Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peru / Hoe Machu Picchu veranderd is, en niet te goede 2004 vs 2017

Hoe Machu Picchu veranderd is, en niet te goede 2004 vs 2017

Machu Picchu 2004 vs 2017. Oftewel waarom vroeger alles beter was, of nou ja tenminste een heel stuk goedkoper. Alles wat er te vertellen is over Machu Picchu is al ooit een keer gedaan. Honderden toeristische websites en blogs die vertellen over spirtuele betekenis van Machu Picchu of hoe je goedkoop naar Machu Picchu kunt gaan (spoiler: dat kan niet!). Ik deel slechts mijn eigen observaties en ervaringen. Maar ik adviseer je om, voor je de eerste keer naar Machu Picchu gaat, één van de vele boeken over deze stad op te pikken. Eén van de beste die ik de laatste jaren heb gelezen is de ontdekking van Machu Picchu. Een modern avonturenverhaal dat heel goed springt tussen geschiedenis van de Inca’s en de persoon Hirman Bingham die Machu Picchu heeft herontdekt.

Ik en mijn reisgenootje vs met het gezin

In 2004 reisde ik 2 maanden solo door Zuid-Amerika. Na een dagje Lima was Cusco mijn eerste stop waar ik 2 weken Spaanse les volgde. Aan het einde van deze 2 weken besloot ik samen met een klasgenootje naar Machu Pichu te gaan. Gezellig maar natuurlijk geen match voor om met het hele gezin nu nog eens te gaan. Het gezelschap was de tweede keer dus beter.

machu Picchu
machu Picchu

Het weer in maart vs het weer in januari

In 2004 bezocht ik Machu Picchu in het regenseizoen op 7 maart en in 2017 wederom in het regenseizoen maar nu op 30 januari. In 2004 was het de meeste dagen zonnig en de regen viel vooral in de nacht of einde van de middag. Blauwe lucht met witte wolkjes niks mis mee

machu Picchu

In 2017 was de temperatuur ook helemaal niet verkeerd maar waren we niet zo gelukkig met het weer. Dertig minuten nadat we binnen waren trok het dicht en het klaarde niet meer op.

machu Picchu

Machu Picchu is duur, Machu Picchu is heel duur.

In 2004 was Machu Picchu voor mijn gevoel al duur: 10 dollar entree ticket. Daarbij kwam dan nog 6 dollar voor de bus van Aguas Calientes naar de entree. De treinrit vanaf Cusco koste me toen 70 dollar retour. Bijna 100 dollar dus was ik toen al heel veel geld vond zeker omdat mijn dagbudget voor Peru 35 euro per dag was.

Nu is Macchu Picchu echt belachelijk overpriced en heb serieus getwijfeld om niet te gaan en alleen Marcel te laten gaan. 46 dollar voor het entree ticket, 20 dollar voor de bus en de trein vanaf Cusco onbetaalbaar. Daarom namen we trein vanaf Ollantaytambo dan bespaar je nog iets maar dan nog is het de duurste treinrit per kilometer die je ooit zal maken voor 120 dollar (prijs afhankelijk van de tijden). Het goede nieuws de entree voor kinderen tot 8 jaar is gratis (de trein niet) en in de bus mag je ze op schoot houden.

Veel mensen vragen zich af of Machu Picchu niet goedkoop kan. Nee dat kan niet, het kan hooguit goedkoper. Dan neem je de bus naar Hidroelectrica en loop je vanaf daar via het spoor naar Aguas Calientes. Ook kan je natuurlijk naar boven lopen in plaats van de bus te nemen. Leuk als je een backpacker bent maar voor wie tijdens een vakantie maar beperkt de tijd heeft of zoals wij met een jong kind reist is dit geen echt alternatief.

machu Picchu
machu Picchu
machu Picchu

Vroeg starten vs 5:30 is al te laat

Ook in 2004 was Machu Picchu al druk maar als je maar vroeg genoeg kwam dan kon je de drukte nog best ontlopen. Toen zat ik in de tweede bus omhoog die vertrok om 5:30. Dat was nu ook het plan maar toen we bij de busstop aankwamen ontdekten we dat heel veel mensen dit plan hadden en moesten we al een half uur in de rij staan voor we überhaupt in de bus plaats konden nemen en pas rond 6:45 waren we in Machu Picchu waar het toen echt al wel druk was. Zeker omdat rond 7:00 de mensen die vanaf het Inca trail komen zich er ook bij voegen.

Oftwel om de drukte ontlopen moet je echt wel voor 5:00 al bij de bus zijn en dan heb je misschien om 5:30 een van de eerste bussen omhoog en ben je om 6:00 een van de eerste mensen binnen.

Zelf op avontuur vs een vaste route volgen

Vroeger kon je gewoon zelf Machu Picchu ontdekken. Dat was fijn en hielp ook weer om de drukte te ontlopen. Eén van mijn beste herinneringen is dat ik nadat ik alles gezien had en na de beklimming van de Huayna Picchu lekker ging chillen. In het zonnetje, op het gras op het midden terrein even uitrusten. Een paar backpackers hadden zelf biertjes bij zich.

Dat kan dus niet meer. Het grasveld is afgesloten met hekjes. Alles is afgesloten met hekjes. Alle avontuur is gewoon helemaal weg. Bovendien moet je een vaste eenrichtingsroute volgen die niet heel logisch is. Mis je iets dan moet je het rondje nog een keer doen. Moet je plassen (of zoals bij ons: moet je kleuter plassen) dan kan je niet snel naar de ingang (alleen hier zijn wc’s) maar moet je een heel parcours afracen en daarna begin je weer van voren af aan.

Eerlijk gezegd was dit echt het gene waar ik het meeste van baalde tijdens mijn bezoek in 2017. Dat je zoveel geld betaalt om een plek te bezoeken en vervolgens mag je er ook nog helemaal niks.

machu Picchu
machu Picchu

Huayna Picchu vs Huayna Picchu

Na een rondje over de site kwamen we in 2004 toevallig langs het klimpunt naar Huayna Picchu (de berg die je op foto’s altijd uit ziet torenen over Machu Picchu). Mijn reisgenootje had geen zin maar ik besloot omhoog te gaan. Alleen even inschrijven zodat ze aan het einde van de dag konden kijken of iedereen terug was verder geen gedoe. De klim was pittig, aan het einde twijfelde ik zelfs of ik wel door wilde gaan. Een stuk met een touw, daar had ik niet op gerekend. Het uitzicht fenomenaal en ik was best trots op mijzelf. Neem 2017, niks geen spontane klimpartijen meer. Deze beklimming moet je zeker in het hoogseizoen weken van te voren reserveren. En de kosten? 20 dollar. Geen discussie over de winnaar hier…

machu Picchu
machu Picchu
machu Picchu

Oh het touw is er trouwens ook niet meer nu is er een veilige optie gemaakt door rond deze rots te gaan.

machu Picchu

machu PicchuGeen inca trail vs geen inca trail

In 2004 bezocht ik Cusco in februari. In deze maand werd het incatrail voor het tweede jaar op rij een aantal weken gesloten voor onderhoud. Sommige toeristen waren boos maar ik vond het niet zo erg. Met mijn backpacker budget vond ik 250-290 dollar toen al te veel geld. Tegenwoordig betaal je minimaal 560-600 dollar en moet je weken van te voren reserveren. Met onze dochter zagen we dat echt niet zitten. Bovendien zijn er zoveel mooie wandeling te maken in de Heilige Vallei, helemaal voor niks.

Aguas Calientes vs Aguas Calientes

In 2004 sliep ik de nacht van te voren in Aguas Calientes. Ik verbleef in het Rupa Wasi hostel in een schattig houten huisje. Net buiten de drukte en in de natuur. Wat jammer alleen dat de schoonmaakster mijn discman gejat heeft (iets dat het hostel toen ontkende).

machu Picchu

Verder gingen we naar de warme baden. Eigenlijk meer een vieze betonnen bak maar wel warm. Slim als ze toen al waren moest je eerst betalen en pas dan een stukje lopen en kreeg het bad te zien. Vanaf boven zag het er vies uit. Elke andere toerist maakte rechtsomkeert dus bleef het lekker rustig met alleen wat locals en we konden echt genieten van de natuur en de klaterende rivier.

Aguas Calientes is ontploft, het kleine dorpje is enorm geworden. Ik herkende echt bijna niks. Het goede aan Aguas Calientes zijn de 4 voor 1 (geen geintje) happy hours, waar je voor minder dan een Euro een hele sterke mojito krijgt. Maar verder is er echt niks de moeite. De hotsprings hebben inmiddels een upgrade gehad en zijn flink uitgebreid maar een betonnen muur zorgt ervoor dat er geen zicht is op de rivier. Op het eerste gezicht ziet het er beter uit maar het is veel te druk en pas als je erin zit, ruik je de geur van urine.

machu Picchu
machu Picchu
machu Picchu

De ervaring van de eerste keer Machu Picchu vs de tweede keer Machu Picchu

In 2004 had ik nog weinig van de wereld gezien maar was al wel een beetje een reissnob. Of nou ja, een archeologie snob. Ik bezocht die hele reis enorm veel ruïnes (Inca maar ook vele anderen) en snapte de hype van Machu Picchu niet. Ja het is mooi gelegen maar historisch en cultureel gezien zijn er veel belangrijkere plekken te vinden. Kuelap, de piramide van de Maan, Tiahuanaco en zelf Sacsayhuaman: ze spraken met allemaal meer aan. Ik vond dat deze plekken meer aandacht verdienden dan Machu Picchu dat alles overschaduwde.

Hoewel ik nog steeds van mening ben dat Machu Picchu niet de mooiste ruïne is van Peru en belachelijk duur is, ging ik er deze keer wel met een meer open-mind naar toe. Ik probeerde het niets iets te maken wat het niet is.

machu Picchu

Een derde keer Peru zeker weten, een derde keer Machu Picchu zeker weten van niet

De kans dat ik voor een derde keer naar Peru ga is groot. Deze keer hoop ik echt niet 13 jaar te wachten tussen mijn bezoeken. Over het algemeen vond ik Peru niet veel veranderd. Sommige landen zoals Cambodja veranderen in razend tempo en zijn een paar jaar later al heel anders.

Niet Peru, de sfeer en het gevoel waren hetzelfde. Het aantal toeristen is toegenomen maar de voorzieningen zijn ook beter. Ollantaytambo heeft nieuwe wandelroutes die aangegeven staan. Puno was in 2004 een dump waar ik niet alleen in het donker over straat durfde. Nu is het een gezellig stadje met goede eetmogelijkheden. Cusco is zeker drukker en duurder geworden maar in tegenstelling tot 2004 werd ik nu niet op de 10 seconden aangesproken door een shoe-shine boy. In Lima is het verkeer een hel maar als je slim je accommodatie boekt dan kan je wel gebruik maken van de nieuwe snelle en betaalbare metropolitano buslijn.

Alleen in Machu Picchu en Aguas Calientes zijn niet ten goede veranderd. Neem daarbij de hoge kosten van het bezoek en ik zie geen reden hier nog een keer naar toe te gaan.

Heb jij Machu Picchu al eens bezocht of ben je het nog van plan?

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

11 gedachten over “Hoe Machu Picchu veranderd is, en niet te goede 2004 vs 2017”

 1. ik heb al genoeg foto’s gezien van Machu Picchu , bedankt , gezien nu en klaar. en dan hoef ik er nu ook niet meer zelf naartoe , daarbij zeker niet voor die prijs. In Italië, Spanje en Griekenland kan je gratis wandelen in de bergen, en is het niet minder mooi, en een stuk minder ver ook. Maar als iemand gaat voor de reputatie om ergens geweest te zijn , ja dan vind ik de hele trip met entree alles bij elkaar 500€ een prima bezoeks prijs. Hou de goedkope mensen lekker weg, en degene die toch komen voor de status , die betalen maar de hoofdprijs om als een kudde schapen er langs te worden geleid. Ik wil best naar Peru en wil in uiterst geval best 2 Euro voor een park intree betalen maar daar houdt het echt mee op. Machu Picchu , ik ga er nooit heen. na wat ik erover gehoord heb hoe bezoekers uitgekleed worden, het is het gewoon niet waard. Genoeg andere mooie plekken te zien. Gelukkig is er nu internet , dus de oplichting praktijken kunnen in veel gevallen al voorkomen worden, zoals ook dat bezoek aan dat vieze betonnen bad, Hoeveel bezoekers zullen ze daar al niet mee bedonderd hebben met geld vragen.

 2. Hoi,
  Mooie vergelijk en klinkt oprecht. beter dan dat alles mooi mooier mooist is. Wij vertrekken binnen 2 weken naar peru en óók naar Machu Pichu. Ik vroeg me af of de wandeling naar de guard house (?) om DE foto te maken die iedereen wil maken met de ruine voor die beroemde berg, erg moeilijk is om te lopen. Ik ben geen held en geen geoefende klimmer…uhm, eigenlijk helemaal geen klimmer 🙂 is het waar dat je meteen na de ingang inderdaad een pad omhoog moet naar dat guard house voor die foto?

 3. Hi, wij zijn in 2010 geweest en hebben nog “de goede tijd” meegemaakt. De Inca Trail was toen al strikter beperkt gemaakt omdat het de grote massa’s mensen eigenlijk al niet meer aankon. Machu Pichu zelf was daarentegen nog wel ‘vrij’ te belopen , blijkbaar is dat nu anders? De aankomst via ‘de zonnepoort is nog steeds een top 5 belevenis.
  Ik begrijp het veranderde beleid wel: om nog iets voor volgende generaties over te laten moeten ze het verder reguleren en het meer een “guided tour”belevenis maken met een stevig prijskaartje dan iets waar vrij rond te lopen voor backpack tarieven.

 4. Wij zijn aan het overwegen om in februari naar Peru te gaan voor 4 weken met ons dan 11 maanden oude zoontje. Ik wilde vragen hoe jullie dat in Zuid-Amerika gedaan hebben met vervoer. Als jullie een taxi gebruikt hebben, hebben jullie jullie dochtertje dan gewoon op schoot laten zitten (ik neem aan zonder autostoeltje :-)) en hebben jullie nog tips qua vervoer met een baby?

 5. Jammer om te lezen. Ik zou graag zelf Machu Picchu gezien hebben maar als het er altijd zo druk is neemt dit de magie van de plaats weg. Hoe dan ook, er moeten nog andere interessante archeologische sites/ruïnes zijn in de regio waar er niet veel mensen heen gaan.
  Hier in Mexico is het gelijkaardig. Er zijn enkele heel bekende ruïnes waar het er constant druk is maar er zijn er ook diep in de jungle waar je praktisch alleen bent.

 6. Ik word hier best verdrietig van. Ik was in 2007 in Machu Picchu (deed toen de Inca Trail) en wil, na het lezen van dit blog, eigenlijk niet meer terug. Alhoewel de drang toch groot is (want, mooiere foto’s, erover bloggen etc) maar misschien zijn sommige herinneringen te fijn om te behouden zoals ze zijn. De wereld wordt soms echt verpest door toerisme, mensen die denken overal alles maar te kunnen doen en de lokale bezienswaardigheden niet meer in hun waarde te laten. Naar Peru ga ik zeker nog een keer terug, maar denk niet naar Machu Picchu.

 7. Ha Tikva, wat jammer dat je zulke verschillende ervaringen hebt! Ik was vorig jaar in Peru en bezocht Machu Picchu. Ik had super veel geluk met het weer. ’s Ochtends was het net zo druilig en mistig als op jouw foto’s, maar na 14 uur klaarde het helemaal op. Nog zoiets: vroeg komen? Niet dus! Ik lees overal dat je voor dag en dauw aan de gate moet staan. Ik bleef juist tot sluitingstijd en wat bleek? Na 15 uur stroomde Machu Picchu leeg omdat al die dagjesmensen de trein moesten halen. Ik had de ruïne praktisch voor mijzelf en ook nog in de zon! Ja, duur is het zeker. Maar geef ze eens ongelijk! Een kaartje voor de Efteling kost net zoveel 😉

  1. Als je niet van plan bent Huayna Picchu of Machu Picchu mountain te beklimmen is in de middag gaan zeker een goed alternatief. Anders wordt de dag wel heel lang lijkt me, zeker omdat je behalve op een plek nergens meer echt lekker kunt zitten en ze ook best streng controleren op dat je niet mag eten op het terrein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top