Baby jetlag, welkom in de hel. Onze 10 tips en ervaringen om de baby jetlag snel te boven te komen en te genieten van je vakantie. Doordat je lichaam plotseling in een andere tijdzone komt krijg je last van vermoeidheid, is je maag van slag en kan je gedesoriënteerd raken.
Iedereen reageert anders op een jetlag en bij je baby speelt de leeftijd ook een grote rol. Een baby met een jetlag is absoluut niet leuk. We kregen pas echt goed onze portie jetlag-hel tijdens onze familievakantie naar Azië. Al voor de derde nacht op rij was onze dochter om 1:00 wakker en wilde ze spelen. Nee, niet zomaar spelen; alleen maar met papa en het liefst zo wild mogelijk. Kreeg ze haar zin niet, dan werd er gegild en geschreeuwd. De vreemde cultuur, de hitte en al de derde nacht nauwelijks slaap en Marcel stortte in. Niet leuk natuurlijk, maar we gooiden onze plannen om, gingen naar een rustig plekje en toen was het snel voorbij.
Onze dochter was tijdens deze reis net een jaar oud en we vlogen van Amsterdam naar Ho Chi Minhstad. Op twee eerdere reizen was de baby jetlag helemaal niet zo’n probleem. Toen ze tien weken was vlogen we naar Curacao en toen ze zes maanden was gingen we naar IJsland, Canada en New York.
10 tips tegen baby jetlag
Hoe jonger de baby hoe minder de jetlag
Baby jetlag is veel sneller voorbij bij baby’s die nog veel slapen overdag. Ze zijn gewend om na hun voeding weer snel te slapen ongeacht het tijdstip van de dag. Als ze ’s nachts nog voeding krijgen maken ze dan wel langere slaapblokken dan overdag, maar het verschil is niet zo enorm als wanneer ze de hele nacht slapen. Toen onze dochter tien weken was, gingen we op vakantie naar Curaçao en hebben we maar één lastige nacht gehad; daarna zat ze in het ritme. Ik merk dat veel ouders een verre reis met een baby in die eerste maanden niet aandurven, maar voor de jetlag hoef je het dus zeker niet te laten!
Neem een nachtvlucht
Ik krijg vaak e-mails waarin lezers mij vragen of ze beter de nachtvlucht of de dagvlucht kunnen boeken. Als je de keuze hebt dan heeft een lange nachtvlucht zeker de voorkeur boven een lange dagvlucht als je gaat vliegen met baby. Vliegen is vermoeiend, zeker met een relatief korte nacht. Het is heel prettig als je in de loop van de dag aankomt op je bestemming. Nog een paar uur wat doen en jullie kleine is zo moe dat deze meteen een goede nacht maakt in de nieuwe tijdzone.
Kies een fijn hotel op een rustige plek om bij te komen
Waar ging het mis in Ho Chi Minhstad? Het was er veel te druk en gehorig. Wanneer je te maken hebt met een baby met een jetlag kan een van de remedies zijn om hem of haar — hoe naar ook — zich in slaap te laten huilen. Dat kon op deze locatie absoluut niet. Het was een klein hotelletje midden in de stad. Wij waren veel te bang dat de andere gasten last zouden hebben van het gehuil van onze dochter. Bovendien was het ook nog eens zo’n plek waar de receptioniste op een bankje bij de receptie sliep en die receptie lag natuurlijk vlak naast onze kamer.
Op onze eerdere reizen naar Curaçao en in de eerste dagen in IJsland hadden we een heel appartement voor onszelf en niemand om rekening mee te houden. Bovendien huilt een baby van een jaar een stuk harder dan eentje van zes maanden. Wij waren in Vietnam zo druk bezig haar stil te houden en te sussen dat dit averechts werkte. Na drie nachten verkasten we naar een andere stad. Hier hadden we een rustige bungalow en hier was ze na een nacht door de jetlag heen.
Een beetje huilen en herrie in de nacht hoort er nou eenmaal bij, dus zoek een plek waar dat kan. Plan je eerste dagen ook niet helemaal vol, zo voorkom je teleurstelling. Je kunt een kamer boeken bij een kindvriendelijk hotel maar wij hebben ook goede ervaringen met het huren van een huis via Airbnb.
Ga meteen over op de nieuwe tijdzone
Zet in het vliegtuig je telefoon al op de tijd van bestemming en pas je aan aan de plaatselijke tijd.
Niet te lang slapen overdag
Het is heel verleidelijk om wanneer je moe bent samen lang uit te slapen maar dit helpt niet. Het zorgt er alleen maar voor dat die ellendige jetlag nog langer duurt. Laat je kind overdag ook niet te lang dutten als je snel naar een doorslapende baby in plaats van een jetlag baby wilt gaan. Dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je kindje goed slaapt in een kinderwagen of babydrager.
Ook interessant:
Melk en snacks helpen
Soms kan je maag meer moeite hebben met het tijdsverschil dan de rest van je lichaam. Wij hebben gemerkt dat onze dochter vaker behoefte had aan babyvoeding tijdens de eerste dagen van een reis. Zelfs wanneer de jetlag eigenlijk voorbij is moesten we haar de eerste dagen toch nog melk geven ’s nachts, waarna ze meteen verder sliep.
Zelfs toen ze ouder was en ze geen baby meer was maar een dreumes en peutertje bleef die behoefte aan extra voeding bestaan. We gaven haar dan bijvoorbeeld een banaan en nadat ze die op had ging ze weer slapen. Ook voor jezelf is het handig wat lichte snacks bij de hand te hebben. Neem die dus mee vanuit Nederland als je laat aankomt op de plek van bestemming.
Veel frisse lucht en zon
Ook frisse lucht en zon helpen om je wakker en prettig te voelen. Als je moe bent wil je wellicht graag binnen blijven maar het is dan juist goed om wel naar buiten te gaan. Dan krijg je meer energie en dat zal ook voor je baby gelden.
Meerdere bestemmingen, het grootste tijdsverschil eerst
Ga je naar meerdere tijdzones zoals tijdens onze vakantie in IJsland en New York dan blijf je bezig. Het leek ons handig om telkens een paar uur extra verschil te doen maar het tegendeel is waar. We hadden nu elke keer een mini-jetlag, wat vermoeiend blijft. Tegenwoordig pakken we altijd het grootste tijdverschil eerst, zeker als we naar het westen vliegen.
In dat geval betekent een jetlag vroeger wakker worden. Daar heb je niks aan want veel attracties gaan toch pas om 10:00 open. Ga je naar het oosten en wordt je kindje later wakker en kan het daardoor ook langer opblijven dan is het veel minder storend.
Wissel elkaar af zodat je beiden ook je eigen rust kunt pakken
Als je baby een jetlag heeft is dat gewoon super vervelend. Je zult er nu eenmaal een paar dagen doorheen moeten. Het helpt om elkaar af te wisselen en niet beide met je kindje bezig te zijn. Neem voor jezelf oordopjes mee en spreek af wie er als eerste aan de beurt is om aan de slag te gaan wanneer je baby wakker wordt.
De juiste instelling helpt een boel
Stel je erop in de eerste nachten een paar keer wakker te moeten worden en maak er het beste van. In de meeste gevallen is je baby na een paar nachten weer zijn of haar vrolijke zelf. Het komt zelden voor dat een jetlag bij een baby langer dan een paar nachten duurt. Zoals ik aan het begin vertelde hebben we dus één keer vier nachten heel veel gedoe gehad, maar alle andere keren was het na een of twee nachten voorbij en konden we volop genieten van onze bijzondere vakantie met zijn drietjes.
Heb jij nog een goede tip tegen de baby jetlag?
Dit blog verscheen voor het eerst in 2014 en later nog geüpdatet en uitgebreid. Waar ik echt van baal zijn andere bloggers die deze tips als hun eigen overnemen. Wil je dit blog ter inspiratie gebruiken? Geen probleem, maar wees dan wel zo netjes om een linkje en bronvermelding te gebruiken. Alvast bedankt!
Super fijn deze blog!! Heel erg bedankt, een radeloze moeder in Thailand 😝
Hoi, ik overweeg om mijn moeder te gaan bezoeken in scottsdale (Arizona)
De vlucht is wel een gemiddelde van 16u met tussenlanding.
Mijn dochter van 18 maand heeft nog nooit gevlogen. En eerlijk gezegd schrikt het me wel af. En zeker de jetlag achteraf..
Wij zijn met onze 8 maanden oude baby naar Aruba op vakantie geweest. We zijn nu 6 dag En terug en er is nog steeds sprake van een jetlag.
What to do?
Hij wordt iedere nacht wakker en wil dan 2 uur lang alleen maar spelen…
Super vervelend ik kan me voorstellen dat je niet blij bent. Jullie zijn dus alweer thuis? Hoe naar ook ik zou toch kiezen voor in bed laten en huilen. Dan is het hopelijk na 1 nacht wel over.
Hoi Tivka, dank je wel voor de tips. Leuk dat ik toen ik zelf alleen op reis ging jouw blogs gebruikte als voorbereiding (de eerste keer is alweer 10 jaar geleden) en nu ik met mijn dochtertje van 1 en man op reis ga kan ik wederom jouw tips goed gebruiken!
Wij overwegen om met onze baby van Amsterdam naar Rio, Brazilie te vliegen als hij 11 weken oud is. Kan dit wel? Heeft iemand tips?
Ja hoor wij hebben gevlogen met onze dochter toen ze 10 weken was. Er staan veel blogs met tips op deze site.
Bedankt voor de tips. Wij zijn van plan om Januari naar Bali te vliegen. Het is gelukkig wel een avondvlucht alleen zijn 16 uur onderweg. Mijn zoontje is dan 11 maanden. Ik ben van plan de deryan air traveller aan te schaffen, en het meeste maar over me heen te laten komen en hopen dat de jet leg meevalt. Als jw nog specifieke tips hebt voor baby van 11 maanden hoor ik die graag!
Hoe is dt=it uiteindelijk voor jullie verlopen destijds? Wij hebben hetzelfde verhaal in september. Ook met baby van 11 maanden. Ben benieuwd hoe om te gaan met slapen en jet lag gedurende deze reis.
Wij gaan naar Miami met ons zoontje van, dan, ruim 7 maanden. We vliegen helaas in de ochtend, 9.45 en hebben ook nog eens een tussenvlucht in Orlando. Al hoop ik dat we dan kunnen blijven zitten en daarna gelijk doorvliegen. Al met al zal dit wel zo’n 12 uur gaan duren. We vliegen met TUI en hebben nu toch Star class geboekt in plaats van Economy. Ik heb veel aan de tips zoals de Deryan spullen en ga deze ook zeker aanschaffen. Het meest ben ik bang voor de jetlag bij mij zoontje. We komen waarschijnlijk rond 5uur, Amerikaanse tijd, in de middag aan en voor hem is het dan natuurlijk al 11 uur in de avond. Wat zou jij aanraden? Ik denk zelf aan, als we eenmaal in het hotel zijn aangekomen, hopelijk rond 6/7 uur, een extra voeding (melk) en dan wel gelijk op bed. Mijn zoontje kennende is hij dan erg moe. Is dat slim? Vast bedankt!
Ja dat zou ik ook doen gelijk gaan slapen en je op voorbereiden dat hij wel heel vroeg weer wakker gaat zijn. Kijk uit dat hij die dag erna in de middag niet zijn nachtslaap gaat pakken.
Wij gaan deze zomer naar Thailand met onze baby (dan 8 maanden) hebben jullie ook tips voor de voedingen??
Zeker hebben we die, we hebben zelf een heel artikel over Thailand met een baby. Je kunt deze hier vinden https://www.gezinopreis.nl/thailand-met-baby/
Onze ervaring met ons zoontje is dat het op de heenreis naar Thailand eenvoudiger was dan de terugreis. Hij was toen inmiddels 4 welen ouder, was 10 maanden en had leren lopen. Toen we na 4 weken thuis kwamen werdt hij de eerste paar dagen om 2 uur s’ nachts wakker en daarna elke dag een uurtje later. Voor ons was juist het thuiskomen lastiger dan bij de aankomst op onze vakantie bestemming. Wij hebben zowel bij de heenreis als terugreis goed gekeken wat ons kindje zelf aan gaf en daar gehoor aan gegeven. De week na thuiskomst was de zwaarste voor ons.
Naar het oosten is altijd makkelijker dan naar het zuiden.
bij ons niet.
onze dochter was 1.5 en de eerste 2 nachten in Thailand waren niet zo leuk en overdag dan ook een zeurende dochter wat wa absoluut niet gewend waren.
En daar kwamen dan strubbelingen van tussen mama en papa :-/
Nacht 3 heb ik haar net zoals de routine thuis in haar bedje gelegd en ze is wel even wakker geweest omdat ze dorst had, maar nadien terug onze vrolijke dochter van altijd.
Toen we terug thuis kwamen is zij direct in de dagelijkse routine mee gegaan en we hebben geen enkel probleem gehad.
Nu gaan we in maar naar Thailand, Vietnam en Cambodja en is ze 3. Hopelijk gaat het even vlot of nog vlotter 🙂 In ieder geval weten we nu aan wat we ons kunnen verwachten en dat is wel een voordeel.