Home / Reisinformatie / Azie / Sri Lanka / Nuwara Eliya, een niet te missen tussenstop met kinderen

Nuwara Eliya, een niet te missen tussenstop met kinderen

De meeste reizigers slaan het stadje Nuwara Eliya in Sri Lanka over en reizen rechtsreeks met de trein van Kandy naar Ella. In dit blog vertel ik je waarom Nuwara Eliya wél de moeite waard is om te bezoeken en wat je er allemaal kunt doen.

Nuwara Eliya Sri Lanka

Eén van de mooiste treinreizen ter wereld

Een groot deel van de reizigers die Sri Lanka bezoeken, komen al per trein langs Nuwara Eliya. Je passeert namelijk station Nanoya, dat 6 kilometer van Nuwara Eliya ligt, als je met de trein van Kandy naar Ella reist. Die route staat (terecht) bekend als één van de mooiste ter wereld. Je rijdt dwars door de woekerende jungle, langs idyllische theeplantages en over de bergen met adembenemende vergezichten.

Wat een bijzondere trip! Wij kozen er bewust voor om deze bekende treinreis in tweeën te splitsen, zodat we onze jonge zoon van toen net 2 jaar oud niet teveel belastten met lange reistijden. Dat betekende dat wij de trein van Kandy naar Nanoya namen die 4 uur duurde, en een aantal dagen later het overige stuk van Nanoya naar Ella in 3 uur tijd aflegden.

Nuwara Eliya trein

Nuwara EliyaGregory Lake

Bij het Gregory Lake zul je voornamelijk locals tegenkomen. Het meer ligt dichtbij het centrum en de Sri Lankanen komen hier om van hun vrije tijd te genieten. Vooral tijdens de Poja-dagen (als het volle maan wordt) is het druk met toeristen uit eigen land. Grote gezinnen zitten in hun zondagse kledij op felgekleurde picknickkleden te eten en te kletsen, terwijl de kinderen vliegeren en tikkertje spelen. Wij waren de enige toeristen en daardoor een echte attractie, iedereen wilde met ons op de foto zonder dat het opdringerig werd. Op een leuke en spontane manier hebben we zo veel contacten opgedaan met de lokale bevolking.

Bij het meer kun je diverse activiteiten ondernemen, zoals paardrijden, waterfietsen en jetskiën. Aan een boulevard zitten allerlei eettentjes waar je je tegoed kunt doen aan lokale én westerse lekkernijen. De entree voor het park bedraagt 200 LKR per persoon, voor onze zoon Jonah hoefden we niet te betalen.

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya
Nuwara Eliya

Wandelen bij Adams Peak – World’s End

De meest bekende activiteit die vanuit Nuwara Eliya wordt ondernomen is een bezoek aan het Horton Plains National Park. Hier vind je Adam’s Peak, ook wel World’s End genoemd. Hoewel Joris en ik het park graag gezamenlijk wilden bezoeken, hebben we ervoor gekozen om op te splitsen. De bijbehorende wandeling werd namelijk afgeraden met kleine kinderen. We hebben dit (lokale) advies opgevolgd en dat bleek terecht. Door het vroege opstaan (05.30 uur vertrek), de koude rit van een uur in de tuktuk en de relatieve moeilijkheidsgraad van de wandeling (langs steile kliffen en door dichtbegroeide landschappen) vertelde Joris achteraf dat het een goede keuze was geweest.

Natuurlijk kun je de activiteit wel met oudere kinderen (tieners) ondernemen. Neem warme kleding mee (een korte broek en trui is te weinig), maar houd er rekening mee dat je op de terugweg wederom in de brandende zon loopt. Als je een koukleum bent, overweeg dan om een taxi te nemen in plaats van een winderige tuktuk en doe goede schoenen aan. De entreeprijs van het park is afhankelijk van het aantal personen. Met twee personen is het relatief veel goedkoper, met een groep nóg goedkoper. Het helpt echter niet om in de rij nog even een groep te gaan vormen, zorg dat je dit al voor de ingang doet. Het bespaart je letterlijk tientallen euro’s.

De wandeling zelf kun je prima op eigen initiatief lopen, zoals Joris gedaan heeft. Je loopt letterlijk een rondje, dus een gids is overbodig. Laatste tip: ga linksom zodat je het snelst bij de beroemde Adam’s Peak komt, met een beetje geluk voor de hordes andere toeristen en nog vóór de mist het uitzicht belemmert.

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya

Victoriapark

Terwijl Joris de wandeling naar Adam’s Peak maakte, zijn Jonah en ik naar de speeltuin in het Victoriapark geweest, een prachtig aangelegd park door de Britten. Entree kost 300 LKR per persoon (€ 1,60), voor Jonah hoefde ik niet te betalen. Jonah heeft letterlijk alle speeltoestellen getest en gekeurd: allerlei schommels, op de wip met lokale kinderen en verkennend door de buizen-glijbanen.

Als klap op de vuurpijl rijdt er ook nog een treintje rond de speeltuin én is er een reuzenrad (100 LKR volwassene en 50 LKR kinderen, maar voor Jonah hoefde ik alweer niet te betalen). Het is een prachtige, groot opgezette speeltuin waar we alleen lokale kinderen zijn tegengekomen. Vanwege de vele bomen ligt een gedeelte van de speeltuin in de schaduw. Wel zo fijn tijdens een zonnige vakantie in Sri Lanka met kinderen.

Pedro Tea, theeplantage Nuwara Eliya

Nuwara Eliya staat bekend om de uitgestrekte theeplantages. Je kunt het stadje dan natuurlijk ook niet verlaten zonder zo’n plantage bezocht te hebben. Wij kozen voor het welbekende ‘Pedro Tea Estate’. Je kunt hier een deel van de fabriek bezoeken en ronddwalen over de plantages. Wij kozen alleen voor het laatste, mede omdat we slechte verhalen hoorden over de commerciële rondleiding in de fabriek. Wellicht kan het jou wel bekoren maar wij hadden geen spijt van onze afweging: buiten kwamen we terecht in een indrukwekkende groene oase van theeplanten!

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya

Kindvriendelijke hotels in Nuwara Eliya

Hotel Sherwood Cottage

Wij verbleven in een hotel in de bergen en niet in het drukke centrum. Wat ons betreft een echte aanrader; je hebt prachtige uitzichten over de bergen, theeplantages en de natuurgebieden. Bij ons hotel Sherwood Cottage was een sluiproute naar het centrum; via een hele lange trap waren we binnen 10 minuten in het centrum. Overigens wil ik ons hotel graag op persoonlijke titel aanraden: naast de lieve en joviale familie die ons gebruik liet maken van de keuken en de wasmachine, hebben ze ons ook perfect geholpen met het regelen van vervoer en uitstapjes. De goedkopere kamers in het hotel zijn wat gedateerd, de duurdere kamers zijn al gerenoveerd. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen van Hotel Sherwood Cottage.

Suriya Guest

Suriya Guest in Nuwara Eliya is perfect voor families, dicht bij Lake Gregory en de Hakgala Botanische Tuin. Je krijgt er gratis WiFi, parkeerplek en een handige shuttle service. De familiekamers zijn ruim en comfortabel, met een prachtig uitzicht. Op verzoek zijn er zelfs kinderbedjes beschikbaar. Met super vriendelijk personeel voelt iedereen zich hier meteen thuis. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Suriya Guest.

Praktische tips voor Nuwara Eliya met kinderen

Nuwara Eliya was niets voor niets de favoriete stad van de Britten in Sri Lanka: het is er heerlijk koel vergeleken met andere delen van het land. In de vroege ochtend is een trui geen overbodige luxe, pas rond 12 uur komt de zon (sterk) door en grijp je weer naar de zonnebrand. Wij hadden geen jas mee omdat we die verder niet nodig hadden tijdens de reis, maar een lange broek, dichte schoenen, een vest én trui zijn allemaal uit de backpack geweest tijdens ons bezoek aan Nuwara Eliya.

Ik wens je heel veel plezier in het prachtige Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya

2 gedachten over “Nuwara Eliya, een niet te missen tussenstop met kinderen”

  1. Hoi Zjacca, wij hebben zowel derde klas gereisd als met de exporail (eerste klas). Ik vond de derde klas het leukst! De raampjes konden daar open (in tegenstelling tot de eerste klas en volgens mij kan het bij de tweede klas ook niet). Mijn man zat verderop bij een open deur en door de open ramen kon ik ook veel zien. Ja, het was wel krap, maar de meeste bewoners van Sri Lanka zijn dol op kinderen, waardoor we veel contact hebben gemaakt. Bij de exporail zaten alleen maar toeristen die allemaal op het panoramadeck wilde staan met als gevolg dat ik daar met onze peuter niet terecht kon vanwege de drukte. Ook daarom vonden wij de derde klas veel leuker. Onze (zeer drukke) peuter hebben we bezig gehouden met boekjes en … (helaas) de ipad. Ik ben benieuwd welke klas jij gaat boeken! Veel plezier in Sri Lanka alvast.

  2. Zjaccan Kuiper

    Beste..

    Welke klas had je geboekt in de trein? Is het te doen met een iets ondernemende 3.5 jarige?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top