Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Liberec stad met kinderen, van dinopark tot dierentuin

Liberec stad met kinderen, van dinopark tot dierentuin

Spelen tussen de dino’s, een zwembad met een lasershow, de oudste dierentuin van Tsjechië: dit is zo maar een greep uit wat Liberec te bieden heeft aan gezinnen. Deze stad in Noord-Bohemen verdient zeker een plekje als je met je kinderen een reis maakt door Tsjechië. Lees hier al onze tips met kinderen in Liberec.

Dino Park Liberec

Waar en wat is Liberec?

Tijdens onze zomervakantie door Tsjechië startten we in het noorden van het land, in de Noord-Bohemen. Hier bezoeken we samen met onze kinderen van 7 en 4 jaar oud zowel de stad Liberec als de regio Liberec, gelegen tussen het IJzergebergte en het Jeschke Gebergte. Al onze tips voor de regio Liberec zijn verzameld in dit blog over Noord-Bohemen (link volgt later) en in dit blog deel ik onze tips met kinderen in de stad Liberec.

Liberec met kinderen

Wat te doen in Liberec met kinderen

Bezoek de oude binnenstad van Liberec

Midden in Liberec vind je het grote plein Dr. E. Beneše. Rondom dit centrale plein staan gebouwen in pasteltinten met winkeltjes en restaurantjes. Bij één van de restaurantjes kopen we een heerlijk vers ijsje en we eten dit op bij de fontein, vanaf waar we een perfect uitzicht hebben op het stadhuis uit 1890. Dit imposante gebouw trekt onze aandacht meteen en even later nemen we nieuwsgierig een klein kijkje in de hal en het trappenhuis van het gebouw, wat nog steeds het stadhuis is van Liberec. Met een gids kun je dit gebouw uitgebreid bezoeken en ook de toren beklimmen van 61 meter hoog.

Hoewel Liberec de vijfde grootste stad van het land is, heeft het slechts 100.000 inwoners, wat maakt dat het stadscentrum overzichtelijk is en goed wandelend te ontdekken is. Loop bijvoorbeeld langs de Sint Antonín kerk, het Vĕtrná straatje met oude vakwerkhuizen en het F.X. Šalda Theater. Leuk om met kinderen ook langs het bijzondere, grappige bushokje in de Sokolska straat te wandelen. Dit bushokje is een kunstwerk met de naam “The Feast of Giants”: het is een gigantische tafel, waarbij de voorwerpen op de tafel te maken hebben met de geschiedenis van Liberec.

Liberec met kinderen

Op avontuur bij de dino’s in Dino Park Liberec

Wanneer we met de auto naar het centrum van Liberec rijden, weten we dat we in de buurt zijn van het Dino Park als we een grote dinosaurus boven op een flatgebouw zien. Op de bovenste etage van dit winkelcentrum bevindt zich het Dino Park Liberec. Het winkelcentrum grenst aan het centrale plein van Liberec. Je kunt hier gratis parkeren in de parkeergarage als je het Dino Park bezoekt; wel handig om hier actief naar te vragen bij de entree.

Dino Park Liberec

Het Dino Park begint met een museum met informatie over de dino tijdperken met allerlei grote dinosaurussen. Hoewel de dinosaurussen niet of nauwelijks bewegen, is het toch een spannend begin want in de schemerachtige verlichting van het Dino Park schrikken de kinderen zich een hoedje wanneer een sabeltandtijger plotseling begint te grommen. Zels wanneer we eenmaal door hebben dat de rookmachines en geluiden reageren op onze bewegingen, durft onze kleuter nog niet mijn hand los te laten.

Dino Park Liberec

Even later, nadat wij het “onweer gebied” veilig en droog doorgekomen zijn, komen we aan in het meer interactieve gedeelte van het Dino Park, waar van alles te ontdekken is of waar gewoon gespeeld kan worden in het dinosaurussen thema. Zelfs de wc is hier in dit thema! Terwijl onze zoon enthousiast wordt van het bedienen van de levensgrote T-rex robot, klimt onze dochter liever boven op een dino en in de zandbak om met een kwast op zoek te gaan naar dinobotten.

Dino parc Liberec met kinderen

Met z’n allen bekijken we een korte dino film in een kleine 4D-bioscoop. Samen vinden ze het leuk om te spelen in de helikopter, over het klimparcours tussen en over de dinosaurussen te gaan en om met grappige fietswagentjes te rijden langs de dino’s. Het allertofste vinden onze kinderen het laserspel, waarbij je in een klein parcours moet proberen om de laserstralen niet aan te raken.

Dino Park Liberec

Er is een kleine horecagelegenheid in het Dino Park: het Dino Café en zijn er genoeg opties voor souvenirs.

Dino Park Liberec is volgens ons zeker een aanrader voor jonge dinofans! Niet alleen in Liberec, maar ook op vier andere plekken in Tsjechië en in een paar buurlanden kun je een Dino Park vanuit dit concept bezoeken. Alle locaties van Dino Park vind je hier.

Bezoek de oudste dierentuin van Tsjechië: ZOO Liberec 

Deze dierentuin uit 1904 claimt de oudste van het land te zijn. Een bezoek aan ZOO Liberec is in vergelijking met de entreeprijs voor Nederlandse dierentuinen spotgoedkoop. Waar je in Nederland voor één persoon een ticket kunt kopen, kunnen we hier met ons gezin van vier naar binnen.

Het is een oude dierentuin en dat is deels wel te zien, ook al is er zichtbaar al veel gerenoveerd en gemoderniseerd op verschillende plekken. In de nieuwere verblijven is er meer aandacht voor de natuurlijke leefomgeving en meer ruimte voor de dieren. Doordat de dierentuin ligt ingebouwd in het glooiende landschap zijn er door de hoogteverschillen leuke doorkijkjes gecreëerd.

ZOO Liberec 

Liberec ZOO is trots op de witte tijgers, maar de interesse van onze kinderen is het meest gewekt bij de zeeleeuwen, die we ze zowel boven als onder water kunnen bekijken. Maar ook de roofvogels, pinguïns en de rode panda trekken veel bekijks.

Het park is erg schaduwrijk en is buggyproof, dus wat dat betreft goed geschikt voor een bezoek op warmere dagen of met kleine kinderen. Volgens ons heb je aan een halve dag voldoende tijd om dit park te bezoeken. Er zijn een paar kleine horecagelegenheden met vooral fastfood en snoep. Bij de ingang en in het park is een souvenirwinkeltje.

ZOO Liberec 

Lunchen bij Restaurant ZOO

Restaurant ZOO, gelegen in een klein parkje buiten de grenzen van de dierentuin maar daar vlakbij in de buurt, is een kindvriendelijk restaurant. Na ons bezoek aan Liberec ZOO besluiten we hier te gaan lunchen en dat blijkt al snel een goede keuze. Er zijn enkele buitenplekken op een smal balkon, maar we kiezen voor een tafeltje binnen in de buurt van de speelruimte. Er is een uitgebreide menukaart en de optie van een voordelig dagmenu. Het eten is van goede kwaliteit en de kinderen leven zich uit in de speciale speelruimte met duplo, boekjes, knutselspullen en dieren.

ZOO Liberec 

Ga zwemmen in het Aquapark Babylon

Aquapark Babylon is gevestigd in het grote Centrum Babylon, waar van alles te doen is. Wij starten onze dag met de kinderen in dit bijzondere zwembad. Dit Aquapark is tot in detail uitgewerkt in het Jules Verne steampunk thema. Aan de ene zijde vormen buizen en radars een soort grote hal inclusief orgel en kroonluchter en aan de andere zijde zien we allerlei grote onderwaterdieren. Onze kinderen gaan meteen het water in en ontdekken een grottenstelsel met allerlei paadjes en lichten waar ze allereerst doorheen willen zwemmen. Vervolgens gaan we via een platform verder naar de andere zijde van het zwembad, waar de glijbanen te vinden zijn en ook een stroomversnelling.

Aquapark Babylon

Er zijn maar liefst vier grote glijbanen, waaronder een volledig donkere glijbaan en een trechterglijbaan. De favoriete attracties van onze kinderen zijn de grot waar je zelf hoge golven kunt maken door te springen, een klimmuur in het zwembad en een iglo met zowel boven als onder water allerlei gaten waar je doorheen kunt zwemmen. Er is ook een pierenbadje voor de kleinste kinderen.

Het is een mooi, verzorgd zwembad met veel entertainment, maar het meest bijzondere is misschien nog wel dat er dagelijks een lasershow is in het zwembad. Voor ons was het een primeur om zoiets mee te maken. Op de meeste dagen is er een show aan het begin en aan het einde van de dag. Alle bezoekers worden vooraf verzameld aan één zijde van het zwembad en op een groot regengordijn wordt een lasershow geprojecteerd. Wij zitten vlakbij de piano en hebben vanaf daar een perfect uitzicht op het regengordijn, waar we de dolfijnen, golven en vissen goed kunnen zien. De show duurt ongeveer tien minuten en in verband met de laserstralen wordt aangeraden om geen camera te gebruiken.

Aquapark Babylon

Van al dat zwemmen krijgen we honger en we besluiten om te gaan lunchen in de kleine horecagelegenheid boven het zwembad. Wat een leuke verrassing dat hier ook een waterspeeltuin te vinden is! We kiezen toch maar niet voor het frietje met warme chocoladesaus, maar voor een hot dog, een burger en het Tsjechische gerecht Langǒs: een gefrituurd brood belegd met knoflook, ketchup en geraspte kaas. Het toegangsbandje dat we kregen blijkt multifunctioneel: je kunt er je kluisje mee openen, maar het functioneert ook als een betaalmiddel.  Aankopen in het zwembad  laat je op het bandje zetten en achteraf bij de uitgang kun je dit betalen.  

Aquapark Babylon

Babylon Funpark

Na het zwembad gaan we in Centrum Babylon verder naar het Babylon Funpark. In deze indoor speelgelegenheid moeten zowel kinderen als hun ouders verplicht op sokken. Er zijn eventueel anti-slipsokken te koop, maar gewone sokken doen het ook prima, omdat er overal vloerbedekking ligt. Bij de entree zijn kluisjes voor je schoenen en bij de toiletten zijn speciale leenslippers, zodat je sokken niet nat worden.

Babylon funpark

Het Babylon Funpark lijkt op een soort klein dorpje met straatjes en huizen. Een aantal van deze huizen zijn enkel beschikbaar voor kinderfeestjes, maar er zijn ook veel huizen met verschillende soorten speelgoed. Niet alles is in huizen, er zijn ook allerlei klimparcoursen en open speelgedeeltes.

Babylon Funpark

De favorieten van onze zoon van 7 zijn ongetwijfeld de ‘Floor is Lava’ (een klimparcours waarbij je niet in de zogenaamde lava moet vallen), het bouwen met big blocks, de black light ballenbak met glijbaan, maar ook de balspelen zoals basketbal en het pannaveldje.  Een beetje teleurgesteld was hij wel dat hij niet het klimparcours mocht doen met safety belt en helm. Het zag er niet ingewikkeld uit, maar de minimale lengte van 120 centimeter werd streng aangehouden door de begeleider. Bij elke activiteit staat aangegeven wat de minimum en indien nodig de maximum leeftijd is en hoeveel kinderen er tegelijkertijd mogen spelen. Verspreid over het Funpark is personeel aanwezig dat hier toezicht op houdt.

Bablyon funpark

Onze dochter van 4 jaar oud werd het meest blij van het rondrijden op een paard met wielen en van het maken van muziek op de xxl piano.

Hoewel onze kinderen nog wel oneindig door konden gaan met hun rollenspel in de kapsalon, dokterspraktijk, bloemen- en taartenwinkel en met de verschillende fietsen in het fietsparcours, besluiten we na een tijdje spelen en na een koffie van het kleine café in het Funpark weer verder te gaan. Wij hebben vaak vooraf het vooroordeel dat indoorspeeltuinen druk zijn met hysterische geluiden, maar de akoestiek was hier vrij goed en het was tijdens ons bezoek vrij rustig. Hierdoor was het een goede ervaring met een binnenspeeltuin. We kunnen ons echter ook voorstellen dat het hier druk kan zijn, gezien de vele ruimtes voor kinderfeestjes.

Babylon Funpark

Ander aanbod van Centrum Babylon en IQlandia

In het complex Centrum Babylon, dat in een voormalige textielfabriek is gebouwd, vind je naast het Aquapark en het Funpark nog allerlei ander aanbod van entertainment. Zo kun je er ook bowlen, lasergamen, minigolfen, naar het lunapark of naar het XD theater en er is een restaurant.

Je kunt er zelfs blijven logeren, want Centrum Babylon heeft zelfs een eigen Wellness hotel.

Voor wat oudere kinderen is er ook een soort wetenschapsmuseum: IQlandia, wat direct naast het Centrum Babylon ligt. De aanbevolen leeftijd hiervoor is 8 jaar en ouder. We zien al een voorproefje buiten voor IQlandia, waar onze kinderen via een grote hefboom zelf een auto kunnen optillen.

Het kleinere IQPark, ook een wetenschapsmuseum, ligt wel in het gebouw van Centrum Babylon en is voor jongere kinderen geschikt. Er is ook een IQPlanétarium, waar regelmatig films worden vertoond en een IQFablab waar af en toe wetenschappelijke workshops zijn voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

IQlandia

Botanische tuinen Liberec

Op vakantie bezoeken wij altijd graag de plaatselijke Botanische tuinen en zo ook in Liberec. Bijzonder aan deze Botanische tuinen is dat het ook een klein tropisch aquarium bevat. Dit, en de krokodil, trekt meteen de aandacht van onze kinderen. Daarnaast zijn er verschillende paviljoens, die allemaal een werelddeel symboliseren. In het paviljoen van Australië zien we bijvoorbeeld eucalyptus en vogeltjes en in het paviljoen van Afrika is er een stukje regenwoud met waterval, we zien er een verzameling vleesetende planten en er is een paviljoen vol met cactussen. Even verderop heeft onze zoon een actieve waterpomp gespot en is er nog een speciaal paviljoen vol met gigantische waterlelies.

Botanische tuinen Liberec

Niet alle wandelroutes in de tuin zijn buggyproof, maar dan zijn er altijd wel alternatieve routes mogelijk. De Botanische Tuinen van Liberec zijn niet heel groot; wij hadden voldoende aan een uurtje.

Na ons bezoek hebben we SIX Café ontdekt, schuin tegenover de ingang van de Botanische Tuinen. In dit cafeetje hebben ze heerlijke ijsjes, een fijn terras en er is wat speelgoed voor kinderen.

Botanische tuinen Liberec

Nog meer tips in Liberec met kinderen

Onze tijd in de stad was helaas op, maar natuurlijk zijn er nog veel meer leuke dingen met kinderen te doen in Liberec.

  • Breng een bezoek aan het EKOPark Liberec. Je betaalt toegang tot dit park, waar je kunt wandelen of spelen. Tegen betaling kun je er een familiespeurtocht doen, een educational trail lopen, geiten voeren of deelnemen aan een eco-workshop. Er is een café in een boomhut en je kunt een barbecue huren zodat je zelf op één van de vuurplaatsen eten kunt maken. Gedurende het jaar veranderen de openingstijden; check de website voor actuele informatie.
  • Misschien heb je al een vreemde toren boven de stad zien uitkomen: veel mensen vinden dat de toren iets weg heeft van een ruimteschip, maar deze toren Ještĕd op het Jeschkengebergte fungeert als televisietoren. Daarnaast is het ook een hotel en een restaurant. Reis per kabelbaan of met de auto naar deze televisietoren, waar je op een hoogte van 1012 meter iets kan drinken of eten in het restaurant samen met een weids uitzicht over de stad.
  • Ben je samen met autoliefhebbers in Liberec en wist je dat Ferdinand Porsche hier geboren is? Je kunt het museum in zijn geboortehuis bezoeken om meer te weten te komen over zijn leven.
  • Hebben je kinderen en jij interesse in techniek? Overweeg dan om het Technische Museum Liberec te bezoeken. Hier vind je exposities over onder andere de geschiedenis van textiel in Liberec, openbaar vervoer en allerlei andere vervoersmiddelen.
Liberec met kinderen

Overnachten in Liberec

Zelf overnachten we tijdens ons bezoek aan Liberec net buiten de stad in het wintersportdorpje Bedrichov. In deze omgeving logeren we met onze kinderen in Útulny horský apartmán v Jizerských horách, wat Tsjechisch is voor gezellig bergappartement in het IJzergebergte. We hebben een fijn, ruim huisje met een tuin, terras, open haard en een bovenverdieping met twee slaapkamers. In de zomer zijn deze dorpjes rustig, maar zeker niet verlaten en je bent in vijftien minuten in de binnenstad. Vooral fietsers en wandelaars trekken de bergen rondom de stad in. In Bedrichov is een klein restaurantje en een pizzeria.

Overnachten Liberec

Slaap je liever in de stad Liberec? Het kindvriendelijke Apartmány Milenium heeft een fantastische beoordeling vanwege onder andere de goede locatie of bekijk het aanbod van de familiekamers van het Pytloun Wellness Travel Hotel, waar ze ook een zwembad hebben en een speeltuin.

Overnachten Liberec

Praktische informatie over Liberec

Liberec ligt in het noorden van Tsjechië en ligt vlakbij het drielandenpunt waar de landsgrenzen van Tsjechië, Duitsland en Polen samenkomen. Liberec ligt op een afstand van 850 kilometer vanuit Utrecht.

Het noorden van Tsjechië is ook makkelijk te combineren met bijvoorbeeld West-Bohemen en de hoofdstad Praag, wat vanuit Liberec op een afstand van ongeveer 100 kilometer ligt.

Liberec met kinderen

GezinOpReis bezocht Liberec in samenwerking met Liberec Region en Visit Czechia. Bezoek Liberec Region voor meer tips over de stad en de regio of bezoek deze website voor tips over heel Tsjechië. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

1 gedachte over “Liberec stad met kinderen, van dinopark tot dierentuin”

  1. Wat ontzettende leuk dit! Ook die foto’s met de dino’s. Van de zomer gaan we ook naar Tsjechie op vakantie, dus dan is dit een super leuke stop om mee te nemen. Het wordt onze eerste keer en we pakken ook Slowakije en Polen mee. Het zijn een wat ander soort landen dan de ‘standaard’ vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italie, dus het is nog een beetje wat we allemaal voor leuke dingen kunnen doen in deze hoek van Europa. Maar leuk idee om dit dinopark ook mee te pakken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top