Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / In Mathematikum ontdekken kinderen hoe leuk wiskunde is

In Mathematikum ontdekken kinderen hoe leuk wiskunde is

Zoek je nog een leuke activiteit tijdens je vakantie in het Lahntal in Hessen, een deelstaat in het midden van Duitsland? Blogger Cindy kan je een bezoekje aan het wiskundemuseum Mathematikum in Giessen, ongeveer een uur boven Frankfurt, van harte aanbevelen. Reken maar dat je kinderen zich hier opperbest vermaken!

Mathematikum Giessen met kinderen

Genoeg te ontdekken in het Mathematikum met je gezin

In meer dan 170 activiteiten kunnen kinderen in het Mathematikum de wereld van wiskunde ontdekken. En leuk dat dat is! Je kunt hier spelen met getallen, vormen, patronen en van alles berekenen, meten, uitproberen. Het museum doet denken aan Nemo Amsterdam, maar dan gericht op wiskunde.

Mathematikum

Niels (9) en Fleur (7) sommen na afloop enthousiast hun favorieten op: in een reuzezeepbel staan, een bal laten zweven, het middelpunt van een caleidoscoop zijn, een ring laten meedraaien op een draaischijf, dat ene zwart zandkorreltje vinden tussen 999.999 witte.

Mathematikum

O en een boog van blokken leggen en deze heel voorzichtig rechtop zetten. En en en … Letterlijk te veel om op te noemen!

Mathematikum

In het Mathematikum nemen kinderen zelf de proef op de som

Het museum heeft geen vaste looproute, gewoon ergens beginnen en ontdekken maar! Dat laten Niels en Fleur zich geen twee keer zeggen, ze lopen kriskras door de zalen heen en proberen alles uit.

Zoals het genummerde ladekastje en het ladekastje met vormen erop. Wie raadt wat er in laatje 007 zit? Of in laatje 112? De ambulance hadden Niels en Fleur wel verwacht, het muziekje van James Bond dan weer niet. Hoe meer laatjes ze openden, hoe creatiever hun ideeën, grappig zo snel als ze dat oppikken.

Geen taalbarrière voor kinderen in het Mathematikum

Bij iedere activiteit hangt een toelichting in het Duits en Engels. In de praktijk lezen trouwens vooral de ouders die achtergrondinformatie, de kinderen hebben geen uitleg nodig en gaan gewoon direct aan de slag.

Mathematikum

Lekker zelf puzzelen en uitdokteren hoe iets werkt. Overal zie je geconcentreerde gezichtjes, puntje van de tong tussen de lippen geklemd.

Mathematikum
Mathematikum

Een fijne sfeer in het Mathematikum

Het museum bestaat uit 4 verdiepingen en oogt ontzettend ruimtelijk, licht en modern. Op de hoge witte muren vallen de spellen en activiteiten goed op met hun primaire kleuren. Iedere verdieping is heel slim in een aantal zaaltjes opgedeeld, dat maakt het overzichtelijk.

De 3e verdieping is knusser ingericht, de houten zoldering en de bakstenen muren geven het gevoel dat je op een speelzolder bent. In het midden trekt een enorme knikkerbaan de aandacht, elk half uur begint deze automatisch te draaien, een heel spektakel. Zowel wel vaker na een vakantie naar Duitsland met het gezin vinden we weer dat ze echt uitblinken in kindvriendelijke belevingsmusea.

Een speciaal Mini-Mathematikum voor de jongste kinderen

Na zo’n 2,5 uur neemt het enthousiasme wat af bij Niels en Fleur. Na een broodje in de cafetaria op de begane grond, willen ze vol nieuwe energie weer aan de slag. Fleur en ik besluiten op onderzoek uit te gaan in het Mini-Mathematikum op de 4e etage, speciaal voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Mini-Mathematikum

Fleur is 7 en reuzebenieuwd wat hier nog te ontdekken is. Best veel, ook al is het Mini-Mathematikum met twee speelruimtes een stuk kleiner dan de andere verdiepingen. Lekker overzichtelijk voor de kleintjes en natuurlijk ook voor de papa’s en mama’s. Het is een knusse zolder, helemaal ingericht voor kleinere kinderen, hier vind je ook een kindertoilet en verschoningsruimte.

Mini-Mathematikum

Fleur heeft het hier prima naar haar zin. Ze bouwt met blokken, meet welke bal het snelst de finish bereikt, tekent via een spiegel en puzzelt erop los. De spelletjes zijn een vereenvoudigde variant van die in het Mathematikum, erg leuk, maar wel minder uitdagend.

Mini-Mathematikum

Het eindoordeel van Fleur: het Mini-Mathematikum is vooral leuk voor peuters en kleuters, vanaf 6 jaar kun je al prima in het Mathematikum terecht.

Mini-Mathematikum

Kinderen kunnen rustig spelen en ontdekken

Wij waren hier op Tweede Paasdag en vonden het opvallend rustig. Pas tegen het middaguur werd het wat drukker en toen verspreidden de bezoekers zich heel natuurlijk over de verschillende zaaltjes. De kinderen hoefden bijna nergens te wachten en het viel ze op dat niemand voordrong of stond te pushen om op te schieten, er is genoeg ruimte voor iedereen.

Neem de tijd om het Mathematikum te bezoeken met je kinderen

Het museum adviseert zelf om minimaal 2, liever 3 uur uit te trekken voor een bezoek aan het Mathematikum. Wij zijn hier bijna 4 uur binnen geweest en de kinderen waren nog lang niet klaar.

Mathematikum

Wij vonden het echter wel welletjes, tijd om van het onverwacht mooie weer te gaan genieten! Ik denk dat kleinere kinderen in het Mini-Mathematikum trouwens in 2 uur wel uitgespeeld zijn. Enerzijds omdat er minder spelletjes te doen zijn, anderzijds omdat hun spanningsboog natuurlijk wat korter is.

Een bezoek aan Mathematikum met je kinderen is een aanrader

Ben je op vakantie in het Lahntal, dan zou ik zeker naar dit museum gaan met je gezin. Ze raken hier niet uitgespeeld! De link met wiskunde zien Niels en Fleur niet echt, ‘het zijn gewoon allemaal leuke spelletjes mama’.

Ach, nu weten ze in elk geval dat je wiskunde dus op heel veel manieren kunt tegenkomen. En dat je er vaak vanzelf uitkomt als je maar experimenteert. Een prima score voor een dagje uit, lijkt me zo!

Praktische informatie voor een bezoek aan Mathematikum met je gezin

Wij waren een lang weekend in het Lahntal en verbleven in het plaatsje Wetzlar, zo’n 20 minuten rijden vanaf Giessen. In Giessen staat het Mathematikum duidelijk aangegeven en je kunt om de hoek parkeren in een parkeergarage, voor € 1,30 per uur.

Mathematikum

De entreeprijs viel ons mee, € 24,- voor een gezinskaart (prijs 2024). Voor € 2,- borg huur je een kluisje om je spullen in te bewaren. Er is een kleine cafetaria waar je belegde broodjes, ijsjes, fruit en snoep kunt kopen voor hele vriendelijke prijzen. Hier zijn ook kinderstoelen en ze warmen met plezier een hapje voor je baby op. Zijn je kinderen echt nog niet uitgespeeld? In de kleine shop zijn allerlei leuke spelletjes en boeken te koop.

Mathematikum

Het Mathematikum is iedere dag geopend, behalve met Kerst en op Oudjaarsdag. Kijk even op de website voor de actuele openingstijden. Het Mini-Mathematikum is in het weekend, op feestdagen en in schoolvakanties van de regio Hessen de hele dag geopend, op andere dagen alleen ’s middags.

Mathematikum

Gezinopreis bezocht het Mathematikum in Giessen in samenwerking met Lahntal Tourismus. Zoals je gewend bent, geven we onze eerlijke mening. Kijk voor meer informatie over het Lahntal op daslahntal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top