Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Sprookjesachtig en spannend Sintra met kinderen
Lissabon met kinderen

Sprookjesachtig en spannend Sintra met kinderen

Sintra is magisch, sprookjesachtig en een beetje mysterieus. Eeuwen geleden bouwden de Portugese koningen en de adel hun zomerverblijven hier in de groene heuvels. Tegenwoordig staat heel Sintra en de omgeving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het dus één van de bekendste trekpleisters van Portugal.

Maar als je de gekleurde torens van het Palacio da Pena ziet opdoemen tussen de wolken of als je door de ondergrondse gangen van Quinta de Regaleira sluipt, dan voel je je toch even alsof je in een sprookje bent beland. Blogger Esmeralda is de nuchterheid zelve maar werd met haar gezin toch een beetje betoverd door dit prachtige stadje in Portugal.

sintra met kinderen
sintra met kinderen

Sintra met kinderen praktisch 

Sintra ligt op ongeveer 30 kilometer van het centrum van Lissabon. Als je over een huurauto beschikt kan je overwegen er zelf heen te rijden. Wij waren er in mei en kozen voor de auto, maar ondervonden al snel dat parkeerplaatsen schaars zijn en dat je niet dichtbij de bezienswaardigheden kan parkeren. Ik kan me voorstellen dat dat in het hoogseizoen nog erger is.

De beste optie is daarom de trein te nemen vanuit Lissabon. Vanaf station Rossio ben je in ongeveer 40 minuten in Sintra en een retourtje kost 10 euro. Met een Lisboncard kan je overigens gratis in de trein naar Sintra en krijg je bij een aantal van de paleizen en kastelen korting op de entreeprijs. Geen Lisboncard koop dan hier je skip-the-line ticket van te voren online.

Vanaf het station van Sintra rijden de hele dag twee buslijnen door de omgeving. Buslijn 434 rijdt via het centrum naar het Moorse Kasteel en naar het Palacio da Pena. De andere lijn, met nummer 435, rijdt een langere route en stopt in het centrum, bij Quinta de Regaleira en bij het Palácio de Monserrate. Let erop dat je steeds als je instapt een nieuw kaartje moet kopen! Ben je van plan op meerdere plaatsen uit te stappen, koop dan voor 12 euro een dagkaart want dan ben je aanzienlijk voordeliger uit.

Lees ook ons blog over Lissabon met kinderen en onze andere blogs over Portugal met kinderen.

Het centrum van Sintra

Het centrum van Sintra is compact, met smalle en steile straatjes. Omdat het hier erg toeristisch is, kan ik me voorstellen dat het hier in het hoogseizoen erg druk wordt. In het voor- en naseizoen is het echter een gezellig stadje. Er zijn veel winkeltjes, restaurantjes en natuurlijk vind je ook hier weer de nodige banketbakkers.

De lokale specialiteit heet Travesseiros, een gebakje van bladerdeeg met amandelcreme. De beste schijnen ze te verkopen bij de beroemde bakkerij Piriquita. Aan de Praça República ligt een soort VVV-kantoor, genaamd Ask Me Sintra. Hier kan je terecht voor plattegronden en informatie over de bezienswaardigheden en busdiensten.

Palacio da Pena met kinderen

Palacio da Pena

Het is onmogelijk alle kastelen en paleizen op één dag te bekijken. Helaas hadden we niet meer tijd en daarom kozen we er twee uit: het Palacio da Pena en Quinta da Regaleira. Dat plan liep een beetje in de soep, want toen we in Sintra aankwamen bleek het halve stadscentrum afgesloten te zijn door wegwerkzaamheden. Na tig rondjes te hebben gereden (we waren er inmiddels achter dat ons Portugees echt heel slecht is) vonden we dan eindelijk een parkeerplek net buiten het centrum. Vervolgens kwamen we erachter dat het vanaf daar nog steeds een hele klim was naar het Palacio da Pena.

Palacio da Pena
Palacio da Pena
Palacio da Pena met kinderen

Een beetje ontmoedigd zijn we eerst maar gaan lunchen en in het restaurant kwamen we erachter dat de buslijnen 434 en 435 er vlak voor de deur stopten. Gemak dient de mens (en ouders met mopperende peuter) dus toch maar eieren voor ons geld gekozen en ons met buggy en al in lijn 434 gepropt. Na een heftig busritje over een heel smal en steil bergpaadje werden we afgezet bij het Palacio da Pena. Nou ja, bij de toegangspoort, want onze expeditie bleek nog niet ten einde.

Na een dikke 10 minuten met de buggy naar boven over de kinderkopjes bleek het de moeite meer dan waard. Omdat het paleis vanaf de 18e eeuw verschillende eigenaren had, die allemaal een stukje bouwden, is het een bonte verzameling van bouwstijlen. Daar moet je van houden, maar bijzonder, groot en kleurrijk is het zeker. Het leuke aan het paleis is dat je gewoon in de torentjes mag klimmen en op de kantelen mag zitten voor een foto. Je kan ook binnen kijken, onder andere in de slaapkamers en de balzaal met veel pracht en praal.

Misschien wel het mooiste van het paleis zijn de schitterende uitzichten over de omgeving en de prachtige tuinen. Bij helder weer kan je tot aan Lissabon kijken en in de tropische tuin is een grot en een meer verborgen. Cas vond het in ieder geval het allermooiste paleis wat hij ooit had gezien, al was hij wel een beetje teleurgesteld dat er niet één ridder thuis was.

Meer zien van Sintra? Lees ook het blog van Marcella over Sprookjesachtig Sintra.

Palacio da Pena
Palacio da Pena
Palacio da Pena

Quinta da Regaleira

Hebben jouw kinderen alle Harry Potter boeken achter elkaar uitgelezen? Zijn ze dol op de elfjes en trollen in de Efteling? Sla dan ook zeker Quinta da Regaleira in Sintra niet over! Dit mysterieuze landgoed zit vol verborgen paden, grotten en tunnels en geeft je het gevoel in een magische wereld te zijn beland. Voor de papa’s die van Game of Thrones houden is het ook erg leuk trouwens!

De dag na ons bezoek aan het Palacio da Pena besluiten we toch nog terug te rijden naar Sintra om nog een paleis te bezoeken. Gelukkig verloopt onze reis naar Quinta da Regaleira wel voorspoedig en kunnen we dichtbij parkeren. Het is nog een klein stukje lopen (omhoog langs de doorgaande weg, dus let op!) en dan komen we bij de kassa. Een kaartje kost 6 euro en daarvoor mag je zolang blijven als je wil.

Quinta da Regaleira met kinderen portugal
Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira

Als we door het enorme smeedijzeren hek het landgoed oplopen, bekruipt me meteen het gevoel dat we op een bijzondere plek zijn. Met de plattegrond in de hand gaan we op pad door de enorme tuin. Het paleis werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd voor een rijke Braziliaanse zakenman, die zijn rijkdom aan de wereld wilde laten zien. Hij huurde  de Italiaanse architect Luigi Manini in, die een tuin vol verrassingen ontwierp.

En verrassend is het! Je kan hier uren ronddwalen over de verborgen paadjes en onderweg kom je grotten, tunnels en torens tegen. Zo is er een waterval met een verborgen tunnel erachter, waar je alleen in kan door over stenen in het water te springen. Onder de grond zijn de verschillende delen van de tuin met elkaar verbonden door tunnels en die komen allemaal uit bij de 27 meter diepe waterput met meer dan honderd treden. Je kan tot op de bodem van de put afdalen en hoewel Cas nog klein is, vond hij het klimmen en klauteren geweldig.

Quinta da Regaleira met kinderen portugal
Quinta da Regaleira met kinderen portugal

Wij vonden Quinta da Regaleira de spannendste plek in Portugal. Je moet er geweest zijn om de sfeer te ervaren en het mee te maken. Trek om alles te zien zeker een halve dag uit!  Met kinderen is Quinta da Regaleira geweldig, je kan ze met de plattegrond alles laten ontdekken en ze volop laten fantaseren. Wij hadden ook hier de buggy bij ons en dat was niet optimaal, maar wel aan te bevelen als je kind nog niet ver zelf kan lopen.

Sintra met kinderen is een must als je in Lissabon bent. En als je op rondreis door Portugal gaat mag het ook zeker niet ontbreken. Wil je alles zien, trek er dan twee of zelfs drie dagen voor uit. Heb je maar één dag, plan dan goed zodat je op weg naar de paleizen geen tijd verliest of de weg kwijt raakt zoals wij. Die tijd kan je namelijk beter gebruiken om te verdwalen in de tunnels van Quinta da Regaleira of om je ridder te voelen in de torens van het Palacio da Pena!

Quinta da Regaleira met kinderen portugal
Quinta da Regaleira met kinderen portugal
Quinta da Regaleira met kinderen portugal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top