Home / Nederland / Friesland / Landal Esonstad, bungalowpark aan het Lauwersmeer

Landal Esonstad, bungalowpark aan het Lauwersmeer

Het noorden van Friesland is een fantastisch mooi stukje Nederland. We verbleven een midweek in Landal Esonstad. Dit was onze eerste keer dat we een paar dagen in een van de Landal vakantieparken verbleven.

Wij zijn dus geen ervaren vakantiepark bezoekers. We zijn met de familie wel eens een paar keer in een vakantiepark geweest en natuurlijk ken ik collega’s die niks liever boeken. Daardoor dacht ik dat een vakantiepark niks voor mij was. Te massaal, huisjes met jaren 80 meubilair en mensen die niks van de omgeving zien maar alleen op een park blijven hangen. Dat is bij Landel Esonstad niet het geval, het is hier net een klein stadje en je wordt juist uitgenodigd wat van de omgeving te gaan verkennen.

In dit blog lees je onze ervaringen in Landal Esonstad, check hier direct meer reviews.

Landal Es
Landal Esonstad

De huisjes van Landal Esonstad

Landal Estonstad bestaat uit twee delen. De moderne watervilla’s langs het water met ruimte voor een boot en het “stadje”.  Hier verblijven wij, we rijden door de poort en het valt direct op dat elk huisje anders is. We hebben zelf een schattig wit huisje voor 4-personen. We mogen de auto voor de deur parkeren om uit te laden maar daarna gaat die weer van het terrein af. Dit Landalpark in Friesland is autovrij. Dat bevalt me wel want zo kan onze dochter ook zelf lekker met haar fietsje rondrijen zonder dat we enorm moeten uitkijken.

Landal Esonstad
Landal Esonstad

We openen de deur van ons huis en na de ruime hal komen we de woonkamer binnen. De verwarming staat al aan en mevrouwtje holt enthousiast van kamer naar kamer om alles te bekijken. De ruime woonkamer heeft een open keuken, eethoek en twee lekkere banken. De deuren kunnen we openslaan en dan zitten we buiten direct aan het water. Er is zelfs een klein schuurtje waar we mevrouwtje haar fietsje in kunnen zetten.

Landal Esonstad

Boven zijn twee slaapkamers die beide erg ruim zijn. Op beide kamers staan twee bedden, en op een van de kamers staat zelfs nog een extra kinderbedje.  Ook aan een kinderstoel is gedacht. Het huisje heeft traphekjes en alle stopcontacten zijn kinderproof. Kom je met een baby dan kan je ook nog een box bijboeken. De lichte gladde vloer is makkelijk schoon te houden.

Op de badkamer staat een infrarood cabine en we hebben ook een zonnebank. Een luxe om in de avonduren na een hele dag buiten op pad even een ontspan momentje voor jezelf te vinden. Sowieso bevalt het me wel heel goed om echt een aparte benedenruimte te hebben. Wanneer mevrouwtje op bed ligt kan ik hier gewoon lekker mijn gang gaan in tegenstelling tot een hotelkamer waar je dan toch zachtjes moet doen en alleen een klein lampje kunt gebruiken.

Landal Esonstad

Bij Landal moet je zelf beddengoed en handdoeken meenemen maar we hebben gekozen voor een pakket waarbij dit inzit. Dan nog moet je wel zelf handdoeken meenemen voor bij het zwembad, maar gelukkig was dit ons van te voren duidelijk. Ons vakantiehuis is verder voorzien van alles wat we nodig hebben. Tijd om de rest van het park te verkennen.

Landal Esonstad
Landal Esonstad

Landal Esonstad zwembad

Het zwembad van Landal Esonstad viel goed in de smaak bij onze dochter. “Ik ga even in het kinderbad hoor” ze loopt weg en laat ons in het warme bubbelbad zitten. Het zwembad van Landal Esonstad is compact en ik kan haar dus ook lekker zelf rond laten lopen en toch in het oog houden. “Kijk mama ik ga heel hard” in de kleine stroomversnelling heeft ze veel plezier.

landal esonstad zwembad

Het zwembad van Landal Esonstad heeft een diep bad, een peuterbadje met glijbaan en een gedeelte met bubbelbad, stoomcabine en sauna. Tijdens een erg regenachtige dag met zware windstoten was het hier wel erg druk, logisch ook want iedereen bleef op het park. Op andere momenten was het super rustig. In de ruime kleedkamer van zwembad Esonstad zijn naast de reguliere paskamers ook familiehokjes om om te kleden.

In de zomer kan je ook zwemmen vanaf het recreatiestrand aan het Lauwersmeer.

landal esonstad zwembad

Andere faciliteiten voor kinderen bij Landal Esonstad

We zijn een midweek op Landal Esonstad geweest maar voor mijn gevoel hebben we nog lang niet alles gedaan wat mogelijk is. Zo zijn er waterfietsen en kajaks te huur. Ook kan je een golfen of met het gezin een potje pitch en put spelen. In de grote buitenspeeltuin werd door mevrouwtje vrolijk gesprongen op de trampoline maar er zijn ook nog kleinere speeltuinen direct naast de huisjes.

Landal esonstad
Landal Esonstad
Landal Esonstad
Landal Esonstad
Landal Esonstad

Dan worden er ook nog verschillende activiteiten georganiseerd met behulp van maskotte Bollo. Deze grappige beer viel bij mevrouwtje direct in de smaak. We gingen dus naar Bollo’s voorleesverhaaltje en naar Bollo’s dansles. “Ik vind Bollo wel een lieve beer mama maar de dansjes moet ik oefenen” was haar conclusie. Daarom moesten we de volgende dag natuurlijk nog een keer gaan en uiteindelijk kon ze lekker meedoen. Ik ben zelf niet zo goed in knutselen maar mevrouwtje vind het wel heel leuk. Het maken van een snoephuisje was een gezellige en lekkere mama-dochter activiteit.

Landal Esonstad
Landal Esonstad
Landal Esonstad

Op Landal Esonstad is geen groot speelparadijs maar wel een kleine indoorspeeltuin. Groot genoeg om onze dame van vier nog even volledig uit te putten voor ze naar bed ging. Zeker toen er race-wedstrijden werden georganiseerd met andere kindjes. Wie kan er het snelst door het parcours heen, en zonder te duwen natuurlijk.

Landal Esonstad
Landal Esonstad

Welk restaurant Landal Esonstad kies jij?

Wat ik heel fijn vond aan ons verblijf in dit Friese Landal vakantiepark is de verschillende opties om te eten. Natuurlijk kan je zelf koken wat we ook meerdere avonden deden. De parkwinkel is vrij uitgebreid en hier kan je prima boodschappen doen.

Landal Esonstad

Maar er zijn ook genoeg opties voor wie uit eten wil. In dit deel van Friesland zit je toch vrij ver van een grotere plaats met leuke restaurantjes dus dan is het heel fijn als je die ervaring wel kunt hebben vlakbij je huisje. Op het terrein van Landal Esonstad  aan het Weaghplein zit een Brasserie De Waegh, Italiaans restaurant Uccello, pannenkoekenhuis ’t Silt en nog een snackbar.  Direct aan het water is er ook nog een “t Mootje een visrestaurant.

De Brasserie is het meest opvallende gebouw aan het pleintje en je kunt hier ook ontbijten en lunchen. Het pannenkoekenhuis is echt ingericht als een ouderwetse kroeg. Je moet hier wel van te voren reserveren want dit is natuurlijk het meest populaire restaurant voor gezinnen. Het Italiaanse restaurant heeft ook een hele sfeervolle uitstraling en je kunt hier verse pizza krijgen en voor de kinderen is er een kleine menukaart met onder andere pasta maar ook frietjes met kipnuggets.

restaurant esonstad
restaurant esonstad

Wat is er te doen in de omgeving van Landal Lauwersmeer

Dit Landal park ligt in de kop van Friesland aan de rand van het Lauwersmeer. Een natuurgebied dat de provincies Friesland en Groningen samen delen.  Mijn eerste positieve indruk van dit Landal park in het plaatsje Anjum begon al voor bezoek. Landal stuurt een boekje op met tips over wat er te doen is op het park en in de omgeving. Hartstikke leuk in de voorbereiding.

Bovendien moedigen ze het ook tijdens je verblijf aan om niet alleen maar op het vakantiepark te blijven maar juist om erop uit te gaan. Zo gaat er vanaf dit Landal park minimaal een keer per week een gratis boottocht over het nabijgelegen Lauwersmeer Nationaal Park. Een andere optie die wordt aangeboden is een ferry dienst naar Schiermonnikenoog waar je dan een hele dag door kunt brengen. Omdat wij buiten het weekend en buiten de schoolvakantie hier waren was dit een keer per week mogelijk, maar door de heftige storm konden de boten niet uitvaren.

Landal Esonstad

Natuurgebied Lauwersmeer is ook heel goed op eigen gelegenheid te bezoeken. Je kunt meer informatie krijgen bij het bezoekerscentrum Lauwersmeer. Vanuit activiteiten centrum de Bosschuur van Staatsbosbeheer starten verschillende wandelroutes waaronder speciaal voor jonge kinderen een kabouterwandeling.

't Fiskershúske in Moddergat

Vanuit Landal Esonstad kan je ook gaan wadlopen wat echt super leuk is om te doen met kinderen zeker als ze kleine diertjes kunnen ontdekken zoals krabbetjes. Blijf je liever op het land bezoek dan bijvoorbeeld een plaatsje zoals het 10 minuten verderop gelegen Moddergat waar het visserijmuseum ‘t Fiskershúske een leuke speurtocht heeft voor kinderen door hun ouderwetse huisjes.

Natuurmuseum Fryslân

Wij gebruikten Landal Esonstad Friesland ook als uitvalsbasis om de Friese hoofdstad Leeuwarden te verkennen. Ook hier is meer dan genoeg te doen voor gezinnen zoals de Aquazoo of ook ideaal als het weer wat minder mooi is het Fries Natuurmuseum.

Ook zin in een fijne vakantie in dit mooie stukje Nederland. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van een verblijf in Landal Esonstad.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top