Home / Inspiratie / Interview: meivakantie Costa Rica, moeder – dochter vakantie

Interview: meivakantie Costa Rica, moeder – dochter vakantie

Wow, ik kan bijna niet geloven dat dit gezin maar twee weken in de meivakantie naar Costa Rica zijn geweest. Wat hebben ze veel moois meegemaakt. Eerder vertelde Mariska (die bij Riksjakids werkt) al over haar moeder-dochter vakantie in Marokko en deze keer gingen ze naar Costa Rica.

Meivakantie costa rica

Ontmoet Merel en Mariska

Wij zijn Merel (12) en Mariska (38), wonen samen in Roelofarendsveen en hebben beiden een passie voor reizen en nieuwe culturen ontdekken. We hebben samen ook in Marokko een rondreis gemaakt van een week en wat mij betreft volgen er nog veel meer mooie reizen! Costa Rica was mijn eerste echte natuurrondreis met veel jungle en natuur, en dat terwijl we ook echt strandmeisjes zijn. Maar nu Merel 12 is, op reis nog net 11, vond ik het wel gaaf om een avontuurlijke reis te maken.

Reizen in de meivakantie i.p.v. de zomervakantie

Het reizen in de meivakantie heeft als voordeel dat de ticketprijzen nog niet zo hoog zijn als in de zomer, het minder druk is in Costa Rica en het seizoen goed is, net op de grens van het droge naar het natte seizoen. Dus over het algemeen mooi weer en in de jungle af en toe een tropische bui. Maar het blijft wel gewoon lekker warm! Nadeel van de meivakantie is dat ik het eigenlijk te kort vind voor een verre reis, ik zou natuurlijk nog veel liever langer gaan dan twee weken en dat kan dan wel weer in de zomer.

Meivakantie costa rica

Veilig reizen voor moeder en dochter

Nu ik alleen reis met mijn dochter denk ik wel twee keer na over welke bestemming ik kies. Het moet er veilig zijn, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Nu is Costa Rica een stabiel en veilig land om met een huurauto te ontdekken. Ik hoorde wel eens over criminaliteit, maar dan denk ik ja, waar niet? Ik moet gewoon goed op mijn spullen letten. Maar de wegen zijn goed, met een GPS in de auto kwamen we overal en ik hou van autorijden. Ik hoopte wel dat ik geen lekke band zou krijgen, want daar ben ik dan weer niet zo handig in. Maar ook dan wist ik wie ik kon bellen om mij te helpen…Van een macho cultuur heb ik niets gemerkt. Alle mensen waren erg vriendelijk en behulpzaam en ze zijn dol op kinderen. Zeker geen opdringerige mannen! Verder kreeg ik op reis veel leuke reacties als mensen hoorden dat ik alleen met Merel op reis was.

Meivakantie costa rica

Een reis vol hoogtepunten

Hoeveel wil je er hebben, 😉 Ik denk wel het Nationaal Park Tortuguero. Na de stad San José, die niet veel bijzonders biedt, is de weg erheen al prachtig langs vulkanen en vele bananenplantages. Dan op de kleine boot over de smalle kanalen, wow, wat een natuur! Overweldigend vond ik het. Onderweg zagen we meteen vleermuizen, slingerende apen, kaaimannen op de oevers, groene leguanen en blauwe ijsvogels.

De accommodatie was geweldig, een huisje zonder ramen, maar met gaas, dus we hadden echt het gevoel één te zijn met de omgeving. Maar ook de rest van de reis met alle gave dingen die we hebben gedaan als raften, een canopy tour in het nevelwoud, surfen, paardrijden en een bezoek aan een ananasboer.

De lach van mijn dochter is onbetaalbaar… En iets heel anders, het was moederdag op reis, ik kreeg een kadootje wat ze al een week in haar koffer had verstopt en een kaartje waarop ze had geschreven dat ze hoopte dat we nog veel meer mooie reizen zouden maken… Wow, ik was ontroerd dat ze deze reis net zo bijzonder vond als ik!

Meivakantie costa rica

Helemaal alleen op reis met je dochter

Ik ben zelf wel avontuurlijk ingesteld, vertrouw op mijn gevoel en ik weet dat Merel het vertrouwen in mij heeft.  En dat altijd alles weer goed komt. Ook al gaat er wel iets mis (op een eerdere reis kwamen onze koffers niet aan, hebben we een week lag zonder onze spullen gereisd). Maar ook dan zijn we flexibel en maken we er wat van. Dat is ook wel wat ik wil meegeven aan mijn dochter, dat hoort bij reizen. Verder ga ik goed voorbereid op reis, maar ik hou ook wel van onverwachtse en spontane dingen, zoals zomaar ergens een weg inslaan om te zien waar die heen gaat. Maar wel altijd verstandig zeg maar. Mijn familie en vrienden weten dat wel. Maar ook ik vond het heus wel spannend hoor, dit was wel de eerste verre reis met zijn tweetjes en het was voor mij ook al weer even geleden dat ik een verre reis had gemaakt.

Meivakantie costa rica

Niet te veel willen

Neem de tijd op reis. Mijn valkuil is altijd teveel willen zien, maar als je met kinderen reist is het fijn om soms wat langer op 1 plek te blijven en meer te genieten van de omgeving. Costa Rica heeft zoveel te bieden voor alle leeftijden. Bedenk van te voren wat je uit je reis wilt halen en of je hem nu wilt maken of als de kinderen misschien groter zijn en je meer avontuurlijke activiteiten kan doen.

En tegen alleenreizende ouders zeg ik: gewoon doen. Het is zo bijzonder om samen met je kind te reizen. Ga goed voorbereid op reis. Zorg ervoor dat je kind weet wat hij moet doen als er iets aan de hand is, wie hij kan bellen bijvoorbeeld. Laat regelmatig iets van je horen richting het thuisfront, bijvoorbeeld met een reisblog, dan zijn zij ook gerustgesteld 😉

Ook zin in een zomer- of meivakantie Costa Rica?  Dan nog de hotel tip van dit gezin: de Evergreen Lodge in Tortuguero. Prachtige omgeving met mooie lodges en een zwembad.

Meivakantie costa rica

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie . Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top