Home / Nederland / Limburg / Megagids: de leukste activiteiten en vakantieparken in Zuid-Limburg met kinderen

Megagids: de leukste activiteiten en vakantieparken in Zuid-Limburg met kinderen

“Mama, zijn we nog in Nederland?” Ja, je zou bijna denken dat we opeens in een ander land rijden als we tussen de groene heuvels rijden. Zuid-Limburg met kinderen is echt leuk en er is ontzettend veel te doen. Van Susteren tot Vaals mag het dan maar veertig minuten rijden zijn, er is veel meer te doen dan je zou mogen zou verwachten puur op basis van het oppervlakte. 

zuid-limburg

Er is geen regio in Nederland waar we de afgelopen jaren zo vaak voor een korte vakantie zijn geweest. Met onze toen-nog-dreumes naar o.a. kasteel Hoensbroek, met de stoomtrein, fietsen en het drielandenpunt, Parkstadnacht meemaken en toen ze wat ouder was een weekendje Maastricht. Niet alleen wij maar ook bloggers Luísa en Esmeralda hebben hun steentje bijgedragen aan deze megagids vol leuke activiteiten in Zuid-Limburg met kinderen. 

Zuid-Limburg met kinderen

Op zoek naar leuke kinderactiviteiten in Zuid-Limburg? Voor het gemak hebben we ze geografisch gerangschikt en niet op volgorde van wat wij het leukste vonden om te doen. Zuid-Limburg is weer in te delen in de grens Maasvallei, Parkstad Limburg, het Heuvelland en de twee grotere steden Valkenburg en Maastricht. 

Kinderactiviteiten Zuid-Limburg

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born is een dierentuin, kinderboerderij en speeltuin in de tuinen van het voormalig kasteel (nu ruïne). Vooral erg leuk met jonge kinderen. Waarvoor zwanen, pauwen en kippen nog grote aantrekkingskracht hebben. Je kunt hier ook uitgebreid knuffelen met de grote konijnen en natuurlijk hartstikke leuk spelen. Alle dieren moeten uitgebreid bekeken worden, “dat dat dat” tot er weer een volgend dier ontdekt wordt.

Zuid-limburg met kinderen kasteelpark bonn
Zuid-limburg met kinderen kasteelpark bonn

Brunssummerheide 

Genieten van een bijzonder mooi stukje natuur, doe je op de Brunssummerheide. Tijdens een wandeling op de heide zien we onder andere een muisje, reiger en vele vogels. Af en toe worden we ingehaald door fietsers en we nemen ons voor de volgende keer ook de fietsen mee te nemen. 

Kinderboerderij Schutterspark

Voor een entreeprijs van € 1,50 per persoon boven de 1 jaar kunnen kinderen bij kinderboerderij Schutterspark hier niet alleen naar de vele dieren, onder andere herten, varkens en geiten, kijken maar ook spelen in de grote speeltuin. Ook kan een zakje voer voor de dieren worden gekocht voor € 0,50 zodat de kinderen de dieren zelf kunnen voeren. Hartstikke leuk met jonge kinderen. 

Er is hier ook een minihaven waar je kunt varen met een bootje en er zijn treintjes. Check van tevoren de website want deze attracties zijn niet altijd open. 

Blotevoetenpark

Wanneer Luisa met haar gezin het BloteVoetenpark in Brunssum bezoekt, is het nog best fris met ongeveer 8 graden. Op de website staat echter aangegeven dat het pad met alle weersomstandigheden open is dus ze gingen er gewoon voor. “Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen en krijgen we de plattegrond van het pad mee. Het pad is 4 kilometer lang en onderweg is het ook mogelijk om een kortere route te nemen.”

botenvoetenpark limburg brunssum

“Nadat we onze sokken en schoenen hebben uitgetrokken en in de daarvoor bestemde rekken hebben gezet, is het eerste zand waarop we lopen inderdaad flink koud. De oudste van drie jaar heeft het al direct gehad en weigert op blote voeten verder te lopen. We trekken bij haar dan ook maar weer de sokken en laarsjes aan. De jongste van 1,5 jaar lijkt geen problemen te hebben met de kou en zo beginnen we aan onze tocht!

botenvoetenpark limburg brunssum

De route voert onze eerst door een mooi bos en over het prikkelpad. Door de kiezels, schors en modder worden onze voeten inderdaad geprikkeld! Na dit prikkelpad volgt onder meer de scharrelpoel, de hindernisbanen vijver, het liefdeslaantje, de doolhof, het insectendorp en de modderpoel! Met onze kinderen lopen en springen we de hele route en alleen het laatste stukje moeten we ze even dragen. Na 3 uur komen we dan ook moe terug bij de voetenwasplaats. Daar is het nog een uitdaging om al het vuil met de afwasborstels en koud water van onze voeten af te spoelen!”

botenvoetenpark limburg brunssum

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is het leukste kasteelmuseum van de regio. In het oudste gedeelte van Kasteel Hoensbroek vol smalle gangetjes en rare hoekjes zijn kleine mensen in het voordeel. De kamers zijn historisch ingericht, maar je hoeft hier niet alleen te kijken. Op meerdere plekken zijn er activiteiten voor kinderen. Van oudhollandse spelletjes op het buitenterrein tot verkleden of ganzenborden in de kamers binnen. Lees ook ons uitgebreide blog over kasteel Hoensbroek

Zuid-limburg met kinderen

Snowworld Landgraaf met klimparcours en rodelbaan

Het hele jaar door kun je skiën bij Snowworld Landgraaf. Maar er is hier nog meer te doen! Zo is er een tof klimparcours en een rodelbaan.

Normaal gesproken overdag geopend behalve tijdens Parkstadnacht, toen ik er was. Ik maakte een donkere rit over de rodelbaan en het was echt gaaf. De fonkelende sterren en lichtjes van de huizen in de diepte. Sommige stukje zijn pikkedonker, op andere plekken kom je langs het verlichte klimparcours. Met een zintuig minder krijg je nog een extra adrenalinekick.

Het klimparcours is toegankelijk voor kinderen die minimaal 1,20m zijn, voor de Alpine Coaster mag je vanaf drie jaar mee in een duobob. 

GaiaZOO dierentuin

Dé dierentuin van Zuid-Limburg en misschien wel van Nederland, GaiaZOO, vormde voor ons één van de leukste ontdekkingen van deze regio. De opzet van deze dierentuin verschilt van de andere dierentuinen die wij kennen waardoor veel meer het gevoel ontstond dat we onderdeel uitmaakten van het leven van de vele verschillende dieren. Het park is groot opgezet en is door de mooie natuur een uitje voor het hele gezin voor een volledige dag weg!

Lees hier onze uitgebreide blog over GaiaZOO of koop hier vast tickets online. Zo voorkom je een wachtrij en vaak kan je je bezoek weer kosteloos annuleren.

gaiazoo dierentuin

Continium Kerkrade 

Het Continium in Kerkrade is een interactief doe- en ontdekmuseum. Vergelijkbaar met NEMO of de belevingsmusea in Duitsland. Wij zijn gek op dit soort plekken en kiezen vaak bestemmingen, juist omdat ze over een kindvriendelijk museum beschikken. Het Continium is ook heel goed te combineren met het Colombus Earth Centrum gelegen in hetzelfde pand. 

Miljoenenlijntje

Superleuk om te doen, met een oude stoomtrein van of naar Valkenburg. Op het zogenaamde “miljoenenlijntje” rijd je door het mooie Limburgse landschap met een antieke stoomlocomotief. Echt een belevenis, compleet met conducteur met historisch hoedje en kaartjesknipper. ​

zuid-limburg met kinderen

miljoenenlijntje Zuid-limburg met kinderen

Valkenburg met kinderen 

Wat ons betreft de leukste stad in Zuid-Limburg. In Valkenburg kun je makkelijk meerdere dagen doorbrengen, zoveel is er te doen voor gezinnen. Ga je in december dan krijg je Valkenburg in kerstsferen tijdens kerststad Valkenburg. Met Santa’s Village in het centrum, de Christmas Fairytales Parade en mergelrijk en de grotten die helemaal in stijl zijn aangekleed.

valkenburg kasteelruine

Maar ook de rest van het jaar kun je de grotten en mergelrijk bezoeken. Onze favoriet is de Fluwelengrot vanwege de mooie muurschilderingen. Ook leuk, zeker met jonge kinderen, is sprookjesbos Valkenburg. Of maak de klim naar de kasteelruïne van Valkenburg, in de zomer vinden hier met regelmaat shows plaats met roofvogels. Mocht je toevallig een dagje wat minder goed weer hebben, kies dan voor een bezoekje aan de Steenkolenmijn Valkenburg. Onze gids heeft echt in de Limburgse mijnen gewerkt en zijn verhalen zijn dan ook doorspekt met persoonlijke ervaringen dat maakt het wel zo interessant. Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Valkenburg met kinderen.

Labyrint drielandenpunt

Een bezoek aan het drielandenpunt mag natuurlijk niet ontbreken wanneer je naar Zuid-Limburg brengt. Je combineert een bezoek aan de bekende uitkijktoren met een uitje naar het het grootste labyrint van Nederland. “Tijdens de uitleg begrijpen we dat het bij een labyrint, anders dan bij een doolhof, niet gaat om het vinden van de uitgang maar om het middelpunt! Daarbij moeten we drie bruggen over en moeten we oppassen voor de waterspuiters.”

Labyrinth drielandenpunt

Vol goede moed beginnen we aan onze zoektocht die allesbehalve makkelijk is! Door het dikke groen is het onmogelijk om al te spieken welke weg de juiste is en we lopen dan ook regelmatig verkeerd! De vele bordjes, spelletjes en natuurlijk de gevaarlijke waterspuiters houden ons alert en gelukkig vinden we het middelpunt waar we mooi kunnen uitkijken over de gehele route!

Natuurlijk mogen de kinderen daarna lekker spelen in de naastgelegen speeltuin terwijl papa en mama lekker koffie met natuurlijk een Zuid-Limburgse vlaai eten bij de Taverne De Grenssteen! Bij mooi weer is het voor hen ook leuk om te spelen op het waterspeelplein.

drielandenpunt speeltuin

Maasticht met kinderen 

De hoofdstad van Limburg, Maastricht, is super gezellig. Je kunt er goed winkelen en er zijn veel fijne terrasjes en restaurants. Zoek je een bestemming voor een moeder-dochter weekend of ga je met tieners naar Limburg, dan zou ik zeker aanraden Maastricht in je planning op te nemen.

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is het enige museum in Maastricht dat echt gericht is op kinderen. Grote trekpleister is het skelet van de Mosasaurus.  “Die zou mij wel op kunnen eten”, zegt onze dochter terwijl ze zijn tanden bekijkt.

Natuurhistorisch museum Maastricht

Ook de wandeling door de Grotten Zonnenberg is lekker spannend. Zeker wanneer de gids alle zaklampen uit doet. De leukste manier om hier te komen is natuurlijk met de rondvaartboot over de Maas. Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Maastricht met kinderen.

Murals in Heerlen

Wist je dat Heerlen de graffiti hoofdstad is van Nederland? Het is een stad die wel wat fleur kon gebruiken en zich uitstekend leent voor een streetart.  Het is ook niet zomaar wat graffiti maar echte kunstwerken van gerenommeerde artiesten. Soms abstract, dan weer sierlijk, grappig of met een (politieke) boodschap. Mijn persoonlijke favoriet is het kunstwerk “reflection of one self”. Ook tof om hier een streetart wandeling te doen met tieners.

parkstadnacht murals heerlen

Nog meer ideeën in Zuid-Limburg

Wij zijn zeker nog niet uitgekeken in Zuid-Limburg. Voor toekomstige bezoeken staan o.a. de wereldtuinen van Monte Verde nog op de wensenlijst net als meerdere kastelen en mooie wandelingen. 

Kindvriendelijk vakantiepark Zuid-Limburg

Ga je voor een stedentrip Maastricht of Valkenburg dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een kindvriendelijk hotel in de stad. Of wil je iets bijzonders, zoek dan een kleinschalige lokaal gerunde B&B. Maar het grootste aanbod van kindvriendelijke accommodaties in deze regio bestaat uit de vakantiehuizen op de diverse vakantieparken. Wel zo makkelijk, want hier heb je vaak extra faciliteiten zoals een zwembad, indoorspeeltuin en de mogelijkheid om zelf te koken. 

We geven je onze ervaringen met een viertal vakantieparken in Zuid-Limburg en nog enkel suggesties voor andere opties. 

Europarcs Resort Brunssummerheide

Luisa verbleef met haar gezin in een mooie woning met sauna op Europarcs Resort Brunssummerheide in de plaats Brunssum. Een park rondom een groot meer met luxe vakantiehuizen. “De receptiemedewerkers verwelkomen ons allervriendelijkst en we krijgen de sleutels van onze woning. Binnen vallen we van de ene in de andere verrassing. Naast een grote woon- en badkamer, keuken en twee slaapkamers met ieder twee eenpersoonsbedden, is er voor de kinderen een soort bedstee gemaakt. Onze oudste legt direct haar knuffel op het onderste bed!

Europarcs vakantiepark zuid-limburg

Als de zon schijnt kun je heerlijke op het grote terras zitten en vanaf de steiger duik je zo het meer, oftewel het natuurbad, in. Hebben je kinderen nog geen zwemdiploma, dan is het wel goed om te weten dat er dus geen hek om de steiger staat. 

Europarcs vakantiepark zuid-limburg

Bij Europarcs Brunssumerheide is er ook een fijne speeltuin, met groot springkussen, en een dierenweide. Je loopt zo van het park direct de Brunssummerheide op. Een grote plus aan dit vakantiepark in Zuid-Limburg is dus dat je direct in de natuur bent. Bekijk de website voor prijzen en beschikbaarheid.

Europarcs vakantiepark zuid-limburg
Europarcs vakantiepark zuid-limburg

Op dit park kun je ook goed eten bij Brasserie De Uitvlucht. Van woensdag tot en met zondag is dit restaurant geopend en bij binnenkomst blijkt het al flink druk te zijn. Gelukkig is er nog een tafel voor ons op de bovenverdieping beschikbaar, direct naast de enorme speelzolder. Terwijl we wachten op ons eten spelen de kinderen met de blokken, glijbaan en het andere speelgoed. Het eten smaakt prima en alhoewel het allemaal wel wat langer duurt, is het voor de kinderen op deze manier geen enkel probleem!

Landal Hoog Vaals 

Landal Hoog Vaals is een ruim bungalowpark in Zuid-Limburg. Het is het grootste van de diverse Landal Parken in Zuid-Limburg en heeft de meeste faciliteiten. Je kijkt mooi uit over de heuvels en er is een overdekt zwembad met onder andere een leuk peuterbadje met speeltjes. Kinderen vermaken zich hier prima met de glijbaan en het zwemmen in de kleine stroomversnelling!

Landal Hoog Vaals

Ook leuk zijn de indoor speeltuin in Landal Hoog Vaals. De kinderen klimmen en klauteren in de speeltoestellen en als toetje komt ook Bollo in de speeltuin nog een show geven! Wel is enig onderhoud nodig. Buiten is er een grote speeltuin en kinderboerderij. Natuurlijk moet ook nog even worden gekeken in het huisje van Bollo. Er loopt een weg tussen het restaurant Timber’s Brasserie en de speeltuin dus je kunt jonge kinderen hier niet alleen laten spelen. 

Landal Hoog Vaals

Bij restaurant Timber’s Brasserie mogen de kinderen zelf opscheppen van een Bollo buffet! Onze kinderen vinden dit geweldig en natuurlijk helpen wij hen een handje zodat er niet alleen maar poffertjes en patat op hun bordjes liggen.

Golfliefhebbers zullen zich hier ook goed vermaken op de 9-holes golfbaan. Bekijk de website voor prijzen en beschikbaarheid

Landal Hoog Vaals
Landal Hoog Vaals

Landal Kasteeldomein de Cauberg

Landal Kasteeldomein de Cauberg kun je vinden vlakbij het stadje Valkenburg. Je kunt vanaf Landal Kasteeldomein De Cauberg zelfs lopend naar het stadje Valkenburg, maar houd er rekening mee dat Landal Kasteeldomein De Cauberg, zoals de naam al zegt, op de Cauberg ligt. Dit betekent dus wel een beetje klimmen op te de terugweg!

Landal cauberg
Landal cauberg

Wij vinden dit een fijn vakantiepark in Zuid-Limburg voor actieve gezinnen.  Overdag lekker op pad willen zijn en in de avonden de kids naar bed en zelf met een wijntje op de bank. Ga voor lekker luxe en kies voor een huisje met open haard, sauna en bubbelbad. Dit park heeft geen indoorspeeltuin of eigen zwembad maar je kunt wel gebruik maken van het 1km verderop gelegen zwembad van Sport- en recreatiecentrum De Polfermolen. Bekijk de website voor prijzen en beschikbaarheid

Landal Cauberg

Europarcs Resort Limburg

Europarcs Resort Limburg ligt in Susteren in de kop van Zuid-Limburg. Vooral handig als je wat centraler in Limburg wil zitten en bijvoorbeeld ook naar Noord-Limburg of Midden-Limburg wil gaan.

Dit is een fijn park met mooi weer. Er is een grote zwemvijver met glijbanen. Daarnaast is er voor de kleintjes een buitenzwembadje. Ook is er nog een (niet heel groot) binnenbad. Verder is er een kinderboerderij, speeltuin en midgetgolf.

europarcs limburg

Je hebt hier de keuze uit allerlei verschillende type woningen. Van nieuwe en luxe villa’s aan het water tot de toch wat oudere chalets. Wij kozen zelf voor een mini-huisje voor vier personen. In de zomer wanneer je veel buiten bent prima en ook nog eens betaalbaar. Bekijk hier de verschillende type woningen.

Europarcs resort limburg

Dormio Resort Maastricht

Dormio Resort Maastricht is een vakantiepark met verschillende soort vakantiehuizen. De huisjes bieden de perfecte plek om te ontspannen na een dag vol avontuur in het zuiden van Nederland. Gelegen aan de rand van het historische Maastricht, biedt dit park een perfecte combinatie van stadse gezelligheid en natuurlijke rust.

Dormio Resort Maastricht
Dormio Resort Maastricht

De accommodaties zijn volledig uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Of je nu op zoek bent naar een romantisch weekendje weg of een vakantie met het gezin, onze huisjes bieden voldoende ruimte en privacy. De huisjes zijn modern en smaakvol ingericht en hebben allemaal een eigen terras of balkon, zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht op onze groene omgeving.

Dormio Resort Maastricht
Dormio Maastricht kids club

Maar ook binnen ons resort valt genoeg te beleven. Neem een duik in ons zwembad of geniet van een massage in onze wellnessruimte. Voor de kinderen is er een speelruimte waar ze zich volop kunnen vermaken. Ook heeft het vakantiepark een kidsclub, waarbij de kinderen lekker kunnen genieten van bijvoorbeeld een bakles. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Dormio Resort Maastricht.

Overige vakantieparken in Zuid-Limburg 

Een aantal andere vakantieparken in Zuid-Limburg waar wij zelf nog een ervaringen mee hebben zijn:

santa village valkenburg

Gezinopreis bezocht Zuid-Limburg een aantal keer op eigen gelegenheid en een aantal keer in samenwerking met Visit Zuid-Limburg. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top