Home / Nederland / Friesland / Vlieland met kinderen, leuke activiteiten en vakantiehuisjes

Vlieland met kinderen, leuke activiteiten en vakantiehuisjes

Naar Vlieland met kinderen? Benieuwd wat er te doen is op het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland? Eindeloos lange stranden waar je het hele jaar door kunt uitwaaien. In de zomer zijn er natuurlijk ook veel mogelijkheden voor watersportactiviteiten. Vlieland is een autoluw eiland met veel wandelingen, waaronder een echte kinderwandeling: het Stout Konijn Dwaalpad.

Vlieland met kinderen

Wat te doen op Vlieland met kinderen

Hoeveel tijd heb je nodig op Vlieland met kinderen? Een dag is krap, maar je kunt de eerste boot heen en de laatste boot terugnemen. Dan voelt het toch als een echte mini-vakantie. Een weekend is beter, want dan kun je veel ondernemen, maar heb je ook tijd om gewon een middag zandkastelen te bouwen op het strand. Het eiland is niet zo groot en een week zou voor ons gezin te lang zijn.

Het dorp Oost-Vlieland en waddencentrum de Noordwester

Op Vlieland is maar één dorp: Oost-Vlieland. Vroeger had je ook West-Vlieland, maar dat dorp is een paar eeuwen terug verdronken. Oost-Vlieland is een historisch dorpje met veel oude huizen. Er is een lange straat met diverse winkels en restaurants, maar verder heeft de uitstraling van een slaperig dorpje weten vast te houden. Tenminste, wel toen wij er waren in maart.

Oost-Vlieland

Ga je naar Vlieland met kinderen, dan neem je ze natuurlijk meer naar De Noordwester, een waddencentrum en zeeaquarium. Hier is het enorme skelet te zien van een op het eiland aangespoelde potvis. In de roggenbak kunnen kinderen roggen en haaien aaien. Terwijl de wrakkenzolder en jutterszolder een idee geven van wat er nog meer op het eiland aanspoelt. Voor peuters is het kabouterbos leuk, met een aantal kabouters in een ruimte. Je kunt ook een Kabouterspeurtocht kopen bij de Noordwester. Je krijgt dan een knapzak met daarin een kaboutermuts, de routebeschrijving plus opdrachten, kleurpotloden en een bon om in De Noordwester kabouterpannenkoeken met ranja te komen eten.

Oost-Vlieland

Vuurtoren Vuurduin

Vuurtoren Vuurduin staat niet alleen op het hoogste punt van Vlieland, maar is ook het hoogste punt van Friesland. De vuurtoren met de bijnaam ‘de rode kabouter’ is klein, maar dankzij de plek waar deze gebouwd is, heb je echt een mooi uitzicht over het eiland en over de Waddenzee. De vuurtoren is niet meer in gebruik en regelmatig geopend zodat je ook binnen kunt kijken. De vuurtoren ligt naast het dorp in een mooi duingebied dat uitnodigt om te wandelen.

Vuurtoren Vuurduin

Stranden van Vlieland

Ga je naar Vlieland met kids, dan wil je natuurlijk ook naar het strand. Als het weer een beetje meezit, kun je zwemmen in zee. Het strand op Vlieland is lang en breed met mooi witgeel zand. Plek genoeg voor rustzoekers.

Wil je liever een strand met meer faciliteiten? Kies dan voor het strand bij paviljoen Badhuys of bij strandtent Oost of voor het strand Stortemelk. Dit zijn stranden waar ook toezicht wordt gehouden.

Stranden van Vlieland

Stout Konijn Dwaalspoor en speelbos

Wandelen op Vlieland met kinderen? Er is een echte familiewandeling op Vlieland en natuurlijk kozen wij er dan ook voor om deze te lopen. Je kunt de route wandelen met de “Storytrails” app. Handig, omdat we ondanks de bordjes toch af en toe fout liepen. Dat komt doordat de route bestaat uit meerdere lussen. Wij liepen volgens onze beide horloges uiteindelijk 4,9km, terwijl volgens de website de volledige route 4km is. Ergens klopte er dus iets niet. Wandelen met een peuter? Dan kies je gewoon voor één lusje waarbij je zo’n 2 kilometer wandelt.

Stout Konijn Dwaalpad en speelbos

In de app krijg je ook extra opdrachten. Voor ons voegden die echter weinig toe. Het zijn opdrachten als “Dwaal naar het strand en knuffel alles en iedereen” en “Ruik aan de bloemetjes en het gras”. Dat eerste lijkt ons in deze tijd een heel slecht idee en dat tweede doet onze dochter toch wel zonder opdracht.

Stout Konijn Dwaalpad en speelbos

Wat het Stout Konijn Dwaalpad wel echt leuk maakt, zijn de speeltuinen onderweg. We starten de wandeling voor De Bolder. Hier heb je ook direct al de eerste thema speeltuin. Later op de route kom je ook nog langs het hol van Stout Konijn. Nog een speeltuin waarbij gebruik is gemaakt van veel natuurlijke materialen.

Stout Konijn Dwaalpad en speelbos
hol van stout konijn

Het Stout Konijn Dwaalpad is ook lekker afwisselend. We komen door de duinen en lopen een stuk over het strand. Vervolgens komen we in een mooi klein heidegebied. Hier groeien cranberry’s die je, wanneer ze in de herfst rijp zijn, kunt plukken en eten. Het laatste stuk van de wandeling gaat dan weer door de bossen en een stukje door de bebouwde kom. We zijn aangenaam verrast, zoveel verschillende stukjes natuur hadden we niet verwacht op een korte route als deze.

Stout Konijn Dwaalpad en speelbos

Bunkermuseum Wn 12H

Het Bunkermuseum Wn 12H vind je in de duinen van Vlieland. Het bunkercomplex en de loopgraven werden tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitse bezettingsmacht aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Daarna verdwenen ze onder het zand, maar vrijwilligers hebben nu een deel weer in opgegraven.

Het museum was tijdens ons bezoek niet open. Ik had gehoopt dat de stellingen wel toegankelijk zouden zijn, maar het gebied is met een hek afgesloten.

Bunkermuseum Wn 12H
Bunkermuseum Wn 12H

Vliehors express

Een van de bekendste stranden van Vlieland is de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genaamd. Gelegen aan de westelijke kant van Vlieland en in gebruik als militair oefenterrein. In het weekend is het gebied, als de rode vlag is gestreken, wel vrij toegankelijk. Je hebt er grote kans zeehonden te zien en er is een klein juttermuseum. Omdat het feitelijk één grote zandbak is, is het niet echt makkelijk hier te wandelen of te fietsen.

De meeste mensen bezoeken het gebied dan ook door een rondrit te maken met de Vliehors Express. Een speciale truck die perfect is om dit gebied mee te ontdekken.

Kindvriendelijk overnachten op Vlieland

Op zoek naar leuke accommodatie op Vlieland? Dat kan nog best lastig zijn. Woningen mogen zeer beperkt verhuurd worden op bijvoorbeeld Airbnb, omdat er een woningtekort is. Bekijk hier het aanbod van booking.com. Ook kun je op veel plekken alleen maar terecht als je voor minimaal 2 nachten huurt.

Landal Vlieduin is een kleinschalig appartementencomplex met een gunstige ligging. Tussen het strand en bos en vlakbij het dorpje Oost-Vlieland. Anders dan andere Landal Parken vind je hier dus geen huisjes, maar 2 – 4 persoons appartementen. Bekijk hier de appartementen.

WestCord Strandhotel Seeduyn is een goede optie wanneer je een kindvriendelijk hotel op Vlieland zoekt. Ze verhuren kamers en appartementen. Er is een binnenzwembad en bowlingbaan. Ook de ligging is goed: wel aan het strand, maar dichtbij het dorp. Bekijk hier de familiekamers van WestCord Strandhotel Seeduyn.

vlieland boshuisje

Er zijn op Vlieland twee campings. Kampeerterrein de Lange Paal is simpel met grote grasvelden in de natuur. Camping de Stortemelk heeft veel meer faciliteiten en ook glamping opties en boshuisjes.

Hoe kom je op Vlieland?

Je bereikt Vlieland met de boot, vanaf Harlingen. De ms. Vlieland van Rederij Doeksen brengt je in nog geen 2 uur naar Vlieland. Aan boord is een zelfbedieningsbuffet, restaurant en een kleine kindersalon met tv en wat spelletjes. Het is slim om vooraf online je overtocht te reserveren, zeker in schoolvakanties.  Er is ook een sneldienst, ietsje duurder en minder faciliteiten aan boord, maar deze doet er slechts 45 minuten over.

Vlieland is een autoluw eiland. Het is niet de bedoeling dat je een auto of motor meeneemt naar het eiland. Dit kan alleen met een speciale ontheffing voor bijvoorbeeld mensen die er wonen en leveranciers. Het is ook nog eens knetterduur en totaal onnodig. Je kunt wel een fiets meenemen naar het eiland.

vlieland boot

We hadden zelf het plan onze eigen mountainbikes mee te nemen, maar dat bleek een duur grapje. Het bleek een stuk goedkoper te zijn om op het eiland een fiets te huren of zelf nog aantrekkelijker gebruik te maken van de aanbieding van een bootticket inclusief fietshuur. Ga je maar een dagje of een weekend naar Vlieland, dan zou ik ter plekke huren. Pas vanaf een midweek heeft het zin om een eigen fiets mee te nemen.

Je kunt in Harlingen de auto parkeren. Direct aan de terminal of goedkoper op de lang parkeren parkeerplekken op een minuut of vijf lopen vanaf de haven. Er zijn op Vlieland bagagevervoerders actief die je bagage direct vanaf de boot naar je accommodatie brengen.

Ook benieuwd naar de andere Waddeneilanden? Lees ons blog over Texel met kinderen en over Terschelling met kinderen. Kun je nog niet kiezen welk eiland je wilt bezoeken? Lees dan onze andere blogs over de Waddeneilanden met kinderen.

Vlieland fietsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top