Home / Nederland / Friesland / Klein Kikkerpad, op zoek in de natuur van Nationaal Park de Alde Feanen

Klein Kikkerpad, op zoek in de natuur van Nationaal Park de Alde Feanen

“Papa! Hij springt op het boekje!” Zo kraait onze dochter als de gladde kikker ontsnapt uit zijn bakje met vergrootglas. Nationaal Park de Alde Feanen in Midden-Friesland is een uniek laagveengebied en het jongste Nationaal Park van Nederland. Het gebied is door de Friezen ontwikkeld als een kleinschalig, maar erg interessant park. Zo zijn er maar weinig gebieden waar je met (kleine) kinderen zo dichtbij de natuur kan zijn.

Bezoekerscentrum National Park de Alde Feanen

Bij aankomst op het terrein van het bezoekerscentrum valt de veelvoud van recreatiemogelijkheden direct op. Nadat je de ingang van de camping bent gepasseerd, zie je rechts de poort van bungalowpark “it Wiid”. Voor je ligt een parkeerplaats, met aan de andere kant van het hek een speeltuin met natuurlijke speeltoestellen. Als je goed kijkt, zie je voor je de masten van de skûtsjes en de valkjes richting de Fokkesloot bewegen.

Fries Landbouwmuseum
bezoekerscentrume alde feanen
bezoekerscentrum alde feanen

Als je via de te huren speelgoedtractoren, de insectentuin en de opstelling van oude tractoren dan eindelijk het bezoekerscentrum hebt bereikt, vind je hier links het Fries Landbouwmuseum en rechts het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. Wanneer je een huisje hebt via it Wiid, dan krijg je de entree gratis, anders is het een paar euro. Het is een leuke introductie over de ontstaansgeschiedenis van het nationaal park.

Hier wordt uitleg gegeven over het ontstaan van het nationaal park op een manier die ook voor kinderen leuk is. Bekijk ook de film over het nationaal park in het donker. Onze dochter vond het mooi maar eerst wel een beetje eng. Ze wilde zelfs naar buiten rennen toen het helemaal donker werd.

kikkerpad

Het Klein Kikkerpad

Als je dit allemaal hebt bezocht, wordt het tijd om de natuur in te gaan. We bestellen de route voor het Kleine Kikkerpad, een route voor kinderen vanaf 4 jaar. Onze dochter was met haar drie jaar oud desalniettemin erg gelukkig met haar schepnetje. Het is goed om vooraf te reserveren, zeker in het weekend. Met goede moed lopen we naar het Pettebosk. 

Er is een routebeschrijving door het gebied, maar we lopen maar meteen naar de waterkant. Hier, op het eilandje, is van alles te vinden. Gewapend met het netje, een aantal bakjes en vergrootglazen proberen we (maar vooral papa) kikkers uit het water te vissen. Dat lukt vooralsnog niet erg goed en we vinden vooral watervlooien en waterspinnetjes.

kikkerpad
kikkerpad

Uiteindelijk komen we bij wat riet en daar springen wat kikkerbilletjes het water in. Met een grote veeg vangen we een kleine groene kikker in het netje. Hij probeert nog even te ontkomen, maar uiteindelijk krijgen we hem in een potje. Ook de volwassenen kunnen hier hun hart ophalen, want ze zijn echt goed te onderzoeken en bekijken.

kikkerpad
kikkerpad
kikkerpad

In het boekje staat van alles, uitleg over wat kikkers eten, waar ze wonen en wie er nog meer in het water wonen. Het afstrepen van alle waterdiertjes is nog best een taak en wanneer we lekker op een vlonder aan het lezen zijn, springt de kikker zo uit het bakje op het boekje. We laten hem maar vrij en vangen ondertussen nog maar een paar larven van een waterjuffer. Ook al zien ze er levensgevaarlijk uit, onze dochter pakt ze op en stopt ze met het grootste gemak in hun “eigen huisje” (een ander bakje). 

kikkerpad

We hebben veel te doen en moeten eigenlijk weer terug, maar onze dochter wil maar op het brugje blijven zitten en beestjes vangen. Uiteindelijk beloof ik nog een paar keer terug te komen. Ook vanuit mijn eigen interesse naar wat er nog meer te vinden is in dit prachtig stukje natuur. 

De dag erop vinden we bijvoorbeeld een gigantische zandmossel en een rups die we nog nooit hebben gezien.

kikkerpad
kikkerpad

De natuur komt zo dichtbij, dat wij als stadsmensen toch een beetje onder de indruk zijn van hoe makkelijk je dingen hier kan onderzoeken. 

De Rugzakroutes van National Park de Alde Feanen

rugzakroute

Naast het Klein Kikkerpad zijn er nog meer rugzakroutes die je kunt volgen, speciaal voor kinderen tussen van 4 t/m 12 jaar. Zo zijn er onder andere een Kikkerpad voor oudere kinderen, een Otterpad en een Avonturenpad. Bij alle routes krijg je een rugzakje vol opdrachten. Als alle rugzakken zijn uitgeleend, dan is een bezoek aan het Pettebosk nog steeds een erg goed idee.  

Het Fries Landbouwmuseum

In hetzelfde pand als het bezoekerscentrum zit ook het Fries Landbouwmuseum. Gratis te bezoeken als je een Museumkaart hebt. Leuk genoeg om even een rondje door te lopen, of misschien wel voor langer als je een bijzonder interesse hebt in boerderijen van vroeger. Onze dochter was er met haar 3 jaar nog te jong voor maar er zijn ook diverse opdrachten voor oudere kinderen te doen in het museum. Zo kan je proberen een paar melktonnen op te tillen die aan een juk hangen. Bizar hoe zwaar dat is!

Fries Landbouwmuseum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top