Na 2 reizen van in totaal bijna 10 weken in Peru, gaat mijn hart harder kloppen bij het horen van de woorden ‘Heilige Vallei’. De natuur, besneeuwde bergtoppen en groene velden, lachende bewoners aan het werk op de velden voor hun Adobe (soort bouwmateriaal) huisjes, koloniale stadjes, rivieren en de mooiste Inca ruïnes.
Zo veel te ontdekken en dat allemaal dichtbij Inca hoofdstad Cusco. Ik weet zeker dat ik bij een volgend bezoek weer nieuwe plekken ga ontdekken, maar voor nu zijn dit mijn favoriete dingen om te doen in de Heilige Vallei.
Heilige vallei Peru
Heilige vallei in Peru: bestemming Ollantaytambo
Mijn favoriete bestemming in de Heilige Vallei van de Inca’s is Ollantaytambo. Vanuit Cusco worden volop toertjes aangeboden waarbij je bijvoorbeeld in één dag Pisac combineert met Ollantaytambo. Dan doe je deze bestemming echt te kort. Want Cusco mag dan misschien de hoofdstad zijn geweest van het Inca rijk, Ollantaytambo is waar je nog het beste het kloppende hart van de Inca’s voelt. Dit dorpje is in 600 jaar weinig veranderd en zelf de oude irrigatiekanalen van toen lopen nog intact door het dorp.
Ollantaytambo heeft een fort waar de Inca’s één van de weinige echte overwinningen op de Spanjaarden hebben behaald. Bovenop het fort zie je de vallei, omsloten door drie bergen en het kost je weinig moeite je in te leven in het slagveld. Naast deze drukke Inca ruïne heeft Ollantaytambo nog meer (en gratis te bezoeken) ruïnes op de bergen. Maak op eigen gelegenheid een wandeling en kom helemaal tot rust. Je hebt hier heerlijke wandelmogelijkheden en hoeft weinig moeite te doen de drukte achter je te laten.
Er gaan heel veel minibusjes per dag van Cusco naar Ollantaytambo en deze plek kan je dus prima zelfstandig bezoeken. Blijf minimaal een nacht, maar liever meer.
Dagtour: De zoutvelden Salinas de Maras, Moray Inca ruines en Chinchero
De Salinas de Maras zijn zoutmijnen die al vanaf voor het Inca tijdperk in gebruik zijn. Het is echt verbazingwekkend dat ze in die tijd al zeezout hebben kunnen produceren. Iemand moet ooit op het idee gekomen zijn om het warme, mineraalrijke water dat hier uit de grond komt te benutten. Het water wordt door een aantal baden gevoerd en doordat het water verdampt blijft het zout over. Een hele berghelling is omgetoverd in duizenden kleine zoutpannen. Een spectaculair gezicht en je hebt tijd om hier rond te lopen. Afhankelijk van de periode van het jaar maak je verschillende stadia mee van het proces. Ik was er in het regenseizoen, wanneer het water ingeladen wordt in de baden en het verdampingsproces pas begonnen is. Later in het jaar ziet het hier helemaal wit en kan je de werkers zien die met de hand het zout scheppen.
De zoutmijnen worden van oudsher uitgebuit door bewoners van het nabijgelegen dorp Maras en nog steeds is een lokale coöperatie verantwoordelijk voor de mijnen. Het hier gewonnen zout wordt lokaal verkocht.
Zonder twijfel zijn de Inca ruïnes van Moray één van de meest interessante en bijzondere ruïnes in Peru. Juist omdat ze zo anders zijn dan alle andere. Ze hebben nog het meeste weg van een amfitheater. Geen wonder dat onze gids en enkele van mijn mede-reizigers (van het zweverige type) met allerlei theorieën over aardstralen en de ‘womb of pachamama’ kwamen.
De meest geaccepteerde wetenschappelijke theorie is op dit moment dat de site een testlaboratorium voor gewassen was. Door het ontwerp van Moray komen de koude wind uit de bergen en de warmte van de zon bij elkaar op een manier die ervoor zorgt dat elk terras een andere temperatuur heeft. Dit ervaar je ook zelf als je langs de verschillende terrassen loopt.
Chinchero was de kortste stop op mijn tour en we gingen niet daadwerkelijk naar binnen maar bekeken de Inca ruïnes van een afstandje. Dus voor mij een een plek om nog eens naar terug te gaan. Ook hier zijn weer belangrijke ruïnes uit het Inca tijdperk, waar de Spanjaarden later een groot deel van verwoesten en een kerk bovenop bouwden.
Er zijn ook verschillende musea maar omdat dit kleine dorpje erg hoog ligt, hoger zelfs dan Cusco, overnachten hier weinig toeristen. Daarom hebben de bewoners diverse coöperaties opgezet en toerbussen stoppen hier graag. Afhankelijk van waar je stopt kan je een echte interessant verhaal krijgen over de verf-en weeftechnieken uit de Inca tijd of slecht een boel winkeltjes treffen waar je vrij direct wordt aangesproken om wat te kopen.
Op een dagtour van Cusco kan je de zoutvelden van Maras, Moray en Chinchero combineren. Er zijn zelfs dagtours die naast deze drie plekken ook nog naar Pisac en/of Ollantaytambo gaan. Dan heb je echt nauwelijks tijd overal, dus deze kan ik niet aanraden. Maras en Moray zijn wel met het openbaar vervoer te bereiken, maar dit kost vrij veel tijd. Een toertje kost maar 10 dollar en is dus een goede optie.
Heilige vallei in Peru: bestemming Pisac ruines en markt
Als Pisac net zo lastig te bereiken was geweest als Machu Picchu, dan was dit misschien wel de topattractie geweest van Peru. Het complex is verdeeld over een groot gebied, waarvan het merendeel bestaat uit uitgestrekte agrarische terrassen. Je hebt een gedeelte dat bekend staat als de de Koninklijke sector, die een maantempel heeft net als bij de Machu Picchu. De ruïnes van Pisac zijn van hoge kwaliteit en je ziet hier echt de kunst van de Inca’s om stenen naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Nog beter is dat je alle rust en vrijheid hebt om zelf op ontdekking te gaan, je hoeft geen vaste route te volgen.
Je kunt vanuit Pisac omhoog lopen, maar het is makkelijker om een taxi te nemen naar de bovenste ingang van Pisac, dan hoef je vervolgens alleen omlaag te lopen.
De andere trekpleister van Pisac is de markt. Vroeger alleen op zondagen, maar inmiddels kan je elke dag terecht. De markt is in de loop van de jaren steeds commerciëler geworden, maar je kunt nog steeds de plekken vinden waar lokale gewassen worden verkocht door dames in traditionele kleding. Vraag netjes voor je een foto maakt. Pisac is eenvoudig zelf te bezoeken als dagtrip vanuit Cusco. Je kunt ook overnachten in Pisac maar ik vond een dagtrip voldoende om de markt en ruïnes te zien.
Heilige vallei in Peru: bestemming Machu Picchu
De meeste bekende bezienswaardigheid in de heilige vallei van de Inca’s is uiteraard Machu Picchu. Er zullen weinig mensen zijn die wel naar Peru op vakantie gaan maar niet naar de verloren stad van de Inca’s. Het is jammer genoeg ook de drukste en duurste plek in het land en voor mij doet dat echt af aan de natuurlijke schoonheid die, mede dankzij de ligging, volop aanwezig is. Wanneer je zoals ik gek bent op mooie verhalen en een stukje historie dan is Machu Picchu, doordat er zo weinig over bekend is, sowieso een van de minder interessante Inca steden in de heilige vallei.
Ik schreef meer over mijn ervaringen in Machu Picchu in een apart artikel.
Over de entreeprijzen kunnen we zeker klagen, maar wat het echt belachelijk maakt zijn de prijzen die de treinmaatschappijen, die een monopolie hebben op deze route, durven te vragen. Toch bezocht ik beide keren dat ik in Machu Picchu was de stad met de trein. In 2004 koste dit me 100 dollar wat veel geld was maar nog te doen, nu in 2017 het dubbele maar hadden we omdat we met onze jonge dochter op reis waren geen alternatief. Ook de Inca Trail vind ik persoonlijk echt veel te duur en te druk maar ik heb verschillende goede verhalen gehoord over alternatieve Inca trails. Zo is er een opties waarbij je ook gaat raften, ziplinen en moutainbiken. In vier dagen heb je dan echt een sportief avontuur in de prachtige heilige vallei en daarna Machu Picchu.
Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.