Home / Nederland / Assen met kinderen, leuke uitjes in de stad en omgeving

Assen met kinderen, leuke uitjes in de stad en omgeving

Een lekker zonnig weekend was voor ons een mooie aanleiding om naar Drenthe te rijden. Maar wat is er te doen in Assen met kinderen? Wel een aantal dingen, zoals het Drents Museum, maar een weekendje weg vul je hier niet mee. Gelukkig zijn er ook veel toffe kinderactiviteiten rondom Assen die heel makkelijk te combineren zijn met een bezoek aan Assen met kids. We bezochten de stad en omgeving twee keer. Eén keer met een dreumes van iets meer dan een jaar, een paar jaar later nogmaals met onze kleuter. Dit blog is een combinatie van beide bezoeken.

Assen met kinderen

Mummies in het Drents museum

Wanneer we aankomen in Assen blijkt er een motorevenement aan de gang te zijn. We moeten even wachten voordat we bij het Drents Museum naar binnen mogen. Gelukkig is er een leuk parkje vlakbij het museum. In het museum gaan we eerst naar de mummies (tijdelijke tentoonstelling): dit is waar we voor komen. Onze dochter, dan nog een dreumes, snapt er natuurlijk niks van maar ze vindt het toch machtig mooi en heeft veel praatjes. Ze wijst vol enthousiasme naar de diverse skeletten, vooral die met verentooi valt in de smaak.

Assen met kinderen
Assen met kinderen

Het Drents museum heeft naast de tijdelijke tentoonstellingen, kunst en archeologie ook speciale gedeelten voor kinderen namelijk het ‘grootste poppenhuis van Nederland’. Het grootste poppenhuis van Nederland is een mooie marketingbenaming voor wat een oud huis inclusief inrichting is. Je vindt dit soort huizen bijvoorbeeld ook in het openluchtmuseum. Voor kinderen is het leuk dat ze overal rond mogen hollen en aankomen. Ook onze dochter is druk bezig om allerlei laatjes open te trekken en te kijken of er misschien wat inzit.

Assen met kinderen
Assen met kinderen

Daarnaast zit er binnen het Drenths museum ook een kindermuseum genaamd Codenaam Energy voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Onze dochter was hier dus nog wat te jong voor. Maar de opstelling is vergelijkbaar met andere wetenschapsmusea en echt leuk en boeiend voor oudere kinderen. Hoewel het hier natuurlijk niet zo groot is een Nemo. Verder is het ook altijd de moeite om even te checken of er voor één van de tijdelijke tentoonstellingen een kinderactiviteit, bijvoorbeeld een speurtocht, beschikbaar is.

Lees ook onze tips voor interactieve musea in Nederland.

Assen met kinderen

Binnenspeeltuin Assen

In Assen is er ook een binnenspeeltuin van Ballorig. Voor ons geen reden om specifiek helemaal naar Assen te gaan, maar mocht je met slecht weer in de stad zijn dan kun je hier natuurlijk even stoppen. Wij lopen zelf nog een rondje door de stad en bekijken het beeld van Bartje voor wij de Assense binnenstad verlaten.

Kinderactiviteiten rondom Assen

Rondom Assen is er genoeg te doen voor gezinnen. Voor alle tips lees ons blog over Drenthe met kinderen.

Met oudere kinderen wil je misschien wel een bezoek brengen aan voormalig Kamp Westerbork. Of iets heel anders, bezoek Pretpark Drouwenerzand!

Buitencentrum Boomkroonpad

Wil je liever wandelen kijk dan eens op de site van buitencentrum Boomkroonpad in de buurt van Borger. Je wandelt er tussen de boomtoppen en ontdekt meer in speelbos Lorken. Daar vlakbij ligt het Hunebedcentrum Borger met het grootste Hunebed van Nederland. Lees hier onze blog over het speelbos Lorken en het boomkroonpad.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het gevangenismuseum in Veenhuizen (twintig minuten van Assen) is echt een superleuk uitje met kinderen van 4 jaar en ouder. Je moet hier minimaal twee uur voor uitrekken en dat is zonder de extra activiteiten, zoals de boevenbus, die ook nog worden aangeboden. Prima dus om te combineren met een dagje Assen met kinderen.

Veenhuizen was ooit een weeshuis, een tuchthuis en later een gevangenis. Wij doen de Lange Leo speurtocht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en voor oudere kinderen vanaf 8 jaar is er ‘de Vloek van Veenhuizen’.  In korte verhalen leren we over het leven van vroeger en er zijn ook veel opdrachten om te doen. Mijn dochter vindt het echt heel interessant en ook ik ben onder de indruk van het bijzondere en interactieve museum.

Gevangenismuseum Veenhuizen
Gevangenismuseum Veenhuizen

Hunebedden in Drenthe

Hunebedcentrum Borger

Bij Hunebedcentrum Borger (30 minuten van Assen) bekijken we het grootste Hunebed van Nederland. Hier zijn alle kinderen lekker aan het klauteren maar inmiddels is dat niet meer de bedoeling. In het Archeologisch museum leren we meer over de bouwers uit het verleden en bekijken we diverse grafgiften.

In het oertuinpark naast het museum is er een wandeling waar we langs tenten en huisjes van vroeger lopen. “Het stink hier naar dier” zegt mijn dochter en ze loopt snel de tent met dierenhuiden weer uit. Wat verder staan de lemen huisjes uit de ijzertijd, die zijn alweer een heel stuk interessanter. Omdat we hier tijdens de vakantie zijn worden de huisjes ook “bewoond”. We krijgen te zien hoe vroeger vuur gemaakt werd en kleden geweven. De vriendelijke medewerkers nemen alle tijd om uitleg te geven. Het is een soort mini openluchtmuseum. In het oertuinpark is ook een blotevoetenpad maar doordat het zo droog is, zijn alle stukken helemaal opgedroogd.

Hunebedden in Drenthe
Hunebedden in Drenthe

Hunebed van Havelte

Wat verder rijden (40 minuten van Assen), maar voor ons op de route naar Assen en gratis te bezoeken, is het Hunebed van Havelte. Wij zijn zelf onder de indruk. Wat een moeite hebben die vroege Nederlanders gedaan om een hunebed te bouwen zonder moderne hulpmiddelen. Hunebed D53 en D54 liggen vlak bij elkaar en we hebben ze beiden helemaal voor onszelf. Hoe anders dan op onze eigen jeugdvakantiefoto’s waar er tientallen kinderen overheen klauteren.

Hunebed van Havelte
Hunebed van Havelte
Hunebed van Havelte

We hebben alle tijd en we besluiten een stukje te lopen in het zonnetje. Marcel heeft een wandeling bedacht met Google Maps waarbij we langs de schaapskooi komen. Op het eerste stuk lopen we over het fietspad langs de hei, we komen er veel hardlopers en fietsers tegen. Verderop wordt de weg echter een enorm zandpad, wat niet prettig is met een kinderwagen. Dus ga je hierheen met jonge kinderen neem een draagzak mee. Het is wel echt een mooie wandeling. Eindelijk aangekomen bij de schaapskooi hebben de schaapjes geen zin om gedag te zeggen. Jammer,we draaien om en lopen via enkele grafheuvels terug naar de parkeerplaats.

Tip! Ga lunchen met pannenkoeken bij Theehuis ’t Havelte. De pannenkoek wordt door de kids vast met smaak opgegeten en ook de grote speeltuin achter het theehuis is de moeite waard. Er is veel afwisseling en daarom is het leuk voor kinderen van alle leeftijden.

Hunebed van Havelte

1 reactie op “Assen met kinderen, leuke uitjes in de stad en omgeving”

  1. Leuk om het bezoeken van de hunebedden te koppelen aan het kindermuseum! Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan mij voorstellen dat dit wel een leuke afwisseling is. Mocht ik ooit kinderen krijgen dan weet ik in ieder geval wel waar ik moet zijn 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top