Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Leeds met kinderen, van shoppen tot cultuur

Leeds met kinderen, van shoppen tot cultuur

Leeds is een van de grotere steden in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens onze treinrondreis door Engeland en Schotland bezochten we Leeds en ontdekten we dat het een waar winkelparadijs is. De stad is levendig en biedt een mix van historische gebouwen en moderne wolkenkrabbers, gezellige restaurantjes, en goede musea die ook kindvriendelijk zijn.

Tijdens een wandeling maakten we gebruik van Augmented Reality om dinosauriërs te spotten. We bezochten het stadsmuseum waar we een 3000 jaar oude mummie konden bewonderen en in het Thackray Museum of Medicine leerden we waarom mensen in de middeleeuwen niet oud werden.

Leeds straatbeeld

Leeds is misschien niet zo bekend bij Nederlanders als Londen of Manchester, maar het is zeker een interessante en gezellige stad. Er zijn directe vluchten vanuit Nederland naar Leeds Airport. Check voor maatschappijen en tijden Skyscanner. Met de bus ben je dan binnen een half uur in het centrum. Of je kunt, zoals wij deden, de trein nemen naar Leeds. Vanuit Londen ben je minder dan tweeënhalf uur onderweg.

Leeds straatbeeld

Ik raad aan om twee dagen voor Leeds uit te trekken. Het kan ook iets minder als je niet van plan bent om te gaan winkelen. Leeds is echter ook gemakkelijk te combineren met het nabijgelegen York, op slechts een half uur afstand, en met verschillende natuurgebieden in Yorkshire, zoals Ilkley Moor, waardoor je hier ook prima een lang weekend kunt doorbrengen.

Wat te doen in Leeds met kinderen?

Thema wandeling door het centrum van Leeds

Wil je de stad Leeds ontdekken? Kies dan voor een themawandeling. Dat kun je doen met een gids, maar ook op eigen houtje. Wij lopen een stukje van het Street Art Trail waarbij we langs verschillende graffiti werken komen.

Leeds met kinderen streetart

Het leukste vindt mijn dochter echter het Dinosaur Trail. Via de Love Exploring app en augmented reality komen we opeens allemaal dinosauriërs tegen in Leeds. Bij elke stop is er een quizvraag en krijgen we meer informatie over het typo dinosaurus.

Leeds met kinderen, dino wandeling

Nu vindt onze dochter wandelen altijd wel leuk, maar als je kinderen er niet van houden, is dit de ideale manier om toch een stuk van Leeds te ontdekken. Het blijkt een hele afwisselende stad te zijn met een mix van moderne gebouwen en Victoriaanse architectuur. Door Leeds stroomt de rivier de Aire, waarlangs ook een fijn wandelpad ligt.

Leeds met kinderen, dino wandeling

Bekijk de website Visit Leeds voor heel veel wandelingen.

Shopping in Leeds

Leeds blijkt echt een top stad te zijn als je van winkelen houdt. We moeten hier zeker nog een keer terug komen, maar dan met een lege koffer. Het leuke van Leeds is dat je hier echt alles hebt. Van de bekende ketens en luxe merken tot kleinschalige boetiekjes.

Leeds winkelen

Die zijn bovendien veelal gevestigd in overdekte omgevingen waardoor het niet uitmaakt of je goed of minder mooi weer hebt. Waarom ik het overdekte omgevingen noem? Kijk maar naar de foto’s. Naast moderne shopping centra zijn er in Leeds meerdere galerijen uit de Victoriaanse tijd. Ontzettend fotogenieke en sfeervolle overdekte straten.

Country Arcade

Bezoek bijvoorbeeld de Country Arcade. Deze winkelstraat opende in 1900 en hier vind je luxe merken, zoals Louis Vuitton. Andere ook hele mooie, net wat minder luxe, soortgelijke straten zijn de Queens Arcade, Thornton’s Arcade, Central Arcade en de Grand Arcade.

Country Arcade

Een andere favoriete winkelplek is de Leeds Corn Exchange, een overdekte winkelmarkt met enorme koepel. Binnen kun je een hapje eten en zijn er allemaal kleine winkeltjes. Van bloemisten tot een kattenshop. We kochten hier ook enkele leuke souvenirs.

Leeds Corn Exchange

Loop ook zeker even binnen bij de Kirkgate Market. Deze overdekte markthal stamt uit 1857. Binnen koop je onder andere groente, fruit en vis.

Trinity Leeds

Dan heeft Leeds ook nog uitstekende moderne winkelcentra. Het Trinity Leeds is groot, maar ook mooi opgezet met een enorm glazen dak en veel licht. Op de bovenste verdieping kun je eten bij Trinity Kitchen, een food court met allerlei verschillende keukens. Waar ik voor Thais ga, kiest mijn dochter voor de wafels. Het is sfeervol aangekleed met onder andere foodtrucks en leuke zitjes. Een fijne plek om te eten, zeker met een gezin waarbij iedereen zin heeft in wat anders.

Trinity Leeds

Leeds City Museum

Het Leeds City Museum in het centrum van Leeds is gratis te bezoeken. Wat wij fijn vonden aan dit museum is dat het niet te groot is, veel afwisseling heeft en dat er ook echt rekening is gehouden met gezinnen.

Leeds City Museum

Zo is er op veel plekken wel iets te doen. Raad bijvoorbeeld of gebouwen geïnspireerd zijn door de Griekse, Romeinse, Victoriaanse of Moderne stijl. Schrijf je naam in hiërogliefen en meer van dat soort opdrachten. Voor jonge kinderen, waarvoor dit soort dingen nog te moeilijk zijn, is er een speelhoek. Zo kun je als ouders rustig door het museum lopen.

Leeds City Museum

Het museum is een mix van verschillende onderwerpen. De archeologische voorwerpen gevonden in de omgeving verwacht je vast, maar ze hebben ook een Egyptische mummie en een collectie met voorwerpen uit Azië.

Leeds City Museum

Ook is er een natuurhistorische galerij in het museum, met opgezette dieren en skeletten. Loop vooral even binnen, er is vast iets dat jullie gezin aanspreekt.

Royal Armouries

De Royal Armouries is het grootste museum van Leeds. Het is gratis te bezoeken, al wordt een donatie natuurlijk gewaardeerd. Normaal gesproken is er een hele aparte afdeling voor kinderen. Hier kunnen ze dingen doen zoals boogschieten. Jammer genoeg werd dit gedeelte tijdens ons bezoek verbouwd.

Royal Armouries

Al vonden we in de verschillende tentoonstellingen ook nog een aantal plekken waar kinderen en volwassenen wat konden doen. Bijvoorbeeld het aanpassen van een deel van wapenuitrusting uit de middeleeuwen. Want, zoals de naam al weggeeft, dit museum gaat over wapens.

Royal Armouries

Het museum herbergt een uitgebreide collectie historische wapens, harnassen en militaire uitrusting van over de hele wereld en door de eeuwen heen. Hoewel het onderwerp ons niet extreem aansprak, kwamen we toch regelmatig iets tegen dat onze interesse trok. Denk aan een olifant met bepantsering. Dit is een van de weinig bewaard gebleven bepantseringen van olifanten. Ik kan mij voorstellen dat je wel even schrikt als je tegenstander op zo’n olifant komt aanzetten.

Leeds Art Gallery

De Leeds Arts Gallery is een gratis museum. Loop zeker even binnen. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Het is een mooi gebouw met schilderijen en beeldhouwwerken.

Leeds Art Gallery

Thackray Museum of Medicine

Het centrum van Leeds is compact, maar er zijn ook een aantal bezienswaardigheden in Leeds waar je even de bus voor moet pakken. Het Thackray Museum of Medicine is daar een van. Dit vonden we het meest kindvriendelijke museum van Leeds.

Thackray museum of Medicine

Het meest interessante deel bezochten we direct na entree. Dit gaat over Leeds in de middeleeuwen. Door middel van een rad krijgen we een persoon toegewezen. Vervolgens stappen we binnen in Leeds in de victoriaanse tijd. Op verschillende informatieborden en met displays krijgen we informatie over onze persoon. Helaas loopt het daarmee niet goed af. Ze dringt water uit de put. Het water in Leeds is echter vervuild door slachtafval en menselijke uitwerpselen. Zelfs de dokter kan haar niet helpen.

Thackray museum of Medicine

Het klinkt misschien een beetje luguber, maar het is absoluut niet eng. Juist interessant om door zo’n nagebouwde straat te lopen en zelf te ervaren hoe het in die tijd eraan toe ging. Hoe kinderen vanaf 8 jaar bijvoorbeeld al in gevaarlijke fabrieken werkten. Niet voor niets wil mijn dochter daarna nog een keer aan het rad draaien en nu de levensloop van een andere persoon volgen.

Thackray museum of Medicine

De rest van het Thackray Museum of Medicine is meer gericht op informatie. Zo leren we de wetenschappelijke reden achter verschillende ziektes uit die tijd en hoe bijvoorbeeld de vondst van penicilline hielp met genezing.

Thackray museum of Medicine

Wat zijn bacteriën en virussen eigenlijk? Hoe kun je ze ontdekken en hoe voorkom je dat je ziek wordt? Dit is allemaal super informatief, alleen mijn 11-jarige dochter vindt het op een gegeven moment te veel informatie. Juist ook omdat het allemaal taalkundig net nog iets te ingewikkeld is voor haar. Medische onderwerpen is niet wat je normaal gesproken krijgt als je net bezig bent Engels te leren.

Thackray museum of Medicine

Wel interessant vindt ze diverse medische hulpmiddelen op de bovenste verdiepingen. Zo staat er een ijzeren long, een apparaat waarin mensen met polio vroeger in leven werden gehouden. Er is heel veel te zien en doen in het Thackray Museum of Medicine.

Thackray museum of Medicine

Het museum heeft ook nog een restaurantje en een speelruimte SPARKS! in medisch thema voor kinderen tot 5 jaar.

Kirkstall Abbey & Abbey House museum

Ook voor Kirkstall Abbey en het Abbey House museum moet je de bus nemen. Je vindt deze bezienswaardigheden net buiten de stad. Als je vanaf het vliegveld de bus hebt genomen, kom je ook langs de Abdij.

Kirkstall Abbey

Kirkstall Abbey is een historische abdijruïne gelegen welke dateert uit de 12e eeuw. Het is een van de best bewaarde cisterciënzerabdijen in Groot-Brittannië en ondanks dat het nu een ruïne is, herken je nog heel goed de middeleeuwse architectuur. Zelfs als je kinderen niet direct interesse hebben in de historie van de plek, dan zullen ze een bezoek vast leuk vinden. Mijn dochter bekeek alle hoekjes en ging op zoek naar verstopte kamers.

Kirkstall Abbey

De Abdij ligt in een groen park en als je wil, kun je hier ook een langere of kortere wandeling maken. Het park zelf is gratis toegankelijk, de abdij ruïnes niet.

Kirkstall Abbey

Aan de overkant van de weg kun je een bezoek brengen aan het Abbey House museum. Dit museum heeft niets met de Abdij te maken, maar is een mix van allerlei onderwerpen en voorwerpen. Zo lopen we binnen in een gereconstrueerde Victoriaanse straat, compleet met winkels, huizen en zelfs geluidseffecten die de sfeer van het victoriaanse tijdperk oproepen. Hier zijn verschillende dingen te doen voor kinderen, natuurlijk kun je je verkleden. Mijn dochter vindt de quiz op een scherm ook leuk. Je beantwoordt verschillende vragen, zoals “Ga jij graag naar school”, en op basis daarvan krijg je een beroep en persoon aangewezen uit die tijd.

Abbey House museum

Op de bovenste verdieping van het museum zijn vooral historische voorwerpen te bekijken. Van meubels en kleding, tot keukengerei en speelgoed.

Abbey House museum

Uit eten in Leeds

Leeds heeft ontzettend veel leuke restaurantjes. Ik was echt aangenaam verrast door het brede aanbod van eetgelegenheden. Er is in Leeds absoluut iets te vinden voor elke smaak en budget.

Zo dineerden we zelf bij twee heel verschillende plekken. We gingen eerst naar The Restaurant Bar & Grill Leeds in het oude postkantoor in Leeds. Een erg mooi, chique, victoriaans gebouw. Ze hebben ook een kindermenu en gezinnen zijn zeker welkom. Het menu is gevarieerd: van steaks en burgers tot pasta, visgerechten en salades. Oftewel, mooi opgemaakte borden en smaakvolle gerechten in een sfeervolle setting.

The Restaurant Bar & Grill Leeds

Heel ander weer dan ons diner bij Zaap Thai Street Food Leeds, hier aten we redelijk authentiek Thais eten (mijn pittige keuze was wel westers pittig, niet Thais pittig) in een setting die echt een flinke portie Thailand meebracht. Krukjes aan de tafel, een TukTuk in het restaurant en een Singha op tafel.

Zaap Thai Street Food Leeds,

Overnachten in Leeds

Op zoek naar een leuk hotel in Leeds? Ik sliep in het Park Plaza Leeds, wat ideaal is als je, net als wij, met de trein reist. Gelegen op loopafstand van het treinstation en centraal in het centrum van Leeds.

Een andere aanrader is het Novotel Leeds Centre, een modern hotel dat gunstig is gelegen in het hart van Leeds, op loopafstand van populaire bezienswaardigheden, zoals het Leeds City Museum en Trinity Leeds winkelcentrum. Het hotel biedt familiekamers en voorzieningen, zoals een overdekt zwembad, een speelruimte voor kinderen en een kindermenu in het restaurant. 

Park Plaza Leeds
Park Plaza Leeds

Voor meer informatie over Leeds, bezoek visitleeds.co.uk. Je vindt hier ook nog een aantal extra activiteiten om te doen in Leeds met kinderen, zoals een klimbos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top