Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Nicaragua / Interview: Nicaragua, geen typisch land voor gezinnen met een peuter

Interview: Nicaragua, geen typisch land voor gezinnen met een peuter

Nicaragua is al een aantal jaar erg populair bij backpackers. Toch is het voor gezinnen echt nog ondergeschikt aan buurland Costa Rica. Nicaragua met kinderen, je hoort het wel maar niet zo vaak. Leuk dus om deze keer een gezin te spreken dat heel bewust koos voor een familievakantie in Nicaragua.

Met dochter van 2 naar Nicaragua

Wij zijn Frank, Marieke en Loes (2) en zijn drie weken op vakantie naar Nicaragua geweest in juni 2017.

Bewust kiezen voor Nicaragua met peuter omdat je in 3 weken veel kunt beleven

We hadden bijna alle andere landen van Latijns-Amerika al gezien en Nicaragua stond al een tijdje hoog op ons lijstje omdat we daar goede verhalen over hoorden. Het is veilig, mooi, er is een ontspannen sfeer en de reisafstanden zijn over het algemeen kort. Omdat het aantal bezienswaardigheden ons net iets te mager leek voor een lange vakantie met zijn tweeën was het er nooit van gekomen. Maar met een tweejarige is je tempo wat lager en was drie weken eigenlijk perfect voor dit land.

Nicaragua geen typisch land

Nicaragua is niet een typisch land voor gezinnen. Het toerisme staat nog wat in de kinderschoenen en je ziet er vooral (surfende) jongeren en wat oudere Amerikaanse stellen en nauwelijks gezinnen. Voor ons waren airco en zo nu en dan een zwembad of meer om in te zwemmen belangrijk, omdat het erg heet voor de tijd van het jaar was (juni). Dat was bijna overal wel te vinden en één van de grote voordelen van Nicaragua voor kinderen is dat er heel veel zwemplekken zijn in diverse meren en de zee. Ook vonden we het heel fijn dat we overal extra of ander eten en drinken voor onze dochter konden bestellen zoals een glaasje melk, wat rijst of een broodje met wat kaas, dat was echt nooit een probleem. Wat we vooral misten waren andere kinderen om mee te spelen, vooral op afgelegen plekken waar we aangewezen waren op de andere hotelgasten. Op Isla del Maiz Grande was wel een grote speeltuin met veel andere kinderen en dat was dus echt een paar dagen feest.

Spaans is handig maar geen must

Marieke spreekt wat Spaans en ook al is het geen must, het zorgt er natuurlijk wel voor dat we gemakkelijker in contact kwamen met de lokale bevolking of wat uitgebreider tips konden vragen aan het hotel personeel.

Schoon en geen malaria

Sommige vrienden van ons waren bezorgd over de ‘enge’ ziekten aldaar. Nicaragua klinkt wat exotischer dan het is omdat het inderdaad onbekender is dan bijvoorbeeld Costa Rica. Maar in de gebieden waar wij waren is bijvoorbeeld geen malaria. Het eten is heel schoon en wordt erg koud bewaard, en overal wordt flessenwater voor gebruikt dus het risico op diarree o.i.d. is beperkt.

Lekker reizen op de bonnefooi

We hebben steeds een of enkele dagen van te voren de accomodatie geboekt, zodat we geen vaste route hadden. Dat vinden wij altijd het fijnst en dat kan prima in Nicaragua. Er is op de meeste plekken uitstekende Wifi om snel iets te vinden, dat hadden wij eerlijk gezegd niet verwacht. Op sommige plekken zoals Ometepe en Isla del Maiz is er wat weinig accomodatie voor de aantallen toeristen en moesten we wat meer moeite doen om iets moois te vinden maar ook dat is prima gelukt. Vaak als we even apart mailden en niet via de grote sites probeerden te boeken, was er nog van alles mogelijk. Reizen deden we voornamelijk met ter plekke geregelde taxi’s (goed betaalbaar) of shuttlebussen (nog beter betaalbaar), dat was snel en gemakkelijk. Een eigen auto huren is relatief duur. Hotel La Omaja op Ometepe was één van de mooiste plekken die we bezochten, in de jungle tussen de lokale bevolking met allerlei strandjes aan het meer en brulapen die steeds dichtbij zaten. Maar ook Red Pepper Popoyo vonden we een hele fijne plek, aan afgelegen brede surfstranden.

Tips voor een vakantie in Nicaragua met kinderen

Gewoon gaan natuurlijk als je houdt van ontspannen sfeer, jungle, authentieke plekken, meren, vulkanen en azuurblauwe zee. Tip: wij hadden een Deryan tentje mee. Kinderbedjes zijn echt niet te verkrijgen en driepersoonskamers zijn op sommige plekken schaars. Met muggen en kruipende beestjes vinden wij zo’n tentje een fijne optie.

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van de familie. Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders. Bijvoorbeeld de wereld rondzeilen met kind, een moeder dochter reis naar Cuba of Taiwan met kinderen.

3 gedachten over “Interview: Nicaragua, geen typisch land voor gezinnen met een peuter”

 1. leuk om eens wat over Nicaragua te lezen! Alleen ik lees de zin : ”Het eten is heel schoon en wordt erg koud bewaard, en overal wordt flessenwater voor gebruikt dus het risico op diarree o.i.d. is beperkt.” Ik vraag me dan wel even af waar dit gezin allemaal is geweest? Wij hebben 3,5 maand gewoond in Nicaragua en deze zin klinkt heel vreemd eigenlijk. Ze doen uiteraard hun best in Nicaragua!! De bevolking daar is dan ook zeer sterk en kan heel erg veel hebben wat daar maar te eten of te drinken. Echter blijf als toerist zeer alert en ga er niet vanuit dat al het water schoon is en het eten altijd gegeten kan worden. Anders ga je echt ziek worden.. Wij waren er zeer alert op totdat we per ongeluk uit ”een verkeerd watervat” te drinken kregen… ziek. De bevolking kan er niks aan doen want ze zijn er immuun voor. Maar wij als nederlanders zijn er echt niet bestand tegen als je voor een paar weken daar naar toe gaat. Geniet van het land maar blijf zeer alert en bij twijfel iets niet eten of drinken!

  1. Hallo Elise
   Het is een interview van een paar jaar terug. Dus dit is hoe ze het zelf ervaren hebben. Ik weet zo niet precies waar ze allemaal geweest zijn.

   1. Hallo,

    Ik snap het hoor! Het is een geweldig mooi land. Er zijn denk ik alleen geen plekken nu of ooit geweest in Nicaragua die 100 % veilig zijn qua drinkwater voor ons westerse mensen. Voor wie dit leest, de tip blijf alert en drink alleen water of drinken dat nieuw uit een fles komt als je voor een paar weekjes hier op vakantie gaat. Dan blijft je vakantie leuk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top