Home / Reisinformatie / Azie / Sri Lanka / Interview: Sri Lanka op een relaxed tempo

Interview: Sri Lanka op een relaxed tempo

In onze interview rubriek spreken we regelmatig inspirerende gezinnen die een bijzondere bestemming hebben bezocht of een lange reis hebben gemaakt. Dit gezin ging in april 2022 naar Sri Lanka, ze delen hoe het daar is en hoe ze hun reis hebben ervaren!

Let op: de situatie is in korte tijd flink veranderd, ook naar Sri Lanka check het reisadvies.

Avontuurlijke ouders met twee jonge wildebrassen

Wij zijn een gezin bestaande uit twee avontuurlijke ouders, Joyce & Romanito, en twee jonge wildebrassen, Luiz & Milo. Voordat ik moeder werd, had ik al een enorme passie voor reizen. Ik zocht het avontuur op tijdens een jungletrektocht in Borneo of ging met vriendinnen naar Marokko. Mijn echtgenoot liet zich gelukkig op sleeptouw nemen en we gingen samen al naar Brazilië, de Seychellen en de Malediven. De jongens kregen het reizen dus met de paplepel binnen en gingen onder andere al mee naar Singapore, Thailand, Curaçao, Zweden en Italië.

Recent ben ik een Instagramaccount gestart zodat ik onze reiservaringen en logeertips kan delen. Je kan met ons meereizen op enjoycing_travel

Ik organiseer, de mannen laten zich verassen

Wij organiseren onze reizen altijd zelf. Of liever, dat doe ik en de drie mannen laten zich verrassen. Omdat ik al eens eerder in Sri Lanka was geweest, besloten we om het rustig aan te doen en enkele hotspots te skippen. De hotels vond ik allemaal op booking, en via TripAdvisor vond ik een chauffeur die ons voor een hele goeie prijs twee weken wilde rondrijden.

We begonnen onze reis aan de kust, in Tangalle. Lekker rustig bijkomen van de vlucht aan de prachtige stranden. Vandaaruit bezochten we leuke kuststadjes, zoals Galle & Mirissa. Daarna trokken we verder naar Tissamaharama, de ideale uitvalsbasis voor onze safari’s in Yala en Udawalawe. Om wat af te koelen, trokken we richting Ella, de bergen in. Daarna richting Kandy om vooral wat cultuur op te snuiven en onze reis sloten we af in Negombo, opnieuw aan de kust. 

Een luipaard in het wild zien

We houden een enorm warm gevoel over aan onze tijd in Kandy. We verbleven in een prachtige kleine villa in de bergen, bijna volledig in glas. Je had dus een waanzinnig uitzicht. Het prachtige zwembad kon ook de kinderen bekoren en de traditionele maaltijden die we ’s avonds voorgeschoteld kregen, waren de lekkerste van heel onze reis. Maar wat ons bijblijft, is een ontzettend hartelijke ontmoeting. Tijdens een wandeling in de tuin werden we door de buurman op de thee gevraagd en kregen we een rondleiding op zijn boerderij, die tot onze verrassing helemaal self-sustaining was.

Onze oudste zoon en ik hebben zelf een moestuin en we kregen hier heel wat tips. De gastvrijheid die we hier ervaarden, van zowel onze host als de buurt, die heeft ons hart echt verwarmd. Als je het aan de jongens vraagt wat ze het leukst vonden in Sri Lanka, dan denk ik dat zij het vooral fantastisch vonden om een luipaard in het wild te zien. En dan nog van op de voorste rij, terwijl hij een prooi van een krokodil aan het stelen was. De safari’s hier waren veel leuker dan een bezoekje aan de zoo, want hier konden ze dieren in het wild spotten en dat vinden we het allerleukst.

Verblijven aan het strand

Hoewel ons verblijfplekje in Kandy het meest indruk maakte, moeten we toegeven dat ons verblijf in Tangalle het meest ideaal was voor onze kinderen: Aga Surf View. Je verblijft er vlak aan het strand, dus de jongens konden heerlijk spelen in de golven en zandkastelen bouwen. Je kunt er ook surfen, leuk voor tieners. Er is een leuk zwembad aanwezig, met een watertemperatuur die eerder doet denken aan een lauw bad. De gezinnen met kleine kinderen of baby’s vonden dit natuurlijk heerlijk en ook ons hoorde je niet klagen. Niet klappertandend het water in als je daar een duik neemt. Je kon er ook heel de dag door een vers sapje of een snack bestellen, wat met twee hongerige jongens ideaal was. Je hebt er de luxe van een resort, maar het is zo kleinschalig dat het aanvoelt als een tweede thuis. 

Benzine krijgen werd gedurende onze reis steeds lastiger

We vertrokken met gezonde dosis zenuwen, want er kwamen alleen maar slechte nieuwsberichten binnen vlak voor vertrek. Er waren hevige protesten, omdat de lokale bevolking al wekenlang moest leven met zogenaamde powercuts, waarbij ze het urenlang zonder elektriciteit moesten stellen. Daarbovenop was er een schrijnend tekort aan diesel en gas om te koken. De voedselprijzen gingen de lucht in en de lokale munt werd steeds minder waard. De mensen hadden er genoeg van en kwamen op straat. Tijdens onze eerste dagen, werd de noodtoestand uitgeroepen. In de hoofdstad was er een avondklok en protesten werden de kiem in gesmoord.

Als ik heel eerlijk ben, merk je er als toerist weinig van. De grotere hotels hebben een generator wanneer de elektriciteit weg valt en wanneer dit niet zo was, dan kon je dineren met wat kaarslicht, net zo gezellig. Je wist op voorhand wanneer er geen elektriciteit was, dus dan kon je het opladen van de telefoon of nemen van een warme douche inplannen.

De wachtrijen aan de benzinestations werden tijdens onze tijd daar wel steeds langer en langer. Onze chauffeur kon op het laatste ook amper nog benzine verkrijgen en de rijen voor diesel waren nog een stukje langer. Een uur of acht aanschuiven is geen uitzondering. Hoewel de situatie voor de mensen daar heel oncomfortabel is, blijf je er al toerist echt wel welkom. Dat gevoel hadden wij toch, want als deze inkomstenbron ook weg valt, dan blijft er helemaal niks meer over.

We hebben ter plaatse zoveel mogelijk met euro’s betaald en getipt, gezien hun munt zoveel gedevalueerd was. Omdat er ook een tekort is aan medicijnen, hadden we wel een heel uitgebreide reisapotheek mee ook. Met de jongens mee op reis, nemen we graag zo weinig mogelijk risico. 

Kies eens niet de standaard highlights

Veel mensen willen een lijstje met highlights af gaan. Ze opteren voor de standaard bezoekjes en uitstappen. Tijdens deze rondreis zijn we bijvoorbeeld niet naar de Temple of the Tooth geweest, maar naar een lokale tempel. Er was geen enkele andere toerist in zicht en we moesten ook niet in een ongelooflijke drukte en hitte staan aan schuiven. Vaak zijn het de onbekende paden, degene die je naar de mooiste momenten leiden. En dat was in Sri Lanka niet anders. 

Tot slot

Onze tijd in Sri Lanka heeft ons best wat bijgeleerd: ondanks de moeilijke situatie daar, blijven de mensen er enorm positief. Misschien moeten wij hier ook de kleine gelukjes wat meer leren appreciëren. Iedereen die graag een veelzijdig land wil ontdekken, waar je je ongelooflijk welkom voelt, moet Sri Lanka op hun lijstje zetten. Je houdt er gegarandeerd heerlijk warme herinneringen aan over!

Alle foto’s in dit blog zijn eigendom van de familie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top