Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Kosta, van glasblazen en safari tot outlet shopping

Kosta, van glasblazen en safari tot outlet shopping

Kosta is een verassende bestemming in de regio Småland. Wat het verrassend maakt? Rondom dit dorpje met slechts een paar honderd vaste bewoners is van alles te beleven, wat we zeker niet hadden verwacht was de outlet shopping mall. Daar moet wel een verhaal achter zitten. Hoe komt zoiets in een klein plaatsje midden in de bossen terecht?

Een verhaal is er zeker en dat verhaal begint met de Kosta glasfabriek. Om glas te maken heb je hoge temperaturen nodig en om dat te bereiken heb je veel brandstof nodig. Al die bossen hier in de omgeving waren daarvoor perfect.

In 1742 werd hier Kosta geboren. Veel later ging Kosta samen met andere glasblazerijen waardoor het merk nu bekend staat onder de naam Kosta Boda. Nog steeds is glas een belangrijke business en worden er prachtige glazen en kristallen voorwerpen gemaakt in Kosta.

De Zweden kwamen graag naar Kosta om hier goedkoper glaswerk te kopen direct bij de fabriek. Als je er dan toch bent kan je er maar beter een uitstapje van maken, en zo begon het toerisme in dit dorp. Glasriket wordt het gebied nu genoemd, het kristallen koninkrijk. In de loop van de jaren werden steeds dingen toegevoegd, waaronder hostels en lodges en dus ook de outlet mall.

Als mensen hier toch al komen om glas te kopen waarom dan geen merkkleding. Ook wij nemen er even een kijkje en scoren wat nieuwe sportkleding. Hoewel het toch vooral de mooie omgeving, het leuke safaripark en het glasblazen is wat ons aanspreekt in Kosta.

Wandelen en mountainbiken in Kosta

Bezienswaardigheden Kosta

Glasblazen in Kosta

Wanneer we aankomen in Kosta nemen we eerst een kijkje bij een glasblaas demonstratie. Die zijn gewoon vrij toegankelijk. Een glasblazer is hard aan het werk terwijl iemand anders uitleg geeft over wat er gemaakt wordt. Hopelijk hebben we goed opgelet want daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan.

kosta glas blazen

Bij het Kosta Glascenter mogen we zelf wat maken onder begeleiding van een ervaren meester. We mogen kiezen wat we willen maken: een glazen bol, schaaltje, vaas, karaf of drinkglas. Onze dochter gaat voor de makkelijkste optie (een glazen bol) terwijl Marcel kiest voor een drinkglas en ik me aan een schaal ga wagen. Dan moeten we nog een kleur kiezen.

Onze dochter mag eerst en dat is toch wel even best spannend. Je voelt de hitte van het glas afslaan. Gelukkig wordt ze goed begeleid en is het elke keer heel duidelijk wat ze juist wel en niet mag doen. Vooral heel hard blazen zodat er een mooie bol ontstaat. Die staat nu op haar bureautje thuis.

kosta glas blazen

Een drinkglas en een schaal vragen nog wat meer werk. Zo moeten we zelf het glas “openen” en zorgen voor een gelijkmatige ronde vorm. Als je het in de demonstratie ziet, gaat het zo soepel maar zelf doen is echt wat anders.

Ondanks alle goede tips en hulp zijn onze glaswerken niet echt symmetrisch. Wat maakt het ook uit, we zijn er toch heel trots op en het was echt een hartstikke leuke activiteit om te doen.

Wanneer het glas klaar is moet het eerst nog afkoelen en gaat het door een speciale koelkast. Je kunt het glaswerk dus pas een paar uur later (of nog beter na een nacht) ophalen. Wel iets om rekening mee te houden wanneer je deze activiteit boekt.

kosta glas blazen

Winkelen in Kosta

In Kosta kan je heel goed winkelen. Er zijn twee grote winkels met glasproducten waar ze echt mooie artikelen hebben. Daarnaast is er een groot winkelcentrum met vooral veel kledingwinkels, van kinderkleding tot outdoor gear. Omdat de Kosta Outlet grotendeels onder de grond zit, was het voor ons wel een verassing toen we hier binnen liepen.

Kosta winkelen

Kosta Safari Park

Wanneer je in Kosta bent is het ook leuk om het safaripark te bezoeken. Het makkelijkste koop je de kaartjes vooraf online of bij je accommodatie. De entree is namenlijk niet altijd bemand maar met de QR code op je ticket kan je het hek openen.

Met een kaartje kan je meerdere keren op dezelfde dag het park in. Zo kan je dus bijvoorbeeld in de ochtend gaan en nog een keer rond de schemering. Ook is het mogelijk meerdere rondjes door Kosta Safaripark te rijden.

Kosta Safari Park

Daar waren we blij mee want ons eerste rondje zagen we bijna geen dieren. In vergelijking met sommige andere parken waar je elanden kunt zien in Småland hebben de dieren hier veel meer vrijheid. Het park is heel ruim opgezet in een bosgebied, dus dieren kunnen zich rustig terugtrekken als ze geen zin hebben in mensen.

Kosta Safari Park

Tijdens ons eerste rondje komen we alleen wat wilde zwijnen tegen. Wel met hele schattige jonkies. Pas helemaal aan het einde als we bijna terug zijn bij de ingang zien we een aantal damherten die over de weg lopen. Onze dochter is er wel klaar mee, maar wij zitten echt in safarimodus.

kosta sadari park

Dit is geen dierentuin maar gewoon net als in Afrika, waar je ook niet zeker weet of je dieren gaat zien en zelf goed moet speuren. We besluiten nog een tweede ronde te doen en wat zijn we blij met deze keuze.

Kosta Safari Park

Deze keer laten de dieren zich wel zien. Een beetje geholpen door het feit dat de verschillende voerderbakken in het park net gevuld zijn. We komen zelfs twee elanden tegen en ik blijf maar fotograferen. Wat een indrukwekkende dieren.

Ook de wilde zwijnen en damherten laten zich weer zien maar deze keer vinden we ook de moeflons. Verstopt tussen de bomen zien we nog een edelhert. Alleen de wisent (bison) kunnen we niet vinden.

Kosta Safari Park

Wandelen en mountainbiken in Kosta

De natuur rondom Kosta is echt wat je verwacht in Zweden. Veel bossen en mooie meertjes. Er zijn ook diverse wandelroutes en verschillende fiets- en mountainbikeroutes. Diverse van deze routes starten vanaf onze accommodatie de Kosta Lodge.

Er is een blauwe wandelroute van een kleine drie kilometer langs een meertje. Die route is ook met jonge kinderen of een buggy goed te lopen.

Wandelen en mountainbiken in Kosta

Er zijn twee mountainbikepaden van 8km en 5km maar daar komt dan nog het stuk bij dat je naar de start van de trail rijdt waardoor er nog zo’n 3km bij komt. Ik kies voor de korte route van de twee. Erg mooi door de bossen en langs een meer. Wel vond ik bepaalde stukken vrij pittig, dit is geen route om te mountainbiken met kleine kinderen. Heel veel boomstronken en fikse klimmetjes.

De route is wel goed aangegeven met rode en gele stippen op de bomen. Marcel besluit de volgende dag beide routes te doen en volgens hem is die van 8km (het Kosta Safari trail) een stukje makkelijker maar ook erg mooi.

Wandelen en mountainbiken in Kosta

Little Rock Lake Zipline

Vanuit Kosta bezoeken we Little Rock Lake Zipline waar we een ziplinetocht hebben gemaakt door de mooie natuur. Dit was echt een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van onze rondreis door Småland. Vanaf Kosta is het een ruim half uur rijden dus prima te doen als halve dag of dagtrip.

Meer weten? Lees mijn uitgebreide blog over Little Rock Lake Zipline.

Little Rock Lake Zipline

Overnachten in Kosta

In Kosta heb je best een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Een bijzondere plek is het Kosta Boda Art Hotel een luxe 4 sterren hotel met heel veel glas details.

Er is hier ook een erg mooi zwembad. Als je hier niet slaapt, dan moet je op zijn minst even wat drinken of eten in de glas bar. Een bar en restaurant vol met prachtige glazen kunstwerken.

kosta boda art hotel

Kosta Lodge

Wij sliepen bij de Kosta Lodge. Een hele fijne plek voor gezinnen want je zit hier buiten het echt drukke gedeelte en aan de rand van een mooi bosgebied maar toch dichtbij alle bezienswaardigheden in Kosta.

Kosta Lodge

Er is hier een hotel en er zijn houten huisjes die verhuurd worden. Zo kan je, als je dat wil, ook gebruik maken van hotelfaciliteiten zoals het ontbijtbuffet. In het restaurant kan je ook in de avond echt uitstekend eten.

Kosta Lodge

Een andere grote plus is het verwarmde buitenzwembad. Onze dochter was superblij met het zwembad en de twee warme bubbelbaden. Je kunt hier ook nog mini-golfen maar daar hadden we zelf geen tijd voor.

Kosta Lodge

De huisjes liggen aan een vijver.. en plons.. wat zien we daar. De forellen springen gewoon uit het water. Mocht je willen vissen dan kan dat hier ook. Verder zijn er nog wat geitjes en andere dieren.

kosta lodge

Kosta is een van de eerste bestemmingen waar we komen tijdens onze rondreis door Småland en zo’n rode cottage voelt heel erg Zweeds. In het huisje is een hele nette slaapkamer en badkamer met een wasmachine/droog combinatie.

Kosta Lodge

Een volwaardige keuken en lekker relaxte bank. Die is om te toveren in een slaapbank voor kinderen. De overdekte veranda met grote picknicktafel is ook ideaal om buiten te eten.

Kosta Lodge

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitSmåland en door Scandlines Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top