Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / Interview: 20 weken Zuid-Amerika met kind, op de bonnefooi

Interview: 20 weken Zuid-Amerika met kind, op de bonnefooi

Zuid-Amerika met kind, dat moet een geweldig avontuur zijn. Met onze aankomende droomreis in gedachten laten we ons graag inspireren door andere reizigers die al een langere reis maakten met hun kinderen. Niemand deed dat meer dan Anne en haar gezin! Hadden we eerste nog enige twijfel of Zuid-Amerika met kind echt wel de goede keuze was, na het lezen van haar reisverslagen wisten we zeker dat we het gingen doen. (p.s. deze verslagen zijn niet vrij toegankelijk maar wil je ze ook graag lezen laat dan even een berichtje achter dan neemt Anne contact met je op). Wat een geweldig reis maakte dit gezin, gewoon op de bonnefooi, met een peuter en een verrassend laag budget.

 Opmerking: Inmiddels zijn we zelf ook in Zuid-Amerika geweest en lees je hier onze ervaringen.

zuid-amerika met kind

Maak kennis met de reizigers.

Robin en Anne, tijdens de reis resp. 42, 36 en natuurlijk Vincent, hij is onderweg 3 geworden. Voor Vincent werd geboren hebben we samen en los van elkaar al heel wat van de wereld gezien. Waarom dat, volgens veel mensen, zou moeten stoppen nu Vincent erbij is, hebben we nooit zo begrepen en we reizen dus lekker verder!

Het plan: 20 weken op de bonnefooi door Zuid-Amerika

Het plan om meerdere maanden op stap te gaan zat al langer in ons hoofd. Dat zou toch fantastisch zijn?! Maar ja, praktische redenen en willen we dat wel écht?! Drie maanden leek voor mij, Anne, altijd wel de max, want daarna ben je verzadigd…toch?!

En toen gingen we vijf weken naar New Zealand (toch ook niet kort), het land waar we heel veel jonge gezinnen tegenkwamen die een paar maanden reisden en ik daar toch wel stiekem jaloers op was. Daar kwam bovenop dat Robins zus hele vervelende berichten kreeg, later zelfs overleed, en we maar weer eens voelden dat het leven kort kan zijn en niet zeker altijd loopt zoals je hoopt. Voeg daar nog bij dat Vincent nog niet naar school hoeft, Robin geen werk heeft en we dus eigenlijk alleen maar rekening hoefden te houden met mijn werkgever en onze eigen wensen.

We hebben de wildste plannen gehad om meerdere continenten aan te doen, maar met ‘maar’ 20 weken was dat niet reëel. We hebben gekozen voor Zuid-Amerika omdat we o.a. Macchu Picchu en de zoutvlakte bij Uyuni graag wilden zien. We hebben ook heel bewust gekozen om op één continent te blijven om de vrijheid en de rust te houden.

zuid-amerika met kind

Angsten vooraf voor een reis door Zuid-Amerika met kind

Vincent was af en toe wagenziek op de Nederlandse snelwegen. Hoe gaat dat dan in op de wegen in Zuid-Amerika? In bussen, in de bergen (daar kan je niet echt onderuit als je door Zuid-Amerika met kinderen reist) en slechtere wegen dan hier. Reisziekte pillen zijn niet verkrijgbaar voor 2 / 3 jarigen. Maar het ging super goed!Verder maakte ik me nog zorgen over de vele slaapplekken die we zouden gaan krijgen. Heeft hij dan nog wel een plek waar hij zich geborgen en ‘thuis’ voelt? We hebben een slaaptentje meegesleept, en de hele reis nooit gebruikt.

We hebben ook nog plannen gehad om een grote lap parachutestof te beschilderen zodat we dat dan overal konden ophangen, niet gedaan. Uiteindelijk was ik degene die het weleens lastig had met alle wisselingen, vooral wanneer we weer eens een week lang iedere nacht een ander hostel hadden, terwijl Vincent alles prima vond. Vincent vond eigenlijk alles wel prima zolang we ook maar regelmatig dingen deden die hij leuk vond.

De ‘ergste’ overweging: wat te doen met Colombia? Hoe zit het met de veiligheid daar, voor jezelf kan je nog een risico nemen, maar voor je kind!? Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet positief, zeker niet in het zuiden. We hebben in Panama (ons startland) veel rondgevraagd bij andere reizigers en iedereen was super positief over Colombia. Daardoor besloten we toch de oversteek te maken naar Colombia (en bijvoorbeeld niet te vliegen naar Quito (Ecuador)) en daar te kijken hoe we het zelf vonden. Cartagena, de stad waar we zouden aankomen met de boot, was veilig volgens het Min BuZa en het heeft een luchthaven.

Dan konden we altijd nog kiezen om te vliegen op Bogota (ook veilig) en vandaaruit naar Ecuador te vliegen. Wat een onzin allemaal achteraf gezien!!! Colombia is geweldig, het meest fijne land waarin we gereisd hebben. Misschien wel ooit, maar in ieder geval deze trip. Uiteindelijk is een telefoon gejat in Ecuador en hebben ze in Bolivia in onze rugzakken gezeten terwijl die een nacht in opslag in een hostel waren. Tja…

zuid-amerika met kind
zuid-amerika met kind
zuid-amerika met kind

Met bus, boot en heel af en toe het vliegtuig door Zuid-Amerika

Wij zijn gestart in Panama, hebben toen de boot genomen naar Colombia (Cartagena). We zijn verder afgezakt via Ecuador, Peru en Bolivia naar Chili om daar naar Paaseiland te vliegen. Van Paaseiland weer terug naar Chili voor het tweede gedeelte van de reis (voelde ook echt als een tweedeling), Argentinië, Paraguay, Uruguay en eindigend in Buenos Aires. De tickets naar Panama en van Buenos Aires stonden vast, de eerste drie nachten in Panama ook en de rest op de bonnefooi.We hebben drie binnenlandse vluchten genomen, één in Colombia en daarna pas weer in Chili en ook in Argentinië hebben we een stuk gevlogen. Naar Paaseiland zijn we natuurlijk ook met het vliegtuig gegaan! Van Panama naar Colombia zijn we gevaren, maar verder hebben we vooral gereisd met de bus. Het netwerk in Zuid-Amerika is zo ontzettend goed dat we haast nooit lang hebben hoeven wachten ook al gingen we op de gok naar het busstation.

Wat was nu het mooist?

Het mooist? Dat is eigenlijk heel simpel: de tijd die we samen hebben doorgebracht zonder dat er van alles moest, geen agenda’s, geen schema’s, geen verplichtingen, geen telefoontjes…niks…. . Alles kunnen loslaten, dat is geweldig!Maar als je op zoek bent naar een fysieke plek? De zoutvlakte bij Uyuni, de diverse Inca ruïnes met Machu Picchu als hoogtepunt (en Pisac een geweldige tweede) en Paaseiland, een mini-vakantie in onze reis.

zuid-amerika met kind
zuid-amerika met kind

Als je maar 3 weken vakantie hebt dan moet je naar Peru of Colombia

De meeste gezinnen hebben maar 3 of 4 weken vakantie en zullen dus moeten kiezen. Wij raden dan het zuiden van Peru of Colombia als bestemming aan.Zuid-Peru is heel afwisselend en het heeft natuurlijk Machu Picchu, Cuzco (vallei en stad zelf), de Nazca lijnen, een oase (sandboarding en in een buggy de zandduinen in), het Titicaca meer, de Colca Canyon etc. Dit is al meer dan waarschijnlijk in drie weken past. Ja, het is er toeristisch, maar dat maakt ook dat er veel voorzieningen zijn en het dus makkelijker reizen is dan bijv. het noorden van Peru.

Colombia…o, Colombia wat is dat een geweldig land. Ontzettend vriendelijke mensen, heel makkelijk te bereizen en goed te doen op een low-budget. Het noorden is relatief duur, maar het zuiden spotgoedkoop. Fantastische natuur, cultuur en heel veel historie. Voor ieder wat wils, stranden/steden/opgravingen/.. .

En qua veiligheid is het niet echt anders dan in andere Zuid-Amerikaanse landen als je let op wat kleine dingen die je automatisch meekrijgt als je daar reist. Bijv. welk bustraject beter niet ‘s nachts te doen en verder vooral de standaard ‘niet doen’ dingen zoals niet na 22u over straat in bepaalde steden/wijken (erg makkelijk om je aan te houden met een peuter in zijn bedje), geen drugs kopen etc..

zuid-amerika met kind
zuid-amerika met kind

Een kijkje in de portemonnee

Een veel gestelde vraag “wat kost dat” met een heel simpel antwoord: iets minder dan € 15.000 voor alles. Ja, alles, ook nieuwe kleding voor onderweg omdat Vincent uit zijn kleren/schoenen groeide, alle vliegtickets etc.. Oké, wij maken er wel een beetje een sport van om niet te veel te betalen voor bijv. overnachtingen.

Als het voor 10 kan en ook goed is, betalen we liever geen 15 en kijken we dus even verder. Maar, we hebben ook alles gedaan wat we wilden doen. Zo zijn we bijv. over de Nazca lijnen gevlogen, op Paaseiland geweest, hebben we een driedaagse tocht met een jeep van Uyuni naar San Pedro gedaan en de boot genomen van Panama naar Colombia. Zomaar wat dingen die niet low-budget waren, om over het land Uruguay maar te zwijgen (duur daar!!).

zuid-amerika met kind
Kuelap V in drager

Ons advies voor wie ook naar Zuid-Amerika wil

Ga, geniet en laat je niet gek maken! Het is er prachtig en echt niet zo onveilig als je de normale voorzorgsmaatregelen neemt. De mensen zijn er erg hartelijk en ontzettend behulpzaam. De taal pik je heel snel op, maar een beetje Spaans is we heel erg handig (download bijv. de gratis app ‘The Spacing Effect’ en oefen thuis alvast wat woorden/frases).Overal worden kinderen geboren, dus die van jou kan/kunnen er ook echt wel reizen. Ga lekker op de bonnefooi, ga waar je heen wilt of blijf juist even als je nog niet verder wilt. Doe waar je je goed bij voelt.

Veel mensen adviseren 3 a 4 nachten minimaal per locatie, voor ons zou dat niet gewerkt hebben. Soms wisselden we elke dag van plek en we zouden het zo weer doen omdat dat nu eenmaal goed werkte voor ons.En de reistip in het algemeen, maar helemaal als je langer reist: travel light. Leuk een spiegelreflex, en we hebben ze zeker gemist (ja, meervoud op een normale vakantie), maar je sleept het altijd en overal mee en je moet ook nog eens goed op je kind/kinderen letten. Een wat betere compact camera is ons prima bevallen!

Wat ook erg handig is op reis, zeker wat langer, een manier om veilig gebruik te kunnen maken van openbare WiFi. Wij gebruikten een kastje (Verbatim, MediaShare Wireless, +/- €40 en licht in gewicht) om een beveiligde verbinding op te kunnen zetten via een openbare WiFi. Je kan dan op een veilige manier bijv. je bankzaken regelen op je tablet of smartphone.Bij twijfel, gewoon gaan!

19 gedachten over “Interview: 20 weken Zuid-Amerika met kind, op de bonnefooi”

 1. Ik zou ook graag het volledige reisverslag lezen, nog aan het oriënteren, en dan helpt dit zeker!

  1. Hallo Floor, deze reis is inmiddels 3 jaar geleden. Via het menu is veel informatie te vinden over Zuid-Amerika. Mocht je concrete vragen hebben mag je altijd een mailtje sturen.

 2. Hello Anne, is het mogelijk om jou reisverslag te mogen lezen? Ik ben namelijk ook zeer benieuwd, met dat ik graag dit jaar ng samen met mijn twee kindjes dezelfde reis zou willen maken.
  Alvast bedankt

 3. Hoi Anne, wat een mooie reis. Ik ben benieuwd naar je hele verhaal en zou deze graag willen ontvangen. Wij gaan aankomend jaar 4maanden reizen met onze dochter van dan 13 maanden.

 4. Mooie reis, dit is wat wij ook willen gaan doen in de zomer van 2018. Zou ook graag her volledige reisverslag willen lezen

 5. Hai,
  Ik zou ook graag jullie verslag willen lezen voor een avontuur met mijn dochter van 7 in februari 2018.

  met vr gr maritska

 6. Hallo! Wij hebben het plan om begin 2018 met onze, dan bijna 2 jarige, dochter naar Colombia te gaan. Erg graag zou ik het reisverslag van Anne willen lezen! Alvast dank!
  Groet, Paula

 7. hi, wij hebben al veel gereisd en zijn zuidmarokkospecialisten geworden maar zouden u graag met onze 3 kinderen ( 11, 8 en 9 maanden oud) naar colombia willen?

  Muggen?
  baby in colombia ?
  insekten?

  graag ook reisverslag ?

  Graag wat return per mail

  groeten,

  Frank

 8. Hallo!

  Wij overwegen om in februari 2017 (ja das al bijna en we zijn er nog steeds niet uit!) naar Colombia te gaan en zouden ook heel graag het reisverslag van Anne lezen. We hebben twee kindjes, een zoontje van 3,5 en een dochtertje van 1,5. Ik vraag me vooral ook af, hoe het zit met de gezondheidszorg daar in geval van nood, malaria, dengue etc en of de reisafstanden niet te groot zullen zijn voor ons (mijn man heeft een probleem met zijn oren en we willen vliegen beperken waar mogelijk). Ook twijfel ik of we niet beter juist voor een toeristische bestemming zouden moeten gaan, omdat ons zoontje steeds meer behoefte krijgt aan speelkameraadjes en ook zijn eigen willetje heeft op reis (waar we hem vroeger zonder problemen overal mee heen zeulden :). Maar anderzijds klinkt het heel erg gaaf, spreken we beide goed spaans en lijkt het contact met de bevolking ons ook heel erg leuk. ai, ai, ai… keuzes! Ik vond je stuk over de angsten over zuid-amerika trouwens ook heel leuk om te lezen. Erg herkenbaar. Wij hebben veel gereisd en maakten ons altijd weinig zorgen (al zijn we wel altijd voorzichtig geweest waar nodig), maar nu met kinderen, is dat echt anders. Waar wij zelf een jaar lang zonder oogknipperen dagelijks achterin de bak van een pick-up reisden in Honduras, wil ik eigenlijk liever niet dat mijn kindjes zonder autostoeltje in een auto zitten… de zorgen van een ouder 🙂
  Ik zou het super vinden als we het verslag nog zouden kunnen lezen! Dank je wel!

 9. Hoi!

  Wij (mijn vriend en zoontje van 3) willen ook naar Chili gaan. Hoe zit het met hoogteziekte en de kleintjes? Had jullie zoontje er last van?

  1. Leuk plan!!

   Nee, Vincent had nergens last van de hoogte voor zover we weten. Wij hadden zelf heel af en toe wel wat last, gevoel alsof je slechte conditie hebt evt. i.c.m. lichte hoofdpijn, maar Vincent ging altijd maar gewoon door en zei zich prima te voelen als we er naar vroegen, dus ja… .

 10. Jorine Kuiper

  Wij gaan in februari zes maanden naar zuid amerika met onze zoon van 2 en zouden heel graag het reisverslag van Anne willen lezen. Is dat mogelijk?

 11. Toevallig op dit interview uitgekomen bij het zoeken naar reizen met kids in zuid-amerika! Zelf zullen we maar de helft van jullie tijd hebben, maar ik ben toch heel benieuwd naar je verslag. Colombia en Bolivia staan hoog op mijn lijstje!
  Het zou fijn zijn jullie verslag te mogen lezen!

 12. Hoi Anne, Wat klinkt dit als een droomreis! Ik zou graag je verslagen verder lezen! Tikva, dank voor het delen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll to Top