Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Een echte mijn verkennen met je kinderen bij Grube Fortuna

Een echte mijn verkennen met je kinderen bij Grube Fortuna

‘Wat een herrie was het vroeger in de mijnen! En zaten die mijnwerkers echt de heel dag onder de grond?’ Niels en Fleur zijn diep onder de indruk van hun bezoekje aan de oude ijzerertsmijn Grube Fortuna in het Duitse Lahntal. Best spannend, 150 meter onder de grond.

Grube Fortuna ontdekken met kinderen

Besucherbergwerk Grube Fortuna, een oude ijzerertsmijn, ligt in Solms-Oberbiel in de regio Hessen. Wij kiezen voor de standaard rondleiding van 55 minuten, deze is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De andere rondleidingen zijn voor kinderen vanaf 14 jaar en uitsluitend op aanvraag. Voor vertrek krijgen we allemaal een knalgele helm op, om te voorkomen dat we onderweg ons hoofd stoten aan puntige rotsen. En daar gaan we dan, de mijn in!

Grube Fortuna mijn duitsland

150 meter de diepte in de Grube Fortuna

Door een lange tunnel lopen we naar de liftkooi, die ons tot 150 meter diepte brengt. We passen er net in met het hele gezelschap en zoeven rustig naar beneden. Dit ritje maakt al indruk op de kinderen, zeker als de gids uitlegt welke veiligheidsmaatregelen hij allemaal neemt om te voorkomen dat we neerstorten, zoals vroeger nogal eens gebeurde.

Klaar? Daar gaan we!

Beneden staat een mijntreintje (Grubenbahn) op ons te wachten om ons nog eens 450 meter verder de mijngang in te brengen. Treintje is trouwens een groot woord, je gaat zitten op een soort evenwichtsbalk, met één been aan elke kant.

De gids zit voorop op een mini-locomotief en waarschuwt voor vertrek om handen en voeten binnenboord te houden en je goed vast te houden. En dan geeft hij een flinke dot gas en gaan we er in een behoorlijk tempo vandoor. De snelheid verrast ons eerlijk gezegd. Fleur van 7 zit voor mij, ik houd haar stevig vast, vooral in de bochten.

Grube Fortuna mijn duitsland

Een kijkje in de mijn

In de spaarzaam verlichte gangen vertelt de gids honderduit over de geschiedenis van de mijn en het zware werk onder de grond. Zijn razendsnelle Duits is moeilijk te verstaan, laat staan te vertalen voor de kinderen. We zijn dus blij met de Nederlandstalige uitleg op papier, zodat we toch begrijpen wat er allemaal te zien is.

Grube Fortuna mijn duitsland

De gids legt uit dat de machines steeds geavanceerder werden en deels het zware werk overnamen van de mijnwerkers. Hij demonstreert ook hoe de machines werken en dat is telkens weer even schrikken voor alle kinderen. Wat een herrie zeg! En dan staat er nu steeds maar één machine aan, kun je nagaan hoe het was toen het hier een en al bedrijvigheid was. We zijn allemaal enorm onder de indruk.

Grube Fortuna mijn duitsland

Leuke, maar spannende rondleiding voor kinderen

De minimale leeftijd voor de rondleiding is 6 jaar. Niels (9) en Fleur (7) vonden de rondleiding van 55 minuten interessant, maar een beetje lang en best spannend. De stilte in de lange gangenstelsels, ruw onderbroken door de herrie van de zware machines.

Grube Fortuna mijn duitsland

Er hangt gewoon een spannende sfeer in zo’n oude mijn, diep onder de grond. Allebei waren ze stiekem opgelucht toen we weer veilig buiten stonden. Toch hadden ze dit uitje niet willen missen.

Grube Fortuna mijn duitsland

Nog meer te doen in Grube Fortuna voor kinderen

In dit gebied kun je volgens onze gids wel een dag zoet zijn. Voor kinderen vanaf 14 jaar zijn er ook rondleidingen van 2 en 3 uur door de mijn, maar alleen op aanvraag. Je kunt ook nog het Feld- und Grubenbahnmuseum Fortuna bezoeken, met meer dan 50 locomotieven.

Wij brachten ruim 2,5 uur door in de mijn, de speeltuin, het kleine Bergmuseum en de ontvangstruimte met tentoonstelling en museumshop. Ons bezoek sloten we af met een drankje in het restaurant Zum Zechenhaus. Bij beter weer waren we graag ook nog de bossen in gegaan, hier zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

Grube Fortuna mijn duitsland

Het is trouwens leuker om het Bergmuseum(pje) te bezoeken vóór je de mijn in gaat. Ook al is alle uitleg in het Duits, kinderen krijgen hier toch al een beetje een beeld van het leven in de mijn.

Praktische tips voor een bezoek aan Grube Fortuna met je gezin

Wij waren er in het laagseizoen (met Pasen) en hoefden de tour niet vooraf te reserveren, check dit voor je bezoek even op de website. De laatste rondleiding start steeds om 15.30 uur. Een familiekaart voor de rondleiding van 55 minuten kost € 32,- (in 2024).

Grube Fortuna mijn duitsland

Nog wat praktische tips: draag stevige schoenen die ook vies mogen worden. En houd er rekening mee dat het altijd koel is in de mijn, zo’n 13 °C.

Veel plezier!

Tip lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen, we hebben veel informatie over de regio Hessen.

Grube Fortuna mijn duitsland

Gezinopreis bezocht Grube Fortuna in samenwerking met Lahntal Tourismus. Zoals je gewend bent, geven we onze eerlijke mening. Kijk voor meer informatie over het Lahntal op daslahntal. Of lees ons uitgebreide blog over het Lahntal met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top