Home / Reisinformatie / Noord-Amerika / USA / New York met kinderen, praktische tips en de leukste activiteiten

New York met kinderen, praktische tips en de leukste activiteiten

Laten we eerlijk zijn. New York met kinderen; het kan misschien wel, maar je moet je goed voorbereiden. Lees onze praktische tips, zeker wanneer je New York met een baby of met jonge kinderen gaat bezoeken. New York en dan vooral Manhattan is voor ouders met jonge kinderen een uitdaging. Van het openbaar vervoer dat beperkt met een kinderwagen toegankelijk is tot restaurants die te klein zijn om een kinderstoel te bieden.

Is New York de hoofdbestemming van je vakantie, dan is het wellicht beter om te wachten tot je kinderen op zijn minst goed zelf kunnen lopen.  Je kunt dan veel gemakkelijker samen genieten van deze bijzondere stad. New York met pubers is natuurlijk helemaal een fantastisch idee. 

New York met kinderen

Hoe kom je in New York?

Wil je ook naar New York met je gezin? Als onderdeel van een langere vakantie in Amerika met kinderen, of misschien als stedentrip? Door de concurrentie zijn er altijd veel vliegmogelijkheden naar New York. Zeker in de meivakantie of herfstvakantie kan je als je tijdig boekt voor minder dan 350,- euro retour. Bijvoorbeeld met een rechtstreekse vlucht van Norwegian, of met overstap in IJsland met Icelandair. Vergelijk de prijzen via Skyscanner

Hotels zijn jammer genoeg wel duur. Daarom is het ook altijd de moeite om even te kijken naar opties zoals met TUI naar New York. Soms is het goedkoper en is het net zo makkelijk om op die manier vier of vijf dagen naar New York te gaan. 

Kindvriendelijk hotel New York

Accommodatie in New York is duur en vaak ook nog erg klein. Heb je geen groot budget dan kan je het beste ver van tevoren boeken. Zoek naar hotels die een studio aanbieden of op zijn minst een magnetron en koelkast hebben als je ook wil besparen op maaltijden. Lees daarom vooral ons artikel "12x kindvriendelijke accommodatie in New York" of vergelijk direct de beste deals in New York.

kindvriendelijk hotel-new-york-pod-39

Bezienswaardigheden New York met kinderen

In New York is erg veel te zien en te doen. Om alleen al de belangrijkste hoogtepunten te zien heb je zeker een dag of vier nodig.

Bezoek je New York met kinderen en wil je deze even laten uitrazen, ga dan op zoek naar een speeltuin. Je kunt deze vinden in Central Park, maar ook in diverse andere parken. Zo is er bijvoorbeeld de Hudson River Park's Pier 25 Playground, een speeltuin met veel klimtoestellen, een basketbalveld en minigolf  in de wijk Tribeca.

Vrijheidsbeeld en Ellis Island

De bekendste landmark van de stad is het Vrijheidsbeeld. Na een jarenlange renovatie is ook de kroon weer open voor bezoekers. Je kunt het beeld en Liberty Island waar het op staat bezoeken als tour, maar er zijn maar een beperkt aantal plekken per dag. Ik vond het leuk om van binnen te zien hoe het Vrijheidsbeeld eruit ziet, maar voor kinderen is het niet zo heel boeiend. Je moet flink wat trappen beklimmen en hebt dan boven alleen een paar kleine raampjes.

New york met kinderen ellis island
New york met kinderen ellis island
New york met kinderen ellis island

Een bezoek aan Liberty Island  wordt gecombineerd met een stop bij Ellis Island. De geschiedenis van Ellis Island is vooral boeiend wanneer je met kinderen naar New York gaat die begrippen als 'immigratie' al snappen. Na de lange boottocht vanuit Europa moest elke immigrant hier gekeurd worden voordat ze Amerika in mochten. Het zou je maar gebeuren dat je zo'n Iers dodenschip hebt overleefd maar dan zo ziek bent dat je Amerika niet in mag! Bij de tour hoort een audiogids en voor kinderen is er een eigen tour (wel in het Engels). Er is ook een ruimte speciaal voor kinderen, maar dat stelt weinig voor. Vooral handig met jonge kinderen die hier een beetje kunnen spelen terwijl de andere ouder rondloopt. 

Boek hier je ticket naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld.

Heb je geen tijd voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island dan kan je er wel langs varen voor een leuke foto. Dit kan gratis door de ferry te nemen naar Staten Island die dag en nacht vaart.

New york met kinderen ellis island
New york met kinderen

Empire State Building

Voor een mooi uitzicht over New York ga je naar het Empire State Building. Het zeer herkenbare gebouw is te zien in honderden films en was bij de opening in 1931 het hoogste gebouw ter wereld.

Je kunt een ticket kopen voor de 86e verdieping, die is afgesloten met gaas, of voor de 102e verdieping, die afgeschermd is met glas. Voor foto's adviseren wij de 86e verdieping en vanaf hier heb je al een fantastisch uitzicht over de stad. Neem een paar muntjes mee zodat je ook de verre kijkers kunt gebruiken. 

Een bezoek aan het Empire state Building is ontzettend populair, en terecht, maar hierdoor lopen de wachttijden enorm op. Je kunt hier het beste direct om 8:00 in de ochtend bij opening zijn. Een ticket online kopen is goedkoper en sneller dan ter plekke. Als je niet wilt wachten kan je voor een extra bedrag een skip-the-line ticket voor het Empire State Building kopen. Bekijk hier de verschillende ticketopties

New york met kinderen

Central Park & dierentuin

Het enorm grote park in het midden van New York is Central Park, de plek waar je het echte New York ziet. Doe net als de lokale bevolking en ga lekker picknicken om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Fietsen in Central Park is een activiteit die veel gezinnen ondernemen. Omdat het park zo enorm groot is, is dit ook de beste manier om in een relatief korte tijd veel te zien. Reserveer hier alvast je fiets online.

In Central Park kan je een kleine dierentuin vinden. Leuk om te bezoeken als je een uurtje wat anders wilt dan de drukte van de stad. Natuurlijk kan je in het park ook een speeltuin vinden. Wij vonden het vooral fijn om hier lekker in het gras te liggen en bij een van de vele kraampjes wat te kopen om zo onze eigen picknick te maken. 

New york met kinderen

Fietsen in New York met kids

Een leuke manier om New York te zien is door een fietstour te maken. Blogger Vera en haar gezin gingen fietsen met een Nederlandstalige gids door Central Park. Een hele leuke manier om wat te leren over de stad en het park. Een andere optie is om te kiezen voor een tocht door Manhattan en over de Brooklyn Bridge. 

fietsen in central park
New york met kinderen

Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art is het grootste en meeste uitgebreide museum van New York. Het is een van mijn favoriete plekken in de stad. Van schilderijen tot aan een complete Egyptische tempel; je hebt het er allemaal. Er is vast een onderwerp in het museum dat je kind interesseert. Het museum heeft ook regelmatige speciale activiteiten en programma's voor kinderen. Bovendien kan je vanaf de rooftop bar een drankje drinken met uitzicht over Central Park.

Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Het Metropolitan Museum of Art had lange tijd een suggested ticket price, maar vanaf 1 maart 2018 is de prijs als je niet in de staat New York woont $25. Koop je ticket hier van tevoren online, dan bespaar je op de entreeprijs.

New york met kinderen

Natural History Museum

Het Natural History Museum is een van de leukste musea in New York voor kinderen. Je hebt er van alles, van dinosauriërs tot Maya-standbeelden. Waar in de meeste musea het om gipsen replica's gaat is hier 80% van de botten echt. Een van de dino's is zo groot dat deze zelfs twee ruimtes nodig heeft. Het Natural History museum in New York is enorm, je kunt er een hele dag in rondkijken.

Het is een mix van wetenschap, cultuur en natuur. Kijk vooral op de kaart die je bij binnenkomst krijgt en kies de onderwerpen die je het meest aanspreken. Een aantal ruimtes zijn echt nog redelijk ouderwets met fossielen en opgezette dieren achter glas. Er zijn ook veel modernere tentoonstellingen, zoals The Big Bang, welke begint met een filmpje over het ontstaan van ons universum. Daarna kom je via een spiraaltrap langs diverse proefjes. 

natural history museum

Je betaalt extra om behalve het museum ook het Hayden Planetarium te bezoeken, voor speciale tentoonstellingen en om 3D-films te bekijken. 

Wanneer je het Natural History Museum met kinderen bezoekt, ga dan eerst naar de Discovery Room. Dit is een speciale ruimte voor kids van 5-12 jaar. Als er niet direct plek is krijg je een time-slot toegewezen en kan nadat je verder hebt gekeken hier terugkomen. 

Jammer genoeg zijn er wel vaak lange rijen om binnen te komen (tascontrole en entree). Dus ga vroeg en als het even kan juist niet in het weekend. Dit museum werkt op basis van suggested donations. Hoewel ze het niet fijn vinden kan je er dus ook voor kiezen om een lager bedrag te betalen. 

natural history museum

Spyscape spionnenmuseum

Voor iets totaal anders kan je naar Spyscape gaan. Dit is een interactief en heel origineel museum. Bij binnenkomst krijg je een polsbandje en daarmee maak je verschillende opdrachten. Dit kunnen vragenreeksen zijn die je karakter bepalen maar ook actievere opdrachten.

Een van de leukste opdrachten vond ik die in de lasertunnel. Hier moet je zo snel mogelijk zo veel mogelijk lampjes uitdrukken zonder geraakt te worden door de laserstralen. Een andere gave opdracht is de surveillance-uitdaging, waarbij je op een heleboel schermen specifieke situaties en personen moet vinden. Dat is echt nog best wel moeilijk. 

Spyscape New York

Behalve dingen doen is er ook genoeg te bekijken, zoals bijvoorbeeld een originele enigma codeermachine. Als je de film hebt gezien weet je waar ik het over heb. Ook zijn er diverse profielen te lezen van spionnen uit het verleden. Zoals dat van Virginia 'Dindy' Hall Goillot, een vrouwelijke spion die ondanks dat ze maar één been had heel belangrijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Dit is echt een tof uitje voor tijdens een stedentrip New York met tieners. Jongere kinderen zijn welkom maar je zult dan wel moeten helpen de vragen te vertalen vanuit het Engels. Sommige opdrachten, zoals die waarbij je cijferreeksen moet voltooien en berichten moet decoderen, zijn sowieso te moeilijk voor kinderen die nog niet op de middelbare school zitten. Voor Spyscape moet je ongeveer één à twee uur uitrekken. 

Spyscape New York
Spyscape New York

Times Square

Times Square is het beroemdste plein van New York. Vol met neonreclames en drukte. Er paraderen hier ook diverse Disney-figuren. Speek vooraf een prijs af voordat je een foto maakt (als je hier überhaupt gebruik van wilt maken). Je kijkt hier je ogen uit, maar houd je kinderen wel goed aan de hand. 

times square New York met kids

Een winkel waar een echt werkend reuzenrad in past! Dat is New York voor kinderen. Tenminste tot voor kort, want jammer genoeg is de Toys "R" Us-speelgoedwinkel op Times Square weg en daarmee ook het reuzenrad. Toch shoppen? Je kunt hier nog wel een grote Disney-winkel vinden met heel erg leuk speelgoed. Ook de M&M-superstore met allerlei bijzondere smaken moet je gezien hebben. 

times square New York met kids

Musical op Broadway

Ook bijzonder om te doen is het bijwonen van een musical of een comedyshow op Broadway. Niet goedkoop, want voor een musical moet je toch rekenen op prijzen vanaf $100 per persoon. Ik bezocht de Lion King, en hoewel ik ook daarna nog steeds geen musicalliefhebber ben, waren de effecten, het decor en de acteurs wel echt gaaf. 

Ga je naar New York met tieners dan kan je natuurlijk naar de avondvoorstelling. Met jongere kinderen kan je het beste in het weekend gaan, want dan spelen veel musicals ook in de middag. Het voordeel van een avondshow is dat je eventueel nog last-minute Broadway-kaarten met korting kunt kopen. In New York zijn meerdere TKTS-kramen en die verkopen vanaf 15:00 kaartjes voor dezelfde dag met 20-50% korting. De bekendste is op Times Square waar altijd een enorme rij voor staat. Op de digitale schermen ter plekke is te zien welke voorstellingen met korting beschikbaar zijn. De TKTS-kramen bij Lincoln Centre en bij South Street Seaport zijn vaak wat rustiger. 

9/11 Memorial museum 

De World Trade Center site is de herdenkingsplek voor de aanslagen van 9/11 en ook de plek waar het hoogste gebouw van New York staat. Zeker een plek waar je met oudere kinderen heen moet gaan om ze wat te vertellen over de recente geschiedenis. Lees hier onze ervaring van een bezoek aan het 9/11 Memorial Museum en check hier de verschillende types entreetickets

New york met kinderen

Uitzicht vanaf One World Observatory

Voor uitzicht over New York kan je naast het Empire State Building en de Top of the Rock ook naar het One World Observatory. Dit is de hoogste van de drie opties, hoewel je nog lang niet helemaal bovenin de toren bent op het uitkijkpunt. Met een supersnelle lift gaan we naar boven. Ondertussen begint de show al, want op de digitale schermen zien we New York met de tijd veranderen. Daarna volgt nog een wachtruimte met wederom animaties en pas daarna het uitzicht.

one world observatory

Het uitzicht is echt supermooi ondanks dat we een vrij grauwe dag hadden. Een voordeel van het One World Observatory is bovendien dat je binnen bent. Dit maakt het, wanneer er tijdens je bezoek aan New York met kids veel wind staat of het koud is, een betere optie dan het Empire State Building. 

Het is mogelijk om een iPad te huren en daarop filmpjes te kijken over alles wat je ziet. Verder is er ook een restaurant waar je met een drankje op je gemak het uitzicht kunt bekijken. Wat ook leuk is, is om een van de (gratis) City Pulse shows bij te wonen. Een super enthousiaste dame vertelde hier met behulp van een aantal schermen over de verschillende wijken in New York.

Kaartjes zijn vaak aanzienlijk goedkoper online via Klook.

one world observatory
one world observatory

De Highline, park op oude metrolijn

De Highline is een oude vrachtrails die boven de straten van New York loopt. De lijn is nu een wandelpad waarop je in een parkachtige setting relaxt boven de straten van New York kunt lopen. Zeker wanneer je New York met een kleuter of peuter bezoekt is dit even heel fijn en rustig. Het pad is ook kinderwagen-proof en er zijn verschillende bankjes en hoekjes om te zitten.

Het park is gelegen op een verhoogde treinrails die vroeger werd gebruikt voor vrachtvervoer vanuit het zogenaamde Meatpacking District. In het Meatpacking District zit steeds minder industrie en de spoorbaan wordt sinds 1980 niet meer gebruikt. De Highline loopt parallel aan 10th Avenue en is 2,3 kilometer lang. Het park ging open in 2009; in 2011 werd een tweede deel geopend. Er zijn plannen om nog een extra deel bij het park te voegen.

De High Line is erg leuk om te bezoeken met kinderen. Er zijn op diverse plekken punten waar je met een lift omhoog kan. Ook een kinderwagen kan dus goed meegenomen worden. Verspreid over de High Line zijn er veel plekken waar je goed kunt zitten en het is dan ook een ideale plek om in de zomer te picknicken.

high line new york

Zee-, lucht- en ruimtevaartmuseum Intrepid 

Het Intrepid Sea Air en Space Museum is een aanrader voor vliegtuigliefhebbers en voor gezinnen met kinderen. Er zijn hier allemaal bijzondere voertuigen te zien. Het vliegdekschip de USS Intrepid, de eerste spaceshuttle, een oude onderzeeër, maar ook enkele supersonische vliegtuigen. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Koop je ticket hier online


Brooklyn met kinderen

Voor een volgende keer New York willen we niet alleen in Manhatten blijven maar ook de andere wijken ontdekken. Vooral Brooklyn heeft veel opties voor gezinnen. Bijvoorbeeld de dierentuin, maar ook het Brooklyn Children's Museum, dat, zoals de naam al aangeeft, speciaal voor kinderen is bedoeld. Je kunt er niet alleen dingen bekijken maar ook veel zelf doen zoals pizza's bakken.

Wat kost New York met kids

We zijn inmiddels een paar keer in New York geweest en het antwoord op de vraag 'Wat kost New York?' is altijd 'meer dan je begroot had'. New York is een hele gave stad maar ook relatief duur. Dat zit met name in de prijzen van hotels, attracties en musea. Vliegen is vrij betaalbaar en prijzen voor eten & drinken zijn vergelijkbaar met Nederland, mits je een simpel tentje opzoekt. Om je een idee te geven van de prijzen in New York:

  • Familiekamer in een budgethotel: € 100-150 per nacht
  • Kaartje voor The Lion King-musical achterin de zaal: $112 p.p.
  • Ontbijt voor drie personen in een sfeervol restaurantje: $66
  • Ontbijt voor drie personen in een simpele diner: $45
  • One World Observatory: $34 p.p
  • Suggested donation voor het Natural History Museum: $23 p.p., kinderen (2-12) $13 p.p.

Het is zeker de moeite waard om te kijken naar de verschillende kortingskaarten en andere kortingen die er online beschikbaar zijn voor New York. Op Klook koop je vanaf 90 dagen voor je trip kaartjes voor diverse activiteiten met korting. Een kaart om zeven dagen onbeperkt met de metro te rijden koop je bij een kiosk. Vaak is dit ook als je maar drie of vier dagen gaat voordeliger dan steeds losse kaartjes kopen.

Voor New York zijn meerdere kortingskaarten beschikbaar. Wij hebben zelf ervaring met de New York City Pass en de New York Explorer Pass. Bij de New York Explorer Pass maak je zelf een selectie van minimaal drie bezienswaardigheden uit een totaal van 93 musea, attracties en tours. Dan heb je dus meer vrijheid om zelf te kiezen dan bij de New York City Pass maar de korting is wel minder groot. Bij de New York City pass krijg je toegang tot de zes meest bezochte attracties in New York. 

Kerstvakantie in New York

Ga je voor de ultieme New York-ervaring, dus met kerst in New York, dan moet je natuurlijk ook gaan schaatsen en minimaal één lichtshow bijwonen. Misschien heb je wel net zoveel geluk als Marcel en zie je Jay-Z en Beyoncé met hun entourage van bodyguards wat drinken bij Bryant Park. Dit is een van de populairste schaatsbanen in New York, maar ook bij o.a. Rockefeller Center en Central Park kan je schaatsen. De huur van schaatsen en toegang tot de baan kost je wel al snel € 50. 

New york met kinderen

Helemaal gratis en ook heel leuk is het bekijken van alle bijzondere kerstetalages op 5th Avenue. Die maken er echt een sport van om de mooiste en meeste bijzondere etalages te hebben. Ga je naar New York met tieners dan willen die waarschijnlijk toch ook even winkelen.

In de kerstvakantie naar New York gaan is echt heel bijzonder. De kans op sneeuw in december is in New York niet zo heel groot. In januari en februari valt er meer sneeuw. Maar wie weet heb je geluk en kan je Central Park in de sneeuw bewonderen!  

sneeuw new york

Praktische tips voor een bezoek aan New York met baby

Babyvoeding is in New York goed verkrijgbaar. Er zijn verspreid over de stad veel biologische supermarkten die biologische babyvoeding verkopen. Wat betreft poedermelk en luiers zijn wij geen Nederlandse merken tegengekomen.

New York is niet kinderwagenvriendelijk. Zo hebben veel metrostations helemaal geen lift. Zoek dus naar metrostations met een rolstoeltoegankelijkheidsaanduiding: bij deze zit wel een lift! Maar zelfs dan komt het nog voor dat de lift lastig te vinden is (elk metrostation heeft meerdere ingangen) of niet naar alle perrons gaat. Daarnaast moet je ook door draaipoortjes heen wat niet mogelijk is met een kinderwagen. Doe liever als de New Yorkers en gebruik de nooddeur (gewoon het alarm negeren). Veel attracties zijn ook niet heel handig met een kinderwagen. Een draagzak is dus zeker noodzakelijk om mee te nemen als je New York bezoekt met een baby.

In New York is nou eenmaal weinig ruimte en dat merk je ook in restaurants. Stoeltjes en tafels staan vaak dicht op elkaar en er is weinig ruimte om te schuiven. Een kinderstoel is vaak niet aanwezig. Wil je niet met kind op schoot eten, check dan van tevoren op sites zoals TripAdvisor waar je een kindvriendelijke optie kunt vinden.

New york met kinderen

Dit blog verscheen voor het eerst in 2014 toen we New York met onze babydochter bezochten. Daarna volgden nog meerdere (werk)bezoeken aan New York. Ook enkele bloggers bezochten New York met kids. Dit blog is geüpdatet in 2019 naar aanleiding van ons laatste bezoek in januari 2019. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top