Home / Nederland / Drenthe / Ipadweg Belevingspad, avontuurlijk kinderwandeling in Drenthe

Ipadweg Belevingspad, avontuurlijk kinderwandeling in Drenthe

Het Ipadweg Belevingspad in Veeningen is echt een aanrader. Er zijn meerdere leuke speelbossen en wandelingen voor kinderen in Drenthe. Wij hebben er ook al meerdere bezocht, zoals het Roekpad in Echten en belevingspad Hoogersmilde, maar dit is toch echt wel een van de beste opties. Je zou niet direct verwachten dat een klein dorpje zoals Veeningen zo’n wandelroute heeft.

Ipadweg Belevingspad

Deze wandeling is niet super lang, maar slingert wel door het bos. De route is minder dan drie kilometer en er zijn diverse opties om nog extra stukken af te snijden. Dus ook met jonge kinderen is het prima te doen. Er is op het Ipadweg Belevingspad zoveel te spelen, dat je toch maar langzaam zult lopen. Er zijn veel klim- en klauteropties die wel het leukste zijn met kinderen vanaf een jaar of vier. Die ook zelf aan een touw kunnen slingeren of over een balk kunnen lopen.

Ipadweg Belevingspad

Ipadweg Belevingspad

We parkeren de auto naast de Speeltuin Kindervreugd en het dorpshuis in Veeningen. Hier zijn een aantal parkeerplekken. Mijn dochter rent gelijk naar de speeltuin, maar daar komen we natuurlijk niet voor. Al is dit wel een leuke toevoeging op de wandeling.

Ipadweg Belevingspad

Naast de speeltuin ligt een groot grasveld en ik zie langs de bosrand al diverse bouwwerken die bij het Ipadweg Belevingspad horen. Er staat een bordje voor de route en die volgen we. Eerst komen we bij een insectenhotel en vervolgens bij een houten uitkijktoren.

Ipadweg Belevingspad

We vervolgen de wandeling die eerst door het stukje bos langs het grasveld gaat. Er staan hier ook een aantal sporttoestellen in het bos, dus het is niet altijd helemaal duidelijk wat speeltoestel is of onderdeel van de route. Dat maakt ook niks uit, want veel dingen kunnen voor beide dienst doen.

Ipadweg Belevingspad

Ik kijk omhoog en in de bomen zie ik verschillende dieren figuren. Dit is echt een wandeling voor kinderen met veel te zien en doen en waar je zomaar van alles kunt missen, omdat je al ergens anders druk mee bent. Wanneer wij hier zijn, is het erg rustig in het bos. We komen alleen wat mensen tegen die de hond aan het uitlaten zijn. We hebben dus alle tijd om overal op ons gemak rond te kijken.

Ipadweg Belevingspad

“Een super grote wipwap”. Ja, deze wipwap is echt enorm en kun je met vier kinderen op spelen. Er is nog een tweede uitkijktoren. In dit stukje bos is echt van alles te doen. Bij een net tussen de bomen hangt een uitleg. We kunnen hier met kastanjes of dennenappels gooien en zoveel mogelijk punten halen.

Ipadweg Belevingspad

Het tweede deel van de route gaat meer door het bos en is een wandeling. We komen op een kruising en kunnen kiezen voor de makkelijke of de avontuurlijke optie. “De avontuurlijke natuurlijk”, avontuurlijk betekent hier een slingerend en omhoog en omlaag gaande route met daarnaast een touw. “Ik denk dat je je ogen dicht moet doen”, zeg ik tegen mijn dochter. Met alleen een touw in de hand wordt het wel extra spannend, maar gaan we ook traag.

Ipadweg Belevingspad
Ipadweg Belevingspad

Verderop komen we op een deel van de route met allerlei zij-opties. Loop je normaal over het pad of slinger je met een touw over een kuil en loop je dan over een houten balk weer terug? Uiteraard moeten wij voor die laatste optie kiezen.

Ipadweg Belevingspad

“Nog een keertje”, onze zeven jarige dochter is enthousiast en wil de hele wandeling nog wel een keer opnieuw doen. Dan zijn er nog mensen die denken dat wandelen met kinderen niet leuk is.

Ipadweg Belevingspad

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Het Ipadweg Belevingspad ligt in Veeningen, een klein plaatsje tussen Meppel, Hoogenveen en Dedemsvaart. In Drenthe, maar dus ook heel goed bereikbaar vanuit de kop van Overijssel. In Veeningen zelf is verder niet zo veel te beleven. Wil je nog meer wandelen, dan is het Roekpad in Echten dichtbij. Een andere optie is vanuit Natuurinformatiecentrum de Wheem de wandeling “spookmythes van de wildenberg” lopen. Natuurgebied de Zwarte Dennen met een leuke zwemplas is ook niet al te ver weg.

Voor meer tips lees onze blogs over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top