Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Kasteel Fleckenstein – Middeleeuwse avonturen

Kasteel Fleckenstein – Middeleeuwse avonturen

Kasteel Fleckenstein is de leukste kasteelruïne in de Elzas om met kinderen te bezoeken dankzij het middeleeuwse “raadselspel” dat jullie gezin meeneemt naar de Middeleeuwen.

Kasteel Fleckenstein

Kasteel Fleckenstein

Het kasteel van Fleckenstein is een indrukwekkend bouwwerk. Gelegen op een verhoogde rots in de omgeving geeft het de indruk een onneembare vesting te vormen. Het heeft ook inderdaad 4 eeuwen lang alle aanvallen weerstaan, van de 12e eeuw tot het in 1680 door Franse troepen werd verwoest.

Je hoeft hier weinig moeite te doen om het kasteel voor je te zien, zo zijn details zoals de latrines en verschillende poorten bewaard gebleven. Hoewel de bovengelegen kamers die vroeger, als slaapkamer of woonkamer van de adel, gebuikt werden niet meer te zien zijn, liggen er lager in de rots nog verschillende ruimtes. Waar je ook kijkt, heb je een weids uitzicht over het dal.

Kasteel Fleckenstein
Kasteel Fleckenstein

Het raadselspel

Voor het raadselspel betaal je losse entree. Hiervoor krijg je een boekje waar je de antwoorden kunt opschrijven en een pasje dat entree geeft tot het parcours. Het parcours begint met een binnengedeelte dat exclusief toegankelijk is voor deelnemers aan het spel. Hier kan je bijvoorbeeld zelf een kasteel bouwen met blokken. Ook zijn er verschillende opdrachten die te maken hebben met de natuur en dieren in de Noordelijke Vogezen.

Kasteel Fleckenstein
Kasteel Fleckenstein
Kasteel Fleckenstein

Aan het eind ga je via een glijbaan het gebouw uit! Erg gaaf en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij hebben het parcours met onze peuter gedaan, maar ze was te jong voor de opdrachten, Geen bezwaar, want wij hebben een hoop lol gehad. We ontdekken de geheimen van de Middeleeuwen en moesten ondertussen ridder Hugo helpen om het kasteel terug te veroveren.

Na het verlaten van het gebouw volgt een avonturentocht door de bossen rondom het kasteel met nog meer opdrachten en avontuurlijke activiteiten. Lekker klimmen en klauteren en van alles ontdekken. Deze toestellen zijn trouwens ook toegankelijk als je geen entree hebt betaald voor het “raadselspel” maar dan kan je de bijbehorende opdrachten niet doen.

kasteel fleckenstein
kasteel fleckenstein

Uiteindelijk kom je bij de entree van het kasteel terecht, en ook binnen zijn er nog een aantal opdrachten. Door deze te volgen kom je langs alle mooie en bijzondere plekken en leer je ook nog wat van de geschiedenis.

Praktische tips bezoek Kasteel Fleckenstein

Wanneer je kasteel Fleckenstein wil bezoeken en het “raadselspel” wil doen, reserveer dan ruim voldoende tijd. Voor het spel alleen al 3 uur en tel daar gerust nog maar een uur bij op voor de ruïnes zelf. Dan wil je misschien nog wat eten en is de parkeerplaats ook wel 10 minuten lopen naar de ingang dus dan zit je al snel op een halve dag.

Ben je langer in de regio dan is het de moeite waard om een Elzaspass aan te schaffen. Zowel het kasteel als het raadselspel zijn gratis met deze pas. Lees hier meer over in ons artikel “Vakantie in de Elzas“.

Meer informatie bekijk de website Chateau Fleckenstein.

Kasteel Fleckenstein
Kasteel Fleckenstein
Kasteel Fleckenstein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top