Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Münster met kinderen, Allwetterzoo en dino’s

Münster met kinderen, Allwetterzoo en dino’s

Ben je benieuwd wat er te doen is in de Duitse stad Münster met kinderen? Wij bezochten de stad zowel in de lente als in de winter. Tijdens ons winterbezoek bezochten we naast enkele attracties ook de kerstmarkten van Münster. Er is genoeg te doen in Münster met kinderen om er een weekendje weg van te maken. Heb je langer de tijd dan kan je Münster ook goed combineren met het nabijgelegen Osnabrück of het schattige stadje Tecklenburg.

Giebelhüüskesmarkt Münster

Münster met kinderen

De grote bezienswaardigheden in Münster voor het gezin zijn de dierentuin, het natuurmuseum & planetarium, en het openluchtmuseum. Deze liggen allemaal aan de Aasee, een stadsmeer dat een stukje buiten het centrum van de stad ligt. Je kunt hier met de stadsbus geraken maar er zijn ook voldoende parkeerplaatsen (tegen betaling) ter plekke.

Allwetterzoo Münster

Münster heeft een ruime en groene dierentuin met ook enkele binnenattracties. Vandaar de naam Allwettterzoo (‘All Weather Zoo’). Wij kozen er echter voor om de dierentuin niet in december te bezoeken maar in de lente. Gelukkig maar, want wat betreft de binnenattracties zijn wij in Nederland hartstikke verwend met de Burgers’ Zoo en daar val de Allwetterzoo van Münster toch echt bij in het niet. Maar daarom betaal je ook minder voor een bezoek in de winter; wel zo sympathiek.

Zeerobben munster zoo

In de dierentuin zit als overdekte activiteit onder andere het Paardenmuseum met tentoonstellingen over het lokale paardenras. Er zijn hier verschillende leuke interactieve activiteiten voor kinderen. Wij hebben met onze dochter al een paar keer paardgereden, maar als je dat nog nooit hebt gedaan kunnen ze hier op een mechanisch paard voelen wat het verschil is tussen stapvoets, draf en galop. Verder heeft de dierentuin een klein aquarium en een aantal binnengebouwen, zoals de tropische vogeltuin. In de robbenhaven zijn er shows met de zeerobben.

munster zoo

De dierentuin van Münster is ruim opgezet en wanneer ik er in het zonnetje loop valt me op hoe groen het is. Er zijn veel verschillende dieren zoals apen, zebra’s en olifanten. De soorten die je in veel dierentuinen tegenkomt maar die kinderen altijd leuk vinden. Ook buiten de dieren om zit er veel dierenleven in de zoo. Om de haverklap hoor ik de ooievaars op hun nesten klepperen. Langs het water maken de kikkers zoveel herrie dat ze het geluid van de apen totaal doen verstommen.

munster zoo

Er zijn verschillende hele leuke speeltuinen in de dierentuin. Dit maakt dat het niet snel te druk is omdat gezinnen zich goed verspreiden door het park. De dierentuin, de vele speeltuinen en de verschillende shows maakt dat je hier echt wel een halve dag voor moet uittrekken.

munster zoo speeltuin
munster zoo speeltuin
munster zoo speeltuin

Bekijk hier de actuele openingstijden en entreeprijzen van de Allwetterzoo.

Mühlenhof Openluchtmuseum Münster

Het Mühlenhof openluchtmuseum ligt langs de oever van de Aasee en er zijn een aantal historische gebouwen uit het Münsterland te zien, zoals verschillende boerderijen en een windmolen. We hebben al eerder ervaren dat openluchtmusea in Duitsland niet dezelfde kindvriendelijke activiteiten hebben als in Nederland.

munster openluchtmuseum

Ook hier in Munster gaat het om kijken, en niet om zelf doen. Het is een aardig plekje om rond te wandelen maar dus zeker geen must-do tijdens een weekendje Munster met kinderen.

munster openluchtmuseum

Natuurhistorisch museum & Planetarium Münster

Het natuurhistorisch museum en het planetarium Münster delen hetzelfde gebouw. Het museum is leuk voor kleuters maar ook voor oudere kinderen. Voor het planetarium is een adviesleeftijd vanaf 6 jaar, maar check altijd even op de site welke voorstellingen er zijn, want sommige zijn pas vanaf 12+. Je kunt los van elkaar entree kopen of een combi-kaartje met korting. Bekijk hier de actuele prijzen en openingstijden. Bij het museum zit ook een restaurant.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Onze dochter vond het natuurhistorisch museum hartstikke leuk. Bij binnenkomst zie je direct een enorme potvis en enkele skeletten van dinosauriërs. Een deel hiervan zijn replica’s maar een aantal andere zijn wel echt. Er wordt uitleg gegeven over dino’s waarbij rekening is gehouden met verschillende leeftijdsgroepen.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Op interactieve panelen en in een kleine filmzaal leer je meer over het leven van deze enorme beesten. “Was het een stoute dino of een lieve dino?”, ‘Hoe heet deze dino?”, “Eet deze ook mensen?” Mevrouwtje vroeg honderduit over alles wat ze zag. Dat de dino’s veren hadden vond ze maar raar.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Hoewel de dino’s de grote aandachtstrekker zijn van het natuurhistorisch museum in Münster is het zeker niet het enige wat er te zien is. We kwamen ook nog mammoeten tegen, en ook dieren van nu. Veel natuurhistorische musea in Duitsland zijn nog heel ouderwets met dieren achter glas.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Maar hier hebben ze dan toch geprobeerd er een interessant tafereeltje van te maken. Bovendien staan er ook heel veel dieren niet achter glas die je mag aanraken. De bever of het zeehondje: wie heeft er de zachtste vacht? De spelen worden goed uitgelegd, zoals bij het zoeken naar de juiste schedel voor de juiste diersoort.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Je kunt je kind natuurlijk ook gewoon zijn of haar eigen spel laten maken. Een mug is opgeblazen tot enorme proporties; hoeveel pootjes heeft die?

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Het museum is vrij groot en naast de centrale expositie zijn er ook onderwerpen die apart belicht worden, zoals het leven van de Indianen. Tijdens ons bezoek was er ook een aparte tentoonstelling over water. Hier leek het wel of we in een wetenschapsmuseum liepen want er waren allerlei leuke testjes te doen.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Je kunt in dit museum zeker een paar uur doorbrengen met kinderen. Mijn enige puntje van kritiek is dat dit museum niet gericht is op Nederlandse bezoekers. Alle informatiepanelen zijn in het Duits.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Tijdens ons bezoek was er ook een tijdelijke tentoonstelling en hier was wel een audiogids in het Engels beschikbaar. Dit museum is daarentegen wel heel goed voor blinde kinderen. Op veel plekken wordt uitleg in braille gegeven.

natuurhistorisch museum en het planetarium Münster
natuurhistorisch museum en het planetarium Münster

Bezienswaardigheden Münster centrum

Münster heeft een mooi middeleeuws stadscentrum dat net als bijvoorbeeld Deventer en Zwolle behoorde tot het verbond van de Hanzesteden. Je kunt zien dat het vroeger een rijke stad was, hoewel sommige delen beter bewaard zijn gebleven dan andere. Een bezoek aan Münster is in ieder geval wat ons betreft niet compleet zonder een rondje te lopen door het oude centrum.

kerstmarkt munster met kinderen

Winkelliefhebber kunnen hier hun hart ophalen en voor kinderen is er het MUKK (Münster Kinderkaufhaus); een speciaal kinderwarenhuis met een glijbaan tussen de verdiepingen. Als je geluk hebt ben je er tijdens een van de kermisweken in Münster.

munster kermisStadtmuseum Münster met kinderen

Het Stadtmuseum Münster is een gratis museum in de binnenstad. Van de diverse musea in het centrum van de stad is dit de leukste om met kinderen een uurtje binnen te kijken.. Misschien ben je er wel op het moment dat er een voorstelling is in het kindertheater (in het Duits, niet gratis).

Stadtmuseum Münster met kinderen
Stadtmuseum Münster met kinderen
Stadtmuseum Münster met kinderen

Maar ook zonder dat is er genoeg te zien. Bekijk bijvoorbeeld hoe er vroeger gewinkeld werd in een ouderwetse kruidenierswinkel. Ook een van de zalen uit het kasteel van Münster is nagemaakt en je loopt hier door een oud stadscafé uit de jaren ’50. Er is veel gebruik gemaakt van maquette’s die laten zien hoe de plattegrond van de stad met de jaren veranderde.

Stadtmuseum Münster met kinderen
Stadtmuseum Münster met kinderen

Jammer genoeg was het personeel tijdens ons bezoek niet erg kindvriendelijk. Kinderen zijn nou eenmaal niet stil, zeker niet in een museum waar je leuk winkeltje kunt spelen. Onze dochter was aan het dansen op de jukebox (die je aan kunt zetten met een muntje) maar daar mocht ook absoluut geen foto van gemaakt worden. Te laat 😉

Kerken in Münster

In Münster zijn diverse kerken. Wij vinden het altijd leuk wanneer we een rondje door een vreemde stad lopen om dan ook even binnen te kijken. In de meeste kerken is van alles te zien, zoals standbeelden en schilderijen die kinderen ook leuk vinden. Soms sta je met 2 minuten weer buiten, de andere keer ontdek je een bijzonder kunstproject.

kerken in munster
kerken in munster
überwasserkirche munchen kerstmarkt

Kasteel van Münster

Münster heeft ook nog een kasteel met de uitstraling van een paleis. Toen ik binnenstapte zag ik vreemd genoeg allemaal bordjes die de weg wezen naar collegezalen. Het gebouw is dan ook in gebruik door de universiteit van de stad. Binnen is er dus jammer genoeg niks te zien, maar in de kasteeltuinen kan je wel mooi wandelen.

munster kasteel

Kindvriendelijk hotel in Münster

Het is best lastig een kindvriendelijk hotel in Münster te vinden met familiekamers. Voor een driepersoonskamer zijn er nog wel opties, maar een echt goed hotel met familiekamers in het centrum hebben wij niet kunnen vinden. Münster heeft wel een heleboel toffe appartementen die je kunt huren. Met zo’n appartement heb je meer dan genoeg plek voor het hele gezin en vaak ook nog fijne extra’s zoals een keuken. Bekijk hier het aanbod van fijne appartementen in Munster.

Liever niet in de stad zelf slapen? Landal Oldenberger Münsterland ligt het meest dichtbij van de bekende bungalowparken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top