Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Java met kinderen, tips voor jullie vakantie

Java met kinderen, tips voor jullie vakantie

Overweeg je een reis naar Indonesië, maar weet je niet welke eilanden je moet bezoeken? Java met kinderen is gaaf! De meeste aandacht gaat naar Bali, wat we ook wel snappen, maar wij vinden Java eigenlijk gewoon leuker. Reizen daar voelt nog meer als een avontuur, maar dat betekent niet dat het moeilijker is. De afstanden zijn wel een stuk langer, maar er is ook een goed treinnetwerk. Met avontuur bedoelen we dat het gewoon minder druk is, minder ontdekt en dat er ook meer stoere activiteiten te doen zijn.

Goa Tetes waterval

Wat mij betreft, is Java dan ook leuker met kinderen die iets ouder zijn. Die je ook ’s ochtends heel vroeg (zeg gerust ’s nachts) wakker kunt maken om de Ijen vulkaan te beklimmen of om de zonsopkomst bij de Bromo te zien. Die ook niet moeilijk doen over een keer een lange reisdag, maar gewoon naar buiten gaan kijken of chillen op de tablet.

In onze zomervakantie is het klimaat ideaal om met kinderen naar Java te gaan. Er valt weinig regen en de temperatuur ligt rond de dertig graden. Wat niet betekent dat je naar Java geen trui mee hoeft te nemen, want er zijn verschillende hoge bergen en daar is het een stuk kouder. Je hoeft voor Java geen anti-malariapillen te slikken.

Karimunjawa

Java met kinderen

Hoe zelf rondreizen op Java met kids

Het fijne aan Java is het treinnetwerk dat wij Nederlanders ooit nog hebben aangelegd. De trein is eigenlijk altijd sneller en comfortabeler dan de bus op vergelijkbare routes. Bovendien rijden de treinen vrijwel altijd netjes op tijd, de toiletten in de trein worden schoongehouden en je kunt er ook nog wat eten en drinken krijgen.

java trein

Er is een noordelijke route die een snelle verbinding maakt tussen onder andere Jakarta, Semarang, Surabaya en helemaal tot Banyuwangi waar je de boot naar Bali kunt nemen. Dan is er nog een zuidelijke route die vaak net wat minder treinen heeft en er zijn enkele verbindingen tussen beide routes. Steden als Bandung, Yogjakarta en Malang zijn allemaal goed bereikbaar met de trein. Benieuwd naar de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Semarang op Java? Bekijk onze blog en laat je inspireren voor een onvergetelijke vakantie!

Malang

Er is wel verschil in prijs en kwaliteitsniveau van de treinen op Java. Zo namen we een Eksekutif class trein. Dit is de meest luxe trein en we kregen heel veel beenruimte en stopcontacten, hier betaal je dan ook meer voor. Het niveau daaronder is Bisnis class. Tenslotte is er nog Ekonomi. We namen twee ekonomi treinen. Bij de ene trein waren er losse stoelen, hadden we een eigen tafeltje en prima beenruimte. Bij de andere waren het twee bankjes tegenover elkaar en zaten we met zes mensen best op elkaar gepropt.

java trein

Via de Engelstalige website Tiket.com kan je treintijden opzoeken en ook van tevoren een ticket kopen. Het werkt heel makkelijk. Het is wel belangrijk om te weten dat je een voucher koopt welke je ter plekke nog moet omruilen voor een ticket. Soms moet dat bij een kantoortje, maar op grotere treinstations staan er ook machines waarmee dat kan.

Met je ticket (die ze boarding pass noemen) en je paspoort mag je vervolgens het perron op. Op een online ticket staat dat je er een uur van tevoren moet zijn. Misschien een beetje vroeg, maar een half uur van tevoren is sowieso wel handig. Eenmaal aan boord zoek je het stoelnummer op dat op je ticket staat. Vrijwel alle treinen hebben stopcontacten, al moet je die in ekonomi delen met de andere passagiers.

Java bus

Naast de trein is er natuurlijk ook een busnetwerk. Zeker voor kortere afstanden is de bus vaak ook een prima optie. Soms is het echter handiger (of de enige realistische optie) om een auto te huren. Vaak is dat dan een auto met chauffeur. Je hotel kan je hierbij helpen. Voor korte afstanden zijn er natuurlijk taxi’s, maar je kunt op Java op veel plekken ook gebruik maken van Grab of Go-Jek, een soort Uber. Vooral heel handig in en rondom steden en vaak goedkoper dan een reguliere taxi. In sommige steden zijn er ook nog fietsriksja’s aanwezig.

kosten indonesie

Tenslotte kun je soms ook een nog kiezen voor het zelf huren van een scooter. Waarbij je er wel echt rekening mee moet houden dat de meeste steden in Java superdruk zijn. Een scooter huren is natuurlijk veel goedkoper dan een auto voor een dag, maar officieel heb je een motorrijbewijs nodig. Geen verhuurder zal hier naar vragen, maar de lokale politie laat je maar wat graag een boete betalen en je bent niet verzekerd. Op Java zie je veel vaker dan op de andere eilanden dat kinderen een helm dragen. Helaas heeft bijna geen enkele verhuurder die voor je, maar je zou natuurlijk een helm kunnen kopen voor je kind.

kosten indonesie

Hoeveel tijd heb je nodig voor Java met kinderen?

Java is echt groot. Van Jakarta naar Banyuwangi (waar de boten naar Bali gaan) is meer dan 1000 kilometer. Lange reisdagen zijn dus bijna niet te voorkomen. Ik zou zeggen dat je minimaal 2 weken moet uitrekken voor Java. Zo houd je een goede balans tussen de reisdagen en dingen zien en beleven. Je kunt je ook prima veel langer vermaken op Java. Wij gingen zelf twee keer 2 weken naar Java en hadden in beide reizen geen overlap zitten.

Java indonesie

Over het algemeen wordt west-Java, met onder andere Jakarta, als minder interessant gezien dan midden- en oost-Java. Daarom kiezen ook veel gezinnen ervoor om niet in Jakarta te starten en te eindigen, maar meer centraal op het eiland. Naar Surabaya gaan internationale vluchten en daarnaast zijn er diverse nationale vliegvelden, zoals die van Yogjakarta of Solo City.

Java indonesie

Liever een georganiseerde rondreis?

Liever georganiseerd op reis naar Indonesië? Informeer bij Local Hero Travel of Riksja Family voor een reis op maat of check hier het aanbod van Sawadee voor een groepsreis met andere gezinnen of via Koning Aap. Ook Djoser heeeft familiereizen naar Java en Bali. Wil je vooral een relaxte zonvakantie? Bekijk dan hier de vluchten met mooie hotel van TUI

Java indonesie

Praktische tips voor Java met kinderen

Een rondreis door Java bevat uitdagingen dan een vakantie naar Bali. Zo is Java conservatiever en overwegend islamitisch. Wat je hiervan merkt, is dat je vaker ’s ochtends heel vroeg wakker gemaakt zult worden door de moskee. Hoewel er met toeristen tolerant wordt omgegaan, wordt het ook zeker gewaardeerd als je je aanpast aan het land waar je bent. Je ziet veel jonge meiden (tieners) hier al met een hoofddoek. Dit is dan ook niet het eiland om in een ultra kort broekje en navel topje te lopen.

Op Java zal je merken dat je vaak zelf ook een attractie bent. Mensen maken gevraagd en ongevraagd foto’s van je. Zeker kinderen met blond haar zijn populair.

Een nadeel van Java is dat er veel grote (miljoenen)steden zijn. Dat kan soms best druk en overweldigend zijn, zeker met jonge kinderen. Je kunt ook op Java rust en natuur vinden, maar je moet dit wel bewuster plannen. Kies dus eens niet voor een grote stad, maar zoek een kleinere plaats of kies een hotel met een grote groene tuin.

Java hotel

Op Java heb je hotels in alle soorten en maten. De grotere steden Surabaya en Jakarta zijn duurder dan de rest van Java. Of tenminste, je krijgt minder kwaliteit voor hetzelfde geld. Voor meer informatie lees ook ons blog: Wat kost een Indonesië, onze uitgaven. In deze steden heb je veel grote shopping malls en bekende winkelketens, er is zelfs een Decathlon in Jakarta. Dit zijn dan ook de plekken om te gaan shoppen als je nog dingen nodig hebt.

java baby

Ga je naar Java met een baby, dan kun je in de grotere shopping malls echt nog van alles vinden. Ook in de grotere supermarkten is veel keuze in luiers en poedermelk. Echt potjes met voeding zal je nauwelijks tegenkomen. Vraag om Nasi Putih (witte rijst) en maak met fruit zelf een hapje.

Java eten

Onze dochter houdt zoals de meeste kinderen niet van pittig eten. Zonder al te veel moeite konden we op Java dingen vinden voor haar. Dan at ze bijvoorbeeld witte rijst met vers klaargemaakte vis. Of witte rijst met stokjes met kip. Frietjes met ketchup zijn vaak ook wel te krijgen. In de grotere steden zijn ook prima westerse restaurants te vinden. Groente is lastiger, dat is dan vaak toch in een saus mix. Dus at ze gewoon extra veel fruit en dronk ze fruitdrankjes.

Java eten

Bezienswaardigheden Java met kinderen

Benieuwd wat je allemaal kunt doen op Java? Ik zet de hoogtepunten voor je op een rijtje. Wil je alles bezoeken, dan heb echt minimaal 4 weken nodig op Java. Wij bezochten deze plekken dan ook tijdens twee verschillende reizen over Java.

Jakarta, Bogor en Bandung

Jakarta kan het startpunt zijn van je reis naar Indonesië. Vaak is het de goedkoopste optie als je vanuit Nederland naar Java wil vliegen. Al kan je bijvoorbeeld ook naar Surabaya vliegen. Jakarta heeft de oude wijk Batavia en er zijn veel shopping malls en typisch kindvriendelijk attracties, zoals een dierentuin en aquarium. Een dagje Jakarta om van de jetlag te bekomen, vind ik een goed idee.

jakarta

Er zijn ook gezinnen die liever direct vanaf het vliegveld doorreizen naar het anderhalf uur verderop in het binnenland gelegen Bogor of zelfs helemaal naar Bandung. Dit waren ooit rustigere bestemmingen met ook een mooie oud Nederlands centrum. Inmiddels zijn het drukke steden, maar wel in een mooie groene omgeving. Maak bijvoorbeeld een tocht langs de theeplantages. Lees ons uitgebreide blog over Jakarta met kinderen.

Yogyakarta & de Borobudur

De Borobudur en de naastgelegen stad Yogjakarta (afgekort tot Yogja) zijn een van de belangrijkste redenen om Java met kinderen te bezoeken. Deze tempel staat echt in de top van mooiste historische tempels in Zuidoost Azië. Ook een andere nabijgelegen tempel, Prambanan, is erg interessant. Helaas is de Borobudur aan het verzakken en zijn er strenge restricties voor toeristen, check die van tevoren. Op sommige dagen moet je wel entree betalen, maar kun je alleen vanachter een hek de tempel bekijken en dan kun je net zo goed niet gaan.

Borobudur

Yogja zelf is ook een prettige stad met veel faciliteiten voor toeristen. Je kunt hier goed winkelen, lekkere eten of naar de massage. Ook kun je een bezoekje brengen aan een voormalig koninklijk paleis, een kookworkshop volgen of een dansvoorstelling bekijken. Yogja is daarom voor veel gezinnen een fijne plek om meerdere dagen te blijven.

Borobudur

Karimunjawa eilanden en Jepara

Nog niet zo bekend, lastig om te komen, maar wel fantastisch mooi. De Karimunjawa eilanden ten noorden van Java zijn echt harstikke mooi. Er wordt wel eens gezegd dat Java niet die stranden heeft zoals Bali, maar Karimunjawa heeft dat zeker wel. Er is een gezellig dorp waar je bijvoorbeeld ’s avonds op de nightmarket een verse vis kunt eten.

Karimunjawa

Verder zijn er veel kleinschalige accommodaties. Om bij de mooie stranden te komen, moet je wel een scooter willen rijden of boek een snorkel- of duiktour. Er zijn geen taxi’s op het kleine eiland. Omdat de boten naar Karimunjawa vanaf Jepara gaan, zul je daar ook minimaal een nachtje door moeten brengen. Lees onze blogs over Karimunjawa en Jepara.

aquarium Jepara

Surabaya

Surabaya is het tweede internationale vliegveld van Java. Bovendien is het een belangrijke transporthub voor treinen en bussen. De kans is dan ook aanwezig dat je via Surabaya reist. De stad zelf is uitgestrekt en om bij verschillende bezienswaardigheden te komen, moet je al snel een taxi nemen. Er is een souq die doet denken aan het Midden-Oosten. Ook is er een museum met een oude onderzeeër waar je binnen kunt kijken. Net zoals veel andere steden op Java vind je hier ook nog een aantal historische Nederlandse gebouwen. De bekendste is het House of Sempoerna, dit was een populair museum, maar het is momenteel voor onbepaalde tijd gesloten. Check de website voor updates.

Surabaya

Malang & Batu

Ook Malang is een fijne plek om wat langer te verblijven. Malang zelf is niet zo interessant, al is er een gekleurde wijk en nog wat koloniale architectuur. Het is vooral de omgeving die dit een fijne plek maakt voor gezinnen. In het vlakbij geleden Batu heb je bijvoorbeeld enkele van de beste typische familie attracties van Java, zoals een dierentuin, pretpark, dinopark, science museum en waterpark. Je kunt op een ticket meerdere van deze activiteiten combineren.

Batu

Malang is wat hoger gelegen en daardoor koeler dan veel andere delen van Java. De omgeving is groen met theevelden, rijstvelden en veel watervallen. Ook zijn er enkele oude hindoe tempels, zwemplassen en Instagram attracties.

Een echt hoogtepunt van Java is de Tumpak Sewu waterval. Deze kun je in een dagtour vanuit Malang bezoeken. Tenslotte is het ook mogelijk om vanaf Malang een excursie te maken naar de Bromo vulkaan. Hoewel ik zelf toch liever een nachtje dichterbij de Bromo in Cemoro Lawang zou overnachten. Lees ook ons uitgebreide blog over Malang met kinderen voor meer tips.

Tumpak Sewu

Bromo, Kalibaru & Kawah Ijen vulkaan

Twee hoogtepunten van een reis over Java met kinderen zijn de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan. Beiden liggen in het noorden van Java. Vaak kiezen gezinnen er voor om slechts één van de twee vulkanen te bezoeken. Anders is het ook wel heftig met twee keer dat je midden in de nacht op moet staan.

Bromo

De Bromo is de bekendste en ook makkelijkste van de twee om te bezoeken. Je wordt hier met een jeep omhoog gereden en bekijkt dan de zonsopkomst over de Bromo en de vulkanen in de achtergrond. Vervolgens is het nog mogelijk om over de zandvlakte te lopen en de kraterrand te beklimmen. Hoewel een excursie naar de Bromo voor de zonsopkomst de traditionele activiteit is, wordt de Bromo ook wel tijdens zonsondergang beklommen. Net wat minder spectaculair, maar wel rustiger.

De Bromo kun je bezoeken vanuit Cemoro Lawang. Dit ligt dichtbij de Bromo, waardoor je nog wat langer kan slapen, maar verder is het geen plek waar je langer dan een nachtje wil blijven. Je kunt ook een excursie maken vanuit Malang of vanuit Probolinggo, maar dan moet je wel rond middernacht vertrekken.

Kalibaru

Kalibaru is een stadje met daaromheen veel plantages waar cacao, rubber, palmsuiker en koffie wordt verbouwd. Het is best interessant om te zien hoe het eraan toe gaat. Verder zijn ook veel hotels in een groene omgeving met een zwembad. Omdat het eigenlijk te ver is om vanaf Bali in een keer naar Cemoro Lawang te reizen voor de Bromo wordt er vaak een of twee nachtjes overnacht in Kalibaru.

Kawah ijen

De Kawah Ijen vulkaan beklimmen is avontuurlijker en je kunt dit doen vanuit Banyuwangi, hier vertrekken ook de boten naar Bali. Je vertrekt midden in de nacht en klimt in het donker naar boven voor de zonsopkomst. Met jonge kinderen zou ik het niet doen, maar met onze dochter van toen negen ging het ook prima. Boven wacht een uitzicht op het fantastische blauwe kratermeer waar gele zwaveldampen omheen hangen. Je kunt ’s nachts of overdag ook afdalen tot het meer. In de nacht kun je hier het “blauwe vuur” zien, een bijzonder natuurfenomeen.

Kawah ijen

Als ik moet kiezen, dan vond ik de Kawah Ijen de mooiste van de twee. Lees ook mijn blog over het beklimmen van de Kawah Ijen met kinderen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Meer weten? Lees ook onze andere blogs over Indonesië met kinderen.

2 gedachten over “Java met kinderen, tips voor jullie vakantie”

  1. Hoi wat een leuke blog!
    Wij zijn plannen aan het maken voor komende zomer, Java met onze 3 kinderen. Ze zijn al wat ouder (13, 17, 20).
    Ik vraag me af of we alles van te voren moeten boeken, omdat we met vijven zijn. Zelf zou ik het schema nog flexibel willen houden en terpklekke kijken hoelang je op één plek blijft. Wat is jullie ervaring?

    1. De leukste plekjes zijn in de zomervakantie wel vol en dan hebben wij nog genoeg aan een 3 persoonskamer. Ook bepaalde snelle treinen verkopen uit. Afhankelijk van je route moet je dus een deel echt wel vastzetten. Op plekken waar meer keuze is kan je dan flexibel blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top