Home / Inspiratie / Interview: de Coddiwomple family met een camper door Europa

Interview: de Coddiwomple family met een camper door Europa

Alles verkopen en met je hele gezin in een camper gaan wonen. Leven als digital nomad, rondreizen en ondertussen op Instagram de mooiste plaatjes taggen met #vanlive. Dit gezin doet het, waar velen niet verder komen dan dromen. Maar ze geven voor dit interview ook een heel eerlijk kijkje in hun leven. Daarvoor alleen maar heel veel respect!

Maak kennis met de familie Coddiwomple 

Hi, wij zijn Jussi (32), Jurgen (37) en Lola (2 jaar). Wij reizen met ons gezin in een camper door Europa en bloggen hierover op www.coddiwomplefamily.nl. Coddiwomple betekent zoiets als reizen met een doel, naar een nog onbekende bestemming. We zijn dan ook op zoek naar een nieuwe woonplek in Europa nadat we de afgelopen drie jaar op Ibiza hebben doorgebracht, waar onze dochter Lola is geboren. 

Reizen door Europa in een camper van 44 jaar oud

We reizen in een camper van 44 jaar oud, een oude Mercedes 508 die we geheel renoveerde en wat nu een fijn huisje is geworden. Dus een avontuur is het zeker! Na vier maanden renoveren zijn we in maart vertrokken voor onbepaalde tijd. Tot nu toe hebben we veel tijd doorgebracht in Spanje en zijn we twee maanden door Marokko getrokken. Een prachtig land en bijzondere cultuur. Ook Andalusië vonden we het geweldig en dit gebied heeft ons hart gestolen. De komende tijd reizen we verder door Spanje en gaan we via het noorden van Spanje naar Portugal, een land waar we nog nooit geweest zijn maar veel moois over horen. Stiekem hopen we hier ons plekje te vinden, de plek waar we willen wonen. 

Een gemiddelde dag in ons leven

We leven met de dag en plannen weinig vooruit. Lola is een vroege vogel en vaak staat één van ons met haar op. We lezen boekjes en drinken een kopje thee in de bus tot de ander wakker wordt. Dan staan we samen echt op, ontbijten we en maken we een plan voor die dag. Dat plan is vaak óf de omgeving verkennen door bijvoorbeeld naar een strand of stadje te gaan of verder reizen naar een volgende bestemming. Dan zoeken we vooraf op waar we heen willen en of er mooie camperplekken zijn. Eten doen we zoveel mogelijk in de bus en we maken graag salades en simpele maaltijden met kleine hapjes als brood, olijven, kaas of omelet, dat alles is erg fijn bij warm weer. Lola slaapt pas laat in dit klimaat, maar als ze slaapt lezen wij een boek, ruimen we een beetje op of genieten we van de avond en de stilte.

We reizen om een nieuwe plek te vinden om te wonen

We reizen op deze manier omdat we op zoek zijn naar een nieuwe plek om te wonen en we hopen toch wel dat we die vinden in Europa zodat we dicht bij familie zitten. Jurgen heeft hersenletsel na een ernstig ongeluk en daardoor heeft hij behoefte aan structuur en een vaste plek omdat hij slecht tegen prikkels kan. Ook onze dochter vindt dat fijn, vandaar dat we graag op pad willen met een ‘vast’ huisje. Onze camper is onze thuisbasis en zorgt ervoor dat waar we ook zijn, we ons thuis voelen en op adem kunnen komen. Desondanks is het continu verplaatsen ook wel vermoeiend en intensief. We zoeken een plekje waar we een rustig leven kunnen hebben. Waar Jurgen goed kan omgaan met de prikkels en waar hij weinig stress ervaart van zijn omgeving, iets wat hij in Nederland lastig vindt. 

Campings kunnen we ons niet veroorloven

Op deze manier reizen is soms ook intens en best heftig, vooral de wisselende omgevingen waar we staan. De camper hebben we gekocht van spaargeld en daarna hadden we nog wat over voor de start van het avontuur. Jurgen krijgt een uitkering omdat hij 100 % afgekeurd is. Dit is ons basisinkomen, echter is dit niet voldoende om alle vaste kosten te dekken. Campings kunnen we ons niet veroorloven met ons budget en daarom staan we op parkeerplekken. Dat is soms echt onrustig. Er rijden auto’s, dus Lola kan niet ongestoord alleen buiten spelen en in de nacht hebben we soms last van hangjeugd op parkeerplekken.
Ik werk als freelancer in de media en maak websites, blog, ben tekstschrijver en grafisch vormgever. Eigenlijk kun je mij voor alles op het gebied van media inzetten, maar daarvoor heb ik goed internet nodig. Gelukkig hebben we een grote internetbundel, maar soms is het lastig om tijd te plannen en vrij te maken om ongestoord te kunnen werken. De camper is klein, dus als Lola er is dan komt er vaak niets van. 

#vanlife

Reizen in een camper is een echte hype. Het zogenoemde vanlife is razend populair. Ik vind het fantastisch bij tijden, maar besef me ook dat het niet zaligmakend is. Reizen is erg vermoeiend en elke dag een andere plek zoeken om te slapen, weer een nieuwe supermarkt moeten vinden, de was doen en de camper opgeruimd houden is een dagtaak kwamen wij achter. Ik ben dan ook niet per se jaloers op mensen die dit al jaren doen. Als je het goed doet, kan het een goedkope levensstijl zijn, maar ik vind het wel eens lastig dat het lijkt op vakantie maar we niet het budget hebben om echt vakantie te vieren. De balans vinden in leven/werken en vrijheid/vakantie vieren is soms lastig. Vooral met een kind is het continu aanpassen. Voor haar blijven we soms langer op plekken of reizen we juist door omdat locaties niet geschikt voor haar zijn. 

Niet dromen maar doen

Ik ben altijd van het motto geweest; niet dromen maar doen. Dus tegen ieder die dit nu leest en denkt “dat wil ik ook” ga ervoor. Ik geloof er in dat als je het echt wilt dat het dan kan. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Een flinke spaarpot of inkomen tijdens je reis is natuurlijk wel een must anders ben je zo klaar. 

Alle foto’s in dit blog zijn eigendom van de Coddiwomplefamily. Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top