Home / Inspiratie / Interview: Bastiaan Ragas over “Ragas Reist Rond” en 4 maanden reizen met zijn gezin

Interview: Bastiaan Ragas over “Ragas Reist Rond” en 4 maanden reizen met zijn gezin

In de interview rubriek deze keer het gezin Ragas. Samen met hun drie dochters en zoon gingen ze vier maanden op reis naar Brunei, Indonesië, Japan, Mongolië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Ik sprak Bastiaan en vroeg hem naar zijn ervaringen en tips over reizen met kinderen en naar het TV-Programma “Ragas reist rond” waarin we een deel van hun reis te zien was.

Het gezin verbleef tijdens een deel van hun reis bij zes verschillende Nederlandse gezinnen die in het buitenland wonen. Ze draaien daar mee in het huishouden en zijn dus even niet alleen op vakantie maar beleven de cultuur van dichtbij.

Fan van reizen

Voordat de kinderen kwamen hebben Bastiaan en Tooske altijd veel gereisd en genoten van het samen op pad zijn. De eerste jaren met kleine kinderen kozen ze voor bestemmingen waar ze rust en regelmaat konden bieden. Maar de laatste jaren genieten ze van alle mogelijkheden die er zijn met oudere kinderen. Zo maakten ze een camperreis door Amerika, gingen op pad naar Zuid-Afrika maar net zo goed naar de camping in Frankrijk.

Als ouders beslissen ze waar ze heen gaan en wat ze gaan doen, maar ze houden er er wel rekening mee dat het leuk is voor de kinderen. Ze kiezen voor zoveel mogelijk afwisseling en dus niet om keer op keer naar dezelfde bestemming te gaan.

Inmiddels zijn de kinderen 16, 11, 10 en 8 en was het tijd een droomwens in vervulling te gaan: lang samen op reis.

Treinreis door de Gobi Woestijn

Tijdens deze reis van 4 maanden wilde Tooske en Bastiaan aan hun kinderen laten zien hoe bijzonder en mooi deze wereld is. “Natuurlijk zijn er activiteiten waar we ons extra op verheugen, zoals de treinreis door de Gobi Woestijn en het zien van walvissen, maar het belangrijkste was om met elkaar het avontuur aan te gaan.”

“De bestemmingen zijn een combinatie geworden van landen die we zelf hebben bedacht en landen waar we voor het TV-programma “Ragas reist rond” bij lokale mensen konden verblijven”.

Echt grote angsten vooraf waren er niet, hoewel het natuurlijk wel spannend is om het vertrouwde achter te laten. “Wat als iemand thuis ziek wordt, zoals je ouders, en je moet terug”. Bastiaan en Tooske hebben de kinderen niet anders voorbereid op deze reis dan op gewone vakantie. “Als je zelf vriendelijk en nuchter bent en bijvoorbeeld niet in de stress schiet bij de douane, dan merken je kinderen dat ook”

Het gezin heeft de tijd genomen om de reis voor te bereiden. Dat moest ook wel vanwege de visums en vergunningen die nodig waren.

Maar de leerplicht dan?

Bastiaan noemt de leerplicht een “onwaarschijnlijk verouderd vehikel uit de jaren 60”,  waarbij je afhankelijk bent van een leerplichtambtenaar. Wat voor de één geldt, hoeft voor een ander niet hetzelfde te zijn. Ze zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest om het te regelen. Gelukkig wilden de scholen meewerken en hebben ze uiteindelijk wel toestemming gekregen.

Wat voor zijn gevoel zeker mee heeft gespeeld is dat ze een heel serieus leerplan hadden, maar ook dat het niet alleen een privé-reis was, maar ook werk. Bovendien misten die kinderen maar 8 weken school. De rest van de weken vielen in de mei en in de zomervakantie. Hun oudste zoon is zelfs nog een maand terug naar huis gevlogen om zijn HAVO af te maken. Tijdens de weken dat het gezin meedraaide met een lokale familie gingen de kinderen naar school en daarnaast kregen ze thuisonderwijs.

Ik hoop dat mijn kinderen nooit in wij-zij denken

Het gezin is inmiddels terug van de reis. “Ik ben me extra bewust van de ongelooflijke vrijheid die we in Nederland hebben! Juist door de corruptie en chaos in landen die we bezochten zoals Mongolië, China, Indonesië, Brunei, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Vietnam. Zoals het onderwijs en de gezondheidszorg in Nederland geregeld is voor iedereen, dat heb je nergens anders.”

“We hebben zoveel lieve mensen ontmoet. Ik hoop vooral dat mijn kinderen een extra laag zuurstof in hun hoofd hebben en dat ze nooit vervallen in wij-zij denken.”

Het TV-programma “Ragas reist rond”

“Ik hoop dat mensen het leuk en interessant vinden. We zijn bij ontzettende leuke lieve gezinnen op bezoek geweest. Mensen die zonder een zak geld verhuisd zijn naar een ander land. Heel inspirerend, zoals Bert die in Mongolië een camping is begonnen. Er zijn vele wegen die naar de rest van de wereld leiden. “

All you’ve got to do, is decide to go

Ik vraag Bastiaan welke afsluitende tip hij heeft voor ouders die ook lang op reis willen met hun kinderen. Hijgelooft in de beroemde quote van Tony Wheeler, de oprichter van Lonely Planet “All you’ve got to do, is decide to go and the hardest part is over.”

Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders.

3 gedachten over “Interview: Bastiaan Ragas over “Ragas Reist Rond” en 4 maanden reizen met zijn gezin”

  1. Wat maakt het uit, geld is maar geld. Ik word er een beetje moe van dat het altijd daarover gaat. Ik vond het een geweldig programma, veel mooie dingen gezien, genoten van de hoe kinderen zich zo makkelijk aanpassen.

  2. Fantastisch zo’n reis! Dat wil iedereen wel.
    Mijn vrienden en ik vragen ons af of ze deze reis zelf betalen, want dat kost nogal wat.
    Als ze het zelf betalen, dan hebben ze mijn respect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top