.

Er is ook een zwemplas en een waterspeeltuin voor in de zomer. Vergeet dan ook niet je zwemspullen mee te nemen. Je kunt je hier echt een paar uur vermaken als je de verschillende routes volgt. Dit speelbos is groot met veel ruimte.

Belevenisbos Lelystad,

Speelbos, Urk

Het speelbos in Urk is wat minder mooi gelegen. In een lang smal stuk bos naast een grote weg. Niet op loopafstand van het centrum van Urk.

Speelbos Urk

Er is een lange speelroute met diverse speeltoestellen. Je kunt hier een klim en klauterparcours volgen. Ook is er een kabelbaan. We even flink afzetten want voor je het weet hang je stil boven het watertje. Tijdens ons bezoek was het speelbos een beetje overgroeid maar sindsdien heeft het een opknapbeurt gehad waardoor het nu een meer open karakter heeft gekregen.

Speelbos Urk

Speelbos de Zevensprong Zeewolde

Speelbos de Zevensprong bij Zeewolde is een echt leuk speelbos vooral omdat het te combineren is met het kabouterbos. de kabouterroute, een avonturenroute en een speurpad. Zo kan je zelf kiezen voor een korte wandeling van minder dan een kilometer of een langere route van ruim vier kilometer. Lees hier ons uitgebreide blog over speelbos de Zevensprong.

Speelbos de Zevensprong

Je kunt via de website van Staatsbosbeheer ook nog extra opdrachten downloaden maar die zijn echt niet nodig voor een leuke tijd. Het speelbos zelf is niet super groot en bestaat uit wat netten in de bomen, een muziekspel met blanken en klauterpalen. Op de avonturenroute kom je nog meer speelopties tegen zoals een lang en best moeilijk klimparcoursje en paaltjes om overheen te lopen.

Speelbos de Zevensprong

Speelbos Zuiderzee

Op stadslandgoed de Kemphaan. Leuk speelbos met een pontje en verder in het bos nog een klimroute. Goed te combineren met andere activiteiten hier zoals het klimbos Fun Forest, stichting Aap of het kabouterpad.

Speelbos zuiderzee

Speelbos Overijssel

Speelbos Nijverdal op de Sallandse heuvelrug

Het speelbos Nijverdal is niet al te groot maar wel goed te combineren met een kabouterwandeling of andere wandelroute. Het bezoekerscentrum op de Sallandse Heuvelrug is net als andere bezoekerscentra van Staatbosbeheer gesloten. Maar ook zonder boekje kan je deze wandelingen wel maken. Volg de kabouter of volg juist de eekhoorn paaltjes en je komt langs genoeg leuke speelplekken.

sallandse heuvelrug

Woeste Willem, Deventer

Woeste Willem is een natuurspeeltuin in Deventer. Aan de Ijssel aan de overkant van de rivier als het centrum van Deventer. Je kunt er makkelijk komen met het pontje. In de uiterwaarden en dus niet helemaal een speelbos al zijn er zeker enkele klimbomen te vinden.

Je kunt hier met klei spelen, over boomstammen lopen en door tunnels kruipen. Er is een waterpomp en een oud schip om in te spelen.

woeste willem deventer

Speelbos ‘In het hol van de leeuw’ Lemerlerberg

Lekker spelen combineren met een wandeling. Ga dan naar de Lemelerberg in Twente. Hier kan je speelbos “in het hol van de Leeuw” vinden. Een speelbos met boomhut en diverse klautertoestellen.

Lemerlergberg speelbos

In de grote speelbos in Overijssel kan je zelf lekker chillen in een van de hangmatten. Er zijn meerdere klimparcoursen voor oudere en voor jonge kinderen. Er is ook ruimte genoeg om zelf een hut te bouwen.

Lees ook ons uitgebreide blog over het speelbos Lemelerberg.

Lemerlergberg speelbos

Belevenisroute Luttenberg, de Lutte

Bij Luttenberg is geen echt speelbos. In plaats daarvan is er een belevenissenwandeling waarbij je onderweg langs allerlei verschillende speeltoestellen komt. De route start bij de dagcamping Luttenberg waar je ook direct al een aantal speeltoestellen hebt. De hele route is 3 kilometer lang. Heeft een beetje hoogteverschil en je komt langs heide en bos. Lees ook ons uitgebreide blog over de belevingsroute.

Wandelen Luttenberg

Klauterwoud Hof van Espelo, Enschede

Klauterwoud bij Hof Espelo. Klein maar erg leuk. Er is een korte kabouter wandeling maar je kunt ook langere wandelingen maken.

Speelbos Noord-Brabant

Speelbos Boeverijen Mastbos, Breda

In het Mastbos van Breda ligt één van de 38 boswachterspaden van Nederland (lees hier ons blog over het boswachterpad) maar er is ook een kabouterwandeling en een speelbos. Het Speelbos Boeverijen is een van de grotere speelbossen in Nederland. Lekker in bomen klimmen, een hut bouwen of spelen met de vaste speeltoestellen. Er is een watergracht met een touwbrug. Je kunt hier ook picknicken en er is een groot veld om te voetballen.

Speelbos Herperduin, Herpen

Speelbos Herperduin is een relatief nieuw speelbos. Er is een spectaculaire speeltoestel De Das in het speelbos. Een enorm speeltoestel in de vorm van een das. Je kunt hier klimmen met een ladder of een net. Er is een glijbaan en diverse klautermogelijkheden. Dit klimbos is ontworpen voor kinderen vanaf zes jaar.

Speelbos Herpenduin

Behalve het speeltoestel is er ook een plas met water met enkele pompen. Dus neem laarzen meer of eventueel droge kleding. Verspreid om de plas zijn er bomen en bankje voor ouders. Dit is ook een goede plek om een picknick mee naar toe te nemen lekker in het zonnetje. Naast het grote speeltoestel zijn er ook nog kleine speeltoestellen in het omliggende bos.

Lees hier meer over speelbos Herperduin en de wandelroutes in de omgeving.

Speelbos Herpenduin

Op avontuur met Docus de Das, Schaijk

Loop het avonturenpad van anderhalve kilometer en je komt onderweg allerlei speeltoestellen tegen. Zoals een parcours in het water en een waterpomp. Dit is vooral een leuke korte route met jonge kinderen

Docus de das avonturenpad

Je moet helpen de betovering in het bos te verbreken. Hierdoor zijn de dieren in de war en gedragen ze zich als andere dieren.

Lees ook het uitgebreide blog over het Docus de Das pad.

Docus de das avonturenpad

Speelbos”Naat piek”, Uden

Er zijn niet super veel speelbossen in Brabant maar in de Maashorst doen ze het goed. ‘Naat piek” in Uden is een gemiddeld groot speelbos

Het ontwerp is hartstikke kindvriendelijk, het is niet voor niets uitgekozen door kinderen van 2 lokale basisscholen. Er zijn drie grote speelplekken: een reus die zich in een heuvel heeft verstopt nodigt uit tot klimmen, klauteren, verstoppen en glijden vanaf zijn hoofd. Daarvoor staat aan een waterpoel een houten waterbaan met pomp die kinderen uitnodigt om heerlijk te spetteren en kliederen met water en zand. Voor klimmers en klauteraars is er een klein klimparcours en een uitkijktoren. Voor ieder wat wils, want in de bossen rondom de speelplek kunnen kinderen naar hartenlust hutten bouwen en in bomen klimmen.

Speelbos uden

In deze natuurspeeltuin hebben de kinderen de ruimte, het is ruim opgezet, een fijne tussenstop als je in De Maashorst aan het wandelen bent met je gezin. Er staan maar een paar picknicktafels en bankjes, dat hadden er eigenlijk wel meer mogen zijn, vind ik. Lees ook ons blog over speelbos Uden.

Speelbos uden

Speelbos Gilze

Een verlegen reuzin heeft haar sporen achtergelaten in Gilze. In het speelbos lees je meer over dit verhaal en natuurlijk zijn er een aantal speeltoestellen om op de spelen. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om hutten te bouwen en er is zelfs een fruittuin waar je in het seizoen vruchten kunt plukken. Lees het uitgebreide blog over speelbos Gilze.

Speelbos de Molenheide, Mierlo

Speel en beleefbos de Molenheide is Mierlo is niet super groot maar wel leuk. Met picknickplekken, een kabelbaan, waterspeelplek, schommels en glijbaan. Grote pre van dit speelbos is dat het bovendien te combineren is met een superkindvriendelijk wandeling. Het Katoenpad een korte wandeling die je met een app loopt. Onderweg zijn er op de route ook nog meerdere speeltoestellen.

Lees hier alles over het Katoenpad en speelbos de Molenheide.

Speelbos Molenheide

Natuurspeeltuin Zandbos, Deurne

Natuurspeeltuin Zandbos in Deurne is een leuke natuurspeeltuin. Met een blotevoetenpad en diverse klimtoestellen. Er is ook een zand en waterspeelplaats. Bij de lokale VVV kan je opdrachten boekje halen speciaal voor een wandeling met jonge kinderen.

Speelbos de Kemmer, Oirschot

Speelbos met dierenthema aan de rand van Oirschot. Vonden we een beetje tegenvallen. Geen speeltoestellen wel mooie houten dierenfiguren en veel takken om zelf wat mee te bouwen. In dit speelbos ligt ook een kindvriendelijk multi cache. Voor wie graag wil geocachen met kinderen.

speelbos de kemmer

Speelbos Slingerpedje, Bladel

In Bladel onder Eindhoven zit Speelbos Bladel ook wel bekend als het ‘t Slingerpedje. Er is o.a. een een waterpomp met kliederpoel, klimbomen, slingertouw en touwbrug.

Speelbos Utrecht

Speelbos Gagelbos, Utrecht

Speelbos Gagelbos is wel heel bijzonder. Speelbos Gagelbos staat ook wel bekend als Speelbos Utrecht omdat het aan de rand van de stad ligt. Er zijn zijn hier maar liefst 2 speelbossen en genoeg ruimte om zelf het bos in te gaan en je eigen hut te bouwen. Er is is ook een sloot die je kunt over stekken met een touwbrug, kabelbaan of met een vlot.

Speelbos Nieuw Wulven, Houten

Speelbos Nieuw Wulven op de plek van een oud Romeins fort. Te combineren met een wandeling van minimaal 1 kilometer vanaf de parkeerplaats. Speeltoestellen en een stukje met water om mee te spelen. Lees ook ons uitgebreide blog over Nieuw Wulven. Ben je op zoek naar meer toffe speelplekken in de provincie Utrecht? Kabouterpaden, Blotevoetenpaden en wandelingen met speeltoestellen op de route? Die kan je vinden in mijn boek (e-book en fysiek boek) Speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

speelbos Nieuwe Wulven

Speelbos Limburg

Speelbos de Boskoel Well, Noord-Limburg

Normaal gesproken kan je hier wat drinken bij bosbrasserie In de Sluis en het interessante bezoekerscentrum bekijken. Onze dochter vermaakte zich hier uitstekend terwijl wij op het eten wachten. Helaas kan dat nu niet maar je kunt wel spelen in speelbos “De Boskoel”. Slingeren tussen de bomen, een hut bouwen of spelen met zand. Om er te komen moet je de wandelroute ongeveer 500 meter volgen.

Lees ook ons blog over speelbos de Boskoel.

Speelbos Meinweg

Ook Speelbos Meinweg in Limburg ligt in een Nationaal park. Wat dit speelbos in Limburg zo leuk maakt is het uitgebreide klimparcours. Lees ook ons blog over Nationaal Park de Meinweg.

Speelbos Gelderland

Speelbos Avonturenbos, Groesbeek

Het avonturenbos  Stekkenberg Groesbeek ligt aan de rand van een woonwijk. Het bos werd mede ontworpen door kinderen. Er zijn allemaal leuke speeltoestellen zoals een boomhut, boomzweefpad en een halfondergrondse hut.

Er is ook een waterspeelplek waar een pomp staat. Je kunt hier lekker met water en modder spelen. In de omgeving starten ook enkele wandelroutes maar helaas geen speciale kinderroute. Er is hier wel heel veel ruimte om zelf hutten te bouwen. Ook zijn er diverse plekken met bankjes en of picknicktafels.

Lees ons volledige blog over avonturenbos Groesbeek

 Stekkenberg avonturenbos

’t Hertenpad, Achterhoek

Het speelbos in de Achterhoek bij het plaatsje Baak is onderdeel van het Kindernatuurpad ’t Hertenpad. Je hoeft niet perse de opdrachtenroute te volgen maar kunt ook gewoon de bordjes volgen van deze 2,5km lange wandeling. Je komt dan onderweg al diverse speeltoestellen tegen komen tot je bij een cluster komt het speelbos.

kindernatuurpad hertenpad

Hier is o.a. een blote voetenpad met een pomp. Een kabelbaan, een klauterroute en een hangbrug. Meer dan genoeg te spelen. Het ligt allemaal aan en rondom een meertje dus kinderen zonder zwemdiploma wel in de gaten houden.

Lees ook ons volledige blog over Kindernatuurpad ’t Hertenpad.

Sprokkelbos, Lent

Het Sprokkelbos in Lent begint achter Café Restaurant Stroom waar ook enkele parkeerplekken zijn. Het is een kleinschaliger speelbos dan de andere opties in deze lijst.

Sprokkelbos Lent

Een klein stukje natuur waar je een klein rondje kunt lopen. Vooral leuk is voor jongere kinderen. Er is een waterpomp en er liggen wat bomen om over heen te klimmen en te klauteren. Ook staan er de beginselen van een aantal wilgentakken hutten maar die moeten nog groeien. Aan het water zijn er bankjes waar je zelf als ouder kunt zitten terwijl je kind speelt.

Sprokkelbos Lent

Natuurspeelterrein Watertorenweg, Harderwijk

In Harderwijk zit ook een heel leuk speelbos. Het Natuurspeelterrein Watertorenweg aan de rand van de stad. Niet de mooiste locatie vlakbij van der Valk en met elektriciteitskabels maar wel heel veel ruimte om te spelen.

Speelbos Harderwijk

Het enorme grasveld heeft o.a. een kabelbaan, schommels een wip wap en enkel klimtoestellen. Er zijn ook een aantal bankjes en picknicktafels en een waterpomp. Er is een korte kinderwandeling die je kunt maken rondom het het Natuurspeelterrein Watertorenweg met vragen over dieren en planten.

Speelbos Harderwijk

Het indianenbos, Ermelo

Het indianendorp in Ermelo is een toffe speeltuin in het bos. Met kabelbaan en speeltoestellen. Er is ook een hangbrug die twee delen van het speelbos met elkaar verbinden.

Indianenbos Ermelo

Er is ook heel veel ruimte om te voetballen of een ander spel te spelen. Ook zijn er picknickbanken om een hapje te eten. Bij diverse speelbossen staan helemaal geen prullenbakken maar die zijn hier wel aanwezig.

Indianenbos Ermelo

Speelbos Landgoed Schovenhorst, Putten

Een enorme uitkijktoren, wandelmogelijkheden en een speelbos. Een prima plek om met het gezin een paar uur door te brengen. In het speelbos kan je zelf een hut bouwen of klim via de klauternetten. Het bos heeft niet zoveel speelmogelijkheden als een aantal andere opties in deze lijst. Je moet het dan ook vooral zien als combinatie met de uitkijktoren en het wandelgebied. Er zijn hier ook diverse picknicktafels een aantal zelfs over een overkapping.

Lees hier ons blog over Landgoed Schovenhorst.

Landgoed schovenhorst
Landgoed schovenhorst

Speelplaats Stakenberg, Vierhouten

Speelweide Stakenberg is een enorm terrein in natuurgebied Stakenberg. Er staan diverse speeltoestellen van schommels tot een kabelbaan. Er zijn meerdere picknickplekken en je hebt alle ruimte om te voetballen of een ander spel te spelen.

speelweide Stakenberg

Combineer deze speelplaats met het tijdkijkerpad. Een korte wandeling die juist ook voor gezinnen leuk is door de zogenaamde tijdkijkers. Die geven je een kijkje in hoe het gebied er vroeger uitzag.

speelweide Stakenberg

Speeleiland Zandziebar, Slijk-Ewijk

Het speeleiland van Zandziebar is ideaal voor tijdens een mooi zonnige dag. Wanneer je ook gelijk kunt zwemmen vanaf het strand. Het speeleiland zelf is niet al te groot maar er is een leuke klauterroute naar het eiland toe, een pondje en een kabelbaan.

Naast het vrij toegankelijke strand en speeleiland zijn hier ook veel betaalde activiteiten. Zo is er een restaurant maar kan je ook een waterfiets, SUP plank of kano huren. Soms vanuit de kiosk direct bij het speeleiland of vanuit het wat verderop aan het water gelegen restaurant watergoed. Lees ook ons blog over Zandziebar.

Speeleiland Zandziebar

Speelbos Schuytgraaf

Het speelbos in Schuytgraaf viel tegen. Het wordt heel slecht aangegeven en blijkt een klein stukje land met bomen (niet echt een bos te noemen). In de herfst is het één grote modderpoel en af en toe een bruggetje waar je overheen kunt en een waterpompsysteem.

speelbos Arnhem

Speelbos Noord-Holland

Spinnenbos, Spaarnwoude

Het spinnenbos bij Informatieboerderij Zorgvrij is een tof speelbos voor kinderen vanaf acht jaar. Met tunnels van wilgen en meerder klim en klauter toestellen. Natuurlijk kan je ook je eigen hut bouwen.

Speelbos Meermond, Heemstede

Ruim opgezet speelbos met veel houten speeltoestellen op een grasveld.Het leuke is dat je hier ook een leerzaam Duurzaamheidspad en een leuk Heksenpad zijn. Je kunt een bezoek aan het speelbos dus makkelijk combineren met een korte wandeling.

Avonturenspeelplaats Geestmerambacht, Koedijk

In recreatiegebied Geestmerambacht zijn diverse gewone speeltuinen. In de zomer kan je hier ook lekker zwemmen bij diverse strandjes. Daarnaast is er ook een avonturenspeelplaats. Hoewel speelplaats misschien doet vermoeden dat het groter is dan het is. Het is namenlijk maar een wel redelijk lang en leuk klauterparcours. Heel geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier en bovendien goed onderhouden.

Speelbos Geestmerambacht

Speelbos Purmerbos, Purmerend

Speelbos Purmerbos is een uitgestrekt speelbos. Met klautertoestellen maar ook een gedeelte met een glijbaan, picknicktafel en duikelhekjes. In dit bos is ook een kabouterwandeling en een langere Phoenix wandeling langs een een aantal kunstvoorwerpen. Lees hier meer over het Purmerbos.

Speelbos purmerbos

Natuurspeeltuin Boezelbos, Hoorn

Het speelbos in Hoorn heeft een tof avonturenparcours speciaal voor oudere kinderen vanaf tien jaar. Daarnaast is er glijbaan en een doolhof voor jonge kinderen. Combineer met een wandeling door natuurpark Blokweer en een bezoek aan het bezoekerscentrum. Lees hier meer over het Boezelbos.

Boezelbos

Waarderhout, Heerhugowaard

Waarderhout is een klein natuurgebiedje bij Heerhugowaard. Je kunt er wandelen en je hebt er het speelbos Waarderhout dat bestaat uit verschillende onderdelen die op de route tegenkomt. In dit gebied liggen ook veel dierenkaartjes die je kunt ophalen met de Perfect Earth Animals app van Staatsbosbeheer. Lees hier meer over speelbos Waarderhout.

Speelbos Zuid-Holland

Speelbos en Beverbos, Dordrecht

In natuurgebied de Biesbosch naast de zwemplas kan je deze avontuurlijke natuurspeeltuin vinden. Spelen met water maar ook een tokkelbaan over het water. Verder zijn er diverse speel- en klimtoestellen. Niet heel groot maar leuk als je toch in de buurt bent en te combineren met een wandeling door de Biesbosch.

Recreatiestrand Merwelanden

Waterspeeltuin, Leiden

In park Cronesteyn aan de rand van Leiden kan je de natuurspeeltuin vinden. Wel droge kleding meenemen want het slootje springen gaat nog wel eens mis.

Speelnatuur Tiengementen, Tiengemeten

Een van de grotere speelnatuur plekken in Nederland. De kleintjes hebben zelfs een eigen gedeelte waar je goed zicht op hebt. Neem wel je zwemspullen en een schone set kleding mee want hier is lekker veel blubber en water. Gelukkig zijn er toiletten, douches en omkleedhokjes aanwezig dus vies worden mag.

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet en biedt je niet alleen de mogelijkheid om lekker te spelen, klimmen en klauteren bij speelnatuur Tiengemeten maar je kunt er ook wandelen, fietsen en naar diverse musea.

Meer weten over dit eiland? Lees dan ons blog.

Speelbos Monkeybos, Wassenaar.

In het prachtige Zuid-Hollandse duingebied van Meijendel vind je het speelbos “Monkeybos”. Je kinderen hier zich helemaal uitleven: in (hoge) bomen klimmen, klimmen en klauteren op toestellen, hutten bouwen of door grote waterleidingsbuizen kruipen. Je vindt er ook een tokkelbaan en een uitkijktoren.

monkeybos Meijendal

Zijn je kinderen uitgespeeld? Neem dan een kijkje in het bezoekerscentrum “De Tapuit” van Dunea. Je leert hier alles over de dieren die in het natuurgebied van Meijendel wonen en kun je je kennis testen over de waterwinning van Dunea. Wandel- en fietsroutes door Meijendel zijn hier ook verkrijgbaar. Er worden door de Tapuit ook regelmatig allerlei kinderactiviteiten georganiseerd.

Bij het bezoekerscentrum is een leuke waterspeelplaats voor kleine kinderen. Trek gekregen? Naast het bezoekerscentrum vind je een gezellig pannenkoekenrestaurant met een groot terras. Meer toffe tips voor deze provincie kan je vinden in het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

Onze blogger Marlies is een fervent bezoeker van duingebied Meijendel en het Monkeybos. Lees haar ervaring en tips in ons blog.

monkeybos Meijendal

Speelbos Drenthe

Speelbos Lorken, Drenthe

In het Lorken speelbos bij de boswachterij Gieten-Borger heb je alle ruimte om heerlijk te spelen. Er is hier ook een gewone speeltuin maar daarnaast nog een heel groot speelbos. Er zijn enkele speeltoestellen, een klauterparcours, een waterspeeltuin en een schommel. Daarnaast hebben kinderen al hele grote hutten gebouwd en liggen er genoeg takken om verder mee aan de slag te gaan.

Bij boswachterij Gieten-Borger is een boomkroonpad en een kabouterwandeling. Je kunt ook een wandeling maken naar enkele van de hunebedden in de omgeving. Kortom dit is meer dan een speelbos maar je kunt je hier echt een paar uur vermaken.

Lorken speelbos
Lorken speelbos

Speelnatuur, Dwingelderveld

Natuurmonumenten heeft rondom het bezoekerscentrum van National park Dwingelderveld speelnatuur aangelegd. Er is een speelplek met waterpomp en je kunt dammen bouwen. Daarnaast is er een kort parcourtje en een aantal wilgen hutten. Leuk als je er toch bent maar te klein om er speciaal naar toe te rijden.

Speelnatuur, Dwingelderveld

Belevingspad het roekpad, Echten

Een wandeling van ongeveer 1 kilometer. Onderweg kom je langs een aantal speeltoestellen die te maken hebben met de zintuigen: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Aan heet einde is er ook nog een speelbos met een picknickplek. De wandeling over een landgoed met een watertje vonden wij ook erg mooi. Lees hier ons blog over het Roekpad.

roekpad echten

Belevingspad Het Hart van Drenthe, Zwiggelte

Een wandeling van ongeveer 3 km met onderweg een aantal informatieborden en speeltoestellen. Je kunt ook een speurtocht ophalen bij de de receptie van Bungalowpark Het Hart van Drenthe.

Belevingspad Hoogersmilde, Hoogersmilde

Wandelroute van 2,5 kilometer met onderweg een tiental belevingsobjecten waaronder een klein vliegtuigje. Dat verwacht je toch niet tegen te komen tijdens een wandeling met kinderen. Dit is meer een wandeling met wat dingen te doen onderweg dan echt een speelbos. Lees hier ons blog over het Belevingspad Hoogersmilde.

Belevingspad Hoogersmilde vliegtuig

Struin- en duinpad, Norg

Het struin- en duinpad in Norg is in 2020 vernieuwd. Onderweg kom je o.a. een kronkelslang, glijbaan, hangmat, telefoonpaal en en diverse nieuwe speeltoestellen tegen. De route is 1,5 kilometer door het bos, over de zandvlakte en met diverse heuveltjes.

Ipadweg Belevingspad, Veeningen

Nog zo’n leuke wandelroute met kinderen in Drenthe. Aan het begin is een speeltuin. Daarna volg je de pijlen langs houten dieren, klimtouwen en boomhutten. Dit is dus een combinatie van een speelbos en een wandeling. Lees hier ook mijn uitgebreide blog over het Ipadweg Belevingspad.

Belevingsbos Kerkenveld, Kerkenveld

Een enorme boomhut en boomstammen om op te springen bij het speelbos in Kerkenveld. Dit leuke speelbos hangt ook vol met vogelhuisjes. Naast het speelbos ligt ook nog een reguliere speeltuin mochten je kinderen nog niet moe zijn.

Lees hier het hele blog over Belevingsbos Kerkenveld.

belevingsbos kerkenveld

Speelbos Groningen

Speelbos Kuzemerkooi, Oldekerk

Kleinschalige speelplek in een klein natuurgebiedje in Oldekerk. Hier lag vroeger een eendekooi. Het leukste vonden wij het parcours over het water. Je kunt hier ook een kinderwandeling van van 2km en een kort kabouterpad.

kuzemerkooi speeltuin

Speelbos Meeden, Meeden

Dit speelbos is in 2020 geopend en daarom nog niet zo bekend. In speelbos Meeden kan je o.a. een waterspeelplaats, nestschommel en touwbrug vinden. Ook zijn er een sledebult, rioolbuis en pannaveldje. Desondanks voelt het niet echt als een speelbos maar meer als speeltuin in een woonwijk. De hindernissenroute maakt wel wat goed vooral in de lente als de bloeien.

Speelbos Tussen de Venen, Muntendam

Klein speelbos met een klimtoren en een klauterparcours in natuurpark Tussen de Venen. Meer speeltoestellen kan je vinden op het Mammoetpad welke start bij de Heemtuin aan de andere kant van het natuurpark. Met een wandeling van 5+ kilometer kan je beide combineren. Lees hier ons blog over het Mammoetpad.

speelbos tussen de venen

De Onlanderij, Eelderwolde

De Onlanderij is een nieuw speelbos vlak bij de stad Groningen. In de loop van 2021 moeten alle speeltoestellen zoals de waterpomp, brug en speel en klauterstammen in het enorme weiland gereed zijn. Parkeren doe je bij de Onlanderij waar je ook een hapje kunt eten en drinken.

speelnatuur onlanderij

Speelbos Friesland

Speelbos Drents-Friese Wold

In Nationaal Park Drents Friese wold is ook een speelbos te vinden. Het is een vrij groot kaal stuk waar je kunt voetballen of andere spelletjes spelen. Daarnaast is er een sloot met een korte touwbrug, een kabelbaan en enkele ander speeltoestellen. Vooral leuk om te combineren met een van de kindvriendelijke wandelroutes in het Nationaal Park.

speelbos drents friese woud

Speelbos Sparjebird, Friese Wouden

Speebos Sparjebird bestaat uit enkele verspreide speeltoestellen. Puur voor het speelbos zou ik er niet heen gaan. Wat het toch leuk maakt is de combinatie met een de korte wandeling over het dierenpad welke je hier kunt lopen. Ook is er een fijne horeca gelegenheid. Lees hier het uitgebreide blog over Sparjebird dierenpad.

Speelbos Zeeland

Groede Podium en Groese Polders, Zeeuws-Vlaanderen

Twee leuke speelplekken die perfect te combineren zijn, zijn Groede Podium en Groese Polders. Groede podium, bij het gelijknamige stadje Groede, is een speel- en bunkerpark. Het park is 200 meter lang, dus je kinderen kunnen in alle vrijheid spelen. Elke bunker heeft een ander speeltoestel maar vertelt je ook wat over de geschiedenis. Het park heeft ook een restaurant.

Wanneer je Groede Podium bezoekt vergeet dan ook niet langs Groese Polders te gaan. Hier kun je heerlijk wandelen terwijl je langs verschillende speelplekken komt. Lees meer over ons bezoek aan Groede Podium en Groese Polders in ons blog.

Heb je nog een aanvulling? Laat het ons vooral weten worden wij blij van.

24 gedachten over “De leukste gratis speelbossen in Nederland”

 1. Leuk dat je Speelnatuur, Dwingelderveld hebt toegevoegd, verder complimenten voor het super geschreven artikel.

  Iedereen is welkom in het mooie Drenthe!

 2. Wat gaaf dit artikel! Het verbaast me dat het Haarlemmermeerse Bosch er niet bij staat. Oude terrein van de Floriade. Er zijn over het hele terrein veel gratis speelgelegenheden voor kinderen. Maar er is ook echt een speelbos met een vlot en lemen hutten!

 3. Prachtig park Toorenvliedt in Middelburg staat er niet bij. Park voor jong en oud. In het park zelf zijn veel bunkers aangelegd en ook die zijn nog grotendeels intact. Er is een thematische wandeling langs deze bunkers gerealiseerd door de Stichting Bunkerbehoud. Via de smartphone komen bij elke bunker berichten binnen met beelden of verhalen. Voor kinderen is er een speurtocht door het park waarbij ze gaandeweg alle bunkers ontdekken.

  Bij een aantal van de bunkers zijn speelvoorzieningen aangelegd zoals een kabelbaan en glijbanen. In een van de bunkers is een klein museum ingericht. Dus het is niet alleen spelen of wandelen maar ook een stukje educatie over de geschiedenis van WOII

 4. Bedankt voor de tips!

  Nog een aanrader in Friesland:

  Speelbos Het Hossebos
  Nabij Tillewei, einde van de weg aan het kanaal 32
  9289 HC Drogeham

  Touwbruggen, waterpomp, boomstammen en vlonders in t water, boven het water hangen in een net. Midden in het bos. Geen horeca in de buurt. Wel picknick tafels.

 5. Geen bos, maar prachtig aangelegd natuurspeelpark en direct naast De Nieuwe Waterweg, kijken naar grote schepen die langsvaren en ravotten in het groen: Avonturis in Maassluis (zuid-Holland)

 6. Ik mis Sparjebird bij De Hemrik in Friesland! Erg leuke route met onderweg allemaal activiteiten! Zo volg je de vossenpoten, kom je houten dieren tegen met weetjes en opdrachten, is er een kaboutertpad, bouw je onderweg een hut, klauter je door de greppel, eindig je bij een waterspeeltuin. Ontzettend leuk rondje met diverse opdrachtjes!

  1. Daar hebben we een apart blog over als wandeling. Het speelbos zelf vond ik weinig voorstellen. Goed dat je het opmerkt zal het even toevoegen met de link naar de wandeling.

 7. Ik mis het katoenpad in Mierlo, Noord-Brabant.
  Een superleuk pad waar ze fijn kunnen spelen en met een app leer je meer over de geschiedenis.

  1. Dank je wel! Klinkt meer als een wandeling (daar hebben we aparte blogs over) dan echt een speelbos. Ga er eens naar kijken of we die zelf een keer kunnen lopen. Fijne tip!

 8. Ik zou het klauterwoud bij Hof Espelo (Enschede) zeker toevoegen. Klein maar erg leuk. Er is een korte kabouter wandeling bij, maar ook langere wandelingen.

 9. Prachtig, zo’n verzameling speelbossen.
  Ik zou nog willen toevoegen: Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Het is dan wel geen bos, maar wel een heerlijke plek voor jong en oud. Zie de website speelhofhoogerzael.nl

 10. Het speelbos in Zeewolde is geweldig. Adres is Groenewoudseweg (naast nummer 7 het bos in) in Zeewolde. Het is een speelbos van Staatsbosbeheer.

  1. Monique van Elswijk

   In Hellevoetsluis in Zuid Holland zit ook een superleuke natuurspeeltuin. Deze speeltuin wordt onderhouden door vrijwilligers en zit vrijwel naast de kinderboerderij.
   Tevens gratis te bezoeken ❤️

   Het adres is Atalanta, huisnummer weet ik niet.

   1. Deze zit midden in het bos en is gelukkig wel gratis.
    Hier staat onder andere een glijbaan en ”muziekbomen” als je met een tak tegen de bomen aanslaat geeft iedere boom een andere toon. Is echt een aanrader ook.
    Het is wel even wandelen vanaf de parkeerplaatsen en het staat niet heel goed aangegeven.

 11. Ik mis park Meermond nog in Heemstede, de duinen rondom bezoekerscentrum de Hoep in Castricum, het spinnenbos in recreatiegebied spaarnwoude en het eiland tiengemeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top