Home / Nederland / Limburg / Wandelen tussen de grote grazers en speelnatuur bij de Hompesche Molen in Stevensweert

Wandelen tussen de grote grazers en speelnatuur bij de Hompesche Molen in Stevensweert

Een mooie wandeling combineren met speelnatuur en een hapje en drankje? Het kan bij de Hompesche Molen in Stevensweert. In het gebied zijn niet alleen veel vogels te zien, maar kwamen we ook Galloway-runderen en Konikpaarden tegen.

Het Molenhuis bestaat al sinds 1722. Hier kun je de auto parkeren (al zijn er nog enkele kleine parkeerplekken langs de weg) en vind je ook de speelnatuur van OERRR. Meestal gaan we eerst wandelen en daarna spelen, maar deze keer draaien we het op.

Tegenwoordig zit er in de historische molen Brasserie de Hompesche Molen, waar je terecht kunt voor een hapje en en een drankje, zowel binnen als buiten. De Molen zelf is op speciale dagen (zoals Nationale Molendag) ook te beklimmen. Met 37 meter is het de hoogste graanmolen van Limburg.

 Hompesche Molen wandelen

Speeltuin Hompesche Molen

De speelnatuur van OERRR bij de Hompesche Molen is vrij uitgebreid. We vinden hier zelfs onverwacht een blotevoetenpad. Natuurlijk worden direct de schoenen en sokken uitgetrokken.

Speeltuin Hompesche Molen
Speeltuin Hompesche Molen

Het parcours slingert over het terrein heen. Steentjes, kiezels, gras en zand. Ook zijn er een touwbrug en meerdere boomstammen om overheen te lopen. Bij het lastigste deel stappen we van paaltje naar paaltje. De gebouwtjes en het informatiebord bijvoorbeeld over insecten zijn wel toe aan een opfrisbeurt, maar de rest van de speelnatuur ligt er goed onderhouden bij.

Er zijn twee moderne waterpompen en genoeg zand om heerlijk mee te kliederen. Super fijn dan ook dat er ook nog een wasplaats is om daarna weer schoon te boenen.

Speeltuin Hompesche Molen

Wandeling Rondje Molenplas

Wandelen vanaf de Hompesche Molen kan. Er is maar één route: het rondje Molenplas. Is die 5,8km te lang omdat je gaat wandelen met kinderen, dan kun je ook een klein stuk van het pad lopen en daarna terug lopen. Het meest interessante deel start bij de molen en daarna loop je naar rechts. Via het bomenmonument naar het uitkijkpunt en vanaf daar weer terug. Dit deel van de route is ongeveer 1km (dus 2km heen en terug).

 Hompesche Molen wandelen
 Hompesche Molen wandelen

Het bomenmonument bestaat uit fossiele eiken. Ze werden ontdekt tijdens de zand afgravingen die voor de Molenplas hebben gezorgd. De bomen zijn wel 1500 tot 2000 jaar oud maar bijzonder goed bewaard gebleven. Nu vormen ze een herinnering aan vroeger.

 Hompesche Molen wandelen

Na het bomenmonument komen we al snel bij een bankje met een uitkijkpunt. We hebben jammer genoeg niet zulk mooi weer tijdens deze wandeling en ik ben ook niet zo blij met de duidelijk aanwezige hoogspanningsmasten. Met mooi weer is dit vast een aantrekkelijker plaatje.

 Hompesche Molen wandelen

Tijdens de route kun je de Konikpaarden ontmoeten. Zij struinen door het gebied. Ze hebben net een aantal veulentjes gehad die heerlijk op de grond liggen. We kiezen er daarom voor niet het pad door hun vrije loopgebied te nemen, maar het pad te kiezen dat langs het hek loopt. Beide paden komen verderop weer bij elkaar.

Wij hebben deze keer niet de tijd het hele rondje te lopen en bovendien komt er ook net een bui aan. Later in hetzelfde weekend gaan we nog twee keer terug naar de Molenplas. Er zitten hier bevers en we hopen die in de schemering beter te kunnen ontdekken. Al het bewijs is er, maar de bever zelf zien we niet.

 Hompesche Molen wandelen
 Hompesche Molen wandelen

Bij ons volgende bezoek lopen we een ander stuk van het rondje Molenplas. We lopen naar de vogelkijkhut, eigenlijk meer een uitkijktoren. Speuren nog een keer vergeefs naar de bevers, maar worden wel heel blij van de Galloway runderen. Mama en haar kalfje liggen lekker te herkauwen terwijl wat verderop twee stieren in het water aan het vechten zijn. Inclusief indrukwekkende loei geluiden.

 Hompesche Molen wandelen
 Hompesche Molen wandelen

Meer wandeltips? Check dit e-book over wandelen met kids. Wat is er nog meer te doen in de omgeving? Lees ook onze blogs over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top