Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / De kust van Slovenië met kinderen, vijf redenen om hier naartoe te reizen

De kust van Slovenië met kinderen, vijf redenen om hier naartoe te reizen

De kust van Slovenië is helemaal niet bekend bij ons, alhoewel er jaarlijks duizenden gezinnen richting de daarnaast gelegen Italiaanse kust of Kroatische kust (Istrië) rijden. Zou de kuststrook van Slovenië, die daartussen ligt, maar slechts 46 kilometer lang is, geen aanrader zijn voor gezinnen? Zeker wel! Hierbij vijf redenen om de volgende keer toch voor de kuststrook van Slovenië te kiezen.

Bezienswaardigheden aan de kust van Slovenië

Piran, het Sloveense Venetië

Piran is het bekendste stadje langs de Sloveense kust. Het wordt vaak het Sloveense Venetië genoemd vanwege het vergelijkbare romantische plein met toren. Piran heeft alles om harten te stelen: een mooie kathedraal met uitzicht over de hele stad, lieflijke kasseistraatjes, een leuke boulevard langs het water met eettentjes en een verschillende pleintjes met Venetiaanse palazzo’s. Wij begonnen met een bezoek aan de Georgiuskathedraal, liepen over de stadswallen en dwaalden daarna een paar uren door de charmante nauwe straatjes en langs de boulevard.

Ook Izola en Koper, de andere havenstadjes langs de Sloveense  kust, hebben een charmante Italiaanse uitstraling en een mooi historisch centrum.

sloveens kust

Mooie natuur en het nationale park van Strunjan

De Sloveense kust is nog niet helemaal volgebouwd met hotels en wij vonden het erg leuk dat je tussen de verschillende stadjes gewoon door het bos kon wandelen. Zo was er tussen Strunjan en Fiesa een heel mooi bospad en tussen Fiesa en Piran een prachtig wandelpad langs het water. Wanneer je Slovenië met kinderen bezoekt dan doe je dit natuurlijk ook voor de natuur.

De Sloveense kust heeft ook zijn eigen nationale park. In Strunjan kan je zoutpannen zien en ook een wandeling maken van ongeveer vijf kilometer door een stuk ongerepte natuur. Hier vind je ook de Maanbaai,  en supermooi strand bij een klif van 80 meter hoog. Wij waanden ons hier heel even op een tropisch eiland in Azië. Wat een luxe leven.

Tip-> Overnachten in een kindvriendelijk hotel aan de rand van Strunjan National Park.

kust van slovenie
kust van slovenie

In iedere stad aan de kust van Slovenië een leuk kindvriendelijk publiek strand

Ieder stadje en dorpje langs de kust van Slovenië heeft zijn eigen publieke strand. Verwacht hierbij geen kilometerlange witte zandstranden, maar telkens een rotsachtig strand met een aangelegde betonstrook en steigers.  Alle publieke stranden zijn wel telkens mooi aangelegd met veel groen, een grote speeltuin en leuke eetstalletjes. Heel veel Slovenen komen hier dan ook met hun gezin picknicken en de dag doorbrengen.

Wij vonden het erg leuk om ’s morgens door een stadje zoals Piran, Izola of Koper te dwalen, om daarna tegen de middag te picknicken en uit te rusten op het stadsstrand. Onze toppers waren Strunjan (springkastelen in het water), Izola (gezellige boulevard en mooie speeltuin), Fiesa (prachtige ligging in een baai) en Koper (twee hele grote speeltuinen).

Sloveens kust

De Sloveense kust is betaalbaar en niet overrompeld door toeristen

De kust van Slovenië is nog authentiek. Je vindt er nog geen megagrote hotelcomplexen en bijna alle toeristen die we tegenkwamen waren Sloveens. Zelfs in augustus, de topmaand voor toerisme in Slovenië, was het in Piran nog niet superdruk.
De prijzen voor hotels en restaurantjes liggen er ook een stuk lager dan in de buurlanden Kroatië en Italië. Wij sliepen met ons drieën in het leuke driesterrenhotel Salinerain Strunjan in augustus voor 90 euro per nacht in half pension. Fleur vond de speeltuin en de zwembaden met zoutwater super.

kust van slovenie
kust van slovenie

De Sloveense kust heeft een goede ligging om de rest van Slovenië te bezoeken

Het fijne is ook dat alle andere grote bezienswaardigheden van Slovenië, zoals het meer van Bled en de grotten  van Postojna, op minder dan anderhalf uur rijden van de kust liggen. Je kan dus perfect aan de zee verblijven en van daaruit de verschillende regio’s verkennen.
Wie niet met de auto reist, kan de kust ook gemakkelijk per trein bereiken via het station van Koper. Langs de kust zelf is er een vlot en uitgebreid busnetwerk. Vanuit ons dorpje Strunjan hadden wij om de twintig minuten een directe bus naar Piran, Portoroz, Koper of Izola.

meer van bled

Over de auteur

2 gedachten over “De kust van Slovenië met kinderen, vijf redenen om hier naartoe te reizen”

 1. O ja en ik kan Camping Ankaran aanraden aam de kust.
  Wij hadden hier een 4 persoons sta caravan met zijn 3-en.
  Maar is een leuke kindvriendelijke camping met geboeg faciliteiten om je te vermaken.
  Speeltuintjes, een buiten en binnen (deze is tegen betaling) zwembad. De zee en een kiezelstrand. Het centrum van Ankaran ligt op 200 m van de camping af.
  En restaurant Mangal in Ankaran is een aanrader om met kinderen te eten vanwege een leuke speeltuin waar ze zich heel goed kunnen vermaken?.

 2. Super bedankt voor jullie geweldige tips voor onze onvergetelijke vakantie in Slovenië afgelopen september!
  Wij zijn er 11 dagen geweest. Het was een land wat hoog op ons lijstje stond maar het kwam er nooit van.
  Na tips op jullie site te hebben gelezen, zijn we voor het eerst met onze dochter van 2,5 gaan vliegen en hebben we bij het vliegveld een auto gehuurd.
  Dankzij de mooie tips hebben wij toch heel veel kunnen zien van dit prachtige land en genoot onze dochter ook volop van alles.
  Bedankt en ga zo door met deze site, wij gaan alweer een volgende vakantie plannen met hopelijk ook jullie tips.

  Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top