Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / West-Bohemen met kinderen, Karlovy Vary en Pilsen

West-Bohemen met kinderen, Karlovy Vary en Pilsen

West-Bohemen verdient zeker een plek in je rondreis met kinderen door Tsjechië! Hier vind je de regio Karlovy Vary, bekend van de kuuroorden in de Spadriehoek, de kastelen, mijnbouw en de regio Pilsen met de leuke stad Pilsen met moderne interactieve musea. Lees hier al onze tips voor een vakantie in West-Bohemen met kinderen.

Wat is West-Bohemen?

West-Bohemen ligt aan de westzijde van Tsjechië en hier vind je de regio’s Karlovy Vary en Pilsen. Door de ligging tegen de grens met Duitsland, is deze provincie ideaal om je reis door Tsjechië met kinderen te starten of te eindigen. In dit blog deelt Elke haar tips voor activiteiten en accommodaties met kinderen voor Karlovy Vary en Tikva voor de Pilsen.

Klatovy

De regio Karlovy Vary

In de regio Karlovy Vary vind je een hoop kastelen en mooie natuur, maar deze regio staat het meest bekend om zijn kuuroorden. De drie steden die tot de zogenaamde Spa Driehoek behoren (Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně) staan dan ook allemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat is de Karlovy Vary Region Card?

Tijdens onze vakantie maakten we gebruik van de Karlovy Vary Region Card. Wanneer je van plan bent om een paar dagen in de stad en regio te verblijven, levert deze kaart je al snel veel voordeel op.

Je kunt een Karlovy Vary Region Card kopen voor 2, 4 of 7 dagen. De geldigheid loopt per kalenderdag en dus niet 24 uur vanaf je eerste gebruik. Je kunt ofwel een volwassen kaart of een familiekaart kopen, die geldig is voor twee volwassenen en twee kinderen tot een leeftijd van 15 jaar. De kaart biedt gratis entree bij meer dan 50 bezienswaardigheden en activiteiten in de Karlovy Vary regio en geeft korting op meer dan 40 toeristische plekken. Het volledige overzicht van deelnemende bezienswaardigheden vind je hier. Daarnaast krijg je met de Karlovy Vary regio kaart in Karlovy Vary ook korting op het openbaar vervoer en kun je in Mariánské Lázně (één van de twee andere steden uit de Spa driehoek) gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Wij hebben hiermee zo’n 1000 Tsjechische kronen bespaard vergeleken met de losse entreeprijs van attracties. Je leest meer over deze kaart in in ons blog over Karlovy Vary met kinderen.

De stad Karlovy Vary (Karlsbad)

Samen met onze kinderen van 7 en 4 jaar oud bezochten we de regio Karlovy Vary, wat al in 8 uur vanaf Midden-Nederland per auto te bereizen is. De hoofdstad van deze regio heet ook Karlovy Vary, al is deze stad ook bekend onder de Duitse naam Karlsbad. Lees hier onze tips voor een bezoek aan de stad Karlovy Vary met kinderen. Deze mooie stad die op de Unesco werelderfgoed lijst staat heeft onder andere een leuk dierenpark, mooie wandelmogelijkheden en diverse kleinschalige musea.

Karlovy Vary diana

Maak een kanotocht van Loket naar Karlovy Vary

Samen met onze kinderen hebben we een kanotocht gemaakt vanaf Loket naar Karlovy Vary over de rivier de Eger (in het Tsjechisch: Ohře). Er zijn verschillende verhuurmaatschappijen in Loket die deze tocht aanbieden. Aan te raden is om je vooraf te verdiepen in de verschillende opties en een boot vooraf te reserveren.

West bohemen loket

Wij huurden een boot bij Putzer en hoopten als gezin met twee kleine kinderen op een grote kano met 3 bankjes maar hadden helaas alleen de optie voor een grote 6-persoonsraft. Deze grote opblaasbare boot bleek al snel moeilijk bestuurbaar met maar 2 volwassenen en door de huidige extreem lage waterstand op de rivier, zitten we onderweg om de haverklap vast op stenen of komen we amper vooruit omdat er weinig stroming is.

West bohemen kano

Gelukkig is het water op veel plekken zo laag dat we kunnen uitstappen en de boot kunnen loswrikken en we waren erg blij met alle behulpzame mensen op het water, die ons regelmatig een handje hebben geholpen. Voordeel van de grote raft is dat de boot makkelijk in balans te houden is, nadeel daarvan is dat het ook veel moeite kost om hem te manoeuvreren langs de stenen in de rivier, die soms wat moeilijk zichtbaar zijn door het donkere, golvende water.

West bohemen kano

Aan de Eger zijn verschillende kanotochten mogelijk en deze tocht van 15 kilometer van Loket naar Karlovy Vary is één van de kortere tochten. Het blijkt niet mogelijk om de route in te korten, want er zijn geen tussenliggende stops. De schatting voor de volledige kanotocht is 4 tot 6 uur inclusief lunch en het blijkt dat wij met onze raft ook 6 uur nodig hebben om het eindpunt vlak voor de stad Karlovy Vary te bereiken. De kanotocht is stroomafwaarts en je vaart voornamelijk langs bebost gebied. Onderweg komen we af en toe wat eendjes, vogels, vissen en zelfs een keer een everzwijntje tegen.

West bohemen kano

Aangekomen bij één van de mooiste punten van de route, de rotspartijen van Svatoš, meren we aan voor een lunchpauze bij restaurant Jan Svatoš. Terwijl de kinderen hun benen strekken op het springkussen en in de zandbak, rusten we even uit zodat we met gevulde maag weer verder kunnen met de volgende etappe. Naast dit restaurant zijn er onderweg eigenlijk alleen nog stops in Karlovy Vary te vinden, dus het aanbod is niet groot en het is aan te raden om zelf voldoende proviand mee te nemen in de boot. 

West bohemen kano

De route is qua obstakels niet moeilijk; onderweg is er maar één punt waarbij het belangrijk is dat je de juiste afslag moet nemen om niet in de sluis terecht te komen. Dit obstakel is aangegeven op het routekaartje en ook onderweg is dit door borden niet te missen. De route is verder simpel, aangezien je gewoon de rivier stroomafwaarts volgt. Regelmatig is er midden in de rivier een rivierbedding en moet je vooraf een keuze maken voor links of rechts er omheen varen. Dit blijkt soms wel lastig in te schatten, waardoor we regelmatig vast bleven zitten en we op een gegeven moment lopend door het water sneller gingen dan varend.  

West bohemen kano

Mocht je gaan kanoën is het handig om kleding bij je te hebben voor verschillende weersomstandigheden. Bij ons begon de dag in juli met regen en een temperatuur van maar 11 graden. Later werd het wel wat warmer en was het fijn om wat kleding uit te kunnen doen. Het was helaas niet zo’n mooi weer dat we ook onderweg konden zwemmen, maar uiteraard handig om ook je zwemspullen mee te nemen voor het geval dat wel kan. En vergeet ook je zonnebrand niet, want door de koude regenachtige ochtend zijn we even later in de zonnige middag keihard verbrand op met name onze knieën. Van het verhuurbedrijf kun je een waterdichte ton lenen waar je al je waardevolle spullen in kunt vervoeren. Ook krijg je bij een opblaasboot een pompje mee, dat we gelukkig niet nodig hadden. De raft werd al snel erg nat aan de binnenkant, dus houd hier rekening mee met je schoenkeuze en de spullen die je meeneemt. Voor kinderen zijn er zwemvesten beschikbaar en voor volwassenen indien gewenst ook.

West bohemen kano

Eenmaal aangekomen bij het eindpunt, worden we met een pendelbusje teruggebracht naar het beginpunt en onze auto in Loket. Wij vonden het een fysiek intensieve dag en voor onze kinderen was het met vlagen een lange dag door de lengte van de route, het wat eentonige landschap onderweg en omdat het hen niet goed lukte om mee te peddelen. We denken dan ook dat deze activiteit vooral geschikt is om te ondernemen met oudere kinderen, die het leuk vinden om zelf te peddelen en dit ook kunnen. Met oudere kinderen kun je ook makkelijker een beter bestuurbare kano nemen als ouder en kind. Natuurlijk belangrijk om vooraf het botenaanbod per bedrijf goed te checken en om de huidige wateromstandigheden van de rivier te controleren.

Met de Karlovy Vary regio kaart krijg je geen korting bij Putzer bootverhuur, maar wel een korting van tien procent bij bijvoorbeeld Dronte.

West bohemen loket

Wanneer we terug zijn bij de auto, rijden we nog even langs het mooie oude stadje Loket met zijn sprookjesachtige kasteel. Leuk weetje: de stad heeft als filmdecor gediend in de James Bond-film Casino Royale.

Ga naar het spabad Aquaforum in Františkovy Lázně

Natuurlijk staat zwemmen in een spabad in deze beroemde Spa Driehoek op het programma tijdens onze vakantie. Hiervoor bezoeken we Aquaforum in Františkovy Lázně, ook wel bekend onder de Duitse naam Franzensbad.

West bohemen Franzensbad

In dit grootste spabad van de regio Karlovy Vary vind je ook wat entertainment wat dit bad  geschikt maakt om met kinderen te bezoeken. Zo vind je in het binnengedeelte van het zwembad bubbelbaden, een waterval, een grot en een baby/peuterbadje. In een apart gedeelte binnen kunnen banen worden getrokken en er is een glijbaan, waar je met of zonder matje vanaf kan. Na uitgebreid onderzoek van onze zoon blijkt deze met het matje het snelste te gaan. Buiten is er een verwarmd gedeelte met bubbels en een onverwarmd gedeelte met glijbaan, waar tijdens ons bezoek nauwelijks iemand het lang volhield.

West bohemen Franzensbad

Behalve de iets warmere temperatuur van het water, voelt het zwemmen in een spabad niet veel anders. Opvallend is wel dat in dit spabad alles met aluminium is afgewerkt. We weten inmiddels dat het helende bronwater in deze regio een roestachtige afzetting heeft bij alles waarmee het in aanraking komt, dus dat zal de reden zijn.

West bohemen Aquaforum

Handig om badslippers mee te nemen naar het Aquaforum, want na entree moet je direct je schoenen uitdoen. Er zijn kluisjes aanwezig en het zwembad heeft een snackbar.

West bohemen Aquaforum

Nog een tip voor het parkeren: als bezoeker van het zwembad krijg je de parkeerkosten van de nabijgelegen parkeerplaats terug, als je het onderste deel van het ticket mee neemt naar de kassa.

West bohemen Aquaforum

Met de Karlovy Vary regio kaart heb je 2 uur gratis toegang tot dit zwembad (plus 10 minuten extra tijd voor het omkleden). 

Bezoek Fata Morgana, het museum van illusies

Op een kleine tien minuten loopafstand van het Aquaforum in Františkovy Láznĕ zit Fata Morgana, het museum van de illusies. Hierdoor moet je het stadspark doorkruisen, waar je overigens ook een klein speeltuintje en een mini golfbaan vindt.

West bohemen illusies museum

Het museum is klein, maar door de locatie gemakkelijk te combineren met het zwembad en bovendien gratis te bezoeken met de Karlovy Vary regio kaart.

West bohemen illusies museum

Mocht je je auto meenemen, kun je, als je het de receptie laat weten, gratis parkeren bij het hotel als bezoeker van het museum. Het museum bevindt zich namelijk op de eerste etage van een hotel.

West bohemen illusies museum

Het kleinschalige museum is vooral gericht op het maken van foto’s met een illusie. Bij elk 3d-schilderij staat aangegeven hoe je moet staan en uit welke hoek de fotograaf een foto moet nemen om de illusie op de foto te krijgen. Er zijn schilderijen met allerlei onderwerpen, zoals de lokale sterke drank Becherovka, beroemdheden als Messi en Einstein en het Tsjechische molletje Krtek. Hoewel wij het niet zo veel vinden voorstellen, krijgen onze kinderen er geen genoeg van en willen ze werkelijk met elke illusie op de foto.

West bohemen illusies museum

Extra tip: Neem de trap naar de eerste verdieping in plaats van de lift, voor wat extra illusie-kunst in het trappenhuis van onder andere onze landgenoot Escher.

Wandel langs wilde waterbronnen in SOOS Natuurreservaat

Wanneer we net arriveren bij het natuurreservaat SOOS in Skalná, zo’n zes kilometer van  Františkovy Láznĕ, begint het heel hard te regenen. We starten daarom allereerst bij de twee musea die op het terrein te vinden zijn en bij entree gratis te bezoeken zijn.

West bohemen SOOS museum

Het ene museum geeft aan de hand van het eerste leven in oceanen, de ondergang van de dinosauriërs en de evolutie van de mens uitleg over de invloed van vulkanische activiteit op de ontwikkeling van de aarde.

West bohemen SOOS museum

Je vindt er een paar grote dino’s en vooral het beeld van een oermens maakt veel vragen los bij de kinderen. Het andere museum heeft veel opgezette dieren van dieren die in dit gebied voorkomen. In het kleine cafeetje wat er bij zit, drinken we warme chocolademelk en wachten we met een potje UNO af tot het wat droger wordt.

West bohemen SOOS museum

Wanneer de regen echt begint af te nemen, beginnen we aan de wandeling van ongeveer drie kilometer door het natuurreservaat. Je loopt over een steigerpad door een bijzonder landschap met allerlei bubbelende, wilde waterbronnen.

West bohemen SOOS museum

Ook hier zijn weer de roestkleurige waterbronnen zichtbaar, maar is het vooral gas wat uit de aarde ontsnapt en zodoende hoor je het water vooral bubbelen. De kinderen hebben zoiets nog nooit gezien en vinden het heel interessant.

West bohemen SOOS museum

Het steigerhouten pad is niet heel lang en jammer genoeg is het geen rondje, waardoor je op het einde een stukje over een asfaltweg moet teruglopen.

West bohemen SOOS museum

Met de Karlovy Vary kaart kun je gratis een bezoek brengen aan SOOS Natuurpark.

Hebben jij of je kinderen interesse in treinen? Naast SOOS zit het museum Narrow Gauge Railway Kateřina, wat helemaal over smalspoortreinen gaat en waar je een stukje kunt rijden in een oude mijntrein.

Ga lunchen in een kasteel in Middeleeuwse stijl

In de regio Karlovy Vary zijn verschillende kastelen te bezoeken zoals het Seeberg kasteel, kasteel Bečov nad Teplou en het kasteel in Cheb.

West bohemen Skalna

Eén van de oudste kastelen van Tsjechië is Chateau Vildštejn in Skalná en bijzonder is dat je hier in restaurant Hodovna in middeleeuwse stijl kunt lunchen of dineren. Wij kozen ervoor om hier met onze kinderen te gaan lunchen na de wandeling bij SOOS Natuurpark wat eveneens in Skalná is. Je waant je echt even in de Middeleeuwen, want alles is in stijl: zo zit je op een bankje met een dierenvacht, eet je bij kaarslicht, klinkt er muziek van een soort luit en is het personeel in ouderwetse kleren gekleed. Onze cola zero wordt geserveerd in een pul en op het menu staan Tsjechische traditionele gerechten zoals stoofpotjes, goulash soep en gerechten met wild als hert, eend en konijn.

West bohemen Chateau Vildstejn

Wij vonden het een leuke beleving om hier een keer te eten en ook leuk om te weten dat de prijs redelijk vergelijkbaar is met andere restaurants. Het restaurant is vooraf eenvoudig online te reserveren, al bleek tijdens ons bezoek een reservering niet nodig te zijn want er waren meer dan genoeg plekken.

West bohemen Chateau Vildstejn

In het kasteel Vildštejn zijn verschillende tours in het kasteel mogelijk (met en zonder gids) waarbij je onder andere de romaanse kapel, de koninklijke zaal en een slaapkamer van een ridder kunt zien. Daarnaast vind je er ook een museum vanuit de lokale brandweer (The museum of firefighting equipment) met allerlei bijzondere attributen uit de geschiedenis van de brandweer en ‘the museum of justice and prisons’ gaat over de periode waarin een deel van dit kasteel fungeerde als de rechtbank.

West bohemen Chateau Vildstejn

Verder zijn er regelmatig evenementen in het kasteel en je kunt er zelfs overnachten.

Met de Karlovy Vary regio kaart heb je gratis toegang tot het kasteel en krijg je 15 procent korting op het restaurant Hodovna.

Bezoek het mijnmuseum Krásno

In het Hornické mijnmuseum Krásno in Krásno en kom je meer te weten over de geschiedenis en rol van de mijnen in dit gebied. Vroeger werd hier voornamelijk erts en steenkool ingewonnen. Het museum is klein, niet zo gericht op kinderen en de uitleg is meestal alleen in het Tsjechisch. De kinderen zijn meer geboeid door het buitengedeelte wat aan de overkant van de straat ligt.

West bohemen mijnmuseum

Daar zijn wat oude treinen en werktuigen en hier rijdt ook regelmatig een oud mijntreintje door een kleine mijntunnel, waar je tegen betaling een ritje in kunt maken. Helaas voor ons reed dit treintje vandaag niet.

West bohemen mijnmuseum

Dit museum is onderdeel van het Sokolov museum, waar ook bijvoorbeeld de Jerónimo mijn en de Jáchymov zilvermijn toebehoren. Bij beide locaties kun je afdalen naar de oude mijn en hoewel we weten dat er voor kinderen een strenge leeftijdsgrens wordt gehanteerd, zijn we toch nieuwsgierig en nemen een kijkje bij de Jerónimo mijn tien minuten rijden verderop.

West bohemen mijnmuseum

Ook hier wordt aangegeven dat de afdaling fysiek zwaar kan zijn en dat daarom alleen kinderen ouder dan 5 jaar die goed zelfstandig kunnen klimmen over de soms grote en modderige traptreden en die het volhouden om te wandelen in het donker en de kou (<10 graden) mogen deelnemen aan de tour. Het ziet er erg interessant uit met oudere kinderen, maar met onze jongste van 4 jaar oud kunnen we hier helaas niet aan deelnemen.

Met de Karlovy Vary kaart kun je zowel het mijnmuseum in Krásno gratis bezoeken als de Jerónimo mijn als ook de ondergrondse tunnel in Jáchymov.

Eet een Tsjechische spawafel bij de zingende fontein in Mariánské Lázně

In Mariánské Lázně (oftewel Marienbad) vind je midden in het stadspark, naast de mooie Hlavni kolonnade.

West bohemen marienbad

Een gratis toegankelijke zingende fontein die elk oneven uur een lied afspeelt, waarbij het water van de fontein meebeweegt met de muziek.

West bohemen-zingende fontein

Op de website is te zien welke melodie de zingende fontein wanneer afspeelt. Het repertoire van de fontein gaat van Tjsechisch klassiek tot Celine Dion en zelfs Metallica. In de avond zijn er ook nog lichteffecten bij het optreden.

West bohemen-zingende fontein

Een typische eeuwenoude snack in de regio Karlovy Vary is de zogenaamde spawafel. Het ziet eruit als een XL-variant van de ronde wafeltjes die je soms bij een ijsje krijgt, maar dan gevuld met bijvoorbeeld een hazelnoot/suikermengsel.

West bohemen spawafel

Naast het stadspark vind je de winkel van de Kolonada wafels. Omdat we nog even moeten wachten tot de fontein gaat zingen, kopen we wat souvenirs in deze winkel en kopen we een heerlijke verse, warme wafel.

Luna park Marianske Lazne & Restaurant (gratis met kaart)

De restaurants in Tsjechië met speelgelegenheid voor kinderen zijn soms moeilijk vindbaar, maar Luna Park Restaurant in Mariánské Lázně is er zo één. Het restaurant is gelegen in de tuin van het Spa Hotel Harmonie.

West bohemen luna park

Hoewel het een restaurant heet, is de menukaart beperkt en lijkt het meer een soort taartenhuis met enkele warme gerechtjes. Ook is het geen luna park, er is alleen een speeltuin voor kinderen en door de mooi verzorgde grote tuin loopt een kronkelend blotevoetenpad. Wij kiezen voor de lekkere en zeer rijkelijk belegde pannenkoeken.

West bohemen luna park

Bezoek de miniversie van Tsjechië in het Boheminium

Het Boheminium is het beste te omschrijven als de Tsjechische editie van Madurodam: allerlei miniaturen van Tsjechische gebouwen zijn hier op schaal nagebouwd.

West bohemen Boheminium

Het leukste vinden wij om de miniaturen te zien van gebouwen die we zelf hebben gezien tijdens onze vakantie zoals Kasteel Loket en de Hlavni kolonnade in Mariánské. Slechts af en toe kunnen de kinderen door een knopje in te drukken iets laten bewegen. We merken al snel dat onze kinderen vooral geïnteresseerd zijn in de geiten, de pony’s (voor onze kleuter was het helaas te laat, maar pas hier op voor de dubbele elektriciteitsdraad!) en het speeltuintje.

West bohemen Boheminium

We kunnen ons voorstellen dat Boheminium vooral leuk is om te bezoeken met wat oudere kinderen die veel van de gebouwen kunnen herkennen. De entree is naar Tsjechische begrippen ook relatief duur.

West bohemen Boheminium

Met de Karlovy Vary kaart krijg je 15 procent korting op de entree.

Andere tips voor de Karlovy Vary regio zijn:

  • Landgoed Bernard Královské Poříčí, centrum van traditionele ambachten (gratis te bezoeken met de Karlovy Vary kaart). Op dit landgoed vind je onder andere een kinderboerderij, een speelhal, een selfiemuseum over de ambachten en je kunt er je eigen geurkaars maken.
  • Botanische tuinen in Bečovská (gratis te bezoeken met Karlovy Vary kaart)
  • In het visitor centre Thun kun je een kijkje nemen in de porseleinfabriek, die gratis te bezoeken is met de Karlovy Vary kaart, en waar je tegen betaling zelf een porselein kopje kunt maken.
  • Ervaar de helende effecten van een wellnessbezoek aan de zoutmijn van Elizabeth’s spa (gratis met Karlovy Vary kaart).
  • Met oudere kinderen zou je Fun arena Cheb kunnen bezoeken, waar je activiteiten kunt doen zoals karten, trampolinehal en verschillende balspelenl.

Overnachten in regio Karlovy Vary met kinderen

Tijdens onze vier dagen in de regio Karlovy Vary verbleven we op deze twee verschillende accommodaties in de regio.

De Golden River Ranch

Bij de Golden River Ranch in Mlýnek kun je logeren op een echte, actieve ranch met zo’n 50 paarden. Je vindt de paarden in de stallen, in en bij de paardenbakken, maar ook in de weilanden rondom de ranch. En de paarden zijn niet de enige dieren die hier wonen. Zo is er een konijnen- en caviaflat en zien we tijdens ons verblijf ook vier honden, een aantal poezen, geiten, schapen, pony’s, kippen en één loslopend varken.

Golden River Ranch

Er wordt nog volop gebouwd, maar de Golden River Ranch heeft momenteel een aantal accommodaties in een hostel en één Canadese blokhut, waarin wij overnachten.

Golden River Ranch

De Canadese blokhut, volledig in hout uitgevoerd, biedt ruimte voor in totaal 10 personen: 2 bedden in de woonkamer beneden, 1 slaapkamer boven voor 3 personen en 1 slaapkamer boven voor 5 personen, waaronder 1 kinderbed.

Golden River Ranch

De blokhut is ingericht met een eenvoudige keuken, eethoek en veranda. De toiletten vind je in het toiletgebouw vlakbij en de gedeelde douches even verderop bij het hostelgebouw.

Golden River Ranch

Handig om voldoende drinkwater, zaklampen en toiletpapier mee te nemen als je hier gaat logeren. De nachten kunnen fris zijn in het houten huisje, dus een warme pyjama kan nodig zijn. Ook zijn er geen gordijnen (iets wat vaker voorkomt tijdens onze vakantie in Tsjechië), dus neem hier eventueel iets voor mee.

Golden River Ranch

Naast alle dieren op het terrein, zijn er ook trampolines en wat speeltoestellen. Het leukste vinden onze kinderen dat ze tijdens ons verblijf mogen helpen bij het borstelen van een pony en vervolgens hier ook een ritje op mogen rijden. Voor onze kleuter kan de dag niet meer stuk als ze ook nog de touw van het pony mag vasthouden.

Golden River Ranch

Golden River Ranch is volgens ons een ideale plek als je kinderen van dieren houden, je het leuk vindt om in de dynamiek van een actieve manege te zijn en als je luxe best even kunt missen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Statek Salajna

Op het platteland vlakbij Dolní Žandov vind je Statek Salajna. Deze gerenoveerde, inmiddels inactieve, boerderij biedt zowel een groepsaccommodatie als hotelkamers aan. Wij logeren in een hotelkamer voor 4 personen, waarvan één stapelbed.

Statek Salajna boerderij

De kamers zijn modern ingericht met authentieke elementen van de voormalige boerderij. Een babybed is beschikbaar op aanvraag en op de gang is een klein, gemeenschappelijk keukentje met onder andere een magnetron en koelkast.

Statek Salajna ontbijt

In de ochtend ontbijten we in de eetzaal beneden en proberen we de Tsjechische maanzaadcake en één keer gaan we hier avondeten, wat kan als je dat een dag van tevoren afspreekt. In de avonden kun je tegen betaling gebruikmaken van het koffiezetapparaat of een drankje of snack nemen.

Statek Salajna vijver

Om Statek Salajna heen ligt een grote tuin met een kabbelend riviertje en een vijver met een roeiboot. Ook is er een kast met buitenspeelgoed zoals voetballen, mini croquet en badmintonrackets. Even verderop in de straat bij het steigerpad is een waterbron te vinden, waarbij de roestkleur goed zichtbaar is.

Statek Salajna wild waterbron

Statek Salajna is vooral geschikt als je op zoek bent naar een rustige locatie, dichtbij de natuur en je de luxe van een ontbijt en een moderne badkamer zoekt tijdens je vakantie. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Statek Salajna.

De regio Pilsen

De regio Pilsen ligt weer net wat oostelijker en werd bezocht door blogger Tikva met haar dochter.

In de regio Pilsen vind je de vierde grootste stad van het land waar heel veel te doen is. Dit is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheid en waar veruit de meeste mensen wonen. Verder is de regio redelijk dun bevolkt met kleinere stadjes en het Šumava National Park, wat ook wel bekend staat als het Boheemse woud.

De stad Pilsen

Pilsen is een stad met veel voorzieningen en toch een hele prettige uitstraling. Een sfeervol oud centrum wat heel beloopbaar is en verschillende kleinschalige attracties heeft. Bovendien kan je hier prima eten, natuurlijk vergezeld van een lokaal biertjes.

Pilsen heeft een uitstekend modern Science museum waar je zeker een halve dag door kan brengen. Daarnaast is er een leuke dierentuin en een stoer Dinopark met mechanische dino’s. Alles bij elkaar maakt dit een prima bestemming voor het hele gezin.

Lees ook ons uitgebreide blog over Pilsen met kinderen.

Pilsen Dinopark

Bekijk de mummies van Klatovy

Klatovy is een van de stadjes in de West-Bohemen die een goede uitvalsbasis zijn voor een bezoek aan het Boheemse woud. Dit stadje heeft een goed bewaard historisch centrum. Onder de kerk in de catacomben kan je de gemummificeerde resten bekijken van een aantal mensen die hier ooit begraven zijn. Dat vond mijn dochter best interessant.

Klatovy

GezinOpReis bezocht Karlovy Vary in samenwerking met Živý kraj https://zivykraj.cz/en/ op hun site vind je meer tips voor de stad en de regio. Of bezoek https://www.visitczechia.com/nl-NL voor tips over heel Tsjechië. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top