Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Karlovy Vary met kinderen (Karlsbad)

Karlovy Vary met kinderen (Karlsbad)

Verbaasd kijken onze kinderen hoe het water met een enorme snelheid 12 meter de lucht in spuit, terwijl we de warme stoom voelen. Hier midden in de Tsjechische stad Karlovy Vary, ook wel Karlsbad genoemd, staan wij bij één van de warmwaterbronnen van dit kuuroord. Dat was niet het enige wat we hier ontdekten: lees al onze tips met kinderen in Karlovy Vary.

De stad Karlovy Vary

De Tsjechische stad Karlovy Vary ligt in de gelijknamige regio in West-Bohemen en is één van de drie steden uit de Spa driehoek. Karlovy Vary staat ook wel bekend onder de naam Karlsbad, aangezien dit vroeger Duits grondgebied was.

Karlovy Vary met kinderen

Wanneer wij samen met onze kinderen van 7 en 4 jaar Karlovy Vary bezoeken, vallen ons al snel de grote statige en gekleurde gebouwen in barokstijl op die veelal aan rivier de Eger liggen. De stad staat al eeuwenlang bekend als een kuuroord vanwege de warmwaterbronnen en door de grote hoeveelheid van historische, indrukwekkende gebouwen uit de glorie dagen van de spa-cultuur begrijpen we wel waarom Karlovy Vary op de UNESCO lijst van Werelderfgoed staat.

Karlovy Vary met kinderen

In dit blog lees je tips met kinderen in de stad Karlovy Vary, oftewel Karlsbad.

Wat is de Karlovy Vary Region Card?

Tijdens onze vakantie maakten we gebruik van de Karlovy Vary Region Card. Wanneer je van plan bent om een paar dagen in de stad en regio te verblijven, levert deze kaart je al snel veel voordeel op.

Je kunt een Karlovy Vary Region Card kopen voor 2, 4 of 7 dagen. De geldigheid loopt per kalenderdag en dus niet 24 uur vanaf je eerste gebruik. Je kunt een volwassen kaart of een familiekaart kopen, die laatste is geldig voor twee volwassenen en twee kinderen tot een leeftijd van 15 jaar. Voor een familiekaart betaal je 1100 CZK voor 2 dagen, 1400 CZK voor 4 dagen en 2100 CZK voor 7 dagen (prijspeil 2023). De kaart biedt gratis entree bij meer dan 50 bezienswaardigheden en activiteiten in de Karlovy Vary regio en geeft korting op meer dan 40 toeristische plekken. Het volledige overzicht van deelnemende bezienswaardigheden vind je hier.

Karlovy Vary met kinderen

Daarnaast krijg je met de Karlovy Vary regio kaart in Karlovy Vary ook korting op het openbaar vervoer en kun je in Mariánské Lázně (één van de twee andere steden uit de Spa driehoek) gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

In het volgende overzicht is te zien wat het voordeel is voor de activiteiten die wij met ons gezin hebben ondernomen in de stad en die in dit blog verder beschreven worden:

 Met Karlovy Vary kaart (1100 CZK voor 2 dagen)Zonder Karlovy Vary kaart voor 2 volwassenen + 2 kinderen (7 en 4 jaar oud) (prijspeil 2023)
Undergrond Thermal SpringGratis2 volwassenen x 90 CZK
1 kind: 40 CZK
1 kind < 6 jaar: gratis
Totaal = 220 CZK
Finecular DianaGratisRetourticket familie = 400 CZK
Diana Butterfly HouseGratisFamilieticket = 300 CZK
Diana UitkijktorenGratisGratis
Christmas House & Teddyberen museumGratisFamilieticket = 550 CZK
Karlovy Vary WildparkGratisGratis
Totaal1100 CZK voor 2 dagen1470 CZK

In het blog over de regio Karlovy Vary lees je waar we daar de kaart voor hebben ingezet (link volgt binnenkort).

Bezoek de grootste warmwaterbron van de stad

In kuuroord Karlovy Vary vind je zo’n vijftien warmwaterbronnen, waarvan Vřídlo de grootste is. Met onze kinderen boekten we een tour naar de ondergrondse tunnels rondom deze thermale bron. Het is nodig om deze tour vooraf te reserveren. Dagelijks zijn er enkele Engelstalige rondleidingen; zelf sloten we aan bij een Tsjechische rondleiding en kregen een schriftelijke Engelstalige uitleg mee om de rondleiding goed te kunnen volgen.

Karlovy Vary warmwaterbron

Vertrek op tijd, want je moet je tien minuten voor de start van de rondleiding melden op de eerste verdieping van het gebouw van de Vřídelní Kolonáda en vanaf de aanbevolen parkeerplaats aan de Libušina straat is het met kinderen nog zo’n vijftien minuten afdalen naar deze locatie.

Karlovy Vary warmwaterbron

Bij aankomst is de interesse van de kinderen meteen gewekt als we stoom uit de rivier zien opstijgen. Binnen zien we even een indrukwekkend hoge spuitende geiser. In de hal vind je allerlei kranen waar je het schijnbaar helende water kunt proeven.

Karlovy Vary warmwaterbron

De rondleiding start in het gebouw bij een maquette en vervolgens langs de geiser, waarna we afdalen naar het ondergrondse tunnelstelsel en eindigen bij de rivierbedding. Maar liefst 30 spa-hotels in de stad maken gebruik van deze warmwaterbron. Er spuit gemiddeld 2000 liter per minuut water uit met een temperatuur van bijna 75 graden. Onze kinderen kijken hun ogen uit; voor het eerst in hun leven zien zij een geiser. En dat midden in de stad. Later leren we dat deze geiser deels kunstmatig is. Ingenieurs hebben lang geleden al eens bedacht hoe ze het langzaam borrelende water op eigen kracht door een buis omhoog kunnen laten spuiten.

Karlovy Vary warmwaterbron

Beneden in de tunnels is goed te zien dat het mineraalwater een soort roestige kalklaag achterlaat in deze buizen. Hierdoor raken buizen dichtgeslibd en zitten objecten die met dit water worden besprenkeld al na een week onder een roodbruine korst. Hier wordt voor souvenirs dan ook volop gebruik gemaakt, zoals bij ‘versteende rozen’, waarvan we in de tunnels het proces kunnen zien.

En ook al ga je onder de grond, voor deze tunnels hoef je je niet extra warm aan te kleden. Het is hier juist eerder warm dan koud door het warme, stomende water.

Voor ons was dit een top uitje in Karlovy Vary met kinderen, omdat het echt iets bijzonders is van deze stad en omdat iedereen het erg interessant vond!

Karlovy Vary warmwaterbron

Deze tour duurt ongeveer een uur en kun je gratis doen met de Karlovy Vary Region kaart. Kijk na de tour ook even om je heen naar de gekleurde grachtenpanden aan de rivier de Eger en de Sint Maria Magdalena kerk, die vlakbij de Vřídelní Kolonáda ligt. Heb je nog wat tijd over, maak dan een stadswandeling en proef van de warmwaterbronnen.

In de historische binnenstad van Karlovy Vary kun je een wandeling maken langs verschillende tappunten van de warmwaterbronnen en bijbehorende kolonnades (een soort galerij) zoals de Mill, de Park en de Market Colonnade. Al eeuwenlang wordt er beweerd dat het drinken van dit bronwater een heilzame werking zou hebben voor allerlei klachten. Leuk om met je kinderen het water te proeven, al schijnt het door de metaalachtige smaak niet heel lekker te zijn en moet je ook oppassen dat het water nog (erg) warm kan zijn. Op verschillende plekken kun je speciale mokken kopen om het bronwater uit te drinken. Het oor van deze mok is niet alleen een handvat, maar ook een soort rietje; dit is niet alleen een grappige souvenir maar heeft ook als doel om minder te knoeien, want door de samenstelling van dit mineraalwater kun je lelijke vlekken krijgen.

Neem de kabeltrein naar de vlindertuin en uitkijktoren

Wij hebben besloten om ook nog de berg Diana te bezoeken. Vanuit de stad Karlovy Vary kun je de kabelspoorbaan Diana omhoog nemen. De vele spa bezoekers bezochten door de jaren heen de heilzame natuur van de bossen die om de stad liggen. Met de Karlovy Vary kaart kun je gratis met de kabeltrein mee en hoef je bovendien niet in de rij te gaan staan bij de kassa, maar kun je meteen in de wachtrij voor de kabeltrein aansluiten, die elke twintig minuten vertrekt.

Karlovy Vary Diana

Op de heenweg stappen we uit bij de tweede en laatste halte van de kabeltrein boven op de berg. Het is bijna lunchtijd en er lijkt regen op komst, dus we besluiten om allereerst te beginnen met een lunch bij restaurant Diana, alwaar we goulashsoep in een kom van brood bestellen.

Karlovy Vary Diana

Na het eten is het nog niet helemaal droog, dus besluiten we om Papilonia, het Diana vlinderhuis, te bezoeken. Het vlinderhuis bevindt zich direct onder het restaurant. Het is erg kleinschalig en meer mensen lijken het idee te hebben om hier even te schuilen, wat het al snel behoorlijk druk maakt.

Karlovy Vary vlinderhuis

De vlinders lijken echter niet anders gewend, ze zijn nieuwsgierig en komen al snel op je zitten of liften een stukje met je mee om daarna weer verder te fladderen. Onze kinderen vinden het fantastisch, vooral als de vlinders ook op hun handen komen zitten. Wanneer onze kleuter afscheid heeft genomen van ongeveer alle soorten vlinders, gaan we weer naar buiten.

Karlovy Vary vlinderhuis

Achter het restaurant en de vlindertuin is een kleine kinderboerderij met onder andere een pony, ezels en varkens en er is een klein speeltuintje.

Karlovy Vary diana
Karlovy Vary diana

De zon breekt langzaam door en we besluiten om de gratis toegankelijke Diana uitkijktoren te bezoeken. Vanaf de top van de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht op de stad Karlovy Vary en de omliggende vallei. Lukt het jou om het gouden dak van de indrukwekkende orthodoxe kathedraal Sint-Peter-en-Paul van bovenaf te spotten?

Wij waren wel een beetje verbaasd dat er zelfs een lift is in de uitkijktoren. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de 150 traptreden naar beneden sneller gaan dan de lift.

Karlovy Vary diana

Hierna besluiten we om het eerste gedeelte wandelend naar beneden te gaan en om halverwege vanaf de halte Deer Jump de kabeltrein te nemen. Tijdens de afdaling blijf je al wandelend mooi uitzicht houden op de stad. De route naar de halte staat niet heel duidelijk aangegeven en wanneer we na ongeveer een half uurtje verwachten bijna bij de halte te zijn, lopen we een stukje fout omdat je bij de splitsing blijkbaar ineens de gele route moet lopen.

Karlovy Vary diana

De kabeltrein is wisselend op het ene of op het andere spoor; dus blijf even wachten tot je de stijgende en dalende kabeltrein ziet aankomen, zodat je weet aan welke kant je moet inchecken. Met de Karlovy Vary kaart kun je gratis met de Diana kabeltrein en gratis het Diana vlinderhuis bezoeken.

Karlovy Vary Vlinderhuis

Het kan best lastig zijn om een betaalbare parkeerplek te vinden in de buurt van de Diana kabeltrein. Veel parkeerplekken in de buurt zijn redelijk duur met een tarief van 50 CZK per uur (prijspeil 2023). Wij konden voor dit uurtarief een parkeerplekje bemachtigen bij Grandhotel Pupp (waar overigens de James Bond film Casino Royale is opgenomen), waar vandaan het slechts vijf minuten lopen is naar de kabeltrein.

Ga op safari in het Karlovy Vary Wildpark St Linhart

Het wildpark St Linhart is een gratis natuurpark aan de rand van de stad en je vindt hier verschillende soorten herten en wilde zwijnen. Wij kiezen ervoor om de route van vijf kilometer te lopen.

Karlovy Vary wildpark

De route begint en eindigt een beetje saai op een asfaltweg, maar op een gegeven moment kun je via een hoog steigerpad dwars door de reservaten van herten en zwijnen heen wandelen.

Karlovy Vary wildpark

Onderweg genieten we van de mooie bossen en zien we heel wat herten en zwijnen. De wandeling is niet helemaal buggyproof, omdat er enkele trappen zijn bij de loopbruggen.

Karlovy Vary wildpark

Het is ook mogelijk om een langere wandeling van 10 kilometer te lopen. Je kunt vanaf het wildpark ook naar de Diana uitkijktoren wandelen of andersom. Daarnaast zijn er twee specifieke kinderwandelingen: een educatieve wandeling over het bos en een route waarbij je op zoek gaat naar 25 houten dieren in het bos. Tegen betaling is het mogelijk om een boomhuttenpad te lopen op een hoogte tot 12 meter.

Karlovy Vary wildpark

Bij het Karlovy Vary wild park zit een knus cafeetje met kinderhoek met een kleine menukaart.

Karlovy Vary wildpark

Naast het wildpark vind je hier het Svatý Linhart outdoor rope centre: een klimpark met 7 routes voor kinderen vanaf 3 jaar. Met de Karlovy Vary region kaart krijg je hier 10% korting.

Bezoek het Christmas House en Teddyberen museum

Op dezelfde locatie in Karlovy Vary vind je zowel het Christmas House als het Teddyberenmuseum. Wij vonden het een hilarisch idee om ons hartje zomer even in kerstsferen te begeven in het Christmas House.

Karlovy Vary Christmashouse

Als we aankomen zien we meteen allerlei kerstverlichting, kerstballen en een torenhoge kerstboom met teddyberen er in. Bij de ingang heb je allerlei opties om in kerstthema en met teddyberen op de foto te gaan en dat is aan onze kinderen wel besteed.

Karlovy Vary Christmashouse

Allereerst bezoeken we het Christmas House. Het heeft wel wat weg van een kerstmarkt in een groot tuincentrum, want er is van alles te zien en er is ook allerlei decoratie te koop. Terwijl we Mariah Carey en andere kersthits voorbij horen komen, zien we ook een kerststal in een grot en een kerstdorp met een rijdend treintje.

Karlovy Vary Berenmuseum

Het Teddyberenmuseum is een mega verzameling van teddyberen op allerlei thema’s, zoals kleur, leeftijd of land van herkomst. Het heeft iets bizars en leuks tegelijkertijd om zo veel beren bij elkaar te zien. De kinderen herkennen veel bekende beren en ook wij zoeken naar onze oude berenknuffels. Ook zien we er de kleinste beer van het museum die slechts 4 millimeter groot is en de oudste beer met een leeftijd van 115 jaar.

Karlovy Vary Berenmuseum

Op sommige momenten kunnen beide musea wat hysterisch zijn, maar wij hebben ons allemaal erg vermaakt. Bij het museum is een klein cafeetje waar je bijvoorbeeld warme chocolademelk met marshmallows kunt bestellen. Beide musea zijn gratis te bezoeken met de Karlovy Vary regio kaart.

Karlovy Vary Berenmuseum

Overnachten in Karlovy Vary

Hoewel er in de stad veel spahotels zijn, zijn er maar weinig hotels die beschikken over familiekamers en die goed betaalbaar zijn. Wij sliepen dan ook buiten de stad in de regio. Voor liefhebbers van dieren en kamperen in een blokhut op een boerderij, is het erg leuk om te logeren bij de Golden River Ranch. Vanaf hier breng je heel makkelijk een bezoekje aan Karlovy Vary met kids.

Overnachtingen Golden River Ranch

Op deze actieve ranch kom je heel veel dieren tegen vooral paarden. Ook is er een konijnen- en caviaflat en zien we tijdens ons verblijf ook vier honden, een aantal poezen, geiten, schapen, pony’s, kippen en één loslopend varken.

Wanneer je graag overnacht in een inactieve gerenoveerde boerderij met een grote tuin, dichtbij de natuur en met ontbijt, is het een tip om te kijken bij Statek Salajna. De kamers zijn modern ingericht met authentieke elementen van de voormalige boerderij. Om Statek Salajna heen ligt een grote tuin met een kabbelend riviertje en een vijver met een roeiboot.

Overnachtingen Statek Salajna

Praktische informatie over Karlovy Vary

De Tsjechische stad Karlovy Vary ofwel Karlsbad ligt in de Karlovy Vary regio in West-Bohemen, vlakbij de Duitse grens. Vanaf Utrecht is het zo’n 8,5 uur rijden naar Karlovy Vary.

Vanwege het zeeklimaat kan het in Karlovy Vary en de regio wat frisser en natter zijn dan in andere regio’s van Tsjechië met landklimaat. In de zomermaanden is er hier bijvoorbeeld een gemiddelde temperatuur van 22 graden. Houd rekening met hoogteverschillen in de stad: niet elke wandeling is buggyproof vanwege trappen en je onderschat makkelijk een reistijd.

Naast de stad Karlovy Vary is het natuurlijk ook leuk om de regio te ontdekken: lees hier ons blog over een bezoek aan deze regio met kinderen (volgt binnenkort). De regio Karlovy Vary is door de ligging gemakkelijk te combineren met andere regio’s in Tsjechië zoals Pilsen, Liberec (volgt binnenkort) of Praag en Centraal-Bohemen.

GezinOpReis bezocht Karlovy Vary in samenwerking met Živý kraj https://zivykraj.cz/en/ op hun regio vind je meer tips voor de stad en de regio. Of bezoek https://www.visitczechia.com/nl-NL voor tips over heel Tsjechië. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top