Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / De 5 meest kindvriendelijke eilanden van Indonesië

De 5 meest kindvriendelijke eilanden van Indonesië

Indonesië is de grootste eilanden-archipel ter wereld en telt zo’n zeventienduizend eilanden in allerlei formaten. Zijn al deze eilanden dan ook geschikt om met kinderen heen te reizen? Veel wel, maar niet allemaal. Sterker nog, ze zijn niet eens allemaal te bereiken. Wat ons betreft zijn dit de vijf meest kindvriendelijke eilanden van Indonesië.

Kindvriendelijke eilanden Indonesië

Java

Reis naar het eiland Java als je van actie en avontuur houdt. Vooral onze grotere kinderen hadden het hier erg naar hun zin. Maar ook met kleine kinderen is Java goed te doen. Er was zoveel te ontdekken op Java dat we de grote afstanden voor lief namen. Want als je helemaal van oost naar west wilt reizen, dan ben je al gauw zo’n duizend kilometer verder. Begin je reis in Yogyakarta: het culturele hart van Java en een fijne, relaxte stad.

Stap op de fiets en trap naar de wereldberoemde tempel Borobudur. Zo kunnen je kinderen lekker hun energie kwijt en ben je zelf ook volop in beweging. Onderweg zwaai je de bewoners in de Javaanse dorpjes tegemoet: wat een vrolijke mensen! ’s Avonds racen je kids op felgekleurde skelters over het plein. Java is goed te bereizen met de trein.

Het voordeel hiervan is dat je kinderen vrij zijn om rond te lopen in de wagons en ze niet een lang stuk moeten blijven zitten. Voor jezelf is dit natuurlijk ook fijn! Onderweg tuur je over uitgestrekte rijstvelden waar de mensen tot hun knieën in het water staan om nieuwe rijstplantjes te planten. En natuurlijk mag een bezoek aan de Bromovulkaan niet ontbreken. Onze tip: doe rustig aan en bezoek de vulkaan overdag. Het is er dan veel rustiger dan ’s ochtends vroeg en net zo indrukwekkend.

kindvriendelijke eilanden van Indonesië

Bali

Rondtoeren over het eiland Bali voelde voor ons echt als een vakantie binnen onze reis. De reisafstanden zijn namelijk kort, de hotels zijn comfortabel en voorzien van familiekamers met een zwembad: heerlijk! Wij sliepen in een knus hotel midden tussen de rijstvelden.

Fiets samen met een gids door Balinese dorpen, langs de rijstterrassen en neem een kijkje bij een basisschool. Reis door naar het waterpaleis op Oost-Bali, waar je zelf offers met wierook kunt maken. Reis je met tieners? Dan raden we aan om op buggy-avontuur te gaan, waarbij je in een stoere crossauto de bergen door racet. Of leer meer over de kruiden op het eiland tijdens een wandeling.

Als kers op de taart sluiten wij het vakantiegevoel op Bali het liefst af op het aangename strand van Sanur. Hier kun je leren surfen of lees je je boek uit terwijl je kids een bal overgooien in het water.

Lees ook onze tips voor het eiland Bali.

kindvriendelijke eilanden van Indonesië

Gili’s

Wil je je verblijf op Bali écht paradijselijk afsluiten? Neem dan de ferry naar de Gili-eilanden, wat anderhalf uur varen is. Gili Trawangan is een druk backpackerseiland en daarom in onze ogen niet de meest ideale bestemming voor gezinnen. Wij varen zelf het liefst verder naar Gili Meno of Gili Air. Het laatstgenoemde eilandje is rustig en familievriendelijk, maar er hangt wel een relaxed sfeertje. Je verblijf is hier basic, maar er is hier genoeg te doen: ga snorkelen, duiken of doe een wedstrijdje zeeschildpadden spotten.

Flores

Als we één eiland moeten noemen waar je nog het échte Indonesië beleeft, dan is het wel Flores. Voor de kust van Flores liggen de eilandjes Rinca en Komodo. Vaar met een bootje naar Komodo National Park en ga samen met je kinderen op zoek naar de indrukwekkende komodovaranen, die er zowat uitzien als draken! Spring eenmaal weer op de boot in het heldere water om te snorkelen en eet ’s avonds verse vis uit de zee. Onze aanrader: slaap een nachtje op de boot en ga nog een dag de haast dinosaurus-achtige dieren spotten op Rinca-eiland. Wij hoorden dat je hier zelfs meer kans hebt om de beesten te spotten.

kindvriendelijke eilanden van Indonesië

Sumatra

Zijn jullie echte natuurliefhebbers? Reis dan naar het groene regenwoud van Sumatra. Hier spot je orangoetans in het wild bij BukitLawang, waar je vanaf de hoofdstad Medan makkelijk heen reist. Maar ook hier kunnen jij en je kidsde actie opzoeken: glijd op een rubberband de rivier af, dwars door de jungle. Richting het zuiden ligt het Tobameer, het grootste kratermeer ter wereld. Fiets door de bergen langs de rand van het meer en stop in de traditionele Batakdorpen. Wij stonden versteld van de hele eigen cultuur die ze hier hebben. Reis je naar Sumatra, wees dan goed voorbereid en voorgelicht door een medische instantie over het slikken van malariatabletten. Dit geldt ook voor Flores en de eilanden Komodo en Rinca.

kindvriendelijke eilanden van Indonesië

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisfanaten van RiksjafamilyIndonesië, onderdeel van Riksjafamily. De bestemmingsexperts van RiksjafamilyIndonesië bieden speciaal reizen aan voor gezinnen met kinderen, van de allerkleinsten tot tieners. Zij zijn zelf moeders en hebben al meerdere malen met hun kinderen Indonesië bezocht. Ze helpen je graag met het samenstellen van je reis door middel van bouwstenen. Of kies voor een rondreis waarbij er al voor je gezin gepuzzeld is.

Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Indonesië.

Scroll to Top