Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Vakwerkstadje Wetzlar, schilderachtig stadje aan de Lahn

Vakwerkstadje Wetzlar, schilderachtig stadje aan de Lahn

Op zoek naar een bestemming voor een korte break? Blogger Cindy koos voor Duitsland en verbleef met haar gezin een lang weekend in Wetzlar. Een schilderachtig stadje aan de Lahn, bekend om de vakwerkhuizen, Goethe en de optische industrie. Waar haar kinderen ontdekken waarom mensen vroeger zittend sliepen en hoe licht eigenlijk werkt.

Wetzlar altstad stadswandeling

Bezienswaardigheden Wetzlar met kinderen

Wetzlar ligt een uurtje boven Frankfurt in de deelstaat Hessen, in het mooie Lahntal. Voor een eerste indruk van Wetzlar beginnen we bij Burg Kalsmunt. Deze ruïne van een burcht uit 1180 ligt boven op een heuvel, aan de rand van Wetzlar. Je kunt hiernaartoe wandelen, of net als wij boven op de berg parkeren. Vanaf de toren hebben we een mooi uitzicht op de omgeving en het stadje Wetzlar, dat een stuk groter is dan we dachten. De middeleeuwse brug over de Lahn verdeelt de stad overzichtelijk in tweeën: links het nieuwe gedeelte, rechts de Altstadt, waar de Dom trots bovenuit torent. We krijgen er zin in om dit stadje te gaan ontdekken!

Een leuke wandeling door Wetzlar met je kinderen

We parkeren onderaan de brug en nog voor we bij de brug zijn, sprinten Niels en Fleur naar een gigantisch fototoestel. Deze Minox Spy Camera XXL, zo lezen we op het bordje, is een exacte uitvergroting van de miniatuurcamera die in 1936 hier in Wetzlar is uitgevonden. Wat bij Niels en Fleur vooral tot de verbeelding spreekt, is dat bijna iedere spion er vroeger zo een op zak had. Met deze oversized camera kunnen we een foto maken met de Altstadt op de achtergrond, die foto kun je later downloaden.

De speeltuin in het parkje aan de overkant van de brug lopen we nu voorbij, dat is een mooie beloning voor straks, als afsluiting van de historische stadswandeling die we gaan maken. Die wandeling begint bij de Dom. Sinds de 9e eeuw is hieraan gebouwd, dat is duidelijk te zien aan de verschillende bouwstijlen.

Toch is de kerk nooit afgebouwd, omdat de bouwplannen steeds weer veranderden. Onze twee speurneuzen gaan op onderzoek uit om te ontdekken wat er dan precies ontbreekt of niet helemaal klopt. Na de grondige inspectie duiken we de smalle straatjes van de historische stadskern in. Vol barokke gebouwen en vakwerkhuizen in de vrolijkste kleuren. Wij lezen allerlei details over de bouwstijl en vroegere bewoners in de Nederlandstalige routebeschrijving, Niels en Fleur houden zich vooral bezig met de decoratie op de gevels. Een gevulde gans, een zon, een standbeeld, een kookpot. Een leuk raadspelletje om te bedenken waar die versiering mee te maken kan hebben, ze hebben de grootste lol samen.

Wetzlar altstad stadswandeling

Wetzlar altstad stadswandelingOptiekstad Wetzlar verkennen met je kinderen

Tijdens onze wandeling zien we kriskras door de stad grote aluminium piramides staan, die net als de XXL-camera bij een Optiekparcours horen. Wetzlar wordt namelijk de ‘stad van de optiek’ genoemd, omdat hier veel producenten van camera’s en optische apparatuur vandaan komen, Leica bijvoorbeeld. Dit optiekparcours is een soort interactieve tentoonstelling: je kunt met een geheime camera binnenkijken in een minivakwerkhuisje, een ogentest of bekijken waarom een diamant schittert. Op het bordje met uitleg staat waar je andere piramides kunt vinden.

Wetzlar minox spy camera

Musea om te bezoeken met kinderen in Wetzlar

Er zijn behoorlijk wat musea in Wetzlar, drie daarvan liggen samen aan een hofje: het Lottehaus, het Viseum en het Stadt- und Industriemuseum. Schrijver Goethe is onlosmakelijk verbonden met Wetzlar, hij deed hier namelijk de inspiratie op voor zijn debuutroman ‘Die Leiden des jungen Werthers’. We nemen een kijkje in het huis waar zijn onbereikbare liefde Charlotte (‘Lotte’ in het boek) woonde.

De vriendelijke gids raakt niet uitgepraat over de geschiedenis en weet veel leuke feitjes op te lepelen voor de kinderen. Dat hier een gezin met 16 kinderen woonde, vinden Niels en Fleur onvoorstelbaar. Net als de reden waarom de bedden zo klein zijn: omdat de mensen in die tijd zittend sliepen, uit angst om te sterven als ze liggend sliepen. Wil je trouwens helemaal in de voetsporen van Goethe treden, dan organiseert het VVV diverse rondleidingen, ook voor kinderen, met gidsen in kostuum uit die tijd.

Viseum is het leukste museum voor kinderen in Wetzlar

In een 18e-eeuws herenhuis ligt het Viseum Wetzlar, het huis van optiek en fijnmechaniek. Hier laten 14 regionale bedrijven zien hoe licht werkt en wat ze daar allemaal mee kunnen met allerlei hightech apparatuur. Kinderen mogen alles uitproberen en leren al doende wat meer over licht en de werking van optische apparatuur zoals verrekijkers, telescopen en microscopen. Het kleine Viseum lijkt mij leuk voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wetzlar visuem
Wetzlar visuem

Openluchttheater Rosengärtchen

We korten de wandelroute wat in en gaan naar een van de vijf grote parken in de groengordel rondom de stad. Deze groengordel volgt de stadsmuur uit de 13e eeuw, waarvan delen nog zichtbaar zijn. Je kunt ook een leuke wandelroute door deze parken volgen, van zo’n twee kilometer. Onderweg kom je wel veel trappen tegen die de hoogteverschillen overbruggen, een wandelwagen of buggy is dus niet zo praktisch.

Dat geldt ook voor het Rosengärtchen dat wij bezoeken. In dit park ligt een mooi openluchttheater, met de resten van de stadsmuur als natuurlijk decor. Hoe cool is dat! Het geeft de fantasie van Niels en Fleur een flinke boost, vanaf de tribunes genieten wij van de ridder en prinses die allerlei avonturen beleven. In de zomer worden hier trouwens ook voorstellingen gegeven door professionele theatergezelschappen.

Rosengärtchen

In de zomer is er nog meer te doen met kinderen rondom Wetzlar

De rivier de Lahn is een belangrijke trekpleister voor actieve vakantiegangers. Mountainbiken, fietsen over de vlakke Lahntalradweg of wandelen door het mooie landschap, het kan hier allemaal. Je kunt het gebied ook van een heel andere kant bekijken, vanaf een kano op de Lahn. Het kanoseizoen was tijdens ons bezoek nog niet geopend, daar komen we dus graag een keer op terug.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Wetzlar

Schloss Braunfels

Dichtbij Wetzlar ligt het plaatsje Braunfels. Al van veraf zie je het imposante kasteel op de top van de berg, echt zo’n kasteel zoals kinderen ze tekenen, met heel veel torentjes. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en is deels te bezoeken met een gids. Wij kiezen ervoor om naar de stadskern te wandelen vanaf het kasteel. Onderweg zien we een oude waterput, prachtige vakwerkhuizen en een schandblok. Die moeten we natuurlijk even uitproberen. Na het slenteren door de straatjes zijn we wel toe aan een pauze op het gezellig drukke dorpsplein. Het zonnetje schijnt, de terrassen zijn goed bezet en er heerst een vrolijke, gemoedelijke sfeer. Braunfels doet wel toeristischer aan dan Wetzlar, wij vinden Wetzlar daarom wat charmanter.

Schloss Braunfels
Schloss Braunfels

Aan het einde van de middag willen we via het stadspark naar Tiergarten Braunfels lopen, een wandeling van zo’n 20 minuten. In dit natuurpark leven damherten, wilde zwijnen en reeën en kinderen mogen om 17u meehelpen om deze dieren te voeren. Onderweg blijven we een beetje te lang hangen in het speeltuintje in het stadspark. De kinderen zijn heerlijk aan het ravotten en wij zitten ook wel prima in het zonnetje. Dus slaan we de wandeling over en nemen we toch de auto. Achteraf een geluk bij een ongeluk, want het park blijkt tijdelijk gesloten. Jammer, het lijkt me een leuk park om met kinderen te bezoeken.

Schloss Braunfels
Schloss Braunfels

Nog meer leuke activiteiten met kinderen in de omgeving van Wetzlar

Andere leuke plekken om te bezoeken in deze omgeving zijn de oude ijzerertsmijn Grube Fortuna en het wiskundemuseum Mathematikum in Giessen. Allebei op zo’n 15 tot 20 minuten rijden vanaf Wetzlar. Daarnaast heeft het Lahntal nog veel meer moois in petto. Het pittoreske Limburg aan de Lahn, het kasteel van Nassau. Ook universiteitsstad Marburg, op een half uur rijden van Wetzlar, lijkt me de moeite waard om te bezoeken, deze stad ligt aan de sprookjesroute van Duitsland. Ook een dagje Frankfurt is een mogelijkheid.

Mini-Mathematikum

MH Hotels Wetzlar

We verblijven dit paasweekend in het mooie Michel Hotel Wetzlar, op zo’n 10 minuten lopen van de Altstadt. Onze familiekamer bestaat uit 2 kamers met een tussendeur, wat een ruimte! Twee badkamers is stiekem ook best fijn. We slapen hier allemaal als een roos.

Wij vonden dit een erg prettig hotel met kinderen. Voor de kleintjes is er bij de receptie een klein speeltuintje met een klimrek, schommel, glijbaan en zandbak. Voor grotere kinderen is er meestal niet zoveel te doen in een hotel, hier wel. Niels en Fleur vermaken zich uitstekend bij de pooltafel, voetbaltafels, pingpongtafel en met de gezelschapspelletjes die hier liggen.

MH Hotels Wetzlar
MH Hotels Wetzlar

Er is ook een zwembad met sauna, erg fijn na een lange dag. Een kleine teleurstelling voor de kinderen: het water in het zwembad is best koud. Prettig na een saunabezoek, maar iets minder aangenaam als je alleen wilt zwemmen. Maar ze zijn er al snel aan gewend en de volgende dag willen ze weer, geen probleem dus.

Het ontbijtbuffet in dit hotel is enorm uitgebreid. Manden vol verse broodjes, een bar met verschillende soorten muesli’s, vers fruit, een keur aan yoghurtsoorten, diverse eiergerechten, gerookte zalm, Franse kaasjes, taartjes. Ook heel fijn ’s morgens: heerlijke versgemalen koffie. En honing die je zo uit de honingraat kunt scheppen, dat vonden onze kinderen echt geweldig.

Je voelt aan alles dat kinderen hier meer dan welkom zijn. Wij sliepen deze keer in een familiekamer, kinderen tot 12 jaar slapen gratis op de kamer van de ouders. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

MH Hotels Wetzlar
MH Hotels Wetzlar

Gezinopreis bezocht Wetzlar in samenwerking met Lahntal Tourismus. Zoals je gewend bent, geven we onze eerlijke mening. Kijk voor meer informatie over het Lahntal op daslahntal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top