Home / Reisinformatie / Azie / Taiwan / Interview: Taiwan met kinderen

Interview: Taiwan met kinderen

Azië is heel erg populair bij gezinnen. Maar Taiwan met kinderen, dat hoor je eigenlijk nooit. Dit land is voor veel reizigers nog echt een onontdekte bestemming. Extra leuk dus om in de interviewrubriek deze keer een gezin te spreken dat er geweest is en het fantastisch vond.

-> Lees ook onze andere blogs over Taiwan met kinderen

Echte reisfanaten stoppen niet, maar nemen de tweeling mee

Wij zijn Marion, Erik, Anne en Niels en we wonen in Brummen (bij Zutphen). Voordat de kinderen kwamen, ruim vier jaar geleden, maakten we samen ieder jaar een verre reis. We zijn onder andere in Chili, Suriname, Panama, Bhutan, Nepal, Taiwan, Rusland, Mongolië, China, Palau, Namibië en Madagascar geweest. Vanaf het moment dat ik zwanger was, wisten we al dat we de kinderen (ze kwamen tegelijk, tweeling) voordat ze leerplichtig zouden zijn, voor langere tijd mee wilden nemen op reis om ze wat meer van de wereld te laten zien. Daarom zijn we in januari 2017 vertrokken voor vier maanden naar o.a. Taiwan.

Taiwan met kinderen

Taiwan, interessant en niet toeristisch

In 2009 zijn Erik en ik al eens in Taiwan geweest en we waren toen verrast door de prachtige natuur, de interessante cultuur en het feit dat het nog niet zo toeristisch is. Ook het heerlijke eten sprak ons aan. Toen we onze reis van vier maanden aan het plannen waren, konden we na Maleisië eenvoudig doorvliegen naar Taiwan. Het is een veilig land en goed ontwikkeld, fijn dus als je met kinderen reist. De afwisseling van cultuur en natuur maakt het een interessante bestemming.

Taiwan met kinderen

Leuke en betaalbare accommodatie vinden in Taiwan is een uitdaging

We hebben echt avonden en avonden gegoogeld om leuke en nog enigszins betaalbare accommodaties te vinden. Dat is ons echt tegengevallen. En uiteindelijk hebben we superleuke dingen gevonden via booking en Agoda.

Taiwan met kinderen

Taiwan met kinderen, eten is goedkoop, accommodatie duur

Je kunt een reis naar Taiwan met kinderen zo gek maken als je zelf wilt. De accommodaties waren in verhouding het duurste. De Hello Kittykamer in Tainan kostte €100,- per nacht incl. ontbijt, en zo waren de meeste kamers rond de €100,- per nacht. Soms iets minder en soms net iets meer. Eten is relatief goedkoop, lekkere hotpot met zijn vieren kostte €14,- en als je simpel nasi of noodles eet met wat drinken dan ben je minder dan €10,- kwijt. Vervoer is wel weer wat prijziger; de hogesnelheidstrein is duur, want je betaalt voor een enkeltje van noord naar zuid zo’n €75,- met zijn vieren (je kunt besparen door je kinderen op schoot te nemen, dan reizen ze gratis en anders voor half geld als ze onder de zes jaar zijn). De gewone trein is een stuk voordeliger!Wat ook veel geld scheelt, is dat kinderen onder de zes jaar eigenlijk nergens entree betalen, ook niet als je de Taipei101 op gaat, ook niet als je naar de dierentuin gaat of de bus naar de Taroko kloof neemt.

Taiwan met kinderen

Blonde kindjes zijn een bijzonderheid in Taiwan

De mensen in Taiwan zijn nog niet gewend aan (blonde) westerse kindjes en dus heb je veel aanspraak. Wij vonden dat echt geweldig; zo liepen we in Tainan in een tempel en werden aangesproken door een schoolklasje met vier meiden en een juf. We raakten aan de praat en ze vroegen of we met hen wilden gaan lunchen. Dit was zo leuk en leerzaam. Ze lieten ons daarna nog een heel oud warenhuis zien en waren helemaal trots op hun stad. Ook was ik een keer met Anne bij de bakker, had betaald en wilde weglopen toen de verkoopster met een klein doosje achter ons aan kwam, daarin zat een aardbeientaartje. “Omdat je er zo lief uit ziet” zei ze tegen Anne. Dat soort dingen is echt typerend voor de vriendelijkheid van de mensen.

Taiwan met kinderen

Een ander bijzonder moment was toen we in de Taroko kloof aan het wandelen waren en de trail op een bepaald moment stopt omdat er enorme verwoestingen zijn aan het pad door een tyfoon in 2012. We stonden een beetje te kijken en er waren een paar hutjes met wat souvenirs. Een dame sprak ons aan en zei dat we wel tot de grote steen in de rivier door mochten lopen.

Voorzichtig liepen we verder en de mensen die er aan het werk waren om de boel te herstellen, moedigden ons aan om naar die ene mooie steen te lopen. Het was echt een prachtige gekleurde steen in de rivier maar het voelde toch gek om door te lopen waar het pad eigenlijk ophoudt. Op de terugweg hebben we nog een tijd met de dame staan praten en ook hier voelde je weer de hartelijkheid en de trotsheid op haar land. Wat ook echt een topdag was, was de dag dat we gingen fietsen rond Sun Moon Lake.

Er ligt daar een prachtig fietspad en je kunt naar een hele mooie tempel fietsen. Dat was echt genieten! Nog een kleine anekdote die de vriendelijkheid weergeeft; we hadden bij een apotheek iets gekocht en het regende enorm. We stapten naar buiten en na een paar meter kregen we een paraplu in onze handen gedrukt van de apotheker. Zo aardig!

Taiwan met kinderen

Taiwan: gaaf voor kinderen

Jazeker! Als je niet bang bent om naar een land te gaan waar je geen letter kunt lezen en je soms creatief moet zijn om je verstaanbaar te maken (Google Translate is je beste vriend!) en als je houdt van prachtige natuur, erg mooie cultuur en vriendelijke en behulpzame mensen dan is Taiwan echt super gaaf met kinderen! De voorzieningen zijn er goed, nette en schone hotels, een uitstekend netwerk van treinen en bussen en een hele leuke hoofdstad waar veel te doen is met kinderen (er is bijvoorbeeld ook een geweldig Science museum!)

Taiwan met kinderen

Accommodatie tips Taiwan met kinderen

Een Hello Kitty kamer in Tainan (Yellowkite hotel), een kamer met een hangmat in Taipei (Chillroof hotel), een kamer in een guesthouse in Hualien waar ze beneden in de lobby een compleet politiebureautje en een keukentje hebben gebouwd om te spelen en boven in de kamer een stapelbed in de vorm van een kasteel hebben (Hualien Inn) en een Hello Kitty kamer bij Sun Moon Lake (Mei Jen House).

Taiwan met kinderen

Neem wat leuks mee, zoals klompjes

Wij hadden kleine houten sleutelhangers in de vorm van klompjes gekocht (Xenos, €1,-) en die gaven we af en toe aan mensen die wij (of de kinderen) aardig vonden. Zo leer je de kinderen dat je iemand iets kunt geven en dat het leuk is om een blijk van waardering te geven. Wij gaven ze aan de apotheker die ons een paraplu kwam brengen en aan die ene aardige dame van het Mei Jen House die onze was voor niks deed en zo leuk deed tegen de kinderen. We merkten dat het enorm gewaardeerd werd! En verder: gá gewoon! Taiwan is zo prachtig en veelzijdig! Na het lezen ook zin in een vakantie naar Taiwan met kinderen maar nog vragen? Stel ze gerust in de comments!

19 gedachten over “Interview: Taiwan met kinderen”

 1. Dag Marion,
  Wij gaan naar Taiwan in October en willen graag daar fietsen, met een zoon van ruim 2 jr oud.
  Ik vroeg mij af hoe? Hebben ze daar fietsstoeltjes? Waar heb jij fietsen gehuurd, had je deze van tevoren gereserveerd?
  Bedankt!
  Liesbeth

  1. Hoi Liesbeth,

   Zo vervelend dat ik geen berichtje krijg als er vragen worden gesteld hier. Je bent nu natuurlijk al terug uit Taiwan… maar wij hadden de fietsen gehuurd bij Sun Moon Lake in het dorpje en ja ze hadden fietszitjes!

   Hoe was het?

   Groetjes,
   Marion

 2. Ruth & Edwin

  Hallo Marion,

  Ook wij zijn met onze 2 dochters naar Malaysia geweest in 2017. ze waren toen 5 en 7 en hebben een hele leuke tijd gehad. Idd ook daar krijgen kinderen veel aandacht soms te veel, bijvoorbeeld wanneer mensen ongevraagd met je dochters op de foto willen.
  Alleen in het begin van onze trip probeerden we te veel in ons schema te proppen. Wij waren vergeten dat backpacken met kinderen net een tikkeltje anders is. En waren blij dat we een 4 nachten geboekt hadden op pulau perhentian.

  Nu gaan we in de zomer van 2019 via Taiwan (14 hele dagen) naar bali (10 dagen). Op Bali gaan we op 2 verschillende plekken logeren en van af daar het eiland bezoeken. Nu vroeg ik mij af omdat onze voorkeur als ouders Taiwan is, hoeveel kunnen we zien. Wij gaan er namelijk niet van uit dat wij nog snel een keertje terug zullen gaan. Is bijv. het Foguangshanklooster wat verder in het zuiden ligt de moeite waard of Kenting Ook in Malaysia hebben we veel met het openbaar vervoer tussen steden gereisd maar voor ons gevoel was het stuk in de Cameron Highlands met een huur auto veel relaxter, omdat je kan gaan wanneer jij wil en niet afhankelijk bent van 1 a 2 bussen per dag. Hoe is dit in Taiwan omdat er veel selfdrive vakanties worden aangeboden?

  sorry voor het lang verhaal

  groeten
  Ruth & Edwin

  1. Hallo Ruth en Edwin,

   Ik heb al heel lang niet meer hier gekeken en kreeg geen bericht in mijn mail dat jullie een vraag stelden, excuus dus voor het late antwoord! Maar jullie gaan komende zomer lees ik, dus hopelijk komt mijn antwoord nog van pas.

   Wij vonden reizen met OV erg prettig in Taiwan omdat alles sowieso op tijd rijdt en je qua trein aan de westkant de keuze hebt tussen een hogesnelheidstrein en een gewone (langzamere) trein. De hogesnelheidstrein was een belevenis op zich voor de kinderen! Wij waren wat huiverig om een auto te huren omdat veel borden in het Chinees zijn (vaak wel met ons schrift eronder, maar niet altijd) en omdat we geen idee hebben van de verkeersregels in Taiwan. Tel daarbij de drukte in de steden op en wij dachten we nemen lekker de trein.
   In twee weken kun je best veel zien. Wij zijn niet helemaal naar het zuiden geweest, maar vonden Taipei echt de moeite waard voor drie dagen (de dierentuin is bijvoorbeeld erg leuk om te bezoeken, kun je met de metro naar toe en vlakbij de dierentuin is een kabelbaan met een glazen bodem, geweldig!). Verder vonden wij Sun Moon Lake erg leuk, we hebben daar fietsen (met kinderzitjes gehuurd) en een prachtige tempel bezocht. Het klooster dat jij noemt, ken ik zelf niet. Wat wel erg de moeite waard is, is de Tarokokloof! Vanuit gaan er dagelijks bussen naar de kloof toe en je kunt er prachtig wandelen, ook met kinderen! En in Hualien komt ook een trein, rechtstreeks vanuit Taipei.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet,
   Marion
   P.s. Ik zal snel weer hier kijken voor het geval je nog vragen hebt.

 3. Hoi Marion,

  Wij gaan in januari 2019 ook met onze tweeling naar Taiwan:-) We blijven er 4,5 week. Heb je nog tips waar we sowieso naar toe moeten gaan? En waar je praktisch aan moet denken met 2 kleintjes (worden dan bijna 4).
  Zijn jullie ook in het national park in het zuiden geweest?
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes Debora

  1. Marion van Wieringen

   Hoi Debora,

   Wat gaaf dat jullie in januari ook naar Taiwan gaan, 4,5 week is echt super want dan heb je voldoende tijd. Check even wanneer het Chinees Nieuwjaar valt want dat is echt ge-wel-dig!!! Onze tweeling was ook vier en ik moet zeggen dat ik vooral verbaasd was over de kindvriendelijkheid en de verkrijgbaarheid van alles. Wij waren erg gecharmeerd van Taipei (wandelen Elephant Mountain op is erg leuk) je hebt dan een mooi uitzicht over de Taipei101) want het is een super relaxte en veilige stad. Je kunt met de rode metrolijn helemaal naar het noorden en staat dan aan de rivier en waant je echt buiten de stad. Sun Moon Lake is heel leuk, huur fietsen en fiets een rondje (of een stuk heen en weer), Taroko is prachtig qua natuur (ik weet alleen niet hoe de stad Hualien er aan toe is na de aardbeving van vorig jaar, check dat even goed) en Tainan is een stad met een historisch centrum.

   Wij zijn niet in het zuiden geweest omdat we daar lastig konden komen met openbaar vervoer en wij het niet zo prettig vonden om een auto te huren. Schijnt wel mooi te zijn, maar check even of het een gunstige reistijd is voor het zuiden, dat weet ik niet meer zo goed.

   Veel plezier in ieder geval!

 4. Hoi Marion,

  Is het te doen met een kindje van 1,5? Wij zouden graag naar Taiwan gaan en onder andere het Taroko National Park bezoeken. We hebben dan echter wel een buggy mee. Welke route raad je aan voor ongeveer 2 a 3 weken? Alvast bedankt!

  Groetjes

  1. Marion van Wieringen

   Hoi Marcella,
   De wandelingen in de Taroko kloof zijn deels te doen met een buggy maar ik zou anders kijken voor een rugdrager. Er rijdt een bus heen en weer door de kloof en je kunt bij verschillende haltes opstappen en weer uitstappen (soort hop on-hop off).

   Op zich is Taiwan prima te doen met een kindje van anderhalf, het is zo’n kindvriendelijk land! Ik zou me dan wel beperken tot Taipei-Sun Moon Lake en Taroko, anders wil je teveel in te korte tijd proppen (maar dat is mijn mening).

   Groetjes!
   Marion

 5. Dag Marion,

  Je schrijft dat je bent doorgereisd vanuit Maleisië. Wij willen in 2018 met onze kinderen (2 en 4) 4 weken weg. We twijfelen tussen Maleisië (waar wij zelf al eens zijn geweest) en Taiwan.
  We weten dat Maleisië goed zou kunnen met kinderen en de prijzen zijn niet zo hoog. Ook kan je er prima een auto huren en zo op eigen tempo reizen.
  Taiwan is nieuw voor ons, de prijzen zijn hoger maar een auto huren moet hier ook goed te doen zijn dacht ik?

  Wat zou jij aanraden?

  1. Hoi Jeroen,

   Sorry voor mijn late reactie. Maar ik zou denk ik echt naar Taiwan gaan als je zelf al in Maleisië bent geweest! Het is zo prachtig, afwisselend, super leuk voor kinderen en westers genoeg qua voorzieningen. Wij hebben geen auto gehuurd omdat het OV super goed geregeld is en wij dat een relaxte manier van reizen vinden.

   Groetjes
   Marion

  2. Hoi Jeroen,

   Sorry voor mijn late reactie. Maar ik zou echt naar Taiwan gaan als je zelf al in Maleisië bent geweest. Het is echt super mooi en afwisselend, modern en toch ook veel oude cultuur, prachtige natuur en goed te bereizen. Wij hebben geen auto gehuurd, maar ik geloof dat dat wel makkelijk te regelen is. Wij vonden het leuk om met de trein te reizen. Taiwanezen vinden het geweldig als je met kinderen reist en er is heel veel ingericht op kinderen! Echte aanrader!

 6. Hallo Marion,

  Leuk om je verhaal te lezen! Hoe lang zijn jullie in Taiwan gebleven? Wij gaan volgend jaar (helaas maar) twee weken met de kinderen ( dan 8 en 6). Heb je nog tips wat betreft de route?
  Alvast bedankt!

  1. Hoi Melanie,

   Sorry sorry voor mijn late reactie. Ik kreeg geen melding van je vraag. Hoop dat mijn antwoord nog zin heeft.
   Maar in twee weken kun je aardig wat doen! Ik zou in Taipei beginnen en dan met de trein naar het zuiden gaan. Stoppen in Taichung en dan vanaf daar naar Sun Moon lake. Daarna door naar Tainan, mooie stad met historisch centrum. Dan terug naar Taipei en met de trein naar Hualien van daaruit kun je dagtochten maken naar de Taroko Kloof. Dat is echt zooo mooi! Neem voldoende tijd in Taipei, daar is zoveel leuks te doen!!!

    1. Ik hoop dat je er nog wat aan hebt. En mocht je nog andere dingen willen weten, ik zal weer even beter opletten hier en sneller antwoorden haha. Wanneer gaan jullie?
     Groetjes
     Marion

     1. We vertrekken eind april, begin van de voorjaarsvakantie. Helaas maar twee weken. We hebben de afgelopen twee jaar al een week verlof van school gekregen zodat we drie weken in de voorjaarsvakantie weg konden. We zullen keuzes moeten maken wat we nu willen zien in Taiwan

 7. Marion van Wieringen

  I am so sorry for this late reply, hope it is not too late. But yes, you can rent bicycles with child seats at Sun Moon Lake!
  Enjoy!

 8. Hi, Thank you for sharing your experiences. We will travel to Taiwan as well with our children and I was wondering if you could rent bicycles with clidrens’ seats at Sun Moon Lake?
  Thank you very much!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top