Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Leuke camperplekken in Portugal voor kinderen

Leuke camperplekken in Portugal voor kinderen

Ga je op reis naar Portugal met een camper en ben je op zoek naar kindvriendelijke camperplekken in Portugal? Wij nemen jullie mee in wat tips & tricks van camperlife met kids in Portugal en delen de 5 leukste camperplekken voor gezinnen met kleine kinderen die wij bezocht hebben.

camperplekken in Portugal

Dwars door Portugal met de camper met kinderen

Een camper geeft je vrijheid: je komt overal, inpakken hoeft niet en je rijdt zo weg. De weg is van jou! Er zijn echter ook restricties, want boodschappen doen moet je goed plannen en eenmaal geparkeerd, ben je minder mobiel. Maar als voordelen afgewogen worden tegen de nadelen levert door Portugal reizen met een camper met je kinderen een uitstekende balans op.

Wij bezochten Portugal met onze 2 dochters van 1 en 3 als eerste stop van onze wereldreis van 8 maanden. We waren er in oktober, qua klimaat ideaal. Veel zon met aangename temperaturen tussen 20 en 25, graden maar ’s avonds koelt het wel wat af. Ook is er wel kans op regen en harde wind aan de kust.

camperplekken in Portugal

Het fijne is dat, wanneer de kinderen eenmaal gewend zijn aan de camper, het reizen makkelijk is. Waar je ook staat, ze zijn gewend aan hun eigen plekje. Wij hadden een stapelbed met gordijntjes waar onze oudste (bijna 4) een waar paradijs van maakte met opgehangen knutselwerkjes en allerlei versieringen, echt een thuis weg van huis dus. Onze jongste (bijna 2) sliep ook in een echt bed, maar dan met een soort net als hek. Dat werkte prima.

Handig aan de camper is dat je in de ochtend op weg gaat naar een plaatsje (Coimbra, Obidos, Sintra of waar dan ook – Portugal heeft veel te bieden), daar lekker rondneust en geniet van de omgeving. Vervolgens rijd je naar een camperplaats en hop, je hebt een plek voor de nacht. Je hebt altijd alles bij je – plannen is dus gemakkelijk en kan zeer lastminute.

camperplekken in Portugal

Onze kinderen vonden het rijden zelf in de camper ook heerlijk, onze jongste sliep heerlijk en keek mooi uit het raam, onze oudste keek ook filmpjes en vond naar buiten naar de natuur en dieren kijken ook heerlijk. Leuker dan thuis in onze personenwagen, op een of andere onverklaarbare manier.

Eenmaal onderweg ontstaan er vragen en wensen. Zo is een plek om te overnachten met een speeltuin(tje) wel erg fijn en vonden wij het handig om te weten of er vers brood is ’s ochtends, dan kun je daar rekening mee houden met inkopen. Is er een zwembad en als je gaat ‘wildkamperen’; mogen we hier eigenlijk wel staan? Hoe weet je waar je heen moet?

camperplekken in Portugal

Waar slaap je als je met een camper door Portugal reist

Wij vonden onze plekken meestal via de apps Park4night en Campercontact. Deze geven heel veel plekken aan inclusief faciliteiten, ook zijn de reviews handig. Let wel op de data, want de informatie veroudert snel. Er zijn bijvoorbeeld veel gratis parkeerplekken die nog wel vermeld staan, maar inmiddels verboden zijn voor campers.

camperplekken in Portugal

Campings in Portugal

Veel campings in Portugal zijn helemaal ingericht op campers, maar ze verhuren er vaak ook huisjes en er zijn plekken voor andere kampeerders. Je krijgt een plek die zo waterpas mogelijk is gemaakt, dat slaapt wel zo fijn. Ook heeft elke camping een servicestation, dat is een plek waar je het vuile water kwijt kunt, schoon water bij kunt vullen en je de wc kunt legen. Wij betaalden gemiddeld € 20,- per nacht, maar dit is afhankelijk van het seizoen, aantal mensen en of je stroom wilt of niet.

Quinta’s in Portugal

Een quinta is een wijnlandgoed. Sommigen van deze quinta’s verwelkomen ook campers. Er is dan bijvoorbeeld een winkeltje met hun eigen gemaakte producten, er lopen vaak dieren rond en je staat tussen de druivenranken, olijfbomen en walnootbomen. Erg leuk voor kinderen!

Deze plekken verschillen enorm in faciliteiten, maar de meesten hebben geen servicestation en zijn wel gratis. Wel zo leuk als je dan een flesje port bij ze koopt.

camperplekken in Portugal

Caravanparks / Motorhome parking in Portugal

Dit zijn parkeerplaatsen waar alleen campers geparkeerd staan met minimale faciliteiten. Vaak is er wel stroom en water, maar bijvoorbeeld geen sanitair gebouw. Je staat meestal op een hele goede locatie (dichtbij centrum/strand/), maar de plekken zelf zijn.. parkeerplaatsen. Je staat dicht op de buurman, hebt geen uitzicht, het heeft weinig charme. De prijs is zeer aantrekkelijk: rond de 5 euro tot gratis per nacht.

camperplekken in Portugal

Gratis wildkamperen in Portugal

In Portugal was jarenlang een gedoogbeleid op wildkamperen. Sinds 1 januari 2021 wordt het helaas niet meer gedoogd en is wildkamperen in Portugal verboden en staan er boetes op die per locatie kunnen verschillen in prijs. Dat kan gaan om enkele tientjes tot enkele honderden euro’s in natuurgebieden. Je mag nog steeds op veel plekken de camper parkeren, maar je mag er dan niet overnachten. Dus vanaf 21.00 uur moet de camper op een ‘legale’ plek staan.

Er is echter alweer nieuwe wetgeving voorgesteld die het toch weer mogelijk moet maken om op bepaalde plekken (maar niet in de natuur) maximaal 48 uur te parkeren. Dit kan elke gemeente zelf bepalen, dus zorg dat je goed checkt waar het wel mag en waar niet.

Daarnaast zijn er ook plekken waar je nu al mag parkeren. Deze plekken zijn zonder faciliteiten en beveiliging. Lees eerst goed de reviews en kijk of het veilig voelt.

Uxa Paraiso

Camperlife met kids, wat moet je nog meer weten?

Mobiliteit

Zoals gezegd, is het goed plannen van boodschappen een must. Wij twijfelden enorm over het huren van fietsen en hebben dat uiteindelijk niet gedaan. Daar hadden we geen spijt van. Portugal is totaal niet vlak en fietsen met kinderen achter- of voorop zou dan ook een echte uitdaging zijn geweest. Wij hebben veel met draagzakken gedaan, dat vonden ze allebei zelf fantastisch en het is een fijne manier om ook steden en plaatsen te ontdekken zonder je om de seconde dood te schrikken wanneer er een auto langs rijdt. Een buggy werkt op veel plekken wel, maar ook op veel plekken niet in verband met de trapjes, kasseien, onverharde ondergrond etc.

camperplekken in Portugal

Boodschappen

Er zijn veel goede ketens waar je terecht kunt, zoals Intermarche en Leclerc. Velen hebben parkeerplekken speciaal voor campers en zelfs servicestations. In deze winkels kun je ook terecht voor kinderspeelgoed en ander spul.

Speelkameraadjes

In de periode dat wij gingen (oktober), waren er weinig andere mensen met kinderen. De meeste campergangers waren ouderen uit Nederland, België en Duitsland die overwinteren in het zonnige Portugal. Wel zijn er bij het strand of in centra van dorpjes vaak speeltuinen die intensief gebruikt worden, daar vind je dus speelkameraadjes voor de kleintjes.

camperplekken in Portugal

Onze top 5 leukste camperplekken met kids in Portugal

Uxa Paraiso

Uxa Paraiso, een half uur ten zuiden van Coimbra, ligt echt in the middle of nowhere. De natuur is hier onherbergzaam, wild en ongeëvenaard. We stonden bovenop een berg met uitzicht op een middeleeuws kasteel. Pittoresker wordt het echt niet. Voor de kinderen zijn er dieren en een klein zwembadje.

Quinta de Padrela

Bij Quinta de Padrela, halverwege tussen Porto en de Spaanse grens in de Douro vallei, kun je gratis staan bij een wijnboer. De man is enorm vriendelijk en geeft iedereen een gratis proeverij inclusief uitleg over het fabriceren van zijn wijnen. Wij hebben uiteindelijk 3 flessen gekocht, lekker zeg! De kinderen mogen alle vruchten die er groeien (en dat zijn er veel) plukken en verzamelen. Onze dochters hebben bakken vol met walnoten geplukt, maar ook geleerd hoe druiven groeien en limoenen. Ze kunnen er veilig rondlopen en je kunt ze overal wel zien.

Quinta de Padrela

Camping Markádia

Camping Markádia gelegen in Odivelas, Beja is een wat minder bezochte plek, maar daarom zeker niet minder mooi. Je staat tussen de bomen – wel zo lekker koel, met een nieuwe speeltuin en prima restaurant in de buurt. De camping ligt aan een stuwmeer met bijbehorende immense dam. Vooral een rustige locatie voor mooie wandelingen.

Camping Markádia

Camping Puro Alentejo

Camping Puro Alentejo ten oosten van Lissabon en niet al te ver van de grens met Spanje is kleinschalig opgezet met veel oog voor detail. De vrouw is supervriendelijk en kan uitstekend Engels (ze is getrouwd met een Zuid-Afrikaan die daar ook woont). Je kunt er zelf simpele pizza’s en lokale specialiteiten kopen en genieten van de zon die hier heel mooi onder gaat. Kinderen kunnen vrij spelen met een hangmat, zandbak en een zwembadje. In de buurt vind je een oude Romeinse brug en een prehistorisch monument. Ook het stadje Elvas is de moeite waard en ligt in de buurt.

Camping Puro Alentejo

Campismo o Tamanco lda

Campismo o Tamanco lda is een camping die is opgezet door een Nederlander, die er inmiddels alweer 23 jaar zit. Hij en zijn vrouw hebben er iets prachtigs van gemaakt. Elke plek is weer uniek met kleine grappige details. Er paraderen eenden rond en er is een miniatuur huifkarpark gemaakt. Zeer cool! ’s Ochtends komt er een bakker langs voor vers brood. De camping is gelegen in het groene hart van de Costa da Prata, tussen Porto en Lissabon in.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Portugal met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top