Home / Reisinformatie / Azie / Sri Lanka / Welke safari kies je in Sri Lanka? Minneriya, Kaudulla National Park of Uda Walawe

Welke safari kies je in Sri Lanka? Minneriya, Kaudulla National Park of Uda Walawe

Sri Lanka staat bekend om z’n veelzijdigheid. Van theeplantages tot bounty-stranden, en van treinreizen tot ruïne-steden. Daarbij mag een safari natuurlijk ook niet ontbreken in je reisschema. Er zijn echter zoveel safari mogelijkheden in Sri Lanka, dat ik de keus voor een park best lastig vond. In dit blog vergelijk ik er een aantal voor je. Hopelijk maakt het je keuze makkelijker en beleef je een fantastische safari in Sri Lanka!

safari Sri Lanka Kaudulla

Safari in Sri Lanka met kinderen

Minneriya en Kaudulla National Park

Onze eerste ervaring met een safari-trip was in Kaudulla National Park. Van te voren had ik Minneriya geselecteerd, maar de parken schijnen aan elkaar te grenzen en de kudde olifanten lopen over van het ene park naar het andere park. De locals kunnen je vertellen waar de dieren op dat moment te vinden zijn. Zo belandde wij dus onverwachts in Kaudulla National Park.

Kaudulla National Park

Deze twee parken zijn te bezoeken vanuit Polonnaruwa of Dambulla. Wij kozen voor het centraal gelegen Dambulla. Het bleek echter nog best een lange rit in de tuktuk naar het park (40 minuten). Op de heenweg vond onze peuter het prachtig, maar na de urenlange safari was de terugreis best vermoeiend voor hem. Wij hadden in dit geval beter een taxi kunnen pakken of nog beter: overnachten in de buurt van de entree van het park (zoals we in Uda Walawe wel deden).

Kaudulla National Park

In het park was iedereen gefocust op de olifanten ‘gathering’. Normaal gesproken leven olifanten in kleine kuddes, maar tijdens bepaalde periodes verzamelen ze zich bij het water. De kuddes kunnen dan uit uit wel honderden dieren bestaan (de zogenaamde ‘gathering’). Wij hadden het geluk dit mee te maken. Wat voel je je dan klein terwijl je die immense dieren ziet!

Naast de olifanten, waar het tijdens deze safari echt geheel om draaide, hebben we ook nog arenden, apen en ijsvogels gezien.

safari Sri Lanka Kaudulla

Ik vond de safari druk; bij de olifanten gathering stonden letterlijk tientallen auto’s en op de (enige) route door het park reden de auto’s steeds achter elkaar. Wat een verschil met Uda Walawe National Park waar ik hieronder meer over schrijf.

De safari betaal je met een all-in prijs: de huur van de jeep én de entree van het park. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van het aantal personen. Wij betaalden 15.700 LKR (ongeveer € 87) in totaal voor ons drieën.

safari Sri Lanka Kaudulla

Uda Walawe

Vanuit Ella zijn we richting de kust gaan reizen. We hadden logischerwijs keuze uit twee parken: Yala National Park en Uda Walawe National Park. Bijna elke tourgroep doet Yala aan; in dit park is de kans namelijk het grootst dat je jachtluipaarden tegenkomt.

Uda Walawe

De keerzijde is dat je een grote kans op file in het park hebt. Wij kozen daarom voor Uda Walawe. En wat waren we blij met deze keus! Het National Park is ontzettend afwisselend: rivieren, open vlaktes en kleine paadjes waar de dieren zich tussendoor vertoonde.

Uda Walawe

We hebben natuurlijk veel olifanten gezien, maar we zagen ook pelikanen, verschillende apen-soorten, zee-arenden, ooievaars met roze veren, waterbuffels en krokodillen. Het fijne aan het park was vooral de rust. Nergens hebben we met andere jeeps naar de dieren gekeken, telkens waren we alleen. Erg bijzonder om mee te maken! Ik hoorde overigens dat het bij de vroege safari (06.00 uur) drukker is. Wij hebben de safari van 14.30 uur gedaan.

Uda Walawe

De safari betaal je per auto. Eerst huur je de jeep met chauffeur (4.000 LKR, ongeveer € 22) en daarna een toegangsprijs per persoon (6.700 LKR, ongeveer € 37, voor twee volwassenen, voor Jonah hoefden we geen kaartje te kopen).

Wij kozen ervoor om te verblijven in Uda Walawe zodat we na het middagslaapje van Jonah uitgerust op pad konden. In de ochtend zijn we naar een olifantenopvang in het dorp geweest. Hier worden olifanten opgevangen die ziek zijn of als baby verlaten zijn. Elke drie uur krijgen de kalveren melk te drinken, per dier worden ze om de beurt doorgelaten naar een aparte ruimte waar ze via een trechter melk te drinken krijgen. Dit is natuurlijk erg aandoenlijk om te zien (je kunt vanaf een platform op afstand toekijken). Voedertijden zijn 09.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur. Als de dieren zijn aangesterkt worden ze vrijgelaten in de natuur.

Praktische tips voor een safari met kleine kinderen

Wij hebben lang getwijfeld of een safari met onze zoon, van toen net twee jaar oud, wel een goede keus zou zijn. De safari duurt immers een aantal uur en er was geen mogelijkheid om tussendoor te stoppen om buiten even z’n energie kwijt te kunnen. Achteraf ben ik héél blij dat we toch hebben doorgezet.

Overweeg om met kleine kinderen te verblijven in de stad van de safari. Zo heb je minimale reistijd naar het park en kun je, bijvoorbeeld na een middagslaapje, uitgerust op pad. In Uda Walawe verbleven wij in het Green Jungle Resort. Een klein verblijf met slechts twee huisjes. De eigenaren zijn uiterst vriendelijk, brengen je gratis naar de olifantenopvang met hun tuktuk en koken een uitgebreid Sri Lankaanse maaltijd voor je. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend warm kan worden in Uda Walawe en dat een kamer met airconditioning geen overbodige luxe is.

Sri Lanka Uda Walawe NP pauw

Het is gebruikelijk om een eigen jeep te huren (met chauffeur die tegelijkertijd je gids is). Zo heb je alle ruimte voor je gezin en hoef je ook geen rekening te houden met je medepassagiers. Die ruimte was érg prettig met onze peuter. Ik verbaasde me echter wel over deze gewoonte: grote jeeps waarin 6 tot 8 personen kunnen vertrokken veelal met slechts 2 personen naar het park. Zo ontstaan er natuurlijk snel (te)veel auto’s in het park! Onze gids bleek die mening (natuurlijk) niet te delen. Op diverse facebook-groepen vind je oproepen om een auto te delen mocht je daarin interesse hebben.

Sri Lanka Uda Walawe NP pauw

Al met al kan ik je zeker aanraden om met kleine kinderen een safari in Sri Lanka te ondernemen. Wij hebben een hele bijzondere trip gehad in beide National Parken en Jonah praat nu nog steeds over de olifanten die hij tijdens de reis heeft gezien!

Ik wens je heel veel plezier tijdens je safaritocht in Sri Lanka.

Lees ook onze andere blogs over Sri Lanka met kinderen, zoals tips voor kindvriendelijk hotels in Sri Lanka en tips voor Sri Lanka.

Sri Lanka Uda Walawe NP pauw

6 gedachten over “Welke safari kies je in Sri Lanka? Minneriya, Kaudulla National Park of Uda Walawe”

 1. Hoi! Komende zomer gaan wij ook naar Sri Lanka en ik heb met veel belangstelling je blog gelezen. Je omschrijving van het verblijf Green Jungle Resort in Uda Walawe klinkt super, maar ik kan het met google niet vinden. Heb je een link voor mij als het nog bestaat?
  Dank alvast,
  Dorien

 2. Hallo Mirella,

  Leuk om je vlogs te lezen! Wij gaan half dec ook naar Srilanka met een kleintje van dan 16 maanden. Aan gezien jullie toen ook met een kleintje hebben gereisd een vraag daarover; Hoe hebben jullie dat gedaan met eten voor hem?

 3. Kim Van Staalduine

  Echt leuk om je blogs te lezen. Ik was nog benieuwd hoe je in de jeep en in de auto met privé chauffeur (want zo verplaatste jullie volgens mij toch vaak?) jullie zoon vervoerden. Zat hij bij jullie op schoot of een soort van maxi cosi of ander kinderzitje voor in de auto?

  Wij gaan deze zomer ook naar sri lanka met drie kids. De kleinste is 1,5 dan. We willen ook met privé chauffeur en auto gaan reizen oa. Groetjes Kim van Staalduine

  1. Wij willen in de winter als onze jongste 1,5 is, ben heel benieuwd! Hebben jullie nog extra vaccinaties laten zetten zoals tegen Buiktyfus of Rabiës?

   1. Mirella Doss

    Hoi Gerjanne, wat tof dat jullie in de winter naar Sri Lanka willen gaan! Wij hebben geen extra vaccinaties laten zetten, volgens mij zijn de vaccinaties die jij noemt namelijk niet geschikt voor deze leeftijd. Laat je goed informeren door de GGD of lees alvast dit blog van Tikva van Gezinopreis: https://www.gezinopreis.nl/reisvaccinaties-kinderen/ Veel plezier in Sri Lanka!

  2. Hoi Kim, wat tof dat jullie deze zomer naar Sri Lanka gaan! Ik weet zeker dat jullie een prachtige en veelzijdige reis tegemoet gaan.
   Wij hebben in Sri Lanka geen kinderzitjes gezien, en daarom zat onze zoon ‘gewoon’ bij ons op schoot. Mocht je met een privé chauffeur gaan reizen (wij hebben in elke stad een andere chauffeur gezocht), dan zou je ook van te voren kunnen aangeven dat je een kinderzitje wenst. Ze schijnen namelijk wel verkrijgbaar te zijn 🙂
   Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top