Uitwaaien op het strand, spelen en verstoppen in de duinen en wandelen door de mooie authentieke centrums. Of je nu in hartje zomer gaat of lekker in het najaar, De Vlaamse kust is een ideale bestemming om het ultieme vakantiegevoel te krijgen.
De kusttram verbindt de plaatsen van Knokke tot aan De Panne. Met ruim 60 haltes is dit een ideale manier om je langs de Vlaamse kust te verplaatsen. Wij namen voor ons hotel de kusttrein naar het centrum van Oostduinkerke, Nieuwpoort en naar De Panne.
Met een dagticket kun je de hele dag in- en uitstappen op elke gewenste halte en kinderen tot zes jaar reizen gratis mee. De afstanden tussen de steden zijn voor onze kinderen net te ver om te wandelen. De kusttram stopt overdag ongeveer om de 10 minuten. In de avonden en buiten het zomerseizoen is dat om de 20 minuten. Bekijk de actuele informatie en prijzen op de website van de Lijn.
Wij vonden dit een hele fijne manier om ons te verplaatsen. En nog een voordeel, je hoeft niet op zoek naar een parkeerplek aan de boulevard.
Wat te doen in Oostduinkerke met kinderen?
Wij verbleven in Koksijde en vanuit hier konden we alle kanten op. Met de tram ben je in 15 minuutjes in het centrum van Oostduinkerke waar je je met gemak een paar dagen kunt vermaken. Verblijf je langer hier aan de kust? Bekijk dan ook eens ons blog over Bredene en Oostende met kinderen en De Panne met kinderen.
De duinen van Oostduinkerke
Wij begonnen onze dag aan het strand van Oostende, waar we meteen het ultieme vakantiegevoel kregen. Het zandstrand van Oostduinkerke is bij eb maar liefst één kilometer breed en loopt helemaal door tot aan het Franse Duinkerke. Met 20 graden vonden we het nog te koud om te zwemmen, dus maakten we een heerlijke lange wandeling. De kinderen zochten de mooiste schelpen en we zagen zelfs skeletten van zee-egels. Op het strand van Oostduinkerke is een van de kunstwerken van Beaufort te zien, namelijk ‘The Herring’.
We vervolgen onze weg naar het centrum van Oostduinkerke door de duinen via het looppad. Het looppad is te volgen langs de kust van Oostduinkerke en is buggyproof.
Bezoekerscentrum de Doornpanne
Onze eerste stop op weg naar het bezoekerscentrum van de Doornpanne is de zwevende kraan bij de Aquaduin. De zwevende kraan staat buiten, je loopt hierlangs wanneer je onderweg bent naar het bezoekerscentrum en is niet te missen. Je kunt dit kunstwerk vrij bezoeken.
In het bezoekerscentrum zelf bezochten we de permanente tentoonstelling over flora en fauna. Daarnaast was er nog een expo te zien, met dit keer als thema dinosaurussen. Het thema wisselt om de zoveel weken, dus bekijk zeker even de website van de Doornpanne om het actuele thema te bekijken.
Tevens is het bezoekerscentrum een ideaal beginpunt voor een wandel- of fietsroute. Omringt door natuurgebied ‘de Hoge Blekker’ waan je je hier in een prachtige groene omgeving. De Hoge Blekker is met zijn 33 meter de hoogste duin van de Vlaamse kuststrook. Wij maakten hier een wandeling en namen wat lekkers mee voor een picknick. De kinderen vonden het fantastisch om te rennen en klauteren door de duinen.
Wij hadden andere plannen, buiten voor het bezoekerscentrum ligt namelijk een fantastische speeltuin. Onze dochter had deze natuurlijk al meteen gezien en was heel eventjes teleurgesteld dat er geen schommel was. De speeltuin staat namelijk in het teken van Aquaduin. De kinderen kunnen hier lekker kliederen met water en zand. De schommel was ze al snel vergeten toen ze zag dat ze hier zelf water kon pompen. Ze speelde hier de rest van de middag met de waterpomp en leerde hoe sluizen werken.
Het Duinenhuis
Tussen Oostduinkerke en Koksijde ligt het Duinenhuis waar je de gratis tentoonstelling ‘De zee! De zee!’ kunt bezoeken. Interactieve opdrachten zorgen voor activiteiten voor alle leeftijden, al denk ik dat deze tentoonstelling met name leuk is voor kinderen van 5 – 12 jaar.
Wat te doen in Nieuwpoort met kinderen?
Tijdens ons weekend aan de kust verbleven we een dag in Nieuwpoort en we hebben alle leuke tips voor jullie verzameld. Nieuwpoort is een fijne badplaats met een leuk authentiek centrum waar je veel geschiedenis terugvindt. Wist je dat Nieuwpoort de grootste haven van Noord-Europa heeft?
Kunst en geschiedenis
Langs de Belgische kust kun je van De Panne tot aan Knokke prachtige kunstwerken bewonderen van Beaufort. Beaufort is de Triënnale aan Zee (een openluchttentoonstelling die elke drie jaar plaatsvindt) en heeft ook een permanent beeldenpark.
Wij kregen in het hotel een informatieboekje met wandelroute van Beaufort, deze zijn op verschillende plaatsen in het centrum te verkrijgen. De Beaufortwandelroute in Nieuwpoort neemt je mee op ontdekkingstocht door Nieuwpoort. Dit is een hele leuke manier om de stad te ontdekken. Onze kinderen zijn 4 en 1,5 jaar en nog niet echt geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Toch vonden ze de route met het kijkboek erg leuk. Hierin nemen Sam en Keiko kinderen mee op een ontdekkingsreis langs de kunstwerken. Door middel van leuke en leerzame kijk-, doe- en stickeropdrachten vonden de kinderen het super leuk! We maakten er zelfs een speurtocht van. Zo gingen we midden in het centrum op zoek naar de grote bronzen schildpad, wie heeft hem als eerste gezien?!
De route bracht ons langs het Albert-I monument, helaas was het panorama uitzichtpunt gesloten. Wel bewonderden we hier het Top Down / Bottom Up kunstwerk. Omdat de kinderen al moe begonnen te worden van al het wandelen, besloten we de kunsttram terug te pakken naar het centrum, maar dit is ook prima te wandelen.
Hier zagen we dan eindelijk de gigantische schildpad, een van de bekende kunstwerken van Beaufort. Op de rug van het zeeschildpad zit een ruiter die in de verte tuurt, op zoek naar Utopia.
Bezoekerscentrum Westfront
Ga je met wat oudere kinderen naar Nieuwpoort, bezoek dan ook museum Westfront. Hier vind je een leerzame en moderne tentoonstelling over de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Ook kun je een bezoek brengen aan het uitkijkpunt op het dak. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar haal je hier de speciale belevingstocht “Het mysterie van de slimme schipper”. Deze gratis tocht neemt je mee naar bezoekerscentrum Westfront, het Koning Albert I monument en sluizencomplex De Ganzepoot.
IJzermonding
IJzermonding is een uniek natuurreservaat in Nieuwpoort. Rivier de IJzer mondt hier uit in de Noordzee waardoor het zoete water van de IJzer zich vermengt met het zeewater van de Noordzee. Via de gratis veerboot kun je het natuurreservaat bezoeken vanaf het centrum van Nieuwpoort. De veerboot pendelt overdag continu op en neer en brengt je in ongeveer 10 minuutjes naar de overkant.
In het natuurreservaat maakten we een wandeling. We kwamen veel fietsers tegen. Houd er rekening mee dat in het natuurreservaat geen faciliteiten zijn en je fietsen moet huren aan de overkant in het centrum. Je kunt deze gratis meenemen op de veerboot. Vanaf je beginpunt in het natuurreservaat is het ongeveer een kilometer lopen tot aan de vuurtoren. Met een beetje geluk zie je hier zeehondjes! Na een heerlijke wandeling door het reservaat was het voor ons weer tijd om terug te gaan met de veerboot.
“Kijk mama, een piratenschip!” Eenmaal terug aan de overkant zag mijn dochter een speeltuin in piratenthema. Na al het wandelen waren wij wel toe aan een pauze en de kinderen konden nog even lekker uitrazen.
De pier
Voordat het tijd was om naar huis te gaan, maakten we nog een laatste kleine wandeling over de pier, in Vlaanderen ook wel staketsels genoemd. Waar de IJzer in de zee uitmondt, wordt de rivier begrensd door twee staketsels van ongeveer 500 meter lang. Je kunt hier uitkijken over de mooie kunstlijn en het natuurreservaat.
Kindvriendelijke accommodatie
Tijdens ons weekend aan de Vlaamse kust verbleven wij in het kleinschalige 3-sterrenhotel Soll Cress, gelegen in Kokszijde. Met de tramhalte voor de deur was dit familiehotel voor ons de ideale uitvalsbasis om dit mooie gebied te ontdekken.
Onze familiekamer bestond uit een slaapkamer met tweepersoonsbed en een zitje met televisie. Op de kamer is genoeg ruimte voor een kinderbedje. Met een tussendeur ga je naar een kleine slaapkamer waar twee eenpersoonsbedden staan. Ideaal dus voor gezinnen! Wij vinden het fijn om ’s avonds nog rustig te kunnen praten zonder dat de kinderen hier last van hebben. Ook is de kamer voorzien van een badkamer met toilet, douche en bad. Het hotel is voorzien van een zwembad.
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar we iedere ochtend konden ontbijten. Voor een kleinschalig hotel vonden wij dit vrij luxe met veel keuze uit broodjes, brood, croissantjes met voldoende keuze uit beleg, waaronder huisgemaakte confituren. Daarnaast konden we nog lekker yoghurt pakken met fruit en muesli.
In Roots, het restaurant van het hotel, kun je uiteraard ook terecht voor een lunch of diner. Wij genoten hier na een lange dag uit van een heerlijk diner. Op de kaart vind je veel lokale (vis)specialiteiten. Ook is er een kinderkaart met een prima aanbod van spaghetti of frietjes met een snack.
Na ons weekend aan de Vlaamse kust werd ons een ding duidelijk. We kwamen tijd te kort! De Vlaamse kust heeft prachtige en gezellige badplaatsen waar voor iedereen meer dan genoeg te doen is, of je nu van het strand houdt, kunst of wandelen. Een groot pluspunt is de gemakkelijke verbinding met de kusttram. Zeker voor kleine kinderen is dit een uitkomst wanneer ze veel gewandeld hebben.