Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Weekendje weg of vakantie in het Lahntal, onze tips!

Weekendje weg of vakantie in het Lahntal, onze tips!

Zoek je een vakantiebestemming niet te ver van huis, met een leuke mix van natuur en cultuur? Wat dacht je van het Lahntal in Duitsland? Of je dit gebied nu te voet, op de fiets, met de kano of met de auto verkent, er is hier genoeg moois te zien en te beleven voor het hele gezin! Na een eerste kennismaking in de winter gingen we weer terug in de zomer.

kasteel diez lahntal

Waar ligt het Lahntal in Duitsland?

Het Lahntal ligt in de Duitse regio Hessen, tussen Koblenz en Frankfurt, op zo’n 3,5 uur rijden vanaf Utrecht. De rivier de Lahn kronkelt maar liefst 245 km door een uitgestrekt groen landschap vol schattige dorpjes, kastelen, burchten en kerken. Vanaf de bron kronkelt de Lahn langs mooie plaatsen als Marburg, Giessen, Wetzlar en Limburg an der Lahn via Nassau en Diez naar Lahnstein, waar de rivier uitmondt in de Rijn. Langs de hele rivier de Lahn lopen mooie fiets- en wandelroutes.

Lahntal met kinderen

Wat te doen in het Lahntal met kinderen

Je kunt het Lahntal op verschillende manieren verkennen. Natuurlijk kun je met de auto op pad om de verschillende stadjes langs de Lahn te bekijken, maar als je met kinderen reist, is het nog leuker om op de fiets, te voet of in de kano op pad te gaan. Wandelen en fietsen is hier prima te doen met kinderen, omdat de wandel- en fietsroutes langs de rivier heerlijk vlak zijn. Volg bijvoorbeeld een deel van de 245km lange fietsroute LahnRadweg, die begint bij de bron van de Lahn en eindigt bij Lahnstein.

wandelen lahntal

Kanoën op de Lahn

De leukste manier om dit gebied te verkennen met kinderen is met de kano. In alle plaatsjes langs de Lahn zijn kano’s te huur. Na een korte instructie krijg je een routekaart, reddingvesten en een waterdicht tonnetje mee voor je kostbare spullen. Vooraf vonden wij het lastig inschatten hoe lang onze kinderen het kanoën zouden volhouden, dus wij vonden het ideaal dat je zelf kunt kiezen waar je opstapt en waar je eindigt. Op het eindpunt naar keuze lever je de kano weer in en stap je op de trein (de Lahntalbahn) die je voor een paar euro weer naar je beginpunt brengt. Zoek dus voor vertrek wel even uit welke eindpunten in de buurt van een treinstation liggen. Of regel de terugreis via de kanoverhuurder, dat kan natuurlijk ook.

Kanoën op de Lahn

Wij begonnen in Löhnberg, omdat je op deze route een aantal sluizen tegenkomt en door de de scheepstunnel bij Weilburg vaart. Zeker met kinderen zorgt dat voor een leuke afwisseling onderweg. Je moet bij iedere sluis namelijk via een trappetje naar boven klimmen en met de hand de sluis opendraaien. En dan even wachten tot het niveauverschil van een meter of 5 overbrugd is, voor je weer verder kunt kanoën. De scheepstunnel bij Weilburg is de enige in Duitsland die nog in gebruik is. Deze tunnel van 195m lang is gebouwd tussen 1844 en 1847 en gaat dwars door de Mühlberg. Best bijzonder om op klaarlichte dag een stukje in het donker te kanoën, maar verder is het niet heel spectaculair.

Kanoën op de Lahn

Onderweg zijn verschillende aanlegpunten te vinden, op deze route vooral bij campings. Je kunt namelijk ook kiezen voor een tocht van meerdere dagen en onderweg in een tipi overnachten. Wij legden aan bij een klein grindstrandje voor een kleine picknick en later bij het plaatsje Gräveneck voor een welverdiende lunch. We peddelden door tot Fürfurt, zo’n 14,5 km vanaf ons beginpunt. Het stationnetje lag om de hoek, een kwartier later stonden we al weer bij onze auto.

Een volgende keer, want dit gebied hebben we na twee korte bezoekjes nog lang niet helemaal gezien, willen we een kanotocht maken over het deel van de Lahn dat de Romantische Mittellahn heet, en dan langs Runkel en Limburg an der Lahn. Bij Runkel zagen we namelijk een gezellig stadsstrand aan de rand van het dorpje liggen, aan de voet van een middeleeuwse burcht. Een mooi punt voor een wat langere tussenstop bij het kanoën. Zo’n 10 km verder ligt de stad Limburg an der Lahn, die bekend staat om de kleurrijke 13e-eeuwse dom met zeven torens. Hoog boven op een rots torent deze imposante dom boven de rivier uit, het lijkt me een prachtig gezicht om deze al van verre te zien opdoemen.

Tip: ga je vaker kanoën of kajakken? Neem dan je eigen kano of kajak mee! Lees hier de review van de opblaasbare Decathlon kajak.

Kanoën op de Lahn

Klimpark in Diez

Naast kanoën of suppen over de Lahn kun je het ook wat hogerop zoeken in Kletterwald Diez. Met een klimparcours op 1 meter hoogte voor kinderen vanaf 4 jaar en wel 7 klimroutes voor kinderen vanaf 8 jaar of met een grijphoogte van 1,60 meter. Zij mogen zelfstandig klimmen, tenzij ze overal maar nét bij kunnen. Dan ben je als ouder verplicht om mee te klimmen. De moeilijkheidsgraad van de routes varieert, de hoogte ook: van 3 tot 12 meter. Er is zelfs een speciale teamroute, waarbij het de bedoeling is om samen te klimmen en elkaar te helpen.

Na een uitgebreide veiligheidsinstructie mogen de kinderen zelf hun gang gaan. Toen wij er waren, spraken de medewerkers niet allemaal even goed Engels. Omdat onze kinderen geen Duits spreken, bleek het handiger om mee te lopen over het parcours om af en toe wat aanwijzingen te vertalen.

Klimpark in Diez

Mooie stadjes aan de Lahn

Aan de Lahn liggen een aantal leuke plaatsjes, die de moeite waard zijn om even rond te kijken. In de grotere plaatsen, zoals Limburg of Wetzlar aan de Lahn, is natuurlijk meer te beleven dan in kleine dorpjes. Toch hebben ook kleine dorpjes hun charme, zoals Runkel en Diez. Een mooi gelegen burcht, aan het water, smalle straatjes met vakwerkhuizen. Deze plaatsen vonden wij de moeite waard met kinderen:

Mooie kastelen aan de Lahn

Wetzlar an der Lahn

Wetzlar is een middelgroot stadje aan de Lahn en de thuisstad van zowel de beroemde schrijver Goethe als camerafabrikant Leica. Om beide kun je in dit mooie plaatsje dan ook bijna niet heen. In het interactieve museum Viseum kunnen kinderen ontdekken hoe licht en optiek werken via allerlei proefjes met microscopen, verrekijkers en telescopen. Daarnaast ligt het Lottehaus, waar Goethes liefde Charlotte woonde. In Wetzlar vind je nog veel bijzondere winkeltjes, je kunt hier uren slenteren door de smalle straatjes, zoals wij deden tijdens een leuke speurtocht met de kinderen. Wetzlar is ook een geliefd startpunt voor een kanotocht. Hier lees je wat er nog meer te doen is in Wetzlar.

Wetzlar an der Lahn

Wetzlar is een fijne uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. In de buurt ligt een oude mijn die je kunt bezoeken: Grube Fortuna. Lees hier hoe spannend dat is. Breng ook zeker een bezoekje aan het Mathematikum museum in Giessen. Onze kinderen hebben zich hier urenlang vermaakt met allerlei wiskundige proefjes en spelletjes, alles draait hier om spelenderwijs ontdekken. Lees hier meer over Mathematikum,het leukste kindermuseum in het Lahntal.

Wetzlar an der Lahn

Limburg an der Lahn

Limburg an der Lahn is een van de bekendste en grootste plaatsen aan de Lahn, waar het in de zomer behoorlijk druk kan zijn. De grootste trekpleister is de indrukwekkende 13e-eeuwse Dom met zijn zeven torens. Een kleurrijk geheel, in de jaren zeventig weer in de oorspronkelijke kleuren hersteld. Ook de historische Alstadt met haar vele vakwerkhuizen (sommige nog uit de 13e eeuw) en smalle straatjes zijn het bekijken waard. Laat je kinderen vooral goed naar boven kijken, op de huizen zijn mooie decoraties te vinden die verklappen welk ambacht hier vroeger werd uitgeoefend. En wat denk je van het huis waarop de zeven hoofdzonden staan afgebeeld?

Limburg an der Lahn

Weilburg

Weilburg vonden we een charmant stadje, met een mooi slot dat uitkijkt over de stad en omringd is door een mooi aangelegde tuin. De tuin is gratis te bezoeken, tegen betaling kun je ook een rondleiding door het slot boeken. Achter het slot ligt het marktplein met gezellige terrassen. Loop je hier door een van de smalle straatjes naar beneden, dan kom je bij de rivier de Lahn uit. Wij staken de rivier over en volgden een afwisselende wandelroute langs het water, we liepen door de bossen, over velden met grote hooibalen, langs fruitbomen en bramenstruiken. In het volgende stadje staken we de rivier weer over en liepen aan de overzijde over het fietspad terug naar het centrum van Weilburg.  

Weilburg

Mooie kastelen aan de Lahn

In Diez, Naussau, Weilburg, Runkel, bijna alle stadjes aan de Lahn vind je burchten en kastelen. Het mooiste kasteel aan de Lahn vonden wij Slot Braunfels, op zo’n 20 minuten rijden vanaf Wetzlar. Een slot uit de 13e eeuw met allemaal torentjes, zoals kinderen tekenen. Ook hier is een link met Nederland: Amalia van Solms, de moeder van Willem II, is hier geboren. De oude binnenstad brengt je in een klap terug naar de middeleeuwen, compleet met schandpaal. In dit blog lees je meer over het middeleeuwse plaatsje Braunfels.

Mooie kastelen aan de Lahn

Waar te verblijven in het Lahntal

In Wetzlar verbleven we in het voorjaar een weekend in het fijne Michel Hotel Wetzlar. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Hotel Wilhelm Von Nassau in Diez. In de zomervakantie brachten we een week door op een boerderij in de buurt van Limburg an der Lahn, deze toplocatie vonden we via Airbnb. Beide locaties zijn een goede uitvalsbasis om het Lahntal te verkennen.

Limburg an der lahn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top