Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / Kerst in New York – de ultieme New York ervaring

Kerst in New York – de ultieme New York ervaring

Met kerst naar New York, dat is echt een bijzondere ervaring. Er zijn verschillende kerstbomen, zoals de enorme versierde kerstboom bij het Rockefeller Center. De etalages van de winkels op Fifth Avenue zijn prachtig versierd en er zijn veel extra activiteiten die je kunt ondernemen.

We zijn twee keer in de winter in New York geweest. Een van de redenen voor een reis naar New York was voor werk. Het is december in New York en bijna Kerst, dus ik hoopte eigenlijk op 20 centimeter sneeuw voor de ultieme New York kerstervaring. Uiteindelijk bleek het overdag zo’n 5-10 graden, maar dat maakte de ervaring er niet veel minder om. De andere keer gingen we net na de kerstvakantie, deze keer wel met sneeuw maar de kerstversiering was toen grotendeels weg.

New York kerst

Wanneer kerstsfeer in New York?

Wil je New York in kerstsferen zien? December is dan de beste maand. De kerstversieringen in winkels worden meestal eind november, begin december onthuld: meestal na Thanksgiving. Dit is ook het geval voor de Rockefeller Center-kerstboom. Na nieuwjaar zullen de meeste winkels hun versieringen verwijderen. De meeste kerstmarkten lopen door tot kerst, al gaat die bij Bryant Park een stuk langer door. Het winter village hier start al op 28 oktober 2022 en gaat door tot 5 maart 2023.

Voor New York in de sneeuw met kerst moet je echt geluk hebben. Dit komt niet zo vaak voor. Eigenlijk sneeuwt het meestal pas vanaf januari tot maart, hoewel soms een verdwaalde sneeuwstorm in november al voor een witte dag kan zorgen.

New York kerst

Etalages bekijken in New York met kerst

Na al twee keer in New York te zijn geweest was ik benieuwd hoe de attracties van Midtown (Empire State Building, Times Square, Rockerfeller Center) er met kerst uit zouden zien.

Eén van tips die je overal leest, is het bezoeken van de etalages van Saks 5th Avenue, Bloomingdale’s, Lord & Taylor, Macy’s en FAO Schwartz. De vier warenhuizen houden een kerstwedloop tot ongekende hoogtes en binnen is het altijd druk met kerstshoppers.

New York kerst etalages

De warenhuizen hebben verschillende sferen en Saks had toen ik er was het thema “An Enchanted Experience”. Met stijlvolle stillevens worden designerjurken en Armanipakken aangeprezen in een jaren-30 omgeving. Ik kan van dit soort kleding erg blij worden: dit is pure kunst. Saks gooit er ook nog eens een projectorshow in, die vanaf Rockerfeller Center uitermate goed te volgen is. Macy’s heeft de planeten verbeeld, leuk voor wanneer je New York met kinderen bezoekt maar ik word er minder warm van. FAO Schwartz vond ik de minst uitbundige van de grote warenhuizen.

New York kerst etalages

Bezoek een speciale kerstvoorstelling

Ik wilde graag een avond entertainment regelen, zoals een ijshockeywedstrijd of een voorstelling. Uniek voor de kersttijd is de voorstelling van de Rockettes in Radio City Music Hall, en dat werd dus ook mijn keuze.

Amerikanen vinden dit geweldig en eerlijk gezegd was de show inderdaad hartverwarmend. De Rockettes is een dansgroep die in april wordt gevormd, die acht maanden trainen om een show op te voeren in het zogenaamde “synchroon-precisiedansen”. Denk hierbij aan pirouettes draaien op een lijn (waarbij de buitenste danser dus bijna moet rennen en de middelste danser om haar as draait). De Rockettes treden op in de Radio City Music Hall, een theater dat in 1929 is gebouwd en een prachtig voorbeeld is van art-deco. Alleen al daarom moet je zeker een kijkje nemen in de Grand Foyer als je kan.

New York kerst

Rockefeller Center

Op Rockefeller Center Plaza vind je de immense Rockefeller Christmas Tree. Dit is toch wel de bekendste kerstboom van New York. Het is hier altijd druk, logisch ook want dit moet je gewoon zien. Dit is een van de plekken in New York waar een schaatsbaan wordt aangelegd. Leuk om te doen, maar gezien de enorme rijen hier nog leuker om te kijken.

New York kerst

Bryant Park

Ook in Bryant park kan je een schaatsbaan vinden. Wat hier extra leuk is de kersmarkt met winkeltjes maar ook kiosken waar je op kunt warmen met een drankje. Blijf alert misschien heb je hier wel de ultieme New York ervaring en spot je een beroemdheid. Zoals ik, ik zag Jay-Z compleet met kerstmuts en Beyonce. Wel omgeven door heel veel security en in een vip-tent uiteraard maar toch kon je van een afstandje wel een foto maken.

New York kerst

Wat kan je nog meer doen in New York met kerst?

Behalve alle speciale activiteiten om de kerstsfeer in New York te proeven zijn er natuurlijk ook genoeg bezienswaardigheden in de stad die altijd interessant zijn. Zo bezocht ik het 9/11 Museum. Ik had het park al bezocht tijdens onze gezinsvakantie in New York in 2013, maar het museum was toen nog niet af. Lees de aparte post over dit museum want dit museum geeft je bezoek echt een hele andere dimensie.

NY kerst

Verder ga ik ook altijd graag hardlopen in New York. Ik begon met een hardlooptocht vanaf mijn hotel naar het noorden van Central Park en terug (28 km). Central Park voelde altijd gigantisch en ik kwam nooit verder dan het Onassis Reservoir. Ik besloot dat dat eens moest veranderen! Echter, toen ik op 110th Street aankwam (de noordgrens), bleek dat het noorden niet zo interessant was als het zuiden van het park. The Ramble, the Great Lawn en het Belvedere-kasteel zijn toch een stuk interessanter dan het redelijk onontgonnen gebied ten noorden van het Reservoir.

’s Middags bracht de metro me naar Harlem, waar ik ging eten bij Sylvia’s Soul Food, een restaurant dat ik kende van Australia’s Masterchef. In Harlem zelf was wat minder te zien dan ik dacht, maar de sfeer was heerlijk relaxed, minder opgefokt dan in Lower Manhattan.

New York kerst

Vandaar dat ik besloot een wandeltocht te maken via de High Line, Chelsea Market en als ik tijd had nog een boottocht over de East River. Ik had gezien dat er vanaf Pier 11 een taxiboot vertrok naar New Jersey en Midtown. Uiteindelijk lukte dat niet, omdat ik via het gezellige West Village en de High Line, een park over een oude treinrails, eindigde bij mijn hotel in Tribeca voor mijn vlucht terug. Check ook deze reisgids New York city voor nog meer tips.

Het is enorm mooi om met Kerst in New York te zijn, maar na een paar bezoeken wordt zelfs New York eentonig. Ik nam dan ook opgewekt afscheid om thuis kerst te vieren met de hele familie.

New York kerst

Praktische tips in New York met kerst

Ook met kerst naar New York? Niet vergeten dat je een ESTA voor Amerika moet aanvragen.

Daarnaast is het slim om tijdig je vliegtickets te boeken. Naar New York kan je nog wel eens een deal vinden. Verder is New York natuurlijk nooit goedkoop. Ik had geluk dat ik een keer voor werk ging en die de rekening van een heel prima vier sterren hotel betaalden. De andere keer kozen we voor het Freehand New York. Vlakbij twee metro haltes en centraal gelegen in Manhatten. Dit is groot gebouw oud gebouw met veel kamers. Boven op de 17e verdieping zit een drukke gezellige rooftopbar maar je kunt als je net daaronder slaapt wel wat geluidsoverlast hebben. Op de begaande grond een ruimte om te chillen en een restaurant.

Wij hadden een fijne rustige voor New York zeker ruime driepersoonskamer op de 7e verdieping. Er zijn ook vierpersoonskamers en zelfs familiesuites. Het hotel is schoon en netjes en heeft een prettige uitstraling. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

kindvriendelijk hotel New York

Ben jij wel eens in New York geweest en wat lijkt je de beste periode van het jaar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top