Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Kosterhavet National Park in Zweden: avonturen bij de zee met kinderen

Kosterhavet National Park in Zweden: avonturen bij de zee met kinderen

De zee is altijd een goede plek om naar toe te gaan op een vakantie met kinderen. En in Zweden is er dan wel een héél bijzondere plek: Kosterhavet National Park. Net onder de grens met Noorwegen ligt dit enige maritieme nationale park van Zweden.

Kosterhavet National Park in Zweden,

Het park ligt in de Kosterfjord waarin zich de Koster-eilanden bevinden bestaande uit twee grotere eilanden, Noord-Koster en Zuid-Koster, en heel veel rotseilandjes (de archipel) eromheen. In dit prachtige stuk natuurgebied kun je veel leuke dingen doen, dit is wat wij deden met ons gezin tijdens onze vakantie in Zweden met kinderen.

Zeehondensafari in Kosterhavet National Park in Zweden

‘Ah, zeehonden zijn schattig! Gaan we ze echt zien? Dat ze zwemmen in de zee?’ Onze jongste dochter heeft er zin in. Vandaag gaan we op zeehondensafari!

Kosterhavet National Park in Zweden,

We stappen aan boord van de Kosterskär, het schip dat ons door de Kosterfjord heen leidt en ons dit prachtige maritieme nationale park gaat laten zien. O, ja en natuurlijk de zeehonden!

Kosterhavet National Park

Varen door de Kosterfjord

Om 10 uur vertrekt de boot vanuit het havenstadje Strömstad. We verblijven vlakbij Göteborg dus we moeten nog wel een kleine twee uur rijden, maar dat is op de Zweedse wegen prima te doen.

We parkeren de auto aan de buitenrand van Strömstad en kunnen vanaf daar gratis met de bus naar het centrum. In het centrum zelf kun je voor maximaal drie uur parkeren en dat is voor deze dagtocht echt te weinig (kijk op deze website voor meer informatie over het parkeren in en vervoer naar de stad).

Bij de haven zien we onder andere de ‘gewone’ veerboot die naar de Kostereilanden vaart en iets verderop onze boot ‘Kosterskär’ voor de zeehondensafari. We stappen aan boord en zien dat we zowel binnen als buiten kunnen zitten.

Gelukkig is het heel mooi weer, dus we kiezen voor een plekje buiten. De boot loopt langzaam vol mensen. Heel veel zitplaatsen zijn er niet buiten, dus we zijn blij dat we ruim op tijd aanwezig waren.

Kosterhavet National Park in Zweden,

We varen de haven uit. Water, rotsen en in de verte de typische Zweedse rode huisjes kleuren het beeld. Het ziet er zo mooi uit! Onze oudste dochter houdt haar camera nu al voortdurend in haar handen: ‘Mam, kijk daar! Zie je die vogels lekker zitten op de rotsen?’ ‘Zijn daar al de zeehonden?’

De zeehonden laten nog wel even op zich wachten, maar ondertussen genieten we genoeg van al het andere moois dat we zien en de wind die door onze haren wappert. Heerlijk! Zoonlief is ondertussen verschoven naar het mooiste plekje van de boot: op de voorste punt zit hij prinsheerlijk alles in zich op te nemen.

Kosterhavet National Park in Zweden,

De kinderen spotten zeehonden

Tussen Noord-Koster en Zuid-Koster in varen we langs diverse haventjes en vervolgens komen we steeds meer op de open zee uit. Hier en daar zie je het water tegen een rots omhoog spatten en ineens horen we de kapitein ‘ssshhhh’ zeggen. Ieder gesprek op de boot valt stil en dan zien we daar op en rond de rotsen de zeehonden!

Kosterhavet National Park in Zweden,

Het zijn meer zeehonden dan ik had verwacht en ze liggen heerlijk relaxed in de zon. Sommige zwemmen met hun guitige koppies in de zee. Er zijn zelfs nog jonkies te zien! Onze kids zijn het met ons eens: dit is toch wel bijzonderder dan zeehonden kijken in een dierentuin.

Er wordt ruim de tijd genomen om de zeehonden te bekijken en foto’s te nemen. Een fotocamera met een beetje zoombereik is uiteraard wel handig; dan kun je ze mooi op de foto zetten.

Kosterhavet National Park in Zweden,

Klimmen en klauteren op één van de Kostereilanden: Ursholmen

Dan varen we verder. Inderdaad, we varen nog niet terug! We vervolgen de tour naar één van de kleinere eilanden van Koster: Ursholmen. We gaan anderhalf uur van boord om dit eiland te ontdekken. Eén van de bemanningsleden van het schip loopt met ons mee; Teslow blijkt opgegroeid te zijn op dit eiland en kan ons alle ins en outs vertellen.

De paar rode huisjes op het midden van het eiland zijn ondertussen onbewoond, maar ademen nog wel een fantastische sfeer uit. De vuurtoren is nog te bezichtigen en er wordt een klein museum aangelegd. Teslow vertelt ons verhalen over vissers van vroeger, spannende verhalen over bliksem die insloeg in de oude vuurtoren en van schepen die gezonken zijn door op één van de vele rotsen te varen.

Ursholmen

Het is hier prachtig! Terwijl we lopen over de rotsen, hier en daar steeds hoger klimmend, genieten we van een panoramisch uitzicht. Tussen de rotsen groeien allerlei plantjes in vrolijke kleuren. Het is hier ook heerlijk picknicken! Sommige mensen hebben zelfs hun zwemspullen meegenomen en genieten al zwemmend van het heldere water.

Als het tijd is om weer aan boord te gaan, besluiten we deze keer om binnen te zitten. De kinderen hebben de zakjes chips gezien die ook worden verkocht en dat is voor de terugweg wel even lekker. Tegen de klok van vier zijn we terug in Strömstad. Wat een heerlijke tocht was dit!

Ursholmen

Handige tips voor de zeehondensafari, een tocht door Kosterhavet National Park

Deze zeehondensafari is zeker een aanrader en niet alleen door de zeehonden, maar ook omdat de hele tour zoveel moois laat zien van dit maritieme nationale park. Onze kinderen hebben genoten van het varen, het zien van de zeehonden in hun natuurlijk omgeving en van het klimmen en klauteren op het eiland Ursholmen.

Ursholmen

Even wat handige tips in het kort:

  • Op deze website kun je meer lezen over de zeehondensafari.
  • Er wordt gevaren in de maand juli en (begin) augustus. Opstappen kan vanuit Strömstad (Norra Hamn, de noordelijke haven) of bij één van de havens op Noord-Koster en Zuid-Koster.
  • Kaartjes kun je op de boot kopen. Volwassenen betalen omgerekend €39 en kinderen vanaf 4 jaar betalen €17,50. Ook zijn er familietickets te koop voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor €110 (prijspeil 2024).
  • Voor de pauze op het eiland Ursholmen kan het leuk zijn om te picknicken en/of te zwemmen. Neem gerust je spullen hiervoor mee.  
Kosterhavet National Park

Nog meer genieten van de natuur op de Kostereilanden in Zweden

Kosterhavet National Park is een heel mooi gebied om vakantie te vieren als jullie als gezin van natuur en zee houden. De zeehondensafari was een fantastische eerste kennismaking met deze omgeving, maar we willen graag meer zien én doen. En dus besluiten we vanaf Strömstad de veerboot te nemen naar Zuid-Koster.

Kosterhavet National Park in Zweden,

Vanaf Strömstad gaan er veerboten die je kunnen brengen naar verschillende plekken op Noord-Koster en Zuid-Koster. Van tevoren kun je bekijken waar je wil uitstappen en welke boot je daar naartoe brengt. (Check hier voor het rooster.)

Wij zijn uitgestapt bij Ekenäs op Zuid-Koster met onze tassen vol zwemspullen én snorkelmaskers. Juist, snorkelen in Zweden, dat kan!

Kosterhavet National Park
Kosterhavet National Park

Zuid-Koster is het grootste eiland. Auto’s mogen er niet komen, maar er worden fietsen (ook met kinderzitje) verhuurd om op die manier het eiland te kunnen verkennen. Het kleinere eiland, Noord-Koster, is geheel lopend te verkennen. Naast het huren van een fiets, kun je ook met een kajak (al dan niet begeleid) het natuurgebied bewonderen.

Voordat we naar het strand gaan met het snorkelpad, lopen we nog het bezoekerscentrum binnen dat ook in Ekenäs te vinden is. In dit informatiecentrum zien we hoe divers dit gebied is in zijn onderwaterwereld: er zijn hier bepaalde soorten dieren te vinden die nergens anders in Zweden te zien zijn.

Ekenäs

Dat beloofd wat! Het strand waar het snorkelpad is bevindt zich op loopafstand. Na een minuut of tien komen we uit bij een open plek langs de zee waarbij ook een klein zandstrandje is. Dat is fijn voor onze jongste van vijf; kan ze in ieder geval ook lekker in het zand spelen. Er zijn al best wel wat mensen, maar gelukkig kunnen we nog een fijn plekje vinden.

Kosterhavet National Park

Het is tegen de dertig graden, dus heerlijk weer om het water in te gaan. Er wordt gezwommen, gesnorkeld en we lopen door het water naar een rotseilandje. Wat een lekker plekje is dit!

Dochterlief laat ons haar onderwaterfoto’s zien van krabbetjes, schelpen en een mooie kwal. Het water is mooi helder om de onderwaterwereld te zien, maar het is natuurlijk wel anders snorkelen dan bij een tropisch oord.

Bij het officiële snorkelpad kun je zelfs informatie onderwater vinden, echter is dit in het Zweeds. In ieder geval hebben we zo een heerlijke ochtend aan het water!

Ekenäs
Ekenäs

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met West-Zweden. Bezoek hun website voor meer tips over deze regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top