Home / Nederland / Drenthe / Drenthe met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Drenthe met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes in Drenthe met kinderen, voor een weekendje weg of een dagje? Drenthe is een provincie met veel goedkope en gratis activiteiten voor gezinnen. Zo zijn er drie nationale parken en tientallen vrij toegankelijke zwemplassen.

Daarnaast is er ook een groot aanbod aan pretparken en speeltuinen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor wat meer avontuur bezoek je een klimbos of een adventure parcours op het water. Ook accommodaties zijn in Drenthe relatief goedkoop.

Overnachten in Drenthe met kinderen

Er zijn in Drenthe diverse echt leuke vakantieparken voor kinderen. Heel bekend, maar ook echt fantastisch, is Hof van Saksen. Hele toffe glijbanen, maar ook een zwemplas. Een kinderacademie en heel veel speelmogelijkheden. Ook aan gezinnen met jonge kinderen is gedacht met een new-born vakantiehuis. Check hier direct de verschillende vakantiehuizen van Hof van Saksen.

Landal hof van saksen

Er zijn ook een aantal andere Landal Parken in Drenthe zoals het Land van Bartje. Ook Roompot heeft veel parken in Drenthe.

Liever een kindvriendelijk hotel? De Bonte Wever in Assen is een populair gezinsvriendelijk all-inclusive hotel in Drenthe, met een subtropisch zwembad, ruime kamers en echt goed eten. Wij vinden dit hotel een aanrader! Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Uitjes Drenthe met kinderen

Attractieparken Drenthe

Plopsa Indoor – Coevorden

Plopsa Indoor heeft meer dan twintig attracties. Je komt hier ook enkele figuren tegen uit populaire kinderseries zoals Bumba, Maya de Bij en Wickie de Viking. Dit is echt een pretpark voor jonge kinderen; verwacht geen adrenaline attracties. Bekijk hier de website.

Plopsaland

Kabouterland – Exloo

Kabouterland Exloo is ook een leuk familiepark om te bezoeken met jonge kinderen. Het park staat, zoals de naam al aangeeft, in het teken van kabouters. Er zijn een aantal attracties en een grote speeltuin. De lage prijs maakt dit ook een fijn laagdrempelig uitje voor peuters en kleuters in Drenthe.

Pretpark Drouwenerzand – Drouwen

Pretpark Drouwenerzand is een leuk pretpark in Drenthe. Met o.a. een spookhuis, botsauto’s en trampolines. Het aantal adrenaline attracties is ook hier beperkt, al kwam er in 2018 de Freak Out. Dit park is dus ook prima geschikt om te bezoeken met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Dit is bovendien een all-inclusive pretpark dus je je kunt onbeperkt softijs eten en frites snacken. Je kunt hier zelfs overnachten.

Kindvriendelijke musea Drenthe

Gevangenismuseum Veenhuizen – Veenhuizen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is ons favoriete slechtweer uitje in Drenthe. Misschien weet je net als wij de eerste keer niet helemaal wat je moet verwachten.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Dit voormalige weeshuis, tuchthuis en daarna gevangenis is omgetoverd tot een heel tof interactief museum, waar de verschillende onderwerpen aan bos komen. Er is een Lange Leo speurtocht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en voor oudere kinderen vanaf 8 jaar is er ‘de Vloek van Veenhuizen’ die je kunt onderzoeken en oplossen. Het is ook nog mogelijk om een echte gevangenis te bezoeken, al zijn de verhalen van de oud-cipiers af en toe best grafisch. Trek minimaal twee uur uit voor het Gevangenismuseum.

Lees ook ons blog met andere interactieve musea in Nederland.

Gevangenismuseum Veenhuizen
Gevangenismuseum Veenhuizen

Hunebedcentrum Borger – Borger

Het Hunnebedcentrum in Borger is natuurlijk echt een typische activiteit die hoort bij een vakantie in Drenthe met kinderen. In de tuin achter het centrum kan je het enorme hunebed vinden. D27, grootste van Nederland, waar trouwens niet meer op geklommen mag worden.

Binnen is er veel uitleg over de bouwers van de Hunebedden en alle vondsten die ze hebben gedaan tijdens opgravingen.

Hunnebedcentrum borger

Ook leuk is het oertuinpark naast het museum. Eigenlijk een soort mini openlucht museum. Wij waren er tijdens de vakanties en dan worden sommige historische tenten en huisjes bewoond. Extra leuk om zo informatie te krijgen over de manier van leven van toen.

Lees ook ons blog over openluchtmusea met kinderen bezoeken.

Hunnebedcentrum borger
Hunnebedcentrum borger

Drenths museum – Assen

Het Drenths museum in Assen is een heel afwisselend museum, met prehistorie en veenmummies maar ook Codenaam Energy, een science gedeelte voor kinderen van 8 tot 14 jaar.

Drenths museum

Jonge kinderen vinden het dan ook weer leuk om door het grootste poppenhuis van Nederland te lopen. Eigenlijk gewoon een huis ingericht zoals mensen vroeger woonden. Kortom: meer dan genoeg te zien en doen in een van de leukere musea voor kinderen in Drenthe.

Lees ook ons blog over Assen met kinderen.

Drenths museum

Miramar Zeemuseum

Het Miramar Zeemuseum heeft wisselende tentoonstellingen. Er is regelmatig wat te doen voor kinderen vooral tijdens de schoolvakanties. Check van te voren de website.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is een stukje heftige Nederlandse geschiedenis. Hoewel het bezoeken van een voormalig kamp wellicht niet direct is wat je in gedachten had bij kinderactiviteiten in Drenthe is dit toch een plek die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Er is in het kamp een kinderroute voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Check ook ons blog met tips voor het bezoek aan een concentratiekamp met kinderen. Vlakbij het park kan je ook nog het melkwegpad lopen.

Melkwegpad

Museum Havezate Mensinge

Museum Havezate Mensinge is een museum in een kasteel in Drenthe. Er zijn wisselende tentoonstellingen die ook regelmatig interessant zijn voor gezinnen. Check van te voren dus even de website.

Openluchtmuseum Veenpark – Barger Compascuum

Het Openluchtmuseum Veenpark is een leuk openluchtmuseum. Van plaggenhutten tot huisjes uit de meer recentere periode. Je kunt het museum ontdekken per stoomtrein en per turfschip. Voor kinderen is er ook een digitale speurtocht om nog meer te leren over het leven van vroeger in Drenthe.

Kinderwereld speelgoedmuseum – Roden

Kinderwereld is een kleinschalig speelgoedmuseum in Drenthe. Je kunt hier speelgoed van vroeger bekijken maar er is ook een speelzolder waar kinderen zelf kunnen spelen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen Drenthe

WILDLANDS Adventure Zoo – Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen is de grootste dierentuin in Drenthe. In dit park zijn verschillende themagebieden. In het poolgebied Nortica zie je o.a. ijsberen, in de tropische oerwoud Jungola apen en in Serenga waan je je op de Afrikaanse savanne. Er zijn Lori’s (gekleurde vogels) die je tegen betaling een bakje voer mag geven. Ook de apen kunnen bij de mensen komen. De opzet is anders dan bij reguliere dierentuin, minder informatiebordjes en meer zelf te ontdekken.

Wildlands Emmen

Er zijn daarnaast ook een aantal attracties waaronder een achtbaan. Je kan ook in bootje varen, er is een klauterparcours en er zijn meerdere speelplekken. Een groot deel Wildlands Adventure Zoo is binnen, zowel dieren als de indoorspeeltuin. Dat maakt dit ook een prima uitje bij minder mooie weer. Wij hebben ons hier de hele dag vermaakt.

Wildlands Emmen

Theehuis ’t Hunebed – Havelte

Theehuis ’t Hunebed is een gezellig kindvriendelijk restaurant vlak tegenover de hunebedden. Je kunt er o.a. pannenkoeken eten. Doe in ieder geval een drankje voor de enorm grote speeltuin waar kinderen zich super goed kunnen vermaken.

Theehuis 't Hunebed
Theehuis 't Hunebed

Oens Speulplekkie – Lheebroek

We ontdekken deze superleuke speeltuin bij toeval wanneer we door Lheebroek rijden. Oens Speulplekkie blijkt als meer dan 25 jaar te bestaan. Het wordt gerund door vrijwilligers en is gratis te bezoeken. Niet vergelijkbaar met een gewone dorpsspeeltuin want die hebben niet zoveel tractors en andere skelters. Je kunt hier ook schommelen, met de kabelbaan, klimmen en klauteren. Lekker in de schaduw onder een aantal grote bomen en er zijn ook picknicktafels.

oens-speulplekkie
oens-speulplekkie

Monumentendorp Orvelte – Orvelte

Orvelte is volgens velen het mooiste dorpje van Drenthe. Het is daarom ook een populaire bezienswaardigheid waar zeker in de zomer veel toeristen komen. Je kunt ook een ritje maken met paard en wagen. Neem tijdens dit uitje in Drenthe met kinderen wat tijd bij de Zoo Bizar, een mini dierentuintje met o.a. wandelende takken en spinnen. Je mag hier ook verschillende dieren vasthouden en aaien.

Monumentendorp Orvelte heeft ook een eigen kinderwandeling. Meer weten lees ons uitgebreide blog over Monumentendorp Orvelte.

Het houten pad van Theodoor

Speelboerderij De Drentse Koe – Ruinerwold

Speelboerderij De Drentse Koe heeft naast de buitenspeelmogelijkheden ook een groot indoor gedeelte. Fijn als je een kinderactiviteit in Drenthe zoekt die ook met slecht weer kan. Het buitengedeelte heeft ook voor oudere kinderen zelfs voor opa’s en oma’s een racebaan met skelters. Je rijdt tussen de geitjes, dus zorg dat je niet tegen ze aanrijdt! Naast skelters vind je ook nog een maisdoolhof, genoeg klimtoestellen, een megatrampoline en een kabelbaan.

Drentse koe

Binnen is een waterspeelplaats, dus vergeet je zwemspullen niet. Ook binnen is er de mogelijkheid om een klimparcours te doen met koeien onder je. In de speelschuur is er genoeg te bouwen, te klimmen en te berijden voor de kinderen, terwijl de ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje rond de ‘paardenbak’.

Drentse koe

Asserbos en kinderboerderij Hofstede

Het Asserbosgebied is een mooi stukje bos in Assen. Er is een duurzaamheidcentrum met voor kinderen interessante exposities en activiteiten. Je kunt diverse wandelroutes volgen van 1,5 tot 5 kilometer. Een kortere route is de kabouterroute die ook langs kinderboerderij Hofstede gaat.

Omgeving bonte wever

Actief in de natuur Drenthe

In Drenthe zijn drie nationale parken. Nationaal Park Drentsche Aa, Nationaal Park Dwingelderveld en het met Friesland gedeelde Nationaal park NP Drents-Friese Wold.

Drenthe bloemenveld
oldengaerde landhuis

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt natuurgebied Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn twee schaapskooien. In dit gebied zijn meerdere wandelingen en activiteiten voor gezinnen.

Achter het bezoekerscentrum van National Park Dwingerlerveld is een kleine natuurspeeltuin met waterspeelplaats. Wij maakten vanaf hier de zwerfwandeling. Een mooie route van 3,7km (maar in te korten) die ook langs de schaapskooi en uitkijktoren komt. Lees hier meer over de zwerfroute in National Park Dwingerlerveld.

Zwerfroute Dwingelderveld

Daarnaast zijn er een tweetal familiepaden in het National Park. Hoewel, in dit geval dat betekent dat ze buggyproof zijn. Er zijn geen speciale activiteiten onderweg. Wil je dat wel dan kan je de Nature Game spelen. Een ontdekkingstocht met een tablet door het Nationale Park. Wel even reserveren via de website.

Zwerfroute Dwingelderveld

DX Adventurepark – Gaselte

Op zoek naar een super stoer uitje voor kinderen. Ga naar het DX Adventurepark in Gaselte. In een plas ligt hier een hindernisparcours. Ren samen met je ouders over het obstakel parcours. Je kunt hier ook terecht voor rustigere activiteiten zoals suppen en kanoën.

Hunebedroute – Havelte

Het op één na grootste hunebed in Nederland, D53, is gewoon vrij te bezoeken in de natuur. Er zijn hier een drietal wandelingen waarvan de korte 2,2km Hunebedroute ook heel geschikt is voor een wandeling met kinderen.

Het kan zelfs zoals wij toen deden met een buggy. De route komt langs twee hunebedden, enkele grafheuvels en wat overblijfselen uit de 2e wereldoorlog.

havelte hunebed
Hunebedroute

Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa heeft een afwisselend landschap, met bossen, velden en beken. Er zijn hier veel prehistorische monumenten te vinden. Op diverse wandelroutes kom je hier langs. Dit is ook het meeste bekende natuurgebied bij gezinnen.

Wij kozen zelf voor de 5km lange wandelroute wolvenspoor omdat die wel leuk klonk voor gezinnen. Een avontuurlijk pad waar je kunt klimmen en klauteren.

Wandelroute wolvenspoor drenthse aa

Het is een afwisselende route waarbij we het eerste deel kronkelen door een duister bos. De laag hummus was zo dik dat we over een verende laag liepen. Later in de route verlaten we het bos en lopen door heide en langs een aantal vennen.

Wandelroute wolvenspoor drenthse aa

Behalve dat de route wordt aangegeven met “wolvenpoten” is er niks speciaal te voor kinderen op de wandeling. Natuurlijk zijn er genoeg bomen om in de klimmen en er waren ook wat bruggetjes over het water maar we eigenlijk toch wat meer verwacht zoals infoborden of speeltoestellen. Wil je gewoon een mooie rustige route wandelen dan is dit echt wel een aanrader, maar zoek echt een route met jonge kids dan zou ik een andere optie kiezen.

Wandelroute wolvenspoor drenthse aa

Er is in de Drentsche Aa ook een familiepad. Deze 2 kilometer lange route begint vanaf de Toegangspoort Deurze. Dit is een kinderwagenvriendelijke route met een aantal speeltoestellen en informatieborden onderweg.

Ieberenplas en ’t Loomeer

Klaar met de wolvenspoor wandeling? Je kunt hier ook heerlijk zwemmen, Er zijn twee zwemplassen binnen 5 a 10 minuten rijden met de auto.

Wij vinden de Ieberenplas echt idyllisch, groen blauwe water, wit strand, groene bomen en heel rustig. “Hej een kikkevisje” het water is nog best koud in april maar ons dochter vangt kikkervisjes en bouwt een zandkasteel. Uiteindelijk laat ze zich toch nog verleiden tot een duik.

Ieberenplas
Ieberenplas

Het Loomeer is een stukje drukker. Het water lijkt hier wat warmer en ook meer blauw dan groenig. Ook hier weer een fijn zandstrand om te spelen.

Loomeer drenthe

Buitencentrum Boomkroonpad 

Een beetje verwarrend is het soms wel want nationaal Park Drentsche Aa valt samen met het natuurgebied Drentsche Aa van Staatsbosbeheer maar ook een aantal andere natuurgebieden van Staatsbosheer bevinden zich in het nationaal park. Zoals dus natuurgebied de Hondsrug met Buitencentrum Boomkroonpad.

Buitencentrum Boomkroonpad
Buitencentrum Boomkroonpad

Bij de buitencentrum van Staatsbosbeheer is van alles te doen voor gezinnen. Er is natuurlijk het boomkroonpad waar je tegen betaling kunt wandelen. Er is een kabouterpad voor jonge kinderen. Er is een speeltuin en dan is er ook nog een gaaf speelbos. Met waterspeeltuin, nog meer speeltoestellen en heel veel ruimte om hutten te bouwen. Ook starten hier nog langere wandelingen. Kortom meer dan genoeg te beleven in dit stukje Drenthe met kinderen.

Lees ook ons blog over het Lorken Speelbos.

Buitencentrum Boomkroonpad
Lorken speelbos

Zwemplassen ’t Hemelriek en ’t Gasselterveld

Een van de leuke kinderactiviteiten in Drenthe is zwemmen in de natuur. Drenthe heeft geen zee of grote meren zoals Friesland maar wel heel veel zwemplassen. Die van ’t Hemelriek en ’t Gasselterveld liggen naast elkaar. ’t Hemelriek is ondieper, super blauwe en heeft wit zand. Dit is dan ook de populairste plas bij gezinnen met jonge kinderen. Bovendien is hier een kiosk en een toiletgebouw.

Zwemplassen 't Hemelriek
Zwemplassen 't Hemelriek

Loop je iets verder door dan kom je bij de grotere en diepere zwemplas ’t Gasselterveld. Dit is een voormalige zandafgraving van wel 50 meter diep. Er is in een hoek een ondieper gedeelte gemaakt, dat afgezet is met een ballenlijn.

't Gasselterveld

Klimpark Grolloo

Klimpark Grolloo is in 2018 gekozen tot het leukste uitje in Drenthe. Er zijn een aantal klimroutes. Wij vinden dit klimpark het leukste voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar en 130cm, dan mag je ook het familieparcours op. Hoewel er ook wel een “Kleintje klimpark” route is voor jongere kinderen (wel ouder dan 4).

Lees ook ons blog over klimbossen in Nederland.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt deels in Friesland en deels in Zuidwest Drenthe. Het buitencentrum Drents-Friese Wold ligt in Friesland en hier kan je tijdens een puzzeltocht de Boswachterscode kraken. Ook is er een kabouterpad, familiewandeling en speelbos.

In het Drentse deel van het Nationaal Park Drents-Freise Wold kan je o.a. een bezoek brengen aan het Doldersummerveld. Met een uitkijktoren en een fiets speurtocht “Schaap-in-Kar” ook is er een onderduikershol te vinden.

Belevingspad Hoogersmilde

Een van de bekendere wandelingen voor kinderen in Drenthe is het belevingspad in Hoogersmilde. Mede dankzij het fotogenieke vliegtuig in het bos. De route is 2,5 kilometer dus ook prima te doen met jonge kinderen en er zijn meerdere doe-activiteiten onderweg. Meer weten lees ons uitgebreide blog over Belevingspad Hoogersmilde.

Overige kinderactiviteiten Drenthe

TT circuit – Assen

Tof om een keer bij te wonen een race op het TT Circuit in Assen. Naast het bekende TT weekend zijn er ook regelmatig andere activiteiten. Meer informatie vind je hier.

Sterren kijken Planetron – Dwingeloo

Hebben je kinderen interesse in de sterrenhemel? Neem ze mee planeten en sterren kijken bij het Planetron. Check van te voren op welke dagen dit mogelijk is via de website.

Heb jij nog aanvullingen op dit blog? Laat het ons vooral weten!

Lees ook onze andere blogs over regio’s in Nederland zoals:

1 gedachte over “Drenthe met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten”

  1. Ja zo’n kaart is super handig heb het wel voor een paar landen. Echter het maakt de site ook langzamer en dat wil google niet. Dus daarom dat we het niet voor nog meer plekken kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top