Home / Reisinformatie / Europa / Kotor Montenegro, fjord aan de middellandse zee

Kotor Montenegro, fjord aan de middellandse zee

Kotor in Montenegro is één van de mooiste Balkanstadjes. Je wordt vast net als ons gegrepen door de immens blauwe baai. Ook al weet je dat je aan de zee zit, door de hoge bergen krijg je het gevoel dat het een enorm bergmeer is. Niet voor niks wordt Kotor de Fjord aan de Middellandse zee genoemd. De hoge bergen omsluiten de baai bijna volledig en alleen de cruiseschepen die naar binnen varen, verraden dat er een uitgang is.

In dit blog delen we tips voor een bezoek aan Kotor. Op basis van een bezoek aan Kotor met kinderen en eentje zonder kinderen.

Bezienswaardigheden Kotor

Of je nou als stelletje of met je gezin in Montenegro bent, de baai van Kotor mag je zeker niet overslaan. Overal aan de baai liggen mooie oude dorpjes en steden met kerken, kloosters en pleinen. Om de paar honderd meter zijn er steigers en strandjes waar je kunt zwemmen of relaxen en overal heb je uitzicht op de bergen van de fjord.

Wanneer je gereden komt vanaf de hoofdstad Podgorica zie je de baai van Kotor vanaf boven liggen. Na een tunnel kijk je opeens op het gigantische dal met de blauwe zee. Een prachtig gezicht en zeker de moeite waard om één of meerdere keren te stoppen om het uitzicht te bekijken. Vergeet niet een foto te maken, alvorens je de afdaling naar beneden maakt van deze niet te missen bestemming tijdens een rondreis door Montenegro.

Slenteren door Kotor stad

De grootste stad aan de baai van Kotor, is de oude havenstad Kotor en deze ligt aan een diepe inham van de Adriatische zee. Zowel deze stad als de baai staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Kotor stond lange tijd onder Venetiaans bewind en dat is te zien aan de architectuur van de oude binnenstad.

kotor bezienswaardigheden
kotor

De oude binnenstad wordt omringd door hoge vestingmuren. Binnen de muren is het voetgangersgebied, wat het erg geschikt maakt om met kinderen te bezoeken. Het kan er druk zijn, vooral als er net een cruiseschip is aangekomen, maar in de vele straatjes verdeelt deze drukte zich snel.

Dichtbij de vestingsmuren zijn een aantal betaalde parkeerplekken, al kan het wel even duren voor je hier een plekje gevonden hebt. In het oude centrum is alles op loopafstand en doordat je alleen door de drie stadspoorten naar binnen kunt, raak je niet snel verdwaald. De meeste paden zijn buggyproof, maar het rijdt niet altijd ideaal vanwege het ongelijke wegdek. 

kotor bezienswaardigheden

Kerkjes in Kotor

Er zijn weinig echte must-see bezienswaardigheden in Kotor. Maar er zijn bijvoorbeeld wel een aantal kerkjes gratis te bezoeken; voor de grote kerk moet je entree betalen. Wij genieten ervan om rond te lopen door de oude steegjes en om te ontdekken op welk pleintje we nu weer terecht gaan komen.

Ondertussen kijken we naar een aantal kunstprojecten die er in het centrum zijn, is ons zoontje gebiologeerd door de vissen in het heldere water en de vele katten en stoppen we om een ijsje te eten van één van de vele aanbieders van Italiaans ijs. Een van de voordelen van de Venetiaanse invloeden in de stad. Wij vinden het centrum zo mooi en sfeervol, dat we later die week nog een keer terug gaan.

kotor bezienswaardigheden
kotor bezienswaardigheden

Uitzichtpunt vanuit het San Giovanni fort

Er bestaat ook nog de mogelijkheid om deze stadsmuur te beklimmen. Het is een uitdaging om de klim van ruim 1200 meter in de zon naar het boven de stad gelegen fort te maken. Onderweg kom je langs poorten, resten van versterking en kleine kerkjes. Neem voldoende water mee voor tijdens de klim en neem af en toe een pauze, zodat je het telkens veranderende uitzicht ziet.

Helemaal boven is het fort van Sveti Ivan. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de omgeving en begrijp je de strategische ligging van Kotor. Bezoek je tijdens je roadtrip door Montenegro Kotor met jonge kinderen, neem dan een drager mee en ga in ieder geval niet midden op de dag.

kotor bezienswaardigheden
kotor bezienswaardigheden

Zwemmen in de baai van Kotor

Vanuit de hitte op de top ziet de baai van Kotor er enorm aantrekkelijk uit. Er zijn enkele inhammen met een klein strandje op loopafstand van Kotor. Hoewel het water hier niet heel schoon is, zijn er genoeg mensen die hier zwemmen.

kotor bezienswaardigheden

(Kindvriendelijk) Hotels in Kotor en omgeving

Overdag kan het behoorlijk druk zijn in Kotor als er een schip in de baai ligt. Wanneer de cruisetoeristen weer vertrekken, keert de rust terug en heb je de bezienswaardigheden van Kotor voor jezelf. ’s Avonds zijn de straatjes verlicht en mede door verschillende kleuren hangt er een heel ander sfeertje. Ook het fort dat boven de stad ligt is verlicht. De keuze aan hotels in de oude stad is beperkt. Een goede optie is bijvoorbeeld Hotel Monte Cristo, een luxe hotel met familiekamers. Ook zijn er diverse appartementen te huur in het centrum van Kotor.

kotor bezienswaardigheden
kotor bezienswaardigheden

Je kunt er ook voor kiezen om juist niet in het oude centrum te overnachten. Zo besluit Elke met haar gezin te verblijven in een appartement in een voorstadje van Kotor genaamd Dobrota. Ze zijn vanaf daar in vijf minuten met de auto in Kotor, maar zitten wel in een rustig en minder toeristisch stadje. Dobrota is dan ook een ideale verblijfplaats voor een vakantie in Montenegro met kinderen.

Bij ons appartement kunnen we zwemmen, maar we zitten ook op korte loopafstand van het strand. Hiervoor moeten we wel een aantal trappen afdalen. Er zijn diverse restaurantjes te vinden aan de kust met veelal een terras op het water. Ideale locatie voor een romantisch diner, maar minder geschikt voor kleine kinderen door het ontbreken van een omheining en vaak beschikken ze niet over een kinderstoel.  

Veel zwemplekken aan de baai hebben geen strand maar enkel een steiger aan het water.  In Dobrota ontdekken we een openbare, rustige en kindvriendelijke plek waar wel een kiezelstrand is en waar het water geleidelijk dieper wordt. Het water is heerlijk van temperatuur en zo helder dat je er vissen ziet zwemmen. Let wel op bij het zwemmen, want het water bij het strandje is niet afgesloten door zwemboeien en er is redelijk wat vaarverkeer.

Op het strandje zelf zijn strandstoelen met een parasol te huur tegen een kleine prijs. Direct naast het strand zit een restaurantje met heerlijke mosselen op de kaart en zij serveren ook op het strand. Waar vind je deze kindvriendelijke plek? Wanneer je naar de kerk van Dobrota rijdt, vind je achter de Aroma supermarkt een veld dat dienst doet als parkeerplek. Vanaf hier kun je de trap naar beneden nemen en zie je het strand al liggen.

Dobrota, kindvriendelijk strand

Wil je liever een echt groot strand en een hotel met zwembad? Bekijk dan het recent vernieuwde hotel park waar je ook appartementen kunt huren. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs. Er is hier ook een speeltuintje en er wordt Nederlands gesproken.

Wat te doen in de omgeving van Kotor

Het dorpje Perast

De volgende dag bezoeken we het dorpje Perast. Ga zo vroeg mogelijk, want ook hier kan het erg druk zijn met toeristen. Start met een bezoek aan het eiland ‘Lady on the rocks’, wat voor de kust van Perast ligt. Een van de vele boten brengt je in vijf à tien minuten hier naartoe. De boottocht is van korte duur en ook geschikt voor kleine kinderen. Op het eiland is een kerk gebouwd, die je kunt bezoeken.

Volgens de legende is het eiland overigens niet gebouwd, maar vanzelf ontstaan doordat zeemannen na een succesvolle reis een steen in het water gooiden. Ook is het uitzicht vanaf het eiland over Perast en de baai van Kotor zeer de moeite waard. Houd je kinderen wel goed in de gaten, want er zijn nauwelijks omheiningen op het eiland.

perast
perast

Loop vervolgens ook even door het oude, kleine centrum van Perast heen. Een tip is om de trap naar boven te beklimmen in de richting van de hoge kerktoren voor een mooi uitzicht. Neem eventueel zwemkleding mee voor een duik aan de zee bij één van de openbare zwemgelegenheden aan de kust van Perast.

Naast Kotor, Perast en Dobrota zijn er nog vele andere dorpjes te bezoeken aan de baai. Er is één lange weg rondom de baai, die je door alle dorpjes heen voert. In de dagen dat wij er zijn ontdekken we dat hier tijdens de spits regelmatig kortdurende blokkades op ontstaan. Plan dus wat extra reistijd in als je tijdens deze tijden reist of vermijd de spitstijden.

perast

Dubrovnik

Ook een dagtrip naar het Kroatische Dubrovnik is goed mogelijk vanuit Kotor. Lees hier al onze tips voor een bezoek aan Dubrovnik.

Dubrovnik met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top