Home / Nederland / Friese hoofdstad Leeuwarden met kinderen

Friese hoofdstad Leeuwarden met kinderen

Ga je naar Leeuwarden met kinderen? De Friese hoofdstad heeft niet de bekendheid als sommige andere stedentrip bestemmingen. Maar er zijn voldoende belevingsmusea en kinderactiveiten in Leeuwarden om je een weekend te vermaken. Heb je minder tijd? Wij vonden de Aquazoo en het Natuurmuseum Fryslân het allerleukst voor kinderen. Of doe zoals wij en combineer één of meerdere dagen in Leeuwarden met een langere vakantie in het mooie Friesland.

Leeuwarden met kinderen

Kinderactiviteiten Leeuwarden met kinderen

Aquazoo Leeuwarden

De Aquazoo is een hele leuke kleinschalige dierentuin aan de rand van Leeuwarden. Zorg dat je voldoende muntjes van 50 cent bij je hebt. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.

Wanneer we aankomen bij de Aquazoo krijgen we een plattegrond.  Op de achterkant staan de tijdstippen dat de verschillende dieren zoals de pinguïns gevoerd worden. Je kunt ook mee op de Aquazoo zeehondensafari waarbij je met een trekschuit de zeehonden van dichtbij gaat bekijken.

Aquazoo Leeuwarden
Aquazoo Leeuwarden
Aquazoo Leeuwarden

We beginnen met de pinguïns die gewoon los tussen de mensen kunnen lopen. Een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. In de Aquazoo komen de dieren wel heel dicht bij de mensen. We zien een ijsbeer van een meter afstand. Gelukkig dat er glas tussen zit. “Mama, weet je waarom een ijsbeer wit is” Onze dochter deelt vol trots haar kennis van de dierenwereld. “Oh wat zijn deze geitjes zacht”. In de kinderboerderij moet er natuurlijk even flink geknuffeld worden.

Aquazoo Leeuwarden
Aquazoo Leeuwarden

Maar even later is het andersom. In het verblijf van de maki’s kan je voor 50 cent een handje voer kopen. Ik sta in de aanslag met mijn camera tot een maki zo op mijn schouder springt. Daar maakt hij zich vervolgens comfortabel en gebruik mijn hoofd als leunstoeltje. Een maki-selfie, hoe grappig is dat! Onze dame vindt het hilarisch maar ze durft zelf de lemuur niet op zich te laten klimmen. Gelukkig zijn de beesten heel vriendelijk, wil je niet dat ze op je zitten dan is een klein duwtje genoeg.

Aquazoo Leeuwarden
Aquazoo Leeuwarden

We trekken ons met moeite los van de dieren en lopen verder. Langs het gewone pad zijn ook elke keer speciale kinderpaadjes. Hier kunnen ze al springend over boomstronken, lopende over een balkenbrug of via een klimtouw hun eigen route volgen. Onze dochter vindt het hartstikke leuk en omdat deze kinderpaadjes de gewone route afsnijden kan je bijvoorbeeld met een kinderwagen gewoon het gewone pad volgen en kom je toch op hetzelfde punt uit.

Aquazoo Leeuwarden
Aquazoo Leeuwarden

Verderop in de dierentuin komen we nog meer dieren tegen die je een snackje kunt voeren. Zoals de superschattige kangoeroe’s. Deze keer durft onze meid het wel aan om, nadat wij het voor gedaan hebben, de kangoeroe uit haar hand te laten eten. Wanneer ik haar vertel dat we naar het pinguïns voeren gaan, wil ze dan ook gelijk helpen. Maar de oppasser vertelt dat deze dieren een nare bijt hebben en als we ze even later los zien gaan op de emmer met vis zijn we blij dat dit werk is voor de professional. De dieren worden niet alleen gevoerd, we krijgen ook uitleg over hoe ze leven in het wild en hier in de dierentuin.

Aquazoo Leeuwarden

We brachten uiteindelijk twee uur door in de dierentuin en hebben een activiteit bij gewoond. Helaas regende het tijdens onze tijd in Leeuwarden veel en konden we dus geen gebruik maken van de leuke speeltuinen in de dierentuin. Ik denk dat je bij mooi weer wel 3 uur kunt uit te trekken voor een bezoek. Voor informatie over de openingstijden en prijzen, bekijk de website. Hier kan je ook tickets met korting bestellen.

Een boottocht met een praam door de grachten van Leeuwarden

Leeuwarden is een stad met iets minder dan honderd duizend inwoners. De stad is al erg oud en er zijn verschillende grachten maar toch oogt de stad op het eerste gezicht als een allegaartje van bouwstijlen. De spiegelruiten en betonbouw vallen meer op dan de oude huizen. Ik zie dezelfde ketens als overal. Maar wanneer we richting het Natuurmuseum Fryslân lopen komen we in een authentiek deel met mooie woonhuizen.

Buiten de grote winkelstraat zijn er ook kleinere knusse straatjes met bijzondere winkels zoals in de kleine Kerkstraat die meerdere keren werd gekozen is tot leukste winkelstraat van Nederland. Een boottocht met een praam helpt enorm om de stad wat beter te leren kennen op een ontspannen manier.

praam varen leeuwarden
praam varen leeuwarden
praam varen leeuwarden

Dit kan via de stichting PraamvarenLeeuwarden die gerund wordt door vrijwilligers. Enthousiaste heren die de liefde voor hun stad en het water graag met ons delen. Wij voeren de Prinsentuinroute. Er is ook een langere route, de Potmargeroute. Daarnaast zijn er op bepaalde momenten van het jaar extra tochten zoals tijdens de Nacht van de Nacht. Er is geen speciale tour voor gezinnen maar mogelijk komt deze er in 2018.

We stappen op de praam en krijgen direct een poncho uitgereikt en dat is nodig ook. Wij waren op een hele regenachtige doordeweekse dag in Leeuwarden maar volgens de schippers is het tijdens een zonnig weekend veel voller op het water. Nu hadden we de grachten voor onszelf en konden zelfs makkelijk even schuilen onder de bruggen (die ze hier ook buizen noemen).

praam varen leeuwarden
praam varen leeuwarden
praam varen leeuwarden

Wanneer we verder varen vertelt de gids volop wetenswaardigheden over de stad Leeuwarden. Zo komen we langs het kleinste huisje van de stad en het op-een-na kleinste huisje van de stad. Eén van de oudste C&A’s van Nederland. Huizen met bijzondere gevels of huizen waar bijzondere mensen woonden. Het eerste deel varen we door de gracht midden in de stad en er is altijd wat te zien. Het tweede deel vaar je om het oude centrum heen en zien we onder andere de scheve Oldenhove toren. Deze elektrische boten varen zo soepel en stil dat mijn 4-jarige dochter halverwege besloot een dutje te gaan doen. Waarop de gids natuurlijk grapte dat deze tour extreem kindvriendelijk is: ze worden er helemaal rustig van, de droom van iedere ouder.

Check ook andere leuke steden in Nederland.

Beklim de scheve en kromme toren de Oldenhove

In Leeuwarden staat de Oldenhove ,een kromme en scheve toren die niet afgemaakt is. In 1529 werd gestart met de bouw maar de bouwer besefte niet dat hij op twee verschillende grondsoorten bouwde tot het te laat was. Nu is de toren te beklimmen en  uitzicht punt over Leeuwarden. Bovenop de toren is er naast de gewone rondwandeling ook een uitstekend glazen hokje met glazen vloer voor wie echt boven Leeuwarden wil zweven.

Oldenhove
Oldenhove

Het eerste stuk ga je met een lift, wel zo makkelijk voor kinderen. Het laatste stuk moet je klimmen. Zelf binnen in valt het op dat de toren scheef is. Onze dochter vond het opmerkelijk “hij is echt scheef, mama” en ze vroeg ook nog aan een van de medewerkers in de toren “hoe komt het dat hij scheef is”. Dat verhaal wordt trouwens op een sprekende digitale, maar voor jonge kinderen taalkundig wat te ingewikkelde manier verteld tijdens het “torentribunaal”. De verschillende spelers in dit verhaal  worden op de muur geprojecteerd en doen elk hun zegje over wat er volgens hen aan de hand is.

Oldenhove
Oldenhove

Museum de Grutterswinkel

Museum de Grutterswinkel is een grappige korte stop tijdens een wandeling door Leeuwarden. Het is een oud pandje waar een authentiek kruidenierswinkeltje bewaard is gebleven. Uiteraard konden we niet weg gaan voordat er snoepjes uit waren gekozen.

Museum de Grutterswinkel

Natuurmuseum Fryslân

“Er was geen eten genoeg en toen ging hij dood.” Onze dame staat naast een enorm potvisskelet en heeft net het verhaal geluisterd. Ze is zwaar onder de indruk en wil vervolgens bij elk dier weten hoe het hier is gekomen. Ik laat haar lekker haar gang gaan, het Natuurmuseum Fryslân, ook wel natuurmuseum in Leeuwarden, is perfect voor kinderen om zelf te ontdekken. Overal zijn knopjes en kan je dingen doen.

Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân

Na de skeletten komen we in een toch wel spannend donker deel. Het reiskabinet van de Friese kapitein Severein. Hier staan de schatten verzameld die hij tijdens zijn reizen heeft verzameld. Bij elke vitrine blijft mevrouwtje uitgebreid staan om alles te bekijken en dan aan mij te vertellen wat het is.

Natuurmuseum Fryslân

Verderop komen bij een viertal wc’s waar je kunt zien hoeveel dieren poepen. Ik ben alweer doorgelopen maar uiteraard heeft onze dame nog vier mini wc’s ontdekt en daar moet ik ook de bijbehorende dieren bij vertellen. Ook de video wordt aandachtig bekeken en geluisterd.

Voor een nieuwsgierig kind van 4 jaar is dit echt een perfect museum. Oudere kinderen weten natuurlijk al lang hoe een kuiken uit een een ei komt. Zij kijkt er helemaal geboeid een video van die het hele proces laat zien. Voor oudere kinderen is bijvoorbeeld de tandartsruimte weer leuk, waar je al liggend in een tandartsstoel quizvragen moet beantwoorden. Door de opzet van het Natuurmuseum Fryslân blijft het leuk en uitdagend. Er zijn verschillende thema’s en er is een goede mix van kijken, luisteren, ruiken en zelf doen. Je kunt zelfs liggend op een schommel vliegen als een gans.

Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân

Vroeger was dit een weeshuis en op de begane grond is een ruimte ingericht als oud schooltje.

Op de bovenverdieping bevindt zich Darwins zolder met paperassen en natuurhistorische objecten van Darwin. Er zijn filmpjes te bekijken die een beeld geven van de verschillende periodes op aarde en de dieren die toen rondliepen. Hoewel je kind echt wel ouder moet zijn om het thema evolutie te begrijpen is dit geen belemmering met jonge kinderen om wel een leuke tijd te hebben. We spelen een computerspel waarbij we vlinders moet vangen, eerst op een witte berk, daarna op een door uitlaatgassen zwart geworden berk.

Op zolder is er ook een aparte ruimte waar een sprookje wordt verteld bij reuzendraak Li-Ming. Bekijk de website voor de tijden.

Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân

Behalve de vaste collectie kan je tegen extra betaling ook FrieslandOnderWater bezoeken. Een totaal vernieuwd deel met aquarium.

Fries museum

Het Fries museum is gevestigd in een aansprekend pand met vanaf de bovenste verdiepingen special uitkijkpunten over de stad.  We beginnen ons bezoek met de (tijdelijke tentoonstelling) Rotzooi. Heel leuk volgens mijn dochter, want er is Lego om mee te spelen en veel voorwerpen om aan te raken. Op beeldschermen wordt verteld hoe je van rotzooi weer wat nieuws kunt maken. Poep als brandstof of plassen over het afval in de tuin om salpeter en daarmee buskruit te maken.

Fries museum
Fries museum

In de volgende zaal van de permanente collectie krijgen we een moderne impressie van klederdracht te zien. Verderop zijn er veel voorwerpen en schilderijen te zien. Op veel plekken hangen koptelefoons die een verhaal vertellen over het voorwerp. “Mama ik kan het niet verstaan”, zelfs wanneer we voor de optie Nederlands kiezen wordt er nog gesproken met een vrij zwaar accent. Voor mij geen probleem maar voor mijn dochter blijkbaar wel. Even later ontdekt ze een oud poppenhuis en dat moet natuurlijk even uitgebreid bekeken worden, maar verder is ze snel klaar. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een Doeboek beschikbaar. De kinderen van Saskia van het blog Kidseropuit hebben hiermee wel veel plezier gehad in het Fries museum.

Fries museum
Fries museum
Fries museum

Ons bezoek aan het Fries Museum was vrij kort. Niet erg aangezien het voor ons met een Museumkaart gratis te bezoeken was maar ik had niet verwacht binnen een uur al weer buiten te staan. In dit museum moet je rekening houden met de leeftijd van je kinderen, en bekijk van te voren de website om te zien welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn.

Miniature People Leeuwarden

Sinds een paar jaar is er een speurtocht te lopen in Leeuwarden; ‘Miniature People Leeuwarden.’ Onze blogger Leonie liep deze wandeling met haar kinderen. In de binnenstad kun je opzoek gaan naar ruim 45 miniatuur poppetjes. De route leidt je langs mooie pleinen en smalle steegjes. De poppetjes zijn verstopt in muren, regenpijpen en bankjes. Ze beklimmen bergen, vieren vakantie op de camping, tuinieren en plassen stiekem in de bosjes.

miniture people leeuwarden

De kinderen zijn super enthousiast en rennen van de ene naar de andere plek. Het is leuk om te zien hoe goed de kinderen oog hebben voor deze super kleine miniaturen. Je kan deze route kopen bij diverse horeca ondernemers in de stad, voor maar 1 euro heb je de plattegrond en kun je bij elk miniatuur poppetje tips lezen waar je ze kan vinden. De route gaat over verharde wegen in de binnenstad dus is heel goed te doen voor jong en oud.

miniture people leeuwarden

Kindvriendelijke restaurants in Leeuwarden

Er zijn in Leeuwarden meerdere opties waar je kindvriendelijk uit eten kunt gaan. Er is een welbekende pannenkoekenboot maar wij vinden het zelf leuker om ergens te eten met een afwisselendere menukaart. Midden in het centrum lunchten we bij “de Burgemeester van Napels“. “s Avonds gaat de grote pizza-oven hier aan en overdag hebben ze een kleinere kaart met broodjes en pastagerechten. Het is een sfeervol verlicht en knus ingericht restaurant met veel hout. Achterin bevindt zich een grote speelhoek. Wel zo fijn, dan hebben de andere gasten geen last van je spelende kind. Natuurlijk hebben ze ook kinderstoelen beschikbaar. Zowel op de lunch- als op de dinerkaart staan verschillende opties voor kinderen.

Kindvriendelijke restaurants
Kindvriendelijke restaurants
Kindvriendelijke restaurants
Kindvriendelijke restaurants

Wij liepen bij toeval ook nog tegen een ander leuk tentje aan “Blikspuit”. De speelhoek hier staat vol met ouderwets speelgoed. Onze meid vermaakte zich hier uitstekend en kleine baby’s kunnen veilig rondkruipen. Het pand zelf heeft een industriële uitstraling, gemixt met vintage producten. Ook wordt er second hand kleding verkocht. Ze werken met biologische ingrediënten. Wij kwamen hier om te lunchen maar ik zou het eerder aanraden voor een thee of koffie stop met een stukje zelfgemaakte taart. De menukaart is namelijk vrij beperkt voor kinderen is er een boterham te krijgen met beleg (pindakaas, chocoladepasta of appelstroop) en voor de ouders zijn er verschillende soorten tosti’s.

Verder kwamen we in Leeuwarden diverse ijssalons tegen. Zoals proef Puur in de kleine Kerkstraat waar ze ook heerlijk zelfgemaakte bonbons verkopen.

Kindvriendelijke restaurants
Kindvriendelijke restaurants

Overnachten in Leeuwarden

Vie Via Hotel

Op ongeveer 10 minuten lopen van het stadscentrum van Leeuwarden vind je hotel Vie Via. Een hotel waar ze het allemaal net een beetje anders doen. Zo is er geen receptie. Er is wel een host aanwezig voor als er iets is, maar je ontvangt een mail met digitale sleutels zodra je kamer gereed is. Door middel van een simpele swipe-beweging open je vervolgens de voordeur van het hotel, maar ook de deur van je hotelkamer of bijvoorbeeld het fietsenhok. Zo simpel dat zelfs de peuterdochter van blogger Nicky de deuren met een van onze mobiele telefoons kon openen. Met een boel gegiechel erbij, want het is natuurlijk wel heel vreemd: geen sleutel, geen keyboard, maar alleen een swipe op een telefoon om een deur te openen.

Hotel Vie Via

Hotel Vie Via is gelegen in een oud pand dat sfeervol en met oog voor detail is omgetoverd tot een modern hotel. Tijdens ons verblijf sliepen wij in een hele fijne en ruime 4-persoons familiekamer. Deze bestaat, naast een gedeeltelijk open badkamer en het slaapgedeelte met een groot 2-persoonsbed en een zitje, ook uit een met schuifdeur afsluitbare kamer met een stapelbed. De kamer zelf is rustig ingericht met vrolijke accentkleuren zoals oranje en blauw, en schilderijen zorgen voor de finishing touch. De hoge plafonds geven de kamers een ruimtelijk en luxe gevoel. Een fijne uitvalsbasis met kinderen als je Leeuwarden wilt ontdekken.

Hotel Vie Via
Hotel Vie Via

Op de begane grond is een winkeltje te vinden dat 24/7 geopend is. Alles, op het ontbijt na, gaat digitaal. In de in-house shop kun je terecht voor gekoelde drankjes, koffie en snacks. Zo konden we even snel een wijntje of een ander drankje halen met wat te snacken voor op de kamer terwijl onze dochter al heerlijk lag te slapen. Zelf even scannen, betalen, en als je wilt ben je binnen 5 minuten weer op je hotelkamer.

Hotel Vie Via

In dezelfde ruimte kun je ’s ochtends terecht voor een ontbijtje van Vie Via’s eigen yoghurtbar. Er is keuze uit meerdere yoghurt bowls, maar je kunt ook je eigen bowl samenstellen. De bowl met chocolade, banaan en havermout was bij onze dochter topfavoriet. Naast een yoghurtbowl kun je kiezen voor bijvoorbeeld een croissantje of chocoladebroodje, krijg je een warm drankje uit de koffiemachine en een vers sapje.

Hotel Vie Via

Je ontbijt kun je eten in de gezellige gemeenschappelijke woonkamer en ook buiten de ontbijttijd kun je hier terecht om wat te drinken en bijvoorbeeld een van de aanwezige spelletjes te spelen. Er zijn verschillende tafels en zithoekjes, waardoor hier zowel groepjes als stelletjes en gezinnen kunnen zitten. Zeker in de avond was het hier gezellig druk met mensen die aan het relaxen waren en/of spelletjes aan het spelen waren.

Hotel Vie Via

Vakantieparken in de buurt van Leeuwarden

Niet overnachten in Leeuwarden stad? Landal Esonstad is een heel mooi park op een ruim half uur boven Leeuwarden. Lees onze review van dit park of ga direct naar de website voor actuele prijzen en beschikbaarheid. Een andere optie is Landal Terherne wat een klein half uur onder Leeuwarden ligt. Lees hier meer over Landal Terherne.

landal esonstad zwembad

Wat te doen in Friesland

Er is in Friesland voor gezinnen heel veel te doen. Samen met Gelderland en Limburg vormt het onze top drie van provincies voor natuurliefhebbers en we verbleven er al meerdere keren voor een lang weekend. Vanuit Leeuwarden is het een ruim half uur rijden naar het noorden naar het Lauwersmeer National Park, een prachtig natuurgebied. Natuurlijk kan je ook makkelijk naar de Waddenzee op zeehondensafari of naar leuke stadjes zoals Dokkum.

Dokkum

Onder Leeuwarden vind je het Alde Feanen national park, ook dit is een gebied met veel water. Je kunt hier hier verschillende mooie boottochten maken maar ook leuke wandelingen zoals het kleine kikkerpad. Vooral wanneer het zonnetje schijnt is het hier heerlijk een paar dagen door te brengen. De Friese Wouden is een ander mooi gebied met veel water en kleinschalige kindvriendelijke activiteiten in Friesland.

kikkerpad

Dit blog is deel tot stand gekomen in samenwerking met mooileeuwarden. Hier kan je nog meer tips vinden voor kinderactiviteiten in Leeuwarden. Bekijk ook de site Friesland.nl voor de hele provincie. We bezochten Leeuwarden op eigen initiatief en zoals je gewend bent deel ik mijn persoonlijke mening en ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top