Home / Inspiratie / Top 10 leukste souvenirs

Top 10 leukste souvenirs

Wat zijn de leukste souvenirs die wij oppikten tijdens 10 jaar reizen? Welke souvenirs heb je jaren later nog steeds plezier van en zijn dus het geld meer dan waard? Dit zijn de originele souvenirs waar ik ook jaren na de reis nog heel veel plezier van heb.

Leuke souvenirs

Sieraden

Sieraden zijn vooral voor vrouwen de perfecte souvenir.  Je kunt vaak niet-standaard sieraden tegen hele betaalbare prijzen oppikken op reis.  Je kunt ook heel veel kopen en je rugzak zit toch niet vol. Ik draag thuis bijna alleen maar op reis gekochte sieraden. Deze ketting (oorbellen helaas kwijt) kocht ik 10 jaar geleden in Bolivia.

Ik kocht ze in 2004. Toen we in 2017 weer naar Zuid-Amerika gingen wist ik dan ook dat ik in het reisbudget zeker wat ruimte moesten laten om opnieuw een aantal sieraden te kopen.

Reisgidsen

Mensen die hun reisgids achterlaten of weggooien. Ik kan er niet bij. Ze staan zo mooi in de kast, zijn een gespreksopener en ook leuk om af en toe nog in te bladderen.

“Weet je nog?” en dat je dan eigenlijk niet meer weer waar het was. Even de reisgids erbij pakken en je droomt niet alleen weg maar plant ook zo een volgende trip. Wist je dat er ook veel leuke reisgidsen voor gezinnen zijn?

Shirts

Shirts en polo’s zijn voor mannen wat sieraden zijn voor vrouwen. Koop wel wat betere kwaliteit en niet de hele standaard dingen zoals “Chang beer”. Een leuke is een polo speciaal uitgegeven voor het jubileum van koning Bhumibol. Nog nooit zoveel leuke reacties gekregen van locals als een paar jaar later op die polo.

Kortom wat ons betreft zijn polo’s en shirts de perfecte souvenirs voor mannen. Ook in Nederland trouwens een goede gespreksopener in de kroeg.

Boeddha  schilderij

Zie je iets dat je heel mooi vindt maar wat groter is? Koop het dan toch en stuur het op. Dit houtsnijwerk hangt nu al jaren in onze slaapkamer. Als het kleiner was zou het niet zo mooi staan.

Aardewerk

Ook aardewerk lijkt niet heel praktisch om te kopen. Maar ook hiervoor gaat op dat het in je huis thuis een super leuke reisreminder is. Dit suiker en melk stel komt uit Peru en de schaal uit Nicaragua. Het melksetje kochten we in 2004 de schaal in 2008. Het blijven natuurlijk wel gebruiksvoorwerpen dus wil je dat je souvenir niet kapot gaat dan kan je beter een siervoorwerp kopen.

Alpaca sjaal

Deze Alpaca sjaal uit Peru gaat alweer 10 jaar mee en bij extreem koud weer komt hij elk jaar weer van pas. Sterker nog ik kocht toen een paar extra sjaals voor vriendinnen en sommige vroegen jaren later of ik er nog een had omdat ze die van hun kwijt waren geraakt.

Drank

Heb je op reis een favoriete nieuw drankje ontdekt, geef dan je laatste centjes (op het vliegveld) uit aan een fles. Je waant je thuis weer helemaal terug op reis. Hele fijne drankjes kan je ook thuis misschien wel bestellen. De Flor de Cana is sinds ons bezoek aan Nicaragua de standaard rum in huis.

Kleden, kussenhoezen etc

Wil je niets zwaars meenemen dan kan je altijd nog voor lichtgewicht linnengoed gaan. Deze Guatemalaanse doek hebben we van de wever gekocht en hangt nu aan de muur. Ook hebben we diverse Indiase sierkussens in ons huis. Vroeger op de bank inmiddels op de logeerkamer.

Boeken

Heb je een bijzondere interesse in een bepaald onderwerp, koop er op reis dan een boek over. Thuis zijn deze veel lastiger te vinden. Zoals een boek over de geschiedenis van de Maya’s of over de tombes in Sipan. Voor mij als archeologie liefhebber een leuke originele souvenir.

Houtwerk

Hout is vaak niet zo zwaar en niet zo breekbaar als aardewerk en daarom praktisch om mee te nemen als je wat zoekt voor de aankleding van je huis. Vooral in Azië en Afrika kom je veel houtwerk souvenirs tegen. Van maskers tot vazen.

Welke souvenir heb jij ooit gekocht en ben je nu nog steeds erg blij mee?

5 gedachten over “Top 10 leukste souvenirs”

  1. Oh leuk!!!
    Ik neem nu zelden nog iets mee. Maar een paar gekregen kleien beeldjes uit Durango in Mexico, ja, die koester ik en worden elke verhuizing zeer voorzichtig meegenomen.

  2. Sarah@Travelcake

    Ik heb inmiddels ook een collectie sieraden en gidsen die ik als reis souvenir bijhoud! Drank vind ik ook een topper, behalve als ik uit een Aziatisch of Afrikaans land kom! 😉

  3. Leuk! Zo’n blogpost heb ik ook al lang in de planning voor als nieuwe blog live is. Foto’s tijd terug al gemaakt. Met weer net heel andere dingen dan jij hebt. 🙂

  4. Er zitten hele mooie spullen tussen! De boeddha is mooi en ook het aardewerk is prachtig!
    Zelf heb ik een poster en een doek in huis hangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top