Interview: in 6 maanden de wereld rond met twee kleine kindjes. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?
Samen met mijn man Corné en twee kleine kindjes Alba en George maak ik (Felicia) momenteel een wereldreis van zes maanden. Los van de enorme quality time met ons gezin is deze reis ook de perfecte inspiratie voor mijn website The Travelling Toddler en mijn columns op LINDA.Reizen en The Mompany. Alba wordt dit jaar 5 dus het was nu of nog heel lang niet!
De wereld rond met je gezin
We hebben altijd veel gereisd samen, en proberen dit te blijven doen met onze kinderen. Allebei hebben we een wishlist van plekken waar we heel graag naartoe (zouden) willen gaan en tijdens het plannen van deze reis hebben we onze lijstjes naast elkaar gelegd. Bij mij stonden Argentinië en (een deel van) Australië heel erg hoog, en Corné wilde al jaren naar Nieuw-Zeeland. Het is dus echt een mix van onze droombestemmingen geworden- maar de lijst is nog lang niet afgewerkt!
Inpakken voor veel klimaten
Een van de lastigste dingen tijdens de voorbereidingen was het inpakken. Voor jezelf is het al snel goed, maar omdat we met kleine kindjes reizen moet je toch echt met meer zaken rekening houden. Je kunt natuurlijk op heel veel manieren reizen, en iedereen doet dat op een eigen manier. Wij hebben ervoor gekozen om echt rekening met de kinderen te houden, zowel qua ritme als bestemmingen en accommodaties.
Maar nog steeds sleep je toch heel veel koffers met je mee! Het ene moment staan we in de sneeuw bovenop een gletsjer, het volgende moment rennen de kindjes het strand op. Uiteindelijk gaat het dan toch om laagjes, zodat ze altijd iets aan- of uit kunnen trekken. Gelukkig kunnen ze dezelfde rompers aan, én ik draai op elke bestemming wel een wasje, want kleine kinderen worden nu eenmaal sneller vies. Een aantal meegesleepte dingen blijkt toch wel echt onmisbaar:
- Onze Koelstra (Simba) buggy. Gekocht toen we vier jaar geleden voor het eerst een lange reis met kind maakten, en doet nog altijd trouwe dienst. Sterker nog: Alba kan achterop staan als ze écht heel moe is.
- De lightweight jasjes van Patagonia en Imps & Elfs. Heel makkelijk tot een klein propje op te rollen, weegt niks en biedt wel bescherming tegen gure wind.
- Katoenen mutsen! Ideaal voor de koudere avonden, het vliegtuig of een lange wandeling op koudere plekken.
- De regenlaarsjes van Bergstein. Een gouden greep! Perfect voor natte dagen, maar ook voor strandwandelingen en zompige bossen. Als het koud is met sokken, bij warmer weer gewoon met blote voetjes. Je kunt ze geen groter plezier doen!
- Fijne (katoenen!) sjaals (Alba van Emile et Ida, George van Kidscase). Lekker voor tijdens het reizen, maar ook als kussentje of klein dekentje in de buggy.
- Last but nog least: zonnebrand! Want ook tijdens grijze dagen verbranden dekindjes hier levend, en dat is zo verschrikkelijk slecht voor hun huid. Wij namen Naif en Dokter Leenarts mee, maar inmiddels zijn die allang op en smeren we nu Sun Bum, uit Australie.
Lang sparen en werken als zelfstandige
Veel mensen vragen zich af hoe we deze reis kunnen regelen en betalen. We zijn allebei zelfstandig en hebben dus geen baas aan wie we vrij moesten vragen. Ik ben freelance schrijver en Corné is ondernemer in de zorgsector, en toevallig kunnen we op dit moment vanuit waar dan ook werken.
Een luxe! (maar, gek genoeg, tegelijkertijd ook lastig, want dit betekent dat je overal, altijd, met je werk bezig bent. Maar dat hebben we er natuurlijk heel graag voor over!)
Verder is het ook voor ons lang sparen, goed uitkienen waar je verblijft en keuzes maken. Een helikoptervlucht naar die prachtige gletsjer? Dat betekent een aanzienlijk goedkopere accommodatie regelen. Een extra uitstap naar dat prachtige bounty eiland? Dan geen restaurants maar gewoon simpel ‘thuis’ koken. Het kan altijd groter, meer en beter, maar het gaat om de geweldige ervaring met ons gezin – en die heb je net zo goed met een zak chips op een verlaten strand als in een luxe resort.
Onze favoriete accommodatie
We verblijven op zoveel verschillende plekken en ieder ‘thuis’ heeft een bepaalde charme. Een uitschieter is het huis in Punakaiki waar we momenteel verblijven: pal aan het (verlaten) strand, met een grote stenen vuurkorf waar we ‘s avond eindeloos marshmallows in branden, om daarna met het geluid van de golven in slaap te vallen. Als je goed zoekt, vind je op (de lokale) Airbnb echt waanzinnige plekjes die helemaal niet zo veel hoeven te kosten.
Tips voor ouders die ook op wereldreis willen met hun kinderen
Tja… doen! Als je de mogelijkheid hebt, en nog geen schoolgaande kinderen hebt, dan is dit echt the experience of a lifetime. En verder zorg ik dat ik, waar we ook zijn of slapen, een klein beetje ‘thuis’ creëer voor de kindjes. Ik maak hun bedjes op met meegenomen ‘swaddles’ van thuis, leg hun lievelingsknuffel alvast neer en zet hun favoriete boekjes bij het bed. Klinkt misschien gek, maar daardoor zijn ze toch iedere keer net iets minder van slag als ze wéér in een ander huis op een andere plek in een ander bed slapen. En bespreek samen eerst wat je wil en verwacht van de reis, want dit heeft enorme invloed op de inrichting ervan en kan een dag over verblijf maken of breken.
Waar wil je naartoe? Wat wil je er zien? Is de afstand te doen? Nogmaals: iedereen reist op zijn eigen manier, maar wat mij betreft moet het wel leuk blijven, voor iedereen! Een dag cultuur wisselen we af met een dagje strand of zwembad; ‘s avond laat naar bed betekent de volgende dag iets rustiger aan. Balans!
Lees ook onze andere blogs over wereldreizen met kids.
Alle foto’s zijn eigendom van de familie