Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Kasteel van Falaise, de tijden van Willem de Veroveraar tot leven met een iPad

Kasteel van Falaise, de tijden van Willem de Veroveraar tot leven met een iPad

Er zijn honderden kastelen en burchten in Europa. Dus wat moet je doen om er als kasteel uit te springen tussen de rest? Het kasteel van Falaise in Frankrijk is dat gelukt dankzij de iPad en daarom is het één van de meest kindvriendelijke kastelen in Normandië.

kasteel van falaise
kasteel van falaise

Het kasteel van Falaise en Willem de Veroveraar

Dankzij archeologische vondsten weten we dat hier al in de mesolithische tijden een versterking was. De oudste resten van het huidige kasteel komen uit de periode rond het jaar 1000. Toen werd ook de bekendste bewoner van Falaise geboren. Willem de Veroveraar werd al op zijn 10e heerser van Normandië, maar kreeg pas echt de macht toen hij ouder werd. Hij kreeg zijn naam doordat hij grote delen van Engeland wist te veroveren en bouwde o.a. de Tower of Londen.

Zijn hele levensverhaal, maar ook dat van zijn kinderen en zelfs kleindochter die aanspraak maakten op de Engelse troon, leest als een avonturenroman. Het kasteel van Falaise bleef groeien en veel van wat je nu ziet stamt uit latere periodes. Lees hier de geschiedenis van het kasteel van Falaise.

kasteel van falaise

Met de iPad komt het kasteel tot leven

We lopen door de poort de enorme muren binnen en zien dat de oude kasteeltuin een grasveld is geworden. Na het betalen van de entree krijg je een iPad mee en kan je over de oude loopbrug de burcht binnen lopen. In de eerste ruimte, de ontvangsthal, zijn een aantal van de belangrijke personen meer dan levensgroot op de muren geprojecteerd. Ze vertellen in het Engels en Frans wat over wie ze zijn en wat ze doen in het kasteel.

Maar de iPad brengt de ruimte pas echt tot leven. We scannen een logo in de kamer en voor onze ogen verandert deze in een ruimte zoals die er in de 12e a 13e eeuw uit gezien zou moeten hebben. Die iPad krijgen we dus niet meer terug van onze dochter want die loopt enthousiast rondjes te draaien door de ruimte om het vanaf alle kanten te bekijken.

kasteel van falaise

Met haar 4 jaar duurt het even voordat ze doorheeft dat het raam met glas in lood en gordijnen op de iPad is hetzelfde is als het kale raam in de ruime. Door in te zoomen kan je extra informatie krijgen over de voorwerpen in de ruimte (Engels geschreven). Dit is ook heel erg leuk in bijvoorbeeld de ruimte met aanvalsmaterialen. Hier kan je via een filmpje zien hoe zo’n katapult of stormram gebruikt werd.

Pas na een paar ruimtes komen we erachter dat we met de iPad ook een spel kunt spelen waarbij je in elke ruimte een voorwerp moet zoeken. Nu is er helemaal geen houden meer aan en onze dochter huppelt en springt het kasteel door. Vol enthousiasme om telkens weer wat nieuws te vinden.

kasteel van falaise

We zijn ruim 2 uur bezig geweest met de tour door het kasteel. Daarna maken we nog een rondje over het binnenterrein waarvandaan je uitzicht hebt op het dorp Falaise, dat een onneembare vesting moet dit geweest zijn. Hoge stevige muren, een gracht rondom een deel van het kasteel en zelfs nu ruim duizend jaar na de bouw maakt het indruk.

Dat besef komt des te meer als ik op één van de informatieborden lees dat ruim 6000 geallieerde soldaten om kwamen  bij de verovering op de Duitsers in 1944. Ook toen was het het kasteel van Falaise een groot struikelblok dat overwonnen moest worden op weg vanaf de invasiestranden in Normandië naar Parijs.

Zoek je meer leuke dingen om te doen? Lees ook onze andere artikelen over Normandië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top