Kotor Montenegro, fjord aan de middellandse zee

0

Kotor Montenegro is één van de leukste Balkanstadjes die ik bezocht. De fjord aan de Middellandse Zee is bij Nederlanders nog niet zo bekend. Laat je verassen door Kotor.

Bezienswaardigheden Kotor

Kotor was mijn eerste kennismaking met Montenegro en ik werd gegrepen door de immens blauwe baai. Je weet dat je aan de zee zit, maar voor je gevoel kan het ook een bergmeer zijn. De hoge bergen omsluiten de baai bijna volledig en alleen de cruiseschepen die naar binnen varen, verraden dat er een uitgang is.

Kotor

Kotor

Kotor werd gebouwd in dezelfde stijl als Dubrovnik in Kroatië. Veel trotse gebouwen zoals de robuuste en vierkante kloktoren. De oude stadsmuren die eventuele kwaadwillende bezoekers buiten moesten houden staan nog overeind. Overdag zijn de straten vol met nieuwsgierige bezoekers. Er zijn niet heel veel must see bezienswaardigheden maar wanneer je wat ronddwaalt, weet je nooit wat je gaat ontdekken. Een piazza vol met restaurants, huizen versierd met kleurrijke bloempotten of een kerk in Venetiaanse stijl.

Kotor

Kotor by day

Overdag kan het behoorlijk druk zijn in Kotor als er een schip in de baai ligt. Wanneer de cruisetoeristen weer vertrekken, keert de rust terug en zijn de bezienswaardigheden Kotor weer voor mij alleen. Lokale bewoners nemen de pleintjes van Kotor Montenegro over en kinderen voetballen in de steegjes.  Er wonen in Kotor minder dan 15.000 mensen en ik dwaal langs de fonteinen en geniet van de gezellige drukte op de terrasjes. ‘s Avonds zijn de straatjes verlicht en mede door verschillende kleuren hangt er een heel ander sfeertje. Ook het fort dat boven de stad ligt is verlicht.

Kotor Montenegro

Kotor by night

Overdag geeft het boven de stad gelegen fort het mooiste uitzicht over de stad. De klim is ruim 1200 meter en de volle zon maakt de klim extra uitdagend. Onderweg kom ik langs poorten, resten van versterking en kleine kerkjes. Na elke zig-zag omhoog is het fijn om even te stoppen en wat water te drinken. Het veranderende uitzicht blijft interessant. Helemaal boven is er het fort van Sveti Ivan. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de omgeving en snap je ook waarom Kotor nooit veroverd kon worden.  Hoe kan je als schip hier aanleggen terwijl de bommen van boven op je neer regenen.

Kotor

Kotor fort

Vanuit de hitte op de top ziet de baai er enorm aantrekkelijk uit. Er zijn enkele inhammen met een klein strandje en hoewel het water niet heel schoon is, ga ik toch even zwemmen. Drijvend op mijn rug omringd door de bergen denk ik: “Kotor wat ben je mooi!” Een niet te missen bestemming tijdens een roadtrip door Montenegro.

Kotor

Het strandje van Kotor

 

 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.