Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Familievakantie budget Myanmar & Thailand

Familievakantie budget Myanmar & Thailand

Wat kost een vakantie in Myanmar? Onze vakantie met een kindje naar Myanmar, Thailand en stopover in China kostte ons in totaal 4253 euro. Wij vertellen je hoe de kosten zijn opgebouwd, specifiek voor Myanmar, in wat voor een soort accommodatie je dan verblijft en wat voor een soort dingen we ondernamen. Het maakt natuurlijk wel uit of je gaat backpacken in Thailand of zoals wij met een kindje op reis bent.

Is Myanmar goedkoop of duur? Wij vonden accommodatie veel duurder dan in buurland Thailand. Vooral de prijs-kwaliteit verhouding is minder. Wat betreft eten & drinken en vervoer is Myanmar goedkoop maar wel duurder dan in Thailand. Entree voor de tempels van Bagan is bijvoorbeeld 25 dollar voor 5 dagen; vergelijk dat eens met Angkor in Cambodja waar je bijna het dubbele kwijt bent voor 3 dagen. Het lijkt goedkoop maar wij hebben ervaren dat de kosten snel optellen in Myanmar.

Uiteindelijk vonden we Myanmar voor Zuid-Oost Aziatische begrippen dus best duur. We hebben onze reisstijl niet aangepast maar dus wel meer uitgegeven dan we verwacht hadden. Myanmar kan zeker goedkoper dan wij hebben gedaan als je altijd kiest voor budgetaccommodatie of meer tijd besteedt in minder toeristische bestemmingen.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van de trein of taxi’s, maar ook eten en drinken.

Vliegtickets – €1920,-

De grootste kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen kan behoorlijk aan de prijs zijn als je in het hoogseizoen moet gaan en voor iedereen een eigen stoel boekt. We kozen er dan ook expres voor om eind januari te gaan. Onze dochter is nog niet leerplichtig. Dit was wel het eerste jaar dat we een eigen stoel voor haar moesten boeken.

We liepen tegen een heel goedkoop ticket aan met China Southern  (minder dan 500 euro p.p.). Later besloten we vanwege de afstanden en om lange busritten te voorkomen nog 2 vluchten bij te boeken. Van Bangkok naar Chiang Rai in de Air Asia sale (<50 Euro totaal), en een binnenlandse vlucht van Tachiliek naar Heho (355 dollar voor 3 personen).

Accommodatie – €707,-

In Thailand betaalden we voor 5 nachten 83,- euro. In Chiang Rai betaalden we 700 Baht per nacht. In Myanmar verbleven we 13 nachten en hier betaalden we 565 euro (43 euro per nacht), dit is bijna net zo duur als onze accommodatie in Panama, en een stuk duurder dan tijdens onze eerste Azië-reis met dochter. Als je kindvriendelijk wilt verblijven in Myanmar en dus graag een schoon hotel wilt hebben met een ruime kamer dan ben je in Myanmar een stuk meer kwijt dan in andere landen in Zuid-Oost Azië. We verbleven ook nog twee nachten in China, hier betaalden we 59 euro in totaal.

hotel kalaw
goedkoopste kamer
hotel bangkok
Duurste kamer

Eten & drinken – € 651,-

Eén van de voordelen van een vakantie in Zuid-Oost Azië is dat je er zo heerlijk en betaalbaar kunt eten. Tijdens onze laatste twee dagen in China aten we samen met een vriend uit onze studenttijd in luxe westerse restaurants. Hier verschillen de prijzen weinig van die in Europa. Onze kosten voor eten & drinken tijdens de twee dagen China waren 179 euro, een gemiddelde van 89,50 per dag.

Eten in Myanmar is een stuk duurder dan eten in Thailand. Ons daggemiddelde in Thailand was maar 16,60 terwijl het in Myanmar 30 euro per dag was. We hebben de meeste maaltijden in restaurantjes gegeten maar daarnaast in Yangon ook een aantal keer gekozen voor streetfood. In Myanmar is er een groot verschil tussen eten in Bagan of eten in andere bestemmingen. Over het algemeen liggen prijzen hier 1,5-2 x hoger dan in andere plekken.

yangon

Vervoer – € 196,-

Onze vervoerskosten tijdens deze vakantie waren erg laag maar dit komt ook doordat we twee binnenlandse vluchten hebben genomen. Het duurste wat we gedaan hebben is een taxi huren voor een dag om een trip te maken van Bagan naar Mount Popa.

Het openbaar vervoer in zowel Thailand als Myanmar is heel betaalbaar. Zeker nu onze dochter wat ouder is konden we weer gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. We hebben een dag een scooter gehuurd in Thailand, en 3 dagen een e-scooter in Bagan, een dagje een fiets, een aantal keer de bus genomen en het goedkoopste van van allemaal: de 3,5 durende treinrit in Myanmar voor 95 cent.

trein kalaw myanmar

Excursies, musea, entreegelden – € 331,-

Entreegelden tellen in Myanmar snel op. Voor Bagan betaal je 25 dollar p.p. en voor de Shwedagonpagode 8 dollar. Een boot huren om op een dag te varen op het Inle Lake kost 20 dollar, maar daarbij komt ook nog 13 dollar per persoon voor de entree van het gebied, plus nog de entreekosten bij van de plekken die je die dag bezoekt. Bij veel tempels betaal je een paar euro wat niet veel lijkt maar over een periode van 13 dagen waren we gemiddeld iets meer dan 22 euro per dag kwijt aan entreegelden. Voor onze dochter betaalden we meestal niet.

vakantie in bagan

Overige kosten zoals visa, winkelen etc – € 448,-

budget thailand

Wanneer je naar Myanmar gaat heb je een visum nodig. Indien je vliegt naar Yangon of sommige andere steden dan kan je deze op het vliegveld regelen. Kan dat niet zoals in ons geval dan moet je deze van te voren regelen en dat is dus niet goedkoop. Voor 3 personen waren we 250 euro kwijt, waarvan 180 euro bemiddelingskosten door het visumbureau. De overige 200 euro zit hem in souvenirs en vooral massage’s/pedicure/manicure. In Bangkok genoten we niet alleen van een massage op Khao San road, maar ook van een luxe massage in het Amari hotel.

4 gedachten over “Familievakantie budget Myanmar & Thailand”

  1. Ik vind het echt meevallen.
    Wij waren met z’n 2en in Azië ook goedkoper uit dan onze vorige reis met z’n 3en.
    Hoe is de vliegmaatschappij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top