Home / Nederland / Drenthe / Landal Hof van Saksen, gaaf vakantiepark
Header landal hof van saksen

Landal Hof van Saksen, gaaf vakantiepark

Heb je zin in het echte vakantiegevoel met spannende glijbanen en een activiteitenprogramma dat je niet in één week kan afwerken, in een omgeving waar je je een maand kan vermaken? Dan is Landal Hof van Saksen in Nooitgedacht, midden in het hunebedgebied ten oosten van Assen, echt iets voor jou! 

Landal Hof van Saksen is een ander park dan de overige Landal parken en bungalowparken in Nederland. Het ziet zichzelf als het meest premium vakantiepark van Nederland, wat resulteert in een zwembad met de gaafste waterglijbanen van Nederland, bungalows met de beste afwerking en een park waar voor iedereen iets te vinden is. Dat is de filosofie van het Hof van Saksen.

Als je na een paar dagen weer naar huis gaat, zorgen zij ervoor dat je echt iets beleefd hebt met het hele gezin, de hele familie of de vriendengroep. Niet voor niets heeft dit park een ongekend herboekingspercentage van gasten die binnen 24 maanden weer terugkomen. Daarom worden er elk jaar minstens drie nieuwe activiteiten opgeleverd, zodat je altijd weer iets nieuws kunt ontdekken. 

vakantiepark zwemvijver hof van saksen

Landal Hof van Saksen review

Hof van Saksen huisje

Alles begint met de ontvangst op het park. Ongeveer een week van tevoren worden de pasjes voor de bungalows al opgestuurd. Na de enthousiaste ontvangst op de parkeerplaats rijd je direct door naar je bungalow. Je laadt uit en brengt de auto terug naar de parkeerplaats. Hierdoor is het park gedurende je verblijf grotendeels autovrij, wat de veiligheid en het vakantiegevoel ten goede komt. Ontdek hier de beschikbare data en prijzen voor Landal Hof van Saksen.

Huisjes op het Landal Hof van Saksen park

De huisjes zijn gebouwd volgens Drentse architectuur, met een rieten dak, een boerderij-uitstraling en soms zelfs met een eigen wellness in de boerderij. Er zijn zelfs twee boerderijen voor 24 personen, zodat je met de hele familie van dit prachtige park kunt genieten. Ondanks dat er op het park honderden huisjes staan, voelt het toch ruimtelijk aan.

Landal hof van saksen huisje

In de bungalows is alles gemaakt om lekker samen te zijn. De open keuken heeft een kookeiland met een afzuigkap in het fornuis, waardoor de kok samen met zijn huisgenoten kan koken. Gezellig! In de vierpersoonshuisjes vind je vier eetkamerstoelen aan een grote tafel, maar qua loungemogelijkheden kom je zeker niks tekort. Wij hadden in ons huisje zitzakken, op de bank pasten wel zes mensen en in de tuin hadden we een besloten terras met lekkere tuinstoelen. Bij alle bungalows ligt aan de achterkant een gezamenlijke speeltuin. 

Landal hof van saksen

Wij hadden een speciale kinderkamer, waar aan alles was gedacht. Zo was er buitenspeelgoed, er was reuze-mikado, een LEGO-tafel en de grote favoriet: een sjoelbak! De kinderkamer had een speciaal stapelbed en op de deur kun je je naam krijten. Naast de kinderkamer heeft deze bungalow ook een babykamer met ledikantje, commode en een schommelstoel. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Landal Hof van Saksen.

Hof van Saksen: het park

Het hoofdgebouw, ontworpen door Piet Boon, is een majestueus gebouw met goede restaurants, een modewinkel en het zwembad. Daarover later meer. Een recreatieplas met grote speeltuin en strandbedjes verleiden je op warme dagen om heerlijk te zwemmen, aan het strand te liggen of te springen op de trampolines.

vakantiepark zwemvijver hof van saksen

Vanaf het hoofdgebouw kun je naar de andere kant van het park lopen. Daar vind je de Harrewar, een multifunctioneel gebouw met allerlei activiteitenruimtes (waaronder zogenaamde academies), een supermarkt, een midgetgolfbaan en een indoor speelhal. Lopend over de centrale laan zie je overal bronzen sculpturen, een heuse beeldentuin. Een beschrijving van de kunstroute is beschikbaar. 

Family Adventure Golf

Hof van Saksen: activiteiten

Zoals gezegd, is het hele park ingericht om samen dingen te doen. Een hele originele activiteit die je met de hele familie kunt doen, is voetgolf. In het park ligt een 18-holes voetgolfbaan, waar je tussen de bungalows een voetbal in de emmers moet putten. Hilarisch! 

Landal hof van saksen

Aan het begin van het park zijn allerlei buitenfaciliteiten te vinden, zoals voetbalvelden, panna-courts, tafeltennistafels en een volleybalveld.

Indoorspeelgedeelte

Binnen in de Harrewar is nog veel meer te beleven. Er is gedacht aan activiteiten voor elke leeftijdscategorie. Zo zijn er speelplekken voor de allerkleinsten, is de indoorspeelhal geschikt voor kinderen tot 12 (en jeugdige papa’s en mama’s) en kun je klimmen op de verschillende soorten klimwanden.

Indoorspeelgedeelte

De bowlingbaan, de arcadehal (met verslavende airhockeytafels) en de Bounz trampolinehal zijn geschikt voor alle leeftijden. Veel van deze activiteiten zijn gratis.

Indoorspeelgedeelte

Een speciale categorie zijn de “academies”. Er zijn maar liefst 10 academies, waarin kinderen onder begeleiding of zelfstandig allerlei ambachten kunnen proberen. De academies zijn de Kookacademie, de Knutselacademie, de Mode academie, de Techniekacademie, de Archeologie-academie, de Avonturenacademie, de Spooracademie, de Natuuracademie, de Sportacademie en de Bouwacademie. 

Academies Landal hof van Saksen

De academies van techniek, mode en knutselen vind je binnenin de Harrewar en zijn grote ruimtes met houtbewerkingstafels, naaimachines en allerlei soorten knutselspullen. Je kunt hier voor een klein bedrag (vaak maar €1 tot €5) materialen kopen die je daarna kunt bewerken tot een blijvend aandenken. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten, maar voor alles wat je koopt, is ook een gedetailleerde beschrijving beschikbaar.

Academies Landal hof van Saksen

Wij zijn bij de knutselacademie geweest en we hebben een knuffeltje gemaakt bij de mode-acadamie. Het is zo leuk om met je kind echt iets te maken, zonder dat je zelf alle wijsheid en vaardigheden in pacht hebt om het allemaal te bedenken! 

Hof van Saksen: Escapebox

We hadden al gezien dat er een Escapebox beschikbaar was. Een grote koffer met daarin 44 missies, waar we 88 minuten de tijd voor hadden. Nieuwsgierig als we zijn, hebben we deze gekocht en het was absoluut een knaller! Wij hadden de versie tot 12 jaar, voor twee meisjes van 10 jaar. Met wat hulp kwamen ze zelf een heel eind en heel af en toe moesten we even assisteren. Wat een Escapebox precies is? Je koopt een koffer, die achter slot en grendel zit. Als je het hek open hebt gekregen (missie 1) neem je de koffer mee naar je bungalow en ga je aan de slag. 

Landal hof van saksen escapebox

Het doel is om zoveel mogelijk missies te spelen in 88 minuten. Wij redden het net tot 44, letterlijk in de laatste seconde. Het zijn allerlei puzzeltjes die je moet oplossen met behulp van een papieren placemat, allerlei vernuftige mechaniekjes in de koffer en een telefoon of tablet. De telefoon is ondersteunend, de kinderen zullen voornamelijk aan het denken zijn hoe ze de volgende puzzel nou weer moeten oplossen. Het is een schot in de roos, want het voldane gevoel als je met zijn allen de Escapebox terugbrengt, is geweldig. 

Landal hof van saksen escapebox

Eten bij Hof van Saksen

Er is een supermarkt op het park, maar als je even geen zin hebt om te koken, is er ook genoeg keuze. In de supermarkt vind je de Kookerij. Hier kun je complete maaltijden bestellen om af te halen of te laten bezorgen. De prijzen zijn heel redelijk en er zijn voldoende vegetarische opties. Er zijn salades, poké bowls, pizza’s en lasagnes. Wij zagen bij de Kookerij ook verse opwarmmaaltijden, zoals aardappelen met worst en groente. 

Een tweede optie zijn de restaurants in het hoofdgebouw. Je vindt er een uitstekend luxe restaurant met als speciale feature een LEGO-wand van 6 meter lang. Er is een buffetrestaurant met voornamelijk lokale ingrediënten en een snackbar. 

Landal hof van saksen eten

In de ochtend kun je zelf ontbijt maken in je bungalow, ontbijt laten bezorgen of je kunt ontbijten in Al Fresco in het hoofdgebouw. Ook hier komt de jam van een lokale jammaker, de melk en yoghurt van een boerderij 10 km verderop en het brood is vers gebakken. 

Hof van Saksen: zwembad

Het absolute hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is het zwembad. Hier is iets bijzonders mee aan de hand. Elke glijbaan is uniek en geeft je een eigen sensatie. De glijbanen zijn allemaal geschikt voor kinderen vanaf 120 cm. Voor de kleinere kinderen is er de wildwaterbaan in het Hallenbad, een glijbaan die onze dochter van 6 erg leuk vond.

Omdat het zwembad een hele belangrijke trekpleister is voor een bungalowpark, wilden de eigenaren de mooiste glijbanen van de wereld neerzetten. Belangrijk was wel dat glijbanen een gevoel van samen beleven moesten hebben. De vijf glijbanen van Landal zijn met die gedachte ontworpen. De eigenaar reisde naar tientallen landen, naar honderden waterglijbanen en legde zijn wensen toen neer bij een Nederlandse bouwer. Het resultaat: vijf glijbanen die hun gelijken niet kennen in Nederland en zelfs niet in de wereld. 

Landal hof van saksen glijbaan

De Bombo is een glijbaan waarin met maximaal vier mensen naar beneden wordt gegleden. Het eerste stukje kabbel je nog een beetje door, maar dan komt de drop. Het is echt over het randje en de persoon die achteruit gaat, verdwijnt als eerste in het gat. De badmeester kan de band sturen en blijkbaar is het een sport om opa of oma nietsvermoedend achteruit te laten gaan, waarna de kleinkinderen eersterangs zicht hebben op het verschrikte gezicht van opa of oma.

Landal hof van saksen

De Bombo is de grootste indoorwaterglijbaan ter wereld, met een vrije val van 10 meter en een trechter waar je u tegen zegt. Deze glijbaan is zelfs uitgeroepen tot beste glijbaan van Nederland.

Saltato, de langste trechterglijbaan ter wereld

De Saltato is een glijbaan met maar liefst vier trechters achter elkaar en is daarmee de langste indoor trechterglijbaan ter wereld. Met zijn tweeën glijd je van lichteffect naar lichteffect en ga je uiteindelijk voor- of achteruit naar de finish. 

glibaan hof van saksen

De Intenso bandenglijbaan kan je zelf instellen. Wil je samen met je glijgenoot dansen op disco of griezelen met Halloween, of een van de andere acht lichteffecten? Deze glijbaan is wat rustiger en heeft verder niet de extra spannende features. Ideaal dus voor jongere kinderen! 

De laatste toevoeging aan de bandglijbanen is de Subito. Ook dit is weer een fraai stukje waterglijbaanplezier. Het begint rustig, maar op een gegeven moment kom je in een rechte buis waar de sterren aan je voorbij lijken te schieten. Dit loopt ook flink naar beneden, dus het lijkt net alsof je in een ruimteschip door het heelal schiet. En dan opeens kom je onder de sterrenhemel terecht. Wij hebben veel waterglijbanen gezien, maar de Bombo en de Subito zijn echt glijbanen die je een keer meegemaakt moet hebben. 

Landal hof van Saksen glijbaan

En dat brengt ons bij de laatste glijbaan. De Presto is als enige geen bandenglijbaan, maar een individuele glijbaan. Hoewel dat individuele ook relatief is, want de Presto heeft een scorebord, dus het is de bedoeling hoger te eindigen dan je broer, vriend, tante of nichtje. Met een snelheid van meer dan 60 km/u stuiter je door een relatief korte glijbaan en ben je na 9-11 seconden beneden. En dat over 115 meter, dat is sneller dan Usain Bolt! 

Verder heeft het zwembad nog een 25-meter bad, een wildwaterbaan en een aantal ondiepere poeltjes en jacuzzi’s. Als gast mag je zo vaak naar het zwembad als je wilt, dus wij zijn in drie dagen wel vier keer naar het zwembad geweest. De laatste keer was vlak voor we naar huis gingen, we wilden nog één keer van de Bombo glijden!  

Wat is er te doen rondom Landal Hof van Saksen?

Alsof de activiteiten op het Hof van Saksen nog niet genoeg zijn, ligt het ook nog eens op de Drentse Hondsrug. Dit is een prachtig gebied met hunebedden, uitgebreide bossen en azuurblauwe zwemplassen. Ook Assen, het TT-circuit, het Hunebedcentrum in Borger en het Gevangenismuseum in Veenhuizen liggen in de buurt.

Huisjes op het Landal Hof van Saksen park

Drie van de meest uitdagende MTB-routes in Drenthe zijn makkelijk te bereiken vanuit Landal Hof van Saksen. Geen MTB of fiets? Er zijn bij Landal heel veel verschillende fietsen te huur, waaronder tandems, bakfietsen, loopfietsen, gemotoriseerde steps (FatMax), fatbikes (niet elektrisch), MTB’s en gewone fietsen. Wij hadden het nog nooit gezien bij een verhuur: je leent hier ook een rolstoelfiets, dus iedereen kan mee doen. Lees ook onze blogs over Drenthe met kinderen voor meer informatie over de omgeving.    

Hof van Saksen is een van de favoriete vakantieparken voor gezinnen met tieners. Ben je op zoek naar een leuk vakantiepark waar je tieners ook volop kunnen genieten, lees dan hier ons blog over de leukste vakantieparken voor tieners.

Aanrader? 

Wij zijn enthousiast. Landal Hof van Saksen is een van die bijzondere parken in Nederland waar je elk jaar wel een keer naar toe wilt gaan. Daar hebben wij als reisbloggers helaas geen tijd voor, maar wij raden jou zeker aan hier minstens ook één keer naar toe te gaan. Het Hof van Saksen is geen goedkoop park, maar het is het dubbel en dwars waard. Je zult niet teleurgesteld zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top