Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Hua Hin met kinderen, fijne badplaats aan de Golf van Thailand
Hua Hin Header

Hua Hin met kinderen, fijne badplaats aan de Golf van Thailand

Aan de Golf van Thailand, op ongeveer 2,5 uur rijden ten zuiden van Bangkok, vind je de badplaats Hua Hin. Hua Hin heeft voor iedereen wat leuks om te beleven. Ben je op zoek naar luxe hotels of ga je voor een budget overnachting? Actief of relaxen? Het kan allemaal. Tel daarbij de ruime stranden met prachtig helder water en genoeg activiteiten in de omgeving op en je begrijpt dat Hua Hin populair is onder zowel buitenlandse toeristen met kinderen als locals uit de regio Bangkok die hier weekenden en feestdagen komen vieren.

Hua Hin met kinderen

Hua Hin is de hoofdstad van de provincie Prachuap Khiri Khan en is één van de meest bezochte badplaatsen van Thailand. Denk je nu, hé waar ken ik die naam nou van? Hua Hin kwam regelmatig voorbij in het populaire programma B&B Vol Liefde. Ook royals komen regelmatig naar de badplaats, zo heeft de koning van Thailand hier zijn zomerpaleis staan. De meeste toeristen komen naar Hua Hin voor zijn stranden. Het grootste strand is maar liefst 6 kilometer lang en loopt parallel aan de hoofdstraat met de meeste hotels, winkels en restaurants. Naast lang is het strand ook breed. Mede hierdoor is er vrijwel altijd, met uitzondering van feestdagen en in de drukke weekenden, een rustig stukje strand te vinden.

Hua hin strand

Houd in je achterhoofd als je Hua Hin wilt gaan bezoeken, dat het een echte stad is waar altijd drukte is. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Krabi of Koh Samui. Maar juist omdat het een grote stad is, vind je hier wel voor iedereen wat wils. Van basic tot super luxe, watersporten, waterparken of shopping centra. Je vindt het hier allemaal. Ga je liever naar een eiland? Lees dan ons blog met de beste Thaise eilanden voor gezinnen.

Hua Hin strand

Hua Hin richt zich voornamelijk op de strandtoeristen, maar natuurlijk is er altijd meer te doen dan alleen het strand. Op zoek naar leuke bezienswaardigheden in Hua Hin? Zo bezochten wij in de omgeving een Wildlife opvang, een nachtmarkt en mocht ook Rajabhakti Park niet ontbreken. Daarnaast vind je hier ook verschillende tempels waarvan Monkey Hill de meeste bekende is. Deze ligt nabij Khao Takiab Beach en staat vooral bekend om zijn vele apen. De tempels zelf zijn in minder goede staat, maar als je apen wilt zien, ben je hier aan het goede adres.

Stranden van Hua Hin

Hua Hin Beach

Het belangrijkste en meest bezochte strand van Hua Hin is Hua Hin Beach. Dit is het strand dat je in de lengte langs de stad vindt. Het is 6 kilometer lang en breed. Ook niet heel onbelangrijk, vrijwel alle hotels bevinden zich aan dit strand of op slechts enkele minuten lopen. Het eerste deel van de zee is hier vrij ondiep en afhankelijk van de tijd van het jaar is de zee er rustig. Wij waren er in september en ondanks dat het het regenseizoen was, was de zee heel kalm. Ideaal voor baby’s en kleine kinderen om dan in het ondiepe deel van het water te spelen. Andere tijden van het jaar is Hua Hin juist populair om te kitesurfen vanwege de hoge golven die er dan zijn.

Hua Hun strand

Op Hua Hin Beach vind je dan ook verschillende watersport aanbieders en surfscholen. Dus ook als je actief wilt zijn, ben je hier aan het goede adres.

Khao Takiab Beach

Aan de zuidkant net buiten Hua Hin vind je Khao Takiab Beach. Dit strand doet al veel meer aan als een Thais strand uit de gidsen. Al is het strand hier donkerder van kleur.

Hua Hun Takiabbeach

Hier vind je veel minder hoogbouw en hotels op de achtergrond en ben je meer omringd door typische beach bars, surfscholen en natuur. Wij vonden de sfeer die hier hing fijner dan die bij Hua Hin Beach.

Hua hin Takiabbeach

We waren hier dan ook meer te vinden dan op Hua Hin Beach. Ook hier kun je terecht bij verschillende watersport aanbieders. Pas wel even op bij de toegangsweg naar het strand, er lopen hier nogal wat brutale apen rond (op het strand hadden we geen last van ze). Houd je tassen goed gesloten tot je op het strand bent, want we zagen hoe ze behendig spullen uit tassen van verschillende toeristen stalen.

Hua hin Takiabbeach

Rajabhakti Park (Het park van de zeven koningen)

Rajabhakti Park ligt aan de zuidkant van Hua Hin op weg naar Khao Takiab Beach. Op weg naar dit strand zagen we in de verte gigantische standbeelden en besloten dat we er toch maar even langs moesten gaan. Zo kwamen we uit bij Rajabhakti Park. Niet echt de eerste plek voor toeristen en wellicht meer gericht op de Thaise bevolking, maar wij vonden het wel een bezoekje waard. Op deze plek vind je zeven gigantische standbeelden van de koningen van Thailand.

Hua Hun 7 koningen

Vanaf de grote parkeerplaats en het welkomstcentrum rijdt er eens per 15 minuten een elektrisch treintje naar het terrein van de standbeelden. Het geheel komt allemaal heel plechtig over. Alles is superschoon, medewerkers lopen strak in uniform en militairen bewaken het terrein. Voor onze peuter dochter was het elektrische treintje het hoogtepunt en het zorgde voor de nodige afkoeling. Het kan hier snikheet worden en er is zo goed als geen schaduw te vinden.

Alleen bij een soort winkel en infocentrum met mini-restaurantje is een overkapping. Wat wel heel jammer is, is dat informatie in het Engels over de standbeelden ontbreekt. Want indrukwekkend zijn de standbeelden wel als je er zo voor staat. Gelukkig hadden wij een telefoon met internet, dus konden we ter plekke nog wat informatie opzoeken en konden we zo achterhalen welk standbeeld bij welke koning hoorde.

Hua Hin treinstation

Het treinstation van Hua Hin is een populaire foto plek voor toeristen. Het straalt koninklijkheid uit en valt zeker op met zijn felle kleuren. Al is het wel toe aan een opknapbeurt. Volgens locals gaat dat ook gebeuren, want het oude treinstation wordt naar verwachting omgebouwd tot een soort spoorwegmuseum, inclusief een kijkje in de Koninklijke Wachtruimte.

Al sinds 1925 is er een rechtstreekse treinverbinding tussen onder andere Bangkok en Hua Hin. Echter, de laatste jaren is dit station niet meer in gebruik en kom je nu aan in het vernieuwde treinstation. Hier stopt onder andere de nachttrein van Bangkok naar Surat Thani waar veel toeristen gebruik van maken.

WFFT (Wildlife Friends Foundation Thailand)

Op iets meer dan een uur rijden vanaf Hua Hin vind je de opvang WFFT opgericht door Nederlander Edwin Wiek. WFFT is alleen op afspraak te bezoeken en hier kun je geen olifanten wassen of olifanten wandelingen maken. Om WFFT te bezoeken kun je een halve of een hele dagtour boeken, inclusief transfer van en naar Hua Hin. Een andere manier om de opvang te bezoeken, is door in één van de kamers te overnachten. Op deze manier ontwaak je met uitzicht op het terrein van de olifanten en gibbons. Helaas was tijdens onze periode in Hua Hin dit al volgeboekt, maar hoe gaaf is het om te ontwaken met olifanten vlakbij je balkon?

Hua Hin WFFT

Een dagtour ziet er als volgt uit: In de ochtend werden we met een minibusje opgehaald en reden via verschillende hotels naar WFFT toe. Dit gaat grotendeels over een goed geasfalteerde weg, maar de laatste 15 minuten gaan off road. Ben je snel wagenziek? Dan is het handig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. In eerste instantie hadden we een halve dagtour geboekt, want met een peuter weet je nou eenmaal nooit hoe de dag gaat lopen en of haar aandacht spanne lang genoeg is.

Eenmaal bij het hoofdgebouw aangekomen (hier vind je een restaurant en een deel van de kamers waar je in kunt overnachten) zien we al gelijk enkele olifanten in de verte lopen in hun gigantische open verblijf. We moeten even een beetje zoeken, maar dan horen we ook de gibbons en even later zien we ze ook. Onze dochter kijkt haar ogen al gelijk uit en is niet weg te slaan bij de omranding waarvan ze een goed overzicht heeft. Stiekem informeer ik of we eventueel na de lunch nog kunnen overschakelen op een hele dag tour. Dit is gelukkig geen probleem, aangezien wij de enige zijn met een halve dagtour en dit de chauffeur een extra ritje zou schelen.

Hua Hun WFFT olifanten

Voordat we de dagtour echt starten met een rondleiding door het Wildlife Rescue Centre drinken we nog wat bij het restaurant, slaan nog een flesje drinken in en genieten van het uitzicht. We maken zelfs een praatje met de Nederlandse oprichter die ik toevallig al eens door vrijwilligerswerk in Nederland bij Stichting Leeuw heb mogen ontmoeten.

Hua Hin WFFT

Bij het hoofdgebouw worden we vervolgens in groepjes opgesplitst en onder begeleiding van een gids vertrekken we richting het Wildlfe Rescue Centre. Hier lopen we met de gids langs de geredde dieren. Er zijn er maar liefst 600 te vinden in de gehele opvang. Het grootste deel bestaat uit apen, voornamelijk makaken en gibbons. Deze brengen hun eerste tijd hier door in het rescue centre en nadat ze voldoende zijn opgeknapt en opgenomen zijn in een groep, kunnen ze zich voorbereiden op een transfer naar een groot open verblijf. Dit is zeker niet het mooiste deel van de opvang, maar het is wel goed te zien dat men hier zich keihard inzet om alle dieren die hier binnenkomen weer gezond te krijgen en een beter leven te geven. Het is indrukwekkend om de veelal afschuwelijke verhalen te horen over de omstandigheden waarin dieren leefden voor ze hier terechtkwamen.

Na het eerste deel is het tijd om weer terug te gaan naar het hoofdgebouw voor een traditionele Thaise lunch en een hoognodig verkoelend drankje. Al heeft onze dochter maar weinig oog voor het eten, ondanks dat het heerlijk smaakt. Maar geef haar eens ongelijk, olifanten zo dichtbij zie je natuurlijk ook niet elke dag, en dan zijn het ook nog eens haar lievelingsdieren. Ze kan er uren naar kijken en we gaan ze straks zelfs nog van iets dichterbij proberen te zien.  Goed om te weten is dat je bij de lunch keuze hebt uit veganistische, vegetarische en enkele vleesgerechten. Ook aan de kinderen is gedacht met een frietjes en saté.

Aangezien de ochtend eigenlijk heel goed verlopen is, boeken we inderdaad bij de lunch om naar de volle dagtour en daar krijgen we geen spijt van. Met een soort treintje/verlengde golfkar verkennen we een groot deel van het terrein inclusief de grote open verblijven van de gibbons en de olifanten. We kunnen zelfs vanaf een gepaste afstand toekijken hoe een olifant een bad neemt. Ook hier horen we weer de verhalen van hoe de dieren hier terecht zijn gekomen. Veelal zijn ze uitgebuit door toeristische attracties en het is goed zichtbaar welke olifanten gedwongen mensen hebben moeten dragen, want hun ruggen zijn ernstig misvormd. Naast olifanten en apen vangen ze hier ook sinds een jaar enkele tijgers op. Het verblijf is nog splinternieuw en tijdens ons bezoek werden er twee tijgers opgevangen die gered waren uit een bekende tijgertempel waar ze verdoofd verplicht op de foto moesten met toeristen.

Hua Hin WFFT

Als afsluiter van de tour helpen we met voer voor de olifanten te maken. Dit doen we door bananenballen te maken van onder andere overrijpe bananen, proteine poeder en vitamines. Een lekker vies klusje, maar ook onwijs leuk om te doen. Zeker met kinderen.

Hua Hin WFFT
Hua Hin WFFT

Rond 15:30 uur zit de tour erop en worden we weer teruggebracht naar Hua Hin. We zitten nog maar net in het busje of onze dochter valt gelijk in slaap. Het was duidelijk een indrukwekkende dag en tot op de dag van vandaag horen we haar nog regelmatig over de mooie grote olifanten.

Ook WFFT bezoeken? Boek hier je tour of verblijf.

Waterparken in Hua Hin

De dag dat wij van plan waren een waterpark te bezoeken, ondanks dat onze dochter daar met 2 jaar nog te klein voor was, werden we helaas geplaagd door onverwacht veel onweer waardoor het park gesloten was. Toch kunnen waterparken eigenlijk niet ontbreken in een blog over Hua Hin.

Vana Nava Waterjungle

Zeker als je met grotere kinderen Hua Hin gaat bezoeken, is het een aanrader om minstens één van de parken te bezoeken. Het grootste en meest bezochte waterpark is Vana Nava Waterjungle aan de zuidkant van Hua Hin. Vana Nava is groot genoeg voor enkele uren tot een hele dag waterplezier met meer dan 20 attracties, waaronder meerdere waanzinnige glijbanen. Onthoud dat voor de grote, snellere glijbanen er een minimum leeftijd van 12 jaar en een minimumlengte van 1.22 meter geldt.

Maar ook als je kind niet aan deze limieten voldoet, is er nog genoeg te beleven. Er zijn meerdere kleinere waterglijbanen, waterspeeltuinen en natuurlijk ook een golfslagbad met zandstrand. In de weekenden en feestdagen kan het hier erg druk worden, dus het beste plan je een bezoek aan Vanaf Nava Water Jungle doordeweeks. Zijn jullie echte waterratten? Dan is het het waard om te kijken naar een overnachting bij Holiday Inn Vana Nava. Bij een overnachting in dit hotel direct naast het waterpark, heb je je hele verblijf toegang tot het waterpark. Dit is best een goede deal als je het vergelijkt met losse entree die je online kunt kopen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Holiday Inn Vana Nava.

Black River Waterpark

Naast Vana Nava Waterjungle is er nog een waterpark in de omgeving van Hua Hin, namelijk Black Mountain River Water Park. Een stuk minder glijbanen dan Vana Nava, slechts negen stuks en minder extreem. Maar ook Black River Waterpark beschikt naast glijbanen over een golfslagbad, een lazy river, een infinity pool en een kinderbad. De prijs is dan ook een stuk lager dan Vana Nava.

Eten en drinken in Hua Hin

Hua Hin heeft als grote stad meer dan genoeg restaurants te bieden. Wat wij naast night markets altijd fijn vinden, is om een dagje te eten bij een foodhall waar er voor iedereen iets te kiezen valt. Dit kun je in Hua Hin onder andere vinden bij de BluPort Mall en bij Market Village Mall. Het is ook heel fijn om hier even in de airconditioning af te koelen na een dagje in de zon en aan het strand.

Hua Hun Mall

Naast foodhallen en restaurants kun je in Hua Hin ook naar een van de nachtmarkten. Zo gingen wij naar Cicada Night Market, op loopafstand van ons hotel. De prijzen zijn hier wel hoger dan bij een gemiddelde nachtmarkt, maar dat namen wij voor lief. Het was ruim en overzichtelijk opgezet, meer als een festival en had daardoor een hele relaxte sfeer inclusief livemuziek. Loop je ongeveer 100 meter verder, dan kom je aan bij Tamarind Market en deze markt lijkt al meer op een traditionele nachtmarkt.

Hua Hin nachtmarkt

De prijzen liggen hier lager en het was hier ook een stuk drukker, met name door de aanwezige locals. Wij vonden het leuk om een combi te doen waarbij we eerst een gerecht aten bij Cicada met live muziek, waarna we kleine hapjes gingen eten op de Tamarind Market. Voor ons waren beide markten op loopafstand, maar ze zijn gemakkelijk per tuktuk of taxi te bereiken. Zeker vanaf Cicada kun je ook makkelijk weer een taxi terugpakken.

Hua Hin nachtmarkt

Hotels in Hua Hin

Zoals eerder aangegeven, vind je van vrijwel alle grote ketens een hotel in Hua Hin en hierdoor is het ook ideaal voor vrijwel elk budget. Aangezien wij van plan waren om veel eropuit te gaan en naar het strand te gaan, kozen wij voor een budget optie in Hua Hin met het Ibis hotel. Dit hotel ligt op loopafstand van Cicada Market, BluPort Mall, Vana Nava Water Jungle en niet geheel onbelangrijk, op ongeveer 5 minuten lopen van het strand.

Hua Hun Ibis hotel

Het hotel heeft een klein zwembad, wat genoeg was voor onze dochter om even in te zwemmen en bood gratis badlakens aan voor bij het zwembad. Zoals we gewend zijn van Ibis zijn de kamers niet groot, maar wel prima. Een goed tweepersoonsbed en een kleine, maar goede badkamer. Ze bieden ook familiekamers aan. Deze kamers beschikken over een tweepersoonsbed, stapelbed, badkamer en een hoekje met tv en gameconsole. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ga je voor iets luxer, dan zijn Holiday Inn Vana Nava en Centara Grand Beach Resort populaire keuzes.

Vervoer naar Hua Hin

Vanaf Bangkok reis je per trein in 3,5 tot 4 uur naar Hua Hin. Zelf namen wij een privé taxi vanaf Kanchanaburi. Vanaf Kanchanaburi is er namelijk geen rechtstreekse verbinding met Hua Hin en anders zouden we eerst 2,5 uur terug moeten reizen naar Bangkok en vervolgens 4 uur naar Hua Hin.

Nu waren we 50 euro kwijt voor een privé taxi (inclusief kinderzitje) die ons in een kleine 3 uur, inclusief stop, van ons hotel in Kanchanaburi naar Hua Hin bracht. Zeker als je met kleine kinderen reist, is het een aanrader omdat je in principe ook kunt stoppen wanneer je wilt.

Je kunt ook per trein naar Hua Hin vanaf Surat Thani om vervolgens verder te reizen naar bijvoorbeeld Koh Samui of Khao Sok Nationaal Park. Hiervoor stap je in Hua Hin op de nachttrein die vertrekt vanaf Bangkok. Lees ook onze blogs over Koh Samui met kinderen en over Khao Sok Nationaal Park.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top