We introduceren een nieuwe rubriek op Gezin op Reis. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?
De familie Timmermans is zo’n familie die al heel wat mooie reizen heeft gemaakt. Eén van die reizen ging naar India waar hun dochter geld had ingezameld voor een lokale school. Hoe cool is dat! Vader Remco Timmermans heeft een erg leuke site waar niet alleen reizen met kinderen, maar ook zijn andere passies zoals de ruimte en social media samen komen. Neem dan ook zeker een kijkje op de site Travelsinorbit.
Wie zijn jullie en waar ging de reis naartoe?
Wij zijn een gezin van vier personen. Onze kinderen zijn nu 12 en 14. We hebben heel bewust gekozen om veel met de kinderen te reizen, ook toen ze nog heel klein waren. Op onze eerste reis naar Engeland en Schotland was onze dochter 5 maanden oud. Toen ze 8 maanden oud was waren we een weekje in Malta en met 11 maanden namen we haar 3 weken mee naar Singapore en Indonesië. We maakten deze reizen uiteraard niet voor haar, maar vooral voor onszelf. We vonden niet dat het hebben van kinderen een beperking hoefde te zijn voor onze reislust. Bovendien wilden we onze kinderen bewust laten zien hoe de wereld er uit ziet. We geloven dat reizen de beste manier is om kinderen te leren over verschillen tussen mensen en culturen en visies op de wereldmaatschappij. Hierdoor krijgen ze een open houding over zaken als politiek, religie en armoede.
Onze twee kinderen zijn nu 12 en 14 en hebben al veel van de wereld gezien. We hebben verre reizen gemaakt naar Indonesië, Egypte, de VS, India en China, maar reizen ook veel in Europa en in Nederland. Ondanks dat we graag ver reizen is het minstens zo belangrijk om je eigen land en regio te leren kennen. Eén van onze favoriete vakantiebestemmingen is nog geen half uur rijden van huis!
In 2007 maakten we een bijzondere reis naar India. De kinderen waren toen 5 en 7 jaar oud. Ik was in die tijd voor mijn werk veel in India en wilde het mijn vrouw en kinderen ook graag laten zien. Toen we werden uitgenodigd door een bevriend Nederlands expat gezin in Mumbai, met even oude kinderen als de onze, besloten we in de herfstvakantie bij ze op bezoek te gaan.
Waarom heb jullie gekozen voor India en op welke manier hebben jullie gereisd?
In eerste instantie was het de bedoeling om gewoon een paar dagen in Mumbai rond te kijken en van het expat leven van onze vrienden mee te genieten. Maar toen we onze reisplannen aankondigden vroeg Emma van zeven: “In India wonen toch veel arme mensen?”. Dat had ze van mijn verhalen over mijn werk in India toch wel opgestoken, dus “Eh… ja, daar wonen inderdaad veel arme mensen”. “Nou, dan wil ik alleen mee als we de arme mensen gaan helpen”. Tja, daar sta je dan met al je wijsheid en je ideeën van een relatief eenvoudige en relaxte vakantie.
Om een lang verhaal kort te maken, we hebben toen van onze reis een familie-hulpproject gemaakt. Met hulp van onze vrienden in India kwamen we in contact met de Atma Education Trust (website anno 2014) die lokale educatieprojecten ondersteunt. Hun advies voor ons project was simpel: zamel zoveel mogelijk geld in, neem dat mee naar India en geef het ter plekke samen met de hulpverleners uit aan zaken waar op een van de schoolprojecten behoefte aan is. Emma had zelf bedacht dat ze bij de Hema schriften en potloden wilde kopen om aan arme kinderen uit te delen. Op zich een uitvoerbaar plan, maar we volgden liever de adviezen uit India zelf. In de maanden voorafgaand van onze reis zamelden de kinderen met hulp van hun school en via familie en vrienden ongeveer 2.000 Euro in. Best een flink bedrag, waar we India best veel mee zouden kunnen doen. In oktober stapten we op het vliegtuig richting India.
Welke mooie ervaring wil je met ons delen?
Onze vrienden woonden in een ruime flat in Mumbai, waar we eenvoudig op de logeerkamer konden verblijven. We gebruikten hun auto met chauffeur en maakten kennis met het luxe expat bestaan. Eten in fantastische restaurants, zwemmen in de mooiste zwembaden en alle service van verschillende personeelsleden. Heel relaxed voor een vakantie, maar niet het India dat we onze kinderen wilden laten zien. Na twee dagen bezochten we samen met enkele lokale hulpverleners ons project op een lagere school in een sloppenwijk aan de rand van de stad. Een groter contrast was bijna niet denkbaar. Afgebladderde muren na een overstroming, hele lokalen zonder meubelen, met kinderen op de grond en oud lesmateriaal. Maar ook veel kinderlijke vrolijkheid, kleurrijke schilderingen, zeer gepassioneerde docenten en een optimistische kijk op de toekomst. En in een gesprek met de hulpverleners bleek ook de enorme waarde van ons ingezamelde geld. Met 2.000 Euro kun je in India heel veel doen! We werden aan de onderwijzers voorgesteld en door leerlingen rondgeleid door het gebouw. We spraken af over vijf dagen terug te komen om te zien wat er met ons geld was gedaan.
De dag voordat we terug gingen naar de school, werden enkele grote dozen met schoolmateriaal op ons logeeradres afgeleverd. Deze waren gevuld met etuis, pennen, potloden, linealen en andere schoolmaterialen. Aan ons de taak om 800 gevulde etuis te maken, een voor alle kinderen van de school. Een perfecte hands-on taak voor onze kinderen! En binnen een paar uur hadden we vijf of zes dozen gevuld met kleurrijke etuis. Wauw, dat alles voor slechts 2.000 Euro?
De volgende dag bleek dit nog maar het topje van de ijsberg. De lokale hulpverleners hadden nog veel meer geshopt! Zonder ons erbij, want als er buitenlanders bij zijn, zijn de prijzen vele malen hoger! Dus naast de 800 etuis hadden ze ook enkele honderden schoolboeken, boekenkasten, sportmaterialen en honderden stuks schoolkleding gekocht. En dan nog was er geld over om tijdens ons bezoek op zaterdag een schoolfeest te houden voor 400 van de 800 kinderen, inclusief muziek, spelletjes, eten en drinken!
Kun je met kinderen verre reizen maken?
We hebben rond onze verre reizen naar niet alledaagse plekken veel vragende blikken en ook wel kritiek gehad van andere ouders. “Moet dat nou allemaal? Je bent andere passagiers alleen maar tot last met je krijsende kinderen… Je kunt van alles oplopen in die verre landen… Wat hebben je kinderen er nou aan om zo ver weg te gaan, ze onthouden het toch niet… Wat doe je jezelf aan…”. Enzovoort. Nou ja, waarschijnlijk wel herkenbaar voor veel lezers. Praktisch gezien is reizen met kleine kinderen anders dan reizen als stel. Maar het is vooral een kwestie van je goed voorbereiden en je instellen op een heel andere reis dan als je zonder kinderen gaat. Het leuke vind ik zelf dat je ook op een heel andere manier met de lokale bevolking in contact komt. Vooral in landen waar maar weinig buitenlandse kinderen komen. In plaats van dat jij als reiziger benieuwd bent naar hun gebruiken is het vaak andersom, dat de lokale mensen naar jou toekomen om je vragen te stellen over je kinderen. In China namen de Chinezen meer foto’s van ons dan wij van China.
Welke tips heb voor andere ouders die ook een soortgelijke reis willen maken?
De belangrijkste tip: Laat je niet weerhouden door anderen! Reizen met kleine kinderen is een fantastische ervaring voor jezelf, voor je kinderen (ook al kunnen ze het zich later nauwelijks herinneren) en voor de mensen op je bestemming. En als je zelf relaxed bent over reizen dan zijn je kinderen dat ook. We hebben nooit met een krijsende baby in het vliegtuig gezeten en onder de 5 jaar hebben onze kinderen zelfs nooit last gehad van een jetlag (in tegenstelling tot wijzelf).
Een tip voor ouders die een reis willen combineren met een familie-hulpproject: Laat je ruim van te voren goed informeren door een betrouwbare lokale hulporganisatie en volg hun tips. Er zijn overigens ook reisorganisaties die zich hierin specialiseren, ook voor kinderen.
Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door TravelinOrbit
Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.
Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders. Zoals dit gezin dat naar India met een dreumes of Nepal in de kerstvakantie. Of ga direct naar al onze blogs over India.